Komentarze do wiadomości: Blizzard oficjalnie zaprasza na BlizzCon 2026. Na fanów Diablo, Warcrafta i Overwatcha czeka sporo atrakcji, w tym ważna nowość dotycząca biletów

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
05.11.2025 18:20
1
odpowiedz
katai-iwa
62
Legend

Pewnie znowu oleją całkowicie Starcrafta.

05.11.2025 19:15
SpoconaZofia
😁
1.1
SpoconaZofia
92
Legend

Pojawi się. StarCraft Immortal. Gra mobilna na wzór gry Diablo Immortal.

05.11.2025 23:36
1.2
tynwar
98
Senator

lol, to w tym przypadku jednak niech oleją starcraft, szkoda niszczyć tak dobrą markę. Niech dadzą marce spoczywać w spokoju xd.

06.11.2025 09:51
1.3
katai-iwa
62
Legend

Nie wiem co gorsze, tępa mobilka, czy olanie marki.
Najgorsze, że Starcraft idealnie pasuje na grę akcji.

06.11.2025 12:37
1.4
tynwar
98
Senator

SpoconaZofia
Mi się teraz przypomniało, może być nawet jeszcze gorzej, patrz warcraft rumble. Także starcraft rumble to będzie zdecydowanie gorsze niz immortal xD.

katai-iwa Jak mówisz o tępej mobilce to nawet nie wiesz jak bardzo tępa może być mobilka. Lepiej zobacz warcraft rumble, to na pewno przekonasz się, że lepiej olać niż gdyby zrobili podobnego potworka.

post wyedytowany przez tynwar 2025-11-06 12:45:44
05.11.2025 19:08
Cygi
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Cygi
38
Konsul

Inclusion Nexus – przestrzeni dla inicjatyw różnorodności

< fejspalm >

05.11.2025 23:37
2.1
tynwar
98
Senator

Cygi
Jak zwykle wciskają coś o co nikt nie prosił ;/.

05.11.2025 19:56
3
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
toyminator
93
Senator

Co bym chciał od Blizzarda.
Nowy Warcraft.
Nowy Starcraft.
RPG w świecie Warcrafta(nie MMO,po prostu RPG,ba już nawet takie jak Pillarsy może być)
Strzelanka w świecie Starcraft.
I w sumie zrobienie filmu(raczej animacji pełnometrażowej) z Diablo,Starcraft i Warcraft(do teraz mnie smuci to, że powstał tylko jeden film). A dostanę w sumie jedno wielkie nic ;D W ostatnich latach to tylko diablo 4, które jest takie se.

05.11.2025 20:06
3.1
1
lukasz_31
28
Centurion

Zapomnij proszę Pana, będą same popierdółki. Blizzard obecnie jest na poziomie Rovio Entertainment, kombinują jak zrobić g.wno grę i zarobić mnóstwo kasy.

05.11.2025 23:28
Kwisatz_Haderach
3.2
Kwisatz_Haderach
21
GIT GUD or die trying

Jakby spelnili twoje zyczenia to po roku musieli by zamknac firme lol.
Z tego wszystkiego moze by sie sprzedala strzelanka, pewnie na poziomie Space Marine 2. Moze.

Nie wiem tylko czy by to zrownowazylo sprzedaz RTSow na poziomie 200k kopii. Martwy mainstreamowo (i w sumie w segmencie AA nawet tez) gatunek, i to raczej na zawsze. Deal with it.
Zreszta z tego gatunku nie da sie nic fajnego wykrecic. Kazda fajna gra jest tym lepsza, im mniej w niej jest normalnego RTSa, a wiecej nalecialosci RPG i zwyklej gry akcji.
Esportowo tez czasy Starcrafta mamy za soba, i one nie wroca.

A wtedy czemu poprostu nie zrobic od razy gry w innym gatunku. Ewentualnie moze cos takiego ala Spellforce, z jakimis szczatkowymi elementami RTS zeby nostalgiafagi sie odczepily. ;P

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-05 23:42:58
05.11.2025 23:49
3.3
tynwar
98
Senator

toyminator o właśnie, lukasz_31 słusznie zauważył, oni i tak już nic dobrego nie zrobią. To po co, nie lepiej, by oni zostawili te serie jak oni nie potrafią już porządnie robić gry z tych gatunków jak rts? Nawet i tak z diablo też nie całkiem poradzili, a ogólnie to blizzardowi nienajlepiej się przędzie, a przynajmniej nie tak jak dawniej. Dodatkowo obecnie co oni teraz robią to głównie gry multi pokroju heartstone, kiedyś heroes of the storm, wow, którego nieprzerwanie utrzymują i rozwijają, overwatch, diablo 4, które de facto jest grą multi oraz diablo immortal. A remastery gier z serii warcraft trudno brać pod uwagę gdyż w najlepszym wypadku są one po prostu bezpieczne i ok, a to i tak kiepsko gdyż to oni sami robili te oryginały, a mieli już zrobione oryginały to i tak nienajlepiej, że nie zrobili świetnie zrobionych remasterów, skoro nie byli w stanie to co o nich to świadczy w kontekście tworzenia kolejnych gier? A diablo 2 resurrected lepiej pominąć, gdyż nie robili tego w 100% samodzielnie.

Czyli generalnie od ostatniej gry single typu starcraft 2 to upłynęło już sporo lat, chyba z co najmniej 10 lat. A od tego czasu gry jakie zrobili to w większości gry multi i to w tym jedna mobilka i poza nimi jedynie remastery.

Także to lepiej już odpuścić, teraz jest o wiele za późno na to, blizzard od dawna nie jest tym czym był. Za wiele lat upłynęło i za wiele się zmieniło.

post wyedytowany przez tynwar 2025-11-05 23:51:07
06.11.2025 09:15
Cygi
3.4
1
Cygi
38
Konsul

Kwisatz_Haderach

Martwy mainstreamowo (i w sumie w segmencie AA nawet tez) gatunek, i to raczej na zawsze. Deal with it.

W drugiej połowie lat 2000 to samo mówiono o H'n'S-ach.

Nigdy nie mów nigdy.

06.11.2025 13:59
3.5
kaagular
92
Generał

Kwisatz_Haderach pytanie czemu gatunek jest martwy. Może dlatego, że obiektywnie ludzie wolą co innego ale może też dlatego, że niczego ciekawego im się nie oferuje? RTS faktycznie nie ma takiego potencjału jak jakieś dziwne gatunki, które są robione przez mikro devów albo przez przypadek i okazują się hitami. Powiedziałbym, że to właśnie nowości w gatunku RTS doprowadziły go na skraj niebytu. Jest znanych kilka "żrących" formuł i wystarczy z nich korzystać. Niestety widzimy na tym rynku ciągoty do kombinowania i w efekcie ani nie przyciąga się nowych graczy ani starych. Czy dla przykładu nowe Anno będzie sukcesem? Pewnie będzie, a jak będzie to może dlatego, że będzie rozwinięciem tego samego? A nowe Settlersy czemu były klapą? Może dlatego, że nie były Settlersami?
Starcraft ma gigantyczny potencjał bo sentyment do niego jest dużo szerszy niż tylko "dziadersów 40+". Jest to powszechnie znane, barwne i rozbudowane uniwersum. Gatunek ma naturalny potencjał esportowy, który wystarczy prowadzić, a nie olać. Blizz tą grę olał, a nie gracze ją olali. Blizz w pewnym momencie przestał umieć organizować turnieje/ligi, zupełnie przespał monetyzacje (warchesty???), przespał nawet "dajcie zawodnikom $ kupując skiny" (warchesty z limitem????). Zupełnie nie widzę możliwości, żeby nie dało się zarobić na dodatkowej kampanii za 5$. Przecież tego by się sprzedało milion, a trzeba by tylko posklejać assety na mapie. No ale właśnie... Blizz położył na tym lagę. O ile z Warcraftem jakoś to rozumiem bo mamy tu kwestie fabularne pojawiające się w WoWie to w Starcrafcie...
Pozostaje mieć nadzieję, że planszówka od Archona to nie tylko planszówka ;)

A jak nie to zawsze pozostaje sprawdzić czy przed Blizzconem na pewno mamy telefony :D

07.11.2025 16:12
Kwisatz_Haderach
3.6
Kwisatz_Haderach
21
GIT GUD or die trying

NIc "Blizzard nie olal". tylko ludzi stracili zainteresowanie. Bo pojawily sie inne, lepsze, ciekawsze (a dla widownie latwiejsze do sledzenia i ogladania. TSracrafta sie ciezko oglada jako laik, a nie o to w sporcie chodzi) rzeczy i gatunki.

To zwalanie na kazdego byle nie na siebie i byleby nie zaakceptowac rzeczywistosci jest komiczne.

Taaa... wina BLizzarda. Z batem powinni stac i zmuszac ludzi do grania w Starcrafta "z potencjalem".

Ta papuga jest martwa.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-07 16:15:10
07.11.2025 16:33
Kwisatz_Haderach
3.7
Kwisatz_Haderach
21
GIT GUD or die trying

I jaki sentyment do Starcrafta? Praktycznie nikt juz o nie ani nie wie, ani nie pamieta.
Sentyment (i milosc) to ludzie maja do WHK40k, a nie do jego szczatkowego plagiatora.

05.11.2025 23:36
Kwisatz_Haderach
4
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
21
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Czekam. Choc w sumie z gier Blizza jedynie WoW mnie interesuje. Ale jest w swietnym punkcie, wiec czekam co pokaza nowgo z zapowiedzianego dodatku (jak dotad mamy podstawy housingu w alphie i jedna mape tylko).

OW2 z tego co mi wiadomo ma sie dobrze i community nie narzeka. Zwlaszcza po odejsciu Kaplana, i zaoraniu jego prob przemienienia gry w jakas dziwna abominacje PvPvEvNiewiadomoco. Wiec tu tez pewnie bedzie sporo nowosci.

Niestety, pewnie glownym punktem bedzie nowy dodatek do D4... co mnie osobiscie wrecz smuci, bo HnS w wykonaniu BLizzarda (w sensie 3 i 4) to trauma.

Ale i tak czekam z niecierpliwoscia.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-05 23:44:08
06.11.2025 08:46
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Vype
15
Legionista

Mnie interesuje tylko zapowiedź Stacrafta 3 albo Wacrafta 4 RTSa.

06.11.2025 12:35
5.1
1
tynwar
98
Senator

Vype
Patrząc na to jak oni zrobili tych remasterów, a mimo że sami są autorami pierwowzorów, to i tak remastery nie były bardzo dobre, a na dodatek jeszcze zrobili takiego potworka pt. warcraft rumble to lepiej nie oczekiwać za wiele. Jeszcze oni całkiem zepsują te serie.

06.11.2025 09:27
Shadoukira
6
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Shadoukira
114
Chill Slayer

Ja to już od dawien dawna marzę o grze RPG w świecie Warcrafta. Kiedyś myślałem o czymś na wzór Wiedźmina, ale teraz wydaje mi się, że gra w stylu Baldur Gate 3 bardziej by pasowała, bo dałoby się tutaj potworzyć fajne drużyny bohaterów (coś jak kampania z Rexxarem tylko lepsza). Ale można sobie pomarzyć... obecny Blizzard już do niczego się nie nadaje i jedzie tylko na nostalgii swoich graczy.

06.11.2025 12:32
6.1
1
tynwar
98
Senator

Shadoukira
Ta, to niestety prawda. Gry od ostatniej gry single, która została wydana chyba z koło 10 lat temu, to głównie gry multi i mobilki oraz ewentualnie remastery. Heartstone, heroes of the storm, overwatch, diablo 4, a takze diablo immortal i warcraft rumble, które są po prostu skokiem na kasę i jazdą na nostalgii graczy. I jeszcze remastery warcraft 1-3, ale 3 bardzo średnio im się udał, natomiast 1-2 to tylko bezpieczne, takie po prostu w miarę poprawne remastery. A to przecież oni robili te gry i remastery mimo tego jednak nie wyszły tak dobrze jak by można oczekiwać po autorach pierwowzorów. Warcraft rumble tylko pokazał, że oni chcą tylko iść na łatwiznę i wyciągać kasę z ludzi.

06.11.2025 09:30
Sir klesk
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Sir klesk
269
...ślady jak sanek płoza

1. Classic +
2. HotS 3.0
3. Jakis fajny single player rpg
4. Jakis fajny coop z duzym naciskiem na pve

To sa rzeczy, ktore chcialbym zobaczyc na blizzconie. Jezeli udalo sie trafic chociaz z jedna to bede zadowolony. ;)

06.11.2025 12:21
7.1
tynwar
98
Senator

Sir klesk
obawiam się, że niestety nic z tego nie wyjdzie, blizzard za bardzo bezpiecznie gra i od dawna nie jest ambitne. Za wysokie oczekiwania ;).

06.11.2025 13:23
Sir klesk
7.2
Sir klesk
269
...ślady jak sanek płoza

tynwar

Jezeli chodzi o punkty 1. i 2. to istnieja szczatkowe poszlaki z ktorych wynikaloby, ze cos tam jednak moze sie dziac. :)

Classic + - Sorry ze nie chce mi sie teraz szukac konkretnego linka ale Blizz kiedys wrzucil dlugiego blueposta, w ktorym padlo (co prawda tylko jedno ale jednak) zdanie wprost potwierdzajace, ze pracuja nad osobnym projektem zwiazanym z Classiciem. Czy to bedzie “plus”? Nie wiem, ale to ze chca sie uporac z Turtle Wowem tez moim zdaniem jest jakims urabianiem sobie gruntu pod wypuszczenie wlasnej gry, ktora moglaby okupowac zwolniona przestrzen.
Ostatnio Blizz znowu wyciagnal wspomnianego blueposta w odniesieniu do sytuacji w Chinach, piszac, ze wszystko co w nim zawarte jest nadal aktualne. Spolecznosc szybko podlapala te strzępy nadziei i kurczowo sie ich trzyma. Lacznie ze mna. ;)

HotS - Od jakiegos czasu pojawiaja sie patche balansujace rozgrywke i zawierajace gruntowne reworki kilku postaci. A niedawno po wieloletniej przerwie, dodali mocno rozbudowany nowy event, jakas skorke i o ile sie nie myle byly juz dwa calkiem nowe skrimishe (aka bójki w PL wersji). Niby nic ale jednak troche to zastanawiajace - po co nagle i po tylu latach pochylac sie nad “martwa” gra? Mam nadzieje, ze jednak ktos tam sobie policzyl, ze jest nas na tyle duzo i ze nigdzie sie nie wybieramy wiec oplacaloby sie robic i wypuszczac te dwie-trzy postacie rocznie. :)

A co do punktow 3. i 4. to niby czlowiek sie ludzi ale… mi rowniez Blizz przestal kojarzyc sie z firma, ktora lubi podnosic poprzeczke. Z drugiej strony nie moge pozbyc sie wrazenia, ze takim bezpiecznym ruchem bylby wlasnie nowy Warcraft ale ulepiony na wzor Wiedzmina czy innego AC. Chociaz z drugiej strony timing nie jest idealny bo takich gier tez ludzie zaczynaja miec przesyt.

post wyedytowany przez Sir klesk 2025-11-06 13:34:53
07.11.2025 12:15
7.3
tynwar
98
Senator

Sir klesk
O kurde, ja myślalem, że hots jest całkiem martwe i już nic nie będą w niej grzebać, trochę mnie to zaskoczyło.

Rozumiem, ale jednak mimo wszystko na razie lepiej do tego wszystkiego podchodzić z dystansem, wiemy, że blizzard to nie jest już świetne studio deweloperskie i nie radzi sobie jak kiedyś, również wiemy, że blizzard obecnie stawia na bezpieczną politykę i woli nie podejmować zbytniego ryzyka. Dlatego najlepiej poczekać i zobaczyć czy faktycznie w ogóle coś z tego wyjdzie.

06.11.2025 11:53
8
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
dbq
27
Centurion

na nic nie liczę bo to komedianci. Tyle obiecanek a dowiezione poniżej jakichkolwiek oczekiwań:)
Nie potrafią aktualnie w H/S, RTS (nieopłacalne), MOBA, FPS - nawet na mobilce Rumble sie wyłożyli.. . Po kiego mi jakas nowa gra od nich:)?
Oddali by Marki lub dali narzędzia moderskie do gier lub silniki i niech sobie tylko WOWa klepią - ale teraz schyłek MMO - więc kroplówka może się skończyć.
maja tylko znane marki bo gier już fajnych nie potrafią tworzyć..tworzą gry niekompetytywne co finałem jest własnie brak polotu - miałkie doświadczenie.

post wyedytowany przez dbq 2025-11-06 12:00:34
06.11.2025 12:23
8.1
1
tynwar
98
Senator

dbq
o matko, faktycznie jeszcze wydali rumble, zupełnie zapomniałem. Właśnie mi się wydawało czy oni nie zrobili jeszcze jakąś mobilkę poza diablo immortal, teraz wiem skąd takie wrażenie XD.

post wyedytowany przez tynwar 2025-11-06 12:28:06
06.11.2025 13:03
8.2
dbq
27
Centurion

tynwar
chyba jeszcze anulowali survival? No kiepskie doświadczenie - D4 miało być przełomem w dowożeniu obietnic i kontentu - nawet dodatek uklepali bez zawartości i z DEI - mianem księga dżungli - wiadomo nie kupiłem go jak zobaczyłem - ile dobroci dodaje...XD:)
Mam D4 ale grałem chyba z tydzień w starcie i tydzien w pierwszym sezonie. Od tej pory nie tykam :D Jakby mi zapłacili to nie wiem czy bym się skusił. Nie mam tez nekromanty z D3. Wątpie czy wydam coś jeszcze u nich. Chyba że D2R dostanie pełnoprawny dodatek(żart). Ale sądzac po aktualizacjach - jedyne co dostanie to większą skrzynke za hajs.

post wyedytowany przez dbq 2025-11-06 13:06:15
07.11.2025 12:04
8.3
tynwar
98
Senator

dbq
Ta, no ja już wiedziałem, że diablo 4 to nie będzie te diablo i to nawet już od początku. Bo jednak sam fakt, że dana gra z serii typowo singleplayer, już nie jest grą single i zamiast tego jest grą multi, jednak sporo mówi. Nieważne co oni mówili, już byłem bardzo sceptycznie nastawiony i nie wierzyłem zbytnio w cuda, które obiecywali. Mogli sobie mówić, że d4 miało być preomem w dowożeniu obietnic i kontentu, jednak dla mnie to było tyle warte co nic, bo nie były niczym podparte, nie było dowodów, że będą jakieś cuda. Także ja już od samego początku nie czekałem na grę, więc nie zapłaciłem ani złotówki i oczywiście nie pomyliłem się, gra jednak wbrew zapewnieniom i tak nie okazała się być diablo z krwi i kości.

Też dużo bardziej wolę soczystego diablo jakim jest diablo 2.

post wyedytowany przez tynwar 2025-11-07 12:11:54
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl