Komentarze do opinii: Battlefield 6 stracił ponad 90% graczy, ale prawdziwy problem nie leży ani w mapach, ani w braku zawartości

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
31.01.2026 09:43
2
7
odpowiedz
5 odpowiedzi
Shars
107
Konsul

Myślę że porównywanie BFa do jakiegokolwiek extraction shootera mija się z celem, jedyne co mają ze sobą wspólnego to to że się w nich strzela. Ciężko mi określić czego tej grze brakuję żeby utrzymać przy sobie większą ilość graczy, ale jest jedna rzecz której nie ma BF w porównaniu do innych competitivów - system rankingowy. Myślę że dla wielu ludzi to jest główny powód dla którego grają w takiego CSa, Valoranta czy LoLa. Tutaj byłby on trochę cięższy do zaimplementowania, no bo jednak 4-o osobowa drużyna niema zbytnio dużego wpływu na przebieg meczu kiedy w teamie jest jeszcze 28 innych osób, a wrzucanie do gry klasycznych meczy 5v5 rodem ze wspomnianego CSa mija się z celem, bo to już jest. Trzeba by tu trochę pokombinować ale wydaje mi się że na pewno można by wprowadzić przyjemny i satysfakcjonujący system w którym pniemy się w górę niezależnie od wygranych meczy, ale od wpływu jaki na ich przebieg mieliśmy. Myślę że na rangach oddzielających casuali od bardziej umiejętnych graczy, BF z wesołej strzelanki pełnej akcji mógłby zamieniać się w mocno taktycznego FPSa, świadomość że każda śmierć ciągnie nas w dół rankingu sprawiłaby że grałoby się o wiele rozważniej, bez zabawy w Rambo. Oczywiście nudne sezony i mała ilość contentu też mają spore znaczenie, ale sądzę że to nie jest jedyny kłopot.

post wyedytowany przez Shars 2026-01-31 09:49:05
31.01.2026 09:25
1
1
odpowiedz
Jango Kane
76
Generał

Ostrzegałem, że gra jest kiepska. Mapy za małe. Brak wyrazistych klas. Secure Boot gwoździem do trumny.

31.01.2026 09:43
2
7
odpowiedz
5 odpowiedzi
Shars
107
Konsul

Myślę że porównywanie BFa do jakiegokolwiek extraction shootera mija się z celem, jedyne co mają ze sobą wspólnego to to że się w nich strzela. Ciężko mi określić czego tej grze brakuję żeby utrzymać przy sobie większą ilość graczy, ale jest jedna rzecz której nie ma BF w porównaniu do innych competitivów - system rankingowy. Myślę że dla wielu ludzi to jest główny powód dla którego grają w takiego CSa, Valoranta czy LoLa. Tutaj byłby on trochę cięższy do zaimplementowania, no bo jednak 4-o osobowa drużyna niema zbytnio dużego wpływu na przebieg meczu kiedy w teamie jest jeszcze 28 innych osób, a wrzucanie do gry klasycznych meczy 5v5 rodem ze wspomnianego CSa mija się z celem, bo to już jest. Trzeba by tu trochę pokombinować ale wydaje mi się że na pewno można by wprowadzić przyjemny i satysfakcjonujący system w którym pniemy się w górę niezależnie od wygranych meczy, ale od wpływu jaki na ich przebieg mieliśmy. Myślę że na rangach oddzielających casuali od bardziej umiejętnych graczy, BF z wesołej strzelanki pełnej akcji mógłby zamieniać się w mocno taktycznego FPSa, świadomość że każda śmierć ciągnie nas w dół rankingu sprawiłaby że grałoby się o wiele rozważniej, bez zabawy w Rambo. Oczywiście nudne sezony i mała ilość contentu też mają spore znaczenie, ale sądzę że to nie jest jedyny kłopot.

post wyedytowany przez Shars 2026-01-31 09:49:05
02.02.2026 03:55
2.1
1
Delutden_NPC
51
Pretorianin

Stary i wlasnie o to w tym chodzi. Wy w ogole nie zczailiscie ocb. Skoro w jednej grze sie biega i strzela i w drugiej grze tez sie biega i strzela to czemu w tej jednej grze gdzie sie biega i strzela jest wiecej graczy niz w tej drugiej? Tu nie ma pytania czemu w Forze Horizon 5 albo FIFE gra wiecej ludzi niz w BF6 tylko czemu w gierke gdzie biegam i strzelam z 3 osoby gra wiecej ludzi niz w gierke gdzie biegam i strzelam z 1 osoby. Tak to ogromna roznica w mechanice gier. Rozumiem wasz zarzut ze jak mozna porownac TPS do FPS ale sens tego artykulu lezy gdzie indziej i mysle ze to wlasnie autor chcial pokazac ze zmienily sie trendy. Zrobil to lepiej lub gorzej ale ja rozumiem o co mu chodzilo i trzeba troche z innej strony looknac. BF6 w uproszczeniu to FPS ktory polega na wejsciu na mala mape w setke osob i walka o np. punkt. Giniesz, rodzisz sie, giniesz rodzisz sie, giniesz rodzisz sie. I tak w kolko. Nic nie tracisz, nic nie zyskujesz. Czysta rozpierducha. Po czasie ludziom zaczyna sie to nudzic. I teraz formula extraction shooter nagradza zupelnie inaczej to co wlasnie autor zaznaczyl. Kazda minuta, kazdy metr decyduje o tym czy przezyjesz czy nie. Twoim zdaniem jest wyniesienie przedmiotu ktory jest mega wazny i nagle giniesz od innego gracza. Jestes mega sfrustrowany ale grasz dalej. To jest wlasnie to czemu extraction shootery sa teraz na fali i czemu tak przyciagaja ludzi. BF6 to byl chwilowy strzal nostalgii ale to tyle. Nie tyle porownujemy same techniczne aspekty gry ale formy danych gier. Czemu taka forma strzelania jest ciekawsza od innej formy strzelania. CS jest przykladem wlasnie ze mimo tylu lat na rynku czysta forma competitive utrzymuje ludzi. Glupie wbijanie rangi, punktow elo na Faceit i mistrzostwa sprawiaja ze gierka stala sie jedna z najpopularniejszych gier online. A nie ukrywajmy ze strzelanka to strzelanka. Target jest w ludzi strzelajacych. Nie chce mi sie wierzyc w to ze jak ktos sprawdzal BF6 to nie gral wczesniej w Arc Raiders i Tarkova albo na odwrot. Ktos gra w Arc Raiders i Tarkova i chcial sprawdzic BF6 ale wybral te pierwsze.

post wyedytowany przez Delutden_NPC 2026-02-02 04:03:28
02.02.2026 06:42
2.2
1
FSB znowu nadaje
42
Generał

Rankingi - nikogo. Pogódź się z tym.

02.02.2026 12:00
2.3
Shars
107
Konsul

GARON
Gościu, w Forzie Horizon się jeździ i w Assetto Corsa też się jeździ. Czy to oznacza że to są takie same gry? Że ich target jest taki sam? ARC Raiders nijak się ma do BFa, dwie zupełnie różne gry. Zaryzykowałbym nawet stwierdzeniem że mają zupełnie innych odbiorców, choć jakaś ich część na pewno się ze sobą pokrywa.

Nie chce mi sie wierzyc w to ze jak ktos sprawdzal BF6 to nie gral wczesniej w Arc Raiders i Tarkova albo na odwrot. Ktos gra w Arc Raiders i Tarkova i chcial sprawdzic BF6 ale wybral te pierwsze.

No to cię teraz zaskoczę, wbiłem w BF6 ponad 100 godzin w sumie dobrze się bawiąc, ale nigdy nie grałem w żadnego extraction shootera i w najbliższej przyszłości to się nie zmieni. Wiesz dlaczego? Bo mnie w ogóle ten typ rozgrywki nie interesuje. Tak samo jak nie interesują mnie battle royale, próbowałem kilka pozycji z tego gatunku i zawsze kończyło się po kilku meczach. Nawet próbowałem REDSEC w BFie i zakończyłem przygodę po pierwszej rozgrywce.

post wyedytowany przez Shars 2026-02-02 12:11:01
02.02.2026 13:44
2.4
Victoria
3
Legionista

Shars Dla mnie ArcR odpada gdyż to futurystyczna strzelanka i przede wszystkim w trybie TPP. Gdyby chociaż był FPP. Natomiast te gry da się porównać dlatego, że z BF6 najwięcej ludzi uciekło właśnie do ArcR i CS2. Uciekli też do CoD gdy się pojawił, do starszych części BF i wielu innych podobnych gier ale w znacznie mniejszej ilości. Moi znajomi przerzucili się jeszcze na Sqad, Ready or Not, Ground Branch, 6DinF czy Exfil. To oznacza, że ta gra ma jakąś poważną wadę, a tak naprawdę mnóstwo wad, które szybko odrzucają większość graczy. A ArcR był jednym z głównych beneficjentów tego stanu rzeczy. Mimo różnic miał coś co wielu graczy BF6 przyciągnęło i to na dłużej. Choć oczywiście nie jest to gra, dla wszystkich grających w BF6.

03.02.2026 07:40
2.5
Delutden_NPC
51
Pretorianin

Moze byc tak ze ludzie przerzuca sie z Asseto Corsy na Forze. Wlasnie tak moze byc. Bo stwierdza "kurde ten typ wyscigow mnie juz nudzi sprobuje czegos swiezego". Zostana na zawsze. To ze Ty nie lubisz extractionow to nie znaczy ze wszyscy nie lubia. Masz statystyki ze takich jak Ty jest wiekszosc? Jesli liczby BF6 beda spadac regularnie to znaczy ze nie masz racji. Zostanie jakies kilkadziesiat tysiecy wiernych fanow takich jak Ty i tyle. Ale tu nie ma pytania ile zostanie graczy w BF6 tylko czemu z duzej liczby spadlo. Masz odpowiedz w artykule czemu. Bo inny format strzelania jest bardziej atrakcyjny. Ale nie zrozumiesz tego. Z reszta Arc Raiders tez w koncu straci liczby tylko wolniej niz BF6. W BF6 monotonia przychodzi szybciej. W extractionach pozniej. Aa i jeszcze zapomnielismy o najwazniejszym czynniku czyli PVP. Mysle ze PVP jest najbardziej satysfakcjonujacym elementem w extractionach. W BF6 zabojstwo gracza to tylko kolejne zabojstwo :) Ktos tu wyskoczyl z GTA. W GTA nie ma PVP. W GTA Online jest PVP ktore nie ma sensu i nie mozna tego w pelni nazwac PVP. Kto ma wiedziec ten wie :D

post wyedytowany przez Delutden_NPC 2026-02-03 07:47:39
31.01.2026 10:02
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
34
Senator

Najczęściej jak słyszę opinie to że mapy są za małe.

31.01.2026 14:09
3.1
3
Victoria
3
Legionista

sabaru ludzie liczą, że większe mapy spowolnią rozgrywkę i uczynią ją bardziej różnorodną, choćby przez możliwości walki pojazdów jak we wcześniejszych częściach. Jednak każdy kto próbował zrobić to na portalu, zanim go zaorali, wie, że same duże mapy nie pomagają, bo problemem jest mechanika rozgrywki i nie tylko wielkość map ale też ich konstrukcja. Warto zauważyć, że na portalu ogromną popularnością cieszyły się tryby PvP i PvPvE, które zostały zablokowane definitywnie na początku grudnia co spowodowało masowy odpływ graczy, choć twórcy ponoć liczyli, że w ten sposób zmuszą graczy by się dostosowali do narzuconej wersji rozgrywki PvP w core, stylu jaki twórcy chcą wymusić oraz do płacenia za żetony karnetów bojowych. Jakby ludzie mało zapłacili za tę grę.

31.01.2026 11:20
Rumcykcyk
4
1
odpowiedz
Rumcykcyk
134
Ojciec Zarazy

Dla mnie BR jest słaby. Liczyłem na jakaś wyrównaną rozgrywkę w której każdy ma równe szanse, a liczy się spryt + celność, a wyszło tak, że są jakieś zadanie które moja drużyna totalnie olewa także przeciwnik ma kox sprzęt ze zrzutów, a ja latam z taką początkową pierdziawą i zero szans z takimi osobami przy wymianie ognia chyba, że jakimś cudem uda się kilka razy trafić w głowę. 

Kilka takich rozgrywek i wywaliłem z dysku.

31.01.2026 11:32
Metaverse
5
1
odpowiedz
Metaverse
84
Senator

ileż można biegać w kółko i strzelać
No wlasnie. BF trudno porownywac do Arc Raiders rowniez dlatego z tam wcale nie musisz tylko bigac i strzelac. Mozesz wykonywac zadania i odkrywac historie, rozwiazac zagadke i zdobyc nowy sprzet, skradac sie i unikac na rozne sposoby maszyn, pozbierac co tam potrzeba, pograc na jakims instrumencie i pogadac z innymi albo im pomoc zamiast do nich strzelac.

31.01.2026 12:58
6
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
lukaszk258
8
Legionista

Artykuł bez sensu bo porównywanie tych gier nie ma sensu.

Gram w bf od premiery, ma swoje bolączki ale i tak bawię się świetnie. Dlaczego? Może dlatego, że jestem graczem starej daty i nie potrzebuję dopaminować się ciągłą nagrodą w postaci lootu itp. Stawanie się lepszym, bycie użytecznym dla drużyny, dobre zagrania i wyniki dają mi wystarczającą satysfakcję z gry.

Problemem nie jest gra a potężne studia wydawnicze i gracze młodego pokolenia. Studia umieszczając w grach system ciągłych nagród zamieniły młodsze pokolenia w małpki goniące za dopaminą, które zapomniały co kiedyś liczyło się w grach.

Smutne to jest jak bardzo ta branża jest zniszczona.

31.01.2026 13:40
6.1
Delutden_NPC
51
Pretorianin

lukaszk258 Ten artykul ma jak najbardziej sens bo porownuje "strzelanki".  Zmienily sie trendy. Nie porownujemy wyscigow samochodowych do strzelanki tylko strzelanke do strzelanki. Tak czy siak autor idealnie wyciagnal czemu gracze wola co innego. Brak tego dreszczyka emocji. BF spadnie szybciej z rowerka niz Tarkov i Arc Raiders.

post wyedytowany przez Delutden_NPC 2026-01-31 22:21:04
31.01.2026 13:53
6.2
4
Victoria
3
Legionista

GARON ARC przede wszystkim oferuje różne style gry, wiec zadowala większą liczbę graczy. Można grać zarówno agresywnie jak i defensywnie. Matchmaking uwzględnia to przy łączeniu graczy, co również jest ważne. Można walczyć, skradać się, eksplorować, skupiać się na innych aktywnościach niż ciągle bezmyślne bieganie i strzelanie. BF tego nie ma. Nie oferuje żadnej różnorodności. Twórcy skupili się na bardzo intensywnej strzelaninie, którą starają się zrobić jak najbardziej dynamiczną, próbując wymusić agresywny styl gry. Większość graczy to szybko męczy. Brak różnorodności, agresja, chaos i nadmierna dynamika, a do tego fatalny system progresji i wrzucanie rzeczy z gier F2P do raczej drogiej gry, to przyczyny masowego odpływu graczy. Twórcy narzucają na siłę swoją ich zdaniem jedynie słuszną wizję agresywnego strzelania, nie dając graczom żadnego wyboru. Do tego właściwie zaorali walki pojazdów, znów ograniczając możliwość wyboru, odskoczni, innego sposobu gry.

post wyedytowany przez Victoria 2026-01-31 13:58:13
31.01.2026 14:00
DM
6.3
DM
234
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Artykuł bez sensu bo porównywanie tych gier nie ma sensu.

To przeczytaj go jeszcze raz, bo nie porównuje on tych tych gier, tylko właśnie pokazuje, dlaczego ich porównywanie jest bez sensu ;)
A większość dyskusji internetowych właśnie porównuje ilość graczy BF6 z ARC, jakby to były identyczne pozycje.

31.01.2026 15:52
6.4
Shars
107
Konsul

DM przecież bezpośrednio te gry porównywałeś.

Battlefield wypada w takim porównaniu bardzo blado.

Frajda z wygranego meczu w BF-ie nijak ma się do ulgi i radości, gdy ewakuujemy się ze szczególnie cennym lootem z mapy. Kolejny szturm na punkt B po 15 zgonach nie ma startu do uczucia, gdy wkracza się do Labsów w Tarkovie czy choćby na eventy w ARC Raiders.

Pierwsza dwa lepsze cytaty z artykułu. Gdybyś potem nie napisał

Czy to oznacza, że Battlefield powinien zmienić się w extraction shootera? Oczywiście nie – to byłoby zaprzeczeniem legendy tej marki, jej dotychczasowego dorobku, kolejnym skokiem na łatwiznę po masowym zaślepieniu podgatunkiem battle royale.

to połowę tekstu można by zamknąć w stwierdzeniu że BF powinien być extraction shooterem. To są dwie zupełnie różne gry, wątpię żeby BF potrzebował jakieś simsowe elementy w stylu urządzanie swojej bazy wypadowej. Na odpływ graczy ma wpływ tutaj bardzo mnóstwo czynników, sam nie za bardzo wiem co mogło by podratować tą sytuacje. Być może większe mapy, jakiś ciekawy system rankingowy, lepsza przepustka bojowa i szybsza progresja. Można sobie tak gdybać, natomiast implementacja rozwiązań z extraction shooterów nie wydaje się najlepszym pomysłem. A na pewno nie jest to coś, czego domagają się gracze.

GARON
ARC Raiders to nie FPS. Porównywanie tych gier niema żadnego sensu, to że tu i tu się strzela nie oznacza że to są takie same gry. Równie dobrze można by porównywać GTA do BFa, no bo tam też przecież możemy strzelać.

post wyedytowany przez Shars 2026-01-31 15:55:36
31.01.2026 17:03
DM
6.5
DM
234
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

No dobrze, uściśle - to nie jest porównanie mające udowodnić, że jedna gra jest lepsza od drugiej już w swoich podstawach. A czymś takim są nacechowane opinie zarzucające, że BF jest słaby, bo straciło graczy, a ARC wręcz przeciwnie.
Obie gry są dobre na swój sposób, tylko BF ma złą, przestarzałą formułę live-service.

31.01.2026 22:28
6.6
1
Delutden_NPC
51
Pretorianin

Czepiacie sie o te TPS/TPP. Okay sa to inne gatunki. Tarkov to FPS i tez lepiej sie trzyma i bedzie sie trzymal pewnie lepiej jeszcze dlugo niz BF. Dalej sens jest ten sam ze formula gry jest outdated. To jest taka sprytna zagrywka w dyskusjach. Zbijmy temat na bledy a nie zauwazmy sensu wypowiedzi/artykulu. Ciagle poruszamy sie wokol formuly i tego jacy sa dzisiejsi gracze. Extraction shootery sa na fali i zawsze tak jest. Kazdy gatunek ma swoj zloty okres i potem spada z rowerka. Nikt nie wie ile Extraction Shootery beda na fali. Poki co sa od 2017r. jak pojawil sie Tarkov. Podajmy za przyklad MMORPG. Czemu jest dead? Czemu TnL, Lost Ark i New World sa dead? Czemu w 30 letnia Tibie gra wiecej ludzi niz w Lost Arka? Czemu New World zamyka serwery a Tibia nie? Bo gracze sie zmienili. Moze to problem z p2w, checia zarobku tworcow ale zauwazylem ze czego devsi nie zrobia to nie dogodza. Wiec gatunek widocznie nie spelnia juz swojej roli wobec DZISIEJSZYCH GRACZY.

02.02.2026 06:47
6.7
1
FSB znowu nadaje
42
Generał

DM
Jak nie porównujesz jak cały czas nawijasz o tych dwóch crapiszczach czyli srarkowie i arc srajders.
BF jest po prostu "za nudny" dla gimbusów i tyle w temacie. Gracze którzy zaczynali w BF to obecnie mają dzieci a nawet wnuki, stąd też mało czasu na granie. Tym osobom nie podoba się "unowocześnianie" BF bo najlepszy był w czasach BF 3 i 4.
BP, skórki to jest główny powód śmierci tej serii.

02.02.2026 13:53
6.8
Victoria
3
Legionista

DM ich porównanie ma sens, bo ArcR był jednym z głównych beneficjentów przepływu graczy z BF6 obok CS2 i CoD. Mnie np zupełnie nie interesuje CoD, Fornite czy ArcR (głównie przez TPP choć nie lubię też futurystycznych strzelanek), natomiast, rozumiem, że te gry mają pewne cechy wspólne i dlatego między nimi jest dość duży przepływ graczy.

post wyedytowany przez Victoria 2026-02-02 14:02:57
31.01.2026 13:37
7
1
odpowiedz
Delutden_NPC
51
Pretorianin

Kozak artykul. To nie te czasy. Pewne gatunki sa dead. Platformowki, zrecznosciowki, mmorpg i takie formuly battlefield/cod. To juz nie te czasy gdzie na rynku byl tylko cod i bf i sie biegalo i naparzalo te sama mape w kolko po 80 deadow na mecz. Ta formula ewidentnie znudzila sie dzisiaj graczom. Extraction shootery daja cos wiecej. Dreszczyk emocji i napiecie. Tutaj nie ma zysku nie ma straty. Strzelanie dla strzelania..

31.01.2026 13:55
8
4
odpowiedz
6 odpowiedzi
lukaszk258
8
Legionista

Garon no i już na początku wypowiedzi widać jakie masz pojęcie, arc riders to nie fps tylko tps a to zasadnicza różnica. I gadanie o dreszczyku emocji tylko potwierdza to co napisałem o małpkach goniących za dopaminką.

31.01.2026 14:18
8.1
3
Dark Star
41
Centurion

Widzę dzwonią ale nie do końca w tym kościele, za to modne pop psychologiczne stwierdzenia o dopaminie można oczywiscie powtórzyć.
Biologicznie nie da się grać „nie dla dopaminy”.
Dopamina to nie „loot hormone”, tylko neuroprzekaźnik motywacji i uczenia się. Ty też grasz dla dopaminy, nie ma w tym innej filozofii, bez dopominy nie było by gier. Jedyna różnica to opóźniona dopamina wynikająca z dłuższego procesu uczenia się kontra natychmiastowa z lootu - i tu zgoda ta druga jest obecnie nadużywana w mediach.
Autor artykułu miał raczej na myśli umiejętne połączenie obu systemów gratyfikacji bo seria stoi w miejscu.

post wyedytowany przez Dark Star 2026-01-31 14:19:00
31.01.2026 16:24
8.2
lukaszk258
8
Legionista

Dark Star oczywiście, że gram dla dopaminy tyle, że użyłem tu skrótu myślowego. Jak mam doprecyzować to chodzi mi o to, że łącznie obu systemów gratyfikacji nie jest potrzebne, a na pewno nie jest potrzebne w takiej grze jak bf.
Gratyfikacją powinna być satysfakcja z wygranego meczu, wygranych trudnych pojedynków, przechytrzenia wroga. Tyle, że wam to nie wystarcza bo korporacje was uzależniły od lootboksow i innego tego typu szajsu. Zdecydowanie nie potrzeba nam tego śmietnika w bf. Wystarczą większe mapy i balans pojazdów. Chcecie się dopaminować lootem i kosmetyką do budowania bazy, która nie daje korzyści w rogrywce to macie gry pokroju arc czy escape a od bf wara z tym śmietnikiem. I tak już za dużo skórek i innego syfu w bf jest.

31.01.2026 19:09
8.3
1
Bullo187
5
Junior

lukaszk258 a po co ci większe mapy, skoro mówisz, że można grać taktycznie w grze gdzie jest taki ścisk. Odradzanie się na przeciwniku wygląda słabo, a argument Victoria o snajperach, którzy już prawie są szturmowca mi zbywasz tym, że nie umie grać. Cieszę się, że chociaż ty potrafisz grać. Ja jednak wolałbym zagrać w bfa w którym pojazdy i samoloty mają sens. Na tą chwilę ciężko mi jest usiąść do bfa, bo jest totalnie rozjechany i bardzo CoD'owy. Może jak w końcu go poprawią i naprawią, to będzie można o czymś podyskutować.

31.01.2026 22:18
8.4
Delutden_NPC
51
Pretorianin

Ojej dobrze.. Popelnilem gafe piszac FPS zamiast TPS. Dalej sens wypowiedzi jest skierowany do tego czemu BF jest monotonny. I o dopaminie kolega tu dobrze napisal. Kazdy gra dla dopaminy :) Ty grasz dla negatywnych emocji? Probowales mnie zgasic a sam sie zblazniles. Artykul jest w deche a wam dupsko peka :)

31.01.2026 23:07
8.5
1
TobiAlex
213
Legend

Dark Star bo to od razu widac, ze to owieczka kiszaka

01.02.2026 18:13
retruśgejmer
😂
8.6
retruśgejmer
47
Generał

TobiAlex
Ty za to masz coś nie tak z kopułą, bo wszędzie widzisz te owieczki ;)

31.01.2026 14:00
9
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
lukaszk258
8
Legionista

Victoria jeżeli uważasz, że bf nie oferuje różnych styli gry i wymusza tylko grę agresywną to tylko świadczy o tym, że nie rozumiesz tej gry.

Wgl co to za pomysł porównywać extraction tps z wojennym fps. Tym bardziej, że arc to przede wszystkim gra pve z opcjonalnym pvp a bf tylko pvp.
Ten artykuł serio nie ma sensu. Szajs pod klikaninę i komentarze i jak widać działa bo właśnie prowadzimy bezsensowną dyskusję.

31.01.2026 14:21
9.1
1
Victoria
3
Legionista

lukaszk258 A jednak sporo ludzi nawet influencerów przerzuciło się z BF6 na Arc Raiders. Można porównać też BF6 do Exfil czy Escape from tarkow, a nawet do BF4 czy starszych. BF6 nie oferuje skradania się, gry defensywnej, uporczywej obrony i taktycznego rozgrywki. Balans rozgrywki i matchmaking są beznadziejne, pojazdy to kwiatek do kożucha, choć wcześniej były dla serii kluczowe, wszystko sprowadzone do dynamicznych i chaotycznych starć piechoty. Nawet ze snajperów zrobiono niemal szturmowców, w każdym razie postanowiono ich przesunąć znacznie bliżej frontu i również ich grę uczynić dynamiczną. Tłumaczenie tego "to gra wojenna" jest bez sensu. Arma czy Squad, to są gry wojenne. BF6 to po prostu obecnie bardzo dynamiczna strzelanka z graficznym motywem militarnym.

31.01.2026 16:18
9.2
3
lukaszk258
8
Legionista

Victoria widać że nie bardzo ogarniasz tę grę. Większe mapy i balans pojazdów latających to jest to czego bf potrzebuje. Tylko tyle i aż tyle. Nie potrzeba nam tu szajsu z arc.

A jeżeli piszesz że nie da sie grać taktycznie, defensywnie, skradać się itp to tylko świadczy o tym, że nie ogarniasz tej gry. Bo widzisz, tak się składa, że ja gram właśnie w ten sposób bo bieganie i skakanie jak pajac w cod to nie dla mnie. Da się tak grać tylko trzeba trochę pomyśleć i tyle.

31.01.2026 16:33
Zalewany
9.3
2
Zalewany
102
Konsul

Victoria Argument z influencerami kompletnie nietrafiony. Oni z reguły idą z prądem trendów, żeby utrzymać się na powierzchni popularności. BF6 dla wielu był chwilowym przystankiem.

31.01.2026 19:14
9.4
3
Victoria
3
Legionista

lukaszk258 oczywiście, że się nie da grać taktycznie, bo gra została zaprojektowana pod dynamikę. Żołnierze w pełnym rynsztunku poruszają się niczym Usain Bolt bijący rekord świata w sprincie na 100m, punkty są wybierane tak by łatwo było można zaatakować z każdej strony, nie ma sensownych osłon na większości z nich, czołgi i BWP chowają się za piechotą, zamiast piechota za nimi. Różnice między rodzajami broni zostały niemal całkowicie zatarte i ludzie taktycznych AR 7.62 używają do walki w zwarciu, bo na dystans się nie nadają ???>?, za to na dystans doskonale radzą sobie PM 9mm. Snajperzy potrafią strzelać będąc w ciągłym ruchu, DMR-y w ogóle nie wiadomo jaka rolę mają pełnić, z LKM wszyscy strzelają z ręki full auto również będąc w ciągłym ruchu i nikt nie używa dwójnogów ani do LKM ani do snajperek, a prawidłowe poruszanie się jest niemal niemożliwe, bo zanim zdąży się sprawdzić wszystkie kąty to przeciwnik zdąży dwa razy okrążyć budynek i strzelić nam w plecy wskakując przez okno na pełnej. Nie ma żadnego zarządzenia polem walki, mapy taktycznej czy choćby jednego dowódcy.

31.01.2026 20:47
9.5
2
grabeck666
98
Senator

Zalewany "Argument z influencerami kompletnie nietrafiony"
"Oni z reguły idą z prądem trendów"

Sam siebie zaorałeś i pewnie nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

31.01.2026 14:04
10
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Artur676
62
Generał

Problemem jest upodobnienie tej gry do Coda. BF3, BF4, BF1 i nawet BF5 miały swój styl .

31.01.2026 23:25
10.1
MaciasD
2
Junior

Artur676 oj nie, może do starych części cod. Nowy to jest dramat, pograłem tydzień i się poddałem

01.02.2026 08:56
10.2
1
Iledis
1
Junior

Artur676 jak ten nowy bf przypomina mw z 2022 roku tylko że zbustowany movment ale co się dziwić jak w dice pracują byli twórcy coda jak tacy mają robić bf

31.01.2026 14:22
11
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul

W większym stopniu to nie jest wina samej gry tylko bardziej tego jak wygląda obecny rynek gier.
To chyba w Microsofcie kilka miesięcy temu powiedzieli, że dla nich konkurentem nie jest jakieś tam Sony tylko to jak młodzież spędza wolny czas i media społecznościowe.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-01-31 14:22:35
31.01.2026 15:48
12
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
przypadkowyGracz
2
Junior

Osobiście świadomie omijam gry od wielkich twórców, powód jest jeden - dodatkowe płatności. Nie mam ochoty na jakieś battlepassy, śledzenie zmian, wydawanie dodatkowych pieniędzy na grę która powinna być pełna. Mam rodzinę, odpowiedzialną pracę, ograniczony czas. Kiedyś dało się grać w battlefield czy overwatch, odpalasz, bawisz się wyłączasz. Dzisiaj żadna z tych gier w nowszych wersjach nie ma klimatu, zawartość się zmienia, wymaga pogoni i dopłaty. Już sam schemat pogoni za postępem za realne pieniądze jest odrzucający. Gry powinny być rozrywką i możliwością odpoczynku, a są wyciskarką do portfela. Skoro po pracy nadal mam wszystko kalkulować to zwyczajnie odpuszczam. Tego samego uczę własnego dziecka, by omijało każdą grę którą wyciąga dodatkowe pieniądze, to nie jest model dostarczający rozrywki. Dodatkowo sporo stracili w 5 wersji, cukierkowa wojna ociekająca poprawnością polityczną, po tym wielu ludzi jeszcze ostrożniej podchodzi do ich produktu lub nawet nie chce tracić energii na sprawdzenie czy jednak jest inaczej. Zajawkowicze siedzą w innych miejscach. Tak się kończy, kiedy firma chce zrobić ze swoich klientów głupków, zamiast ich zrozumieć.

31.01.2026 17:36
Mutant z Krainy OZ
12.1
1
Mutant z Krainy OZ
272
Farben

Mozesz grac w bf 6 bez wydawania zlotowki na karnet i niczego nie tracisz. Karnet nie daje zadnej przewagi. Wszystkie elementy sa kosmetyczne, skorki i gotowe modele broni, ktore możesz zlozyc sam na podstawowej jej wersji.

post wyedytowany przez Mutant z Krainy OZ 2026-01-31 18:16:11
31.01.2026 23:05
12.2
TobiAlex
213
Legend

przypadkowyGracz o lol, dad gamer płacze...

31.01.2026 15:51
13
odpowiedz
StarySzydek
1
Junior

Mogliby dać po lub 4 mapy jeszcze jakieś z wcześniejszych battlefieldów i cos by się działo, a tak już po malu wieje nudą

31.01.2026 16:10
14
4
odpowiedz
1 odpowiedź
lukaszk258
8
Legionista

Własna baza wypadowa to nie jest coś czego bf potrzebuje, po co to komu?! Totalna bzdura. Serio, większość graczy bf potrzebuje po prostu pograć na luzie na większych mapach albo pograć w trybie rankingowym. Duże mapy i tryb rankingowy, tylko tego nam potrzeba a nie kosmetycznych bzdur, przez taki szajs został zniszczony cod.

01.02.2026 08:54
14.1
Iledis
1
Junior

lukaszk258 coda zabijają twórcy i haki a nie skiny bo ostatnio jak sprawdzałem to jak kupisz coda to masz przycisk graj I szukaj gry a nie kup skina żeby grać argumentacja na zasadzie skiny zabiły coda słyszę od każdego może zamiast odpalać grę i wchodzić do sklepu poprostu odpal mecz i pograj

31.01.2026 16:13
HETRIX22
15
1
odpowiedz
1 odpowiedź
HETRIX22
219
PLEBS

Battlefield nie jest zbyt angazujacy i to bardzo dobrze. Takie gry również są potrzebne. W sobotni wieczór mam ochote coś odpalić z jednej strony coś krótkiego na dwie rundy zanim pójdę spać, a przy tym coś bardziej skomplikowanego, niż Mario Bros. Tutaj wkracza BF cały na biało. Spadki popularności są zrozumiałe i mnie w ogóle nie obchodzą, a już na pewno nie determinuja czy gra jest dobra.

31.01.2026 20:55
15.1
SQNISGOOD
33
Centurion

HETRIX22 ja tam lubię popłynąć w Battlefielda na 4-6 godzin, albo tak jak mówisz świetna gra na parę minut na tdm albo jakiś podoboj. Arc raiders także dobra gra, ale w pewnym momencie nastąpi znużenie.

31.01.2026 16:14
16
odpowiedz
Święty!
125
Konsul

Dosłownie kilka lat łupałem w Delta Force BHD, w którym były może ze 4 tryby gry (w praktyce grało się głównie w TDM i KoTH), mapy znało na pamięć i tyle. Contentu co kot napłakał, ale jakoś wystarczyło, bo miodność była kosmiczna. Tymczasem dzisiaj co rok nowa część COD, tysiace jakiś skinów, map, czegoś tam, a żywotność poszczególnych części ile trwa?

31.01.2026 17:34
Krypta76
17
odpowiedz
Krypta76
65
Generał

10 razy jedno i to samo ileż można

31.01.2026 17:40
18
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
karros1984
1
Junior

Witam. Ciekawe, dlaczego autor nie napisał, że Arc stracił 1/3 graczy. Każda gra po czasie się nudzi. Za 2-3 miesiące będzie podobny artykuł, ale o ARC-u.

31.01.2026 20:32
18.1
1
1Fuss
27
Centurion

karros1984 przeciez już stracił i z 400k spadł na 100k 
To samo Nightregin ktory także ma podobny wynik i na takich liczbach sie ustabilizowały ze swoim fanbase .
Ale 90% w bf6 to jest grubo jeśli to  prawda

01.02.2026 10:48
Ali Wlaborg
18.2
2
Ali Wlaborg
98
Mordęga

1Fuss 400 czego? 24 stycznia było 385,990 graczy, wczoraj 31 popykał 357,732. a szczytowym momencie było ich okrągłe 481k wiec nic nie stracili, a wahania są normalne i widnieje u wielu innych gier, ta gra serio trzyma się żwawo, nawet w konsolkach cięko jest czekać dłużej niz 4 min pomimo ze ma się 6 otwartych map

01.02.2026 12:21
18.3
nieustraszony.modem
1
Legionista

Ali Wlaborg słyszysz ty siebie? Matchmaking trwający 4 minuty? Przecież to pustka. Jak grałem na premierę i chwilę po, matchmaking trwał kilka, kilkanaście sekund.

01.02.2026 18:49
Ali Wlaborg
18.4
Ali Wlaborg
98
Mordęga

nieustraszony.modem jak na porę o 4 w nocy to całkiem szybko, i pisałem "mniej niz" bo 4min to max ile czekam w ciągu dnia to 5-30s w zależności ile czasu zostało do wydarzenia na mapie

31.01.2026 18:11
19
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
BB_One
46
Centurion

Gra droga i nie fajna, nuda, smutek, exp broni bez sensu, kto ma czas siedzieć tygodniami aby odblokować uchwyt, match making do pupy zero emocji

post wyedytowany przez BB_One 2026-01-31 18:14:03
01.02.2026 12:19
19.1
nieustraszony.modem
1
Legionista

BB_One tak mówi ktoś, kto nigdy nie grał. Exp broni nie trwa tygodni, a kilka godzin. Za to w Arc Raiders w kółko robisz to samo bez żadnego progresu, bo poczucie rozwoju postaci to śmiech na sali. Drzewko umiejętności, które mało co wnosi.

01.02.2026 18:42
19.2
1
Iledis
1
Junior

nieustraszony.modem tak exp w bf jest tak szybki że na premierę sezonu 1 już oferowali za 104 zł czy jakoś tak premium abyś dostawał szybko Expa mam 50 godzin i mam może 27 poziom na jednej broni a używałem tylko jednej wiem można powiedzieć że grałem w zły tryb lub zdobywałem mało kili ale czy 50 kili to mało lub 30 nie będę mówił jak to wygląda w ARCR bo w to nie grałem bo to nie mój typ gier

01.02.2026 18:50
19.3
nieustraszony.modem
1
Legionista

Iledis Tak, to jest znane jako przepustka sezonowa. Wiele gier oferuje obecnie takie rozwiązanie. W przypadku Battlefielda, zaletą jest to, że po jednorazowym zakupie i zdobyciu wszystkich nagród w danym sezonie, otrzymuje się wystarczającą ilość waluty premium, aby zakupić przepustkę na kolejny sezon bez dodatkowych kosztów.

02.02.2026 15:01
19.4
Iledis
1
Junior

nieustraszony.modem stary ale ja nie piszę o bp i jego zawartości tylko o tym że expienie broni w gierce jest w chuj długie jednej broni nikt nie pisze o bp i jego zawartości tylko o tym że już na start wolą żebyś płacił za bust do expa poreszte podaj mi gry w których masz rozwiązanie że kupujesz grę za 300 zł i za 100 zł dostajesz premium pass do expa. I dlaczego nie odpisujesz na wbijanie mozolnie leweli w broni tylko o bp gdzie nigdzie nie napisałem że za bp dostajesz więcej expa "+5% dodatkowej PD dla posiadaczy Battlefield Pro (na +10% z przepustki bojowej)" to jest twoje battlefield PRO pisze jak byk wystarczy wejść na steam i zobaczyć polecam czemu nie odnosisz się do powolnego wbijania leweli w broni oraz konta plus stary faktycznie jak chcesz zrobić bp na 100% to musisz grać w tę grę po 6 godzin dziennie i robić wszystkie misje bo inaczej nie wbijesz

31.01.2026 19:41
baltazar1908
20
odpowiedz
3 odpowiedzi
baltazar1908
45
Generał

Mam i nie gram bo jakoś wojna się nigdy nie zmienia, a poza tym wystarczy wyjrzeć przez okno i wojną trąci wszędzie w całej Europie i nie tylko.

01.02.2026 09:48
kriegaffe
20.1
1
kriegaffe
48
Pretorianin

baltazar1908 Piłeś? Nie pisz.

01.02.2026 12:17
20.2
1
nieustraszony.modem
1
Legionista

baltazar1908 jprdl

01.02.2026 13:47
baltazar1908
20.3
baltazar1908
45
Generał

kriegaffe

jak pisałem to byłem trzeźwy zresztą nie pije wcale nawet piwa po którym też mnie głowa boli, po prostu nie lubię tej gry zdobyłem ją przez przypadek, leży na steam i tyle z niej.

31.01.2026 21:32
21
1
odpowiedz
1 odpowiedź
martinl
8
Junior

Tutaj jest pomijany bardzo ważny atut BF6, widowiskowość starć i randomowe akcje w trakcie meczu. Dziś np ustrzeliłem z RPG śmigłowiec, który był na końcu mapy i to daje dużo frajdy :)

01.02.2026 18:32
21.1
1
Iledis
1
Junior

martinl gdyby tylko mapy nie były takie że widzisz startujący helikopter z respa to może było by to coś ciekawego

01.02.2026 08:26
22
3
odpowiedz
1 odpowiedź
antyczerski1
4
Legionista

Formuła Battlefielda się skończyła. To po prostu nudna gra w której panuje chaos, strzały w plecy, w kółko to samo, strzelasz, biegniesz kilka kilkanaście sekund i padasz na ryj. Tak w koło macieju. Ileż można.

01.02.2026 12:16
22.1
nieustraszony.modem
1
Legionista

antyczerski1  tak wygląda rozgrywka, gdy ktoś nie czuje się pewnie w grze. Rozumiem, że to może być zniechęcające.

01.02.2026 12:15
23
odpowiedz
12 odpowiedzi
nieustraszony.modem
1
Legionista

Pragnę zauważyć, że są to zupełnie odmienne tytuły. Battlefield, choć bywa postrzegany jako monotonny, oferuje zróżnicowane doświadczenia w każdej rozgrywce, zwłaszcza poprzez zmianę klasy postaci. Natomiast Arc Raiders, w mojej ocenie, charakteryzuje się powtarzalnością, gdzie każda sesja sprowadza się do tych samych czynności i walk z identycznymi przeciwnikami. Mechanika utraty postępów była dla mnie zrozumiała na początku, jednak po pewnym czasie stała się męcząca. Uważam, że nagrody w tej grze, ograniczające się do elementów kosmetycznych, są niewystarczające w porównaniu do Battlefielda, gdzie nowe bronie realnie wpływają na dynamikę rozgrywki. W moim przekonaniu, Arc Raiders to kolejna gra-usługa, dlatego po ponad dwudziestu godzinach zdecydowałem się zaprzestać dalszej gry.

01.02.2026 16:40
23.1
1
Victoria
3
Legionista

nieustraszony.modem zmiana klasy czy nawet zmiana trybu rozgrywki, w tym konkretnie BF niewiele wnosi. Wszystkie tryby to chaotyczna i niezwykle intensywna, źle zbalansowana sieczka. Jak jeszcze normalnie działał portal, to tam był wybór, bo ludzie tworzyli nie tylko rozgrywki PvP np hardcore ale też PvPvE czy PvE i to faktycznie zmieniało rozgrywkę szczególnie w przerobionym trybie casual, który zastąpiono trybem hardcore i zmieniono poziom botów na weteran oraz mapy i zmniejszono znacznie prędkość poruszania szczególnie sprintu. Niestety tego typu rozrywki twórcy zablokowali, tłumacząc, że gracze z portalu nie wracają w ogóle do core i próbując ich w ten sposób do tego zmusić.

01.02.2026 17:56
23.2
nieustraszony.modem
1
Legionista

Victoriauważam, że możliwość wyboru dowolnej broni w każdej klasie jedynie zwiększa możliwości i otwiera nowe sposoby rozgrywki, a trybów typu PvPvE nie szukałbym w Battlefield, ponieważ jest to gra stricte PvP. W Arc Raiders PvPvE polega na tym, że co chwilę słychać tylko "don't shoot" i "I'm friendly".

01.02.2026 18:04
23.3
nieustraszony.modem
1
Legionista

Victorianie uważam, aby Battlefield był chaotyczny, pomimo tego, że jest to strzelanka pierwszoosobowa i gra akcji, jest to raczej spokojna gra. Grając w sposób nieprzemyślany i chaotyczny, trudno jest osiągnąć sukces.

01.02.2026 18:22
23.4
nieustraszony.modem
1
Legionista

Victoria nie szukałbym też trybów typu PvPvE w grze, która nie jest do tego przeznaczona. Kojarzy mi się to z dawnym znajomym, który miał przegrane ponad 1000h w Armie, ale jak chciałem z nim zagrać, to okazało się, że owszem, grał w Armę, ale na jakimś trybie survival i o Armie nie miał pojęcia.

01.02.2026 18:48
23.5
1
Victoria
3
Legionista

nieustraszony.modem bronie w tej odsłonie BF też są beznadziejnie zrobione. Zniszczono charakterystyczne różnice i przeznaczenie poszczególnych rodzajów broni. Żadna nie działa jak powinna. To zapewne właśnie przez dostępność ich we wszystkich klasach. Co więcej przez ten pomysł i brak ograniczeń w wyborze ilości klas, całkowicie zniszczono balans drużynowy. Tryb PvPvE jest, nazywa się przełamanie na luzie, tylko też deweloperzy nie mieli na niego pomysłu i nie potrafili go dobrze zrobić, a do tego jest mocno ograniczony, dlatego ludzie robili to lepiej na portalu.

01.02.2026 19:00
23.6
Victoria
3
Legionista

nieustraszony.modem Arma to zupełnie inna gra. Całkowicie odmienny styl rozgrywki. Dążący do maksymalnego realizmu i wykorzystania prawdziwej taktyki wojskowej, której nie da się stosować w BF6 z bardzo wielu powodów, przede wszystkim z powodu mechaniki i dynamiki rozgrywki, oraz z powodu zbyt mocnej ingerencji w działanie broni, konstrukcji map, respów czy braku linii frontu oraz wielu innych rzeczy. Fatalny jest też system matchmakingu w tej odsłonie BF.

01.02.2026 19:57
23.7
nieustraszony.modem
1
Legionista

Victoria Na portalu wciąż dostępne są fantastyczne tryby, które znacząco wpływają na rozgrywkę, jak na przykład niedawny tryb z samymi samolotami odrzutowymi dostępny podczas #fridaynight. Przypominało to rozgrywkę wieloosobową w stylu Ace Combat. Natomiast przełamania na luzie to nie tryb PvPvE, lecz przełamania z udziałem botów. W grze Arc Raiders występuje element PvPvE, ponieważ zarówno inni gracze, jak i Arci, stanowią zagrożenie. W Battlefield gracze są zastępowani przez boty, jednak nadal występują dwie drużyny.

02.02.2026 14:35
23.8
Victoria
3
Legionista

nieustraszony.modem przełamanie z udziałem botów to właśnie PvPvE, choć w nieco innej firmie niż w ArcR. Niestety w BF6 też zepsuli ten tryb, bo znów poszli na łatwiznę i postanowili tym trybem zastąpić piaskownice dla nowych graczy. Niestety wrzucając ich od razu na głęboką wodę, bo tryb nie ma ograniczeń, więc grają w niego doświadczeni gracze, znacznie lepiej wyposażeni, często w grupach, bowiem po ograniczeniu portalu farmią na nim punkty, przez co wielu nowych graczy odbija się od tej gry już na starcie. Ze względu na nowych graczy, boty są na bardzo niskim poziomie i nie są wstanie wpływać na rozgrywkę z doświadczonymi i dobrze wyposażonymi graczami. Tacy nie powinni mieć dostępu do tego trybu. Dla nich ten tryb, nawet jeśli są casualami, powinien być dostępny z botami na wyższym poziomie. Najlepiej by też był dostępny na poziomie hardcore, wtedy działa doskonale, a boty realnie wpływają na rozgrywkę.

02.02.2026 14:51
23.9
nieustraszony.modem
1
Legionista

Victoria Rozumiem twój punkt widzenia, jednak nadal mam odmienne zdanie. Tryb gracz kontra gracz tak, ale brakuje tego środowiska, które oferują arci w Arc Raiders. W Battlefieldzie mamy wyłącznie tryb gracz kontra gracz, gdzie gracze są zastępowani przez boty. Z resztą się zgadzam, ponieważ czasami sam włączam ten tryb, aby, jak wspomniałeś, wykonywać bardziej nużące zadania na botach i słabszych graczach.

post wyedytowany przez nieustraszony.modem 2026-02-02 14:52:27
02.02.2026 15:07
23.10
Victoria
3
Legionista

nieustraszony.modem nie są zastępowani przez boty, tylko minimalna ilość botów jest narzucona i nie ma możliwości by zastąpili ich gracze. W tym trybie większość zawsze stanowią boty. Ich poziom w stosunku do poziomu graczy, jest v kluczowy dla rozgrywki.

02.02.2026 15:43
23.11
nieustraszony.modem
1
Legionista

Victoria  Tak, poziom botów jest wręcz zerowy. W bezpośrednim starciu z botem, zawsze zauważam pewne opóźnienie w jego działaniu, co sprawia wrażenie, jakby dawał mi szansę. Zastanawiam się, czy inni również to dostrzegają, czy może jest to kwestia mojego doświadczenia i szybkości reakcji.

02.02.2026 16:04
23.12
Victoria
3
Legionista

nieustraszony.modem poziom botów jest taki sam jak bym w piaskownicy, czyli dostosowany do graczy zaczynających przygodę z grą. Tyle że tam był ograniczony do 15 poziomu a później 10 poziomu graczy i dla takich graczy to zazwyczaj dobry poziom. Dlatego ludzie na portalu jak chcieli grać w taki tryb to zmieniali poziom botów na veteran. Wtedy miały realny wpływ na rozrywkę, bo pacyfikowały rush i utrudniały flankowanie. Trzeba było się pilnować i chować za osłonami, szczególnie w trybach z ograniczaną mocno prędkością sprintu i zwiększoną mocą broni na 200% a czasem jeszcze obniżonym poziomem zdrowia np o 50%. I wtedy ta gra miała jakiś sens.

01.02.2026 13:45
24
2
odpowiedz
lukigi
6
Junior

Bo ja wiem do mnie extraction shootery wogole nie przemawiają. Nie lubię zbieractwa, wolę Battlefielda

01.02.2026 13:51
25
1
odpowiedz
Carton
1
Junior

Stare Battlefieldy >>> Nowe Batllefieldy

01.02.2026 18:03
Omen69x
26
odpowiedz
Omen69x
20
Legionista

Co wy byście chcieli zrobić z BF? W nim cały system exp to tylko kosmetyka, Centrum emocji i rozrywki powinny być w akcji, w samej rozgrywce. BF:BC jest uznawaną po dziś dzień za jedną z najlepszych odsłon - ktoś pamięta jak mało tam było czegokolwiek? 3 i 4 szły w dobrą stronę - więcej akcji, więcej emocji w zdobywaniu celów. BF6 w moim odczuciu ma dwie bolączki, nijakie nudne mapy (za co 6 od początku dostawała po dupie) i brak emocji, taka lekka monotonia, wszystko jest takie podobne do siebie. Tryb z zamarzaniem był nawet ok, ale szybko się zmył.

01.02.2026 18:29
👍
27
odpowiedz
Iledis
1
Junior

Ja mam takie małe pytanie do osoby która to pisała dlaczego porównujesz BF do ARCR gdzie widać że dwie gry nie są do siebie wogóle podobne chyba że uważasz że gra jest podobna bo w obu się strzela . To tak samo jakby porównać coda do Mk bo masz tam egzekucje wiadomo głupie porównanie tak samo jak to co napisałeś . Żeby nie było nie wyzywam cię ale może zamiast pisać i publikować odrazu to lepiej przeczytać z dwa czy trzy razy ? Jak coś taki tip na przyszłość porównuj bf do starych bfów albo do coda ale nie do innego typu gier

01.02.2026 22:55
28
odpowiedz
Daroslaw
45
Pretorianin

Od początku mówiłem, że BF 6 to nie jest żadna super gra, tylko CoD jest po prostu w tym roku wybitnie słaby.

02.02.2026 09:44
ereboss
29
odpowiedz
3 odpowiedzi
ereboss
87
Tutejszy troll

Via Tenor

Mam wrażenie, że gracze sami nie wiedzą czego chcą. Chcieli drugiej wojny – dostali ją i narzekali. Gracze narzekali na kampanie w serii BF, mówili, że mogłoby ich nie być, że liczy się tylko multi… - a później znowu narzekanie, że BF nie dostał kampanii. To samo było w przypadku NFS. Gracze narzekali, że chcą nowego Undergrounda. EA robi "nowego’"Undergrounda i dalej to samo…

02.02.2026 11:34
JK.96
29.1
3
JK.96
77
Pretorianin

ereboss Nie ma czegoś takiego jak po prostu "gracze". To nie zawsze te same grupy narzekają, nie da się wszystkich zadowolić.

02.02.2026 13:46
Pocisk torpeda
29.2
1
Pocisk torpeda
1
Legionista

Zgadzam się z JK.96

Gracze to fake

02.02.2026 17:35
Zalewany
29.3
Zalewany
102
Konsul

ereboss Gracze dostali drugą wojnę, która w BFV jako temat została zmasakrowana pod kątem historycznym, gra na początku miała mało contentu i przez buraczane podejście DICE do graczy oraz kilka innych mankamentów typu gonienie za trendami (kustomizacja kojarząca się z Fortnite, Battle Royale na siłę) sprzedała się słabo. BF2042 dawał nadzieję bardzo dobrej części właśnie przez brak singla, ale DICE wydało grę w opłakanym stanie, a dodając do tego rozwiązania nijak pasujące do serii porażka gry nijak nie powinna dziwić. Tu nie chodzi o to, że ludziom nie podoba się tematyka tylko jaka jest jakość samego tytułu oraz jak tę tematykę wprowadzono. To samo tyczy się NFSów, gdzie nowe części nijak mają się do jakiegoś Undergrounda bo są obiektywnie maksymalnie średnie.

03.02.2026 10:08
30
2
odpowiedz
monkeysoundsystem
1
Junior

Mi wystarczy jesli wrzuca normalna wyszukiwarke serwerow, z mozliwoscia podpinania linkow na zewnetrznych kanalach, tj. stronach, discordach etc. Tak, zeby dalo sie sensownie promowac inne rozgrywki, niz oficjalne.

Brakuje bardzo, sensownie dostepnego trybu hardcore (nie kazdy rozumie dziwnosc koniecznosci np.4 strzalow w glowe, zeby powalic przeciwnika). Grzebanie w portalu czesciowo pomaga, ale nie ma nawet mozliwosci dodania ulubionego serwera z portalu do ulubionych, (co jest chyba bledem UX?), bo pozniej nie mozna znalez tego co graczowi wydalo sie ciekawe, o ile nie zrobi screenshota PRZED WEJSCIEM W ROZGRYWKE, bo ktos nie ogarnal, zeby w rozgrywce mozna bylo chociaz zobaczyc na jakim jest sie serwerze, nie mowiac o kliknieciu juz wspomnianego favorite. 

Co do zakupow w grze, to mi tam jest to obojetne, byle skory nie wygldaly jak piżamy, bo teraz czesc skor tak wlasnie wyglda. Dziwne wzory, jaskrawo zolte moundury, i zielone tasmy, wygldaja jak zdecydowanie za duzy krok w strone CoD. 

To co jeszcze rozwala sama rozgrywke, to to, ze zmaiast skupiac sie na zadaniu, ludzie skupiaja sie na ogarnianiu XP i biegaja z np. shotgunem, zeby nastukac 30 zabojst z biodra, na mapie, gdzie powinni biegac np. z defibrylatorem i wspierac przy przejmowaniu flagi. Czasami to wyglda jak by kazdy gral w deatch match dla pojedynczych zespolow.

04.02.2026 06:51
31
1
odpowiedz
MarekK777
1
Junior

Dla mnie BF6 stał się COD. Jakbym chciał grać w COD to bym kupił COD. Gra jest za szybka. Snajperzy zawsze byli zmorą w BF, a teraz to jest jakiś absurd, gracze bez szkoła mogą snajpować i trzeba biegać od kamienia do kamienia żeby przeżyć. Żeby jeszcze był limit snajperów do 2 na stronę. Interfejs gry jest bardzo niewygodny. Po co zepsuto coś co świetnie działało. Brak możliwości pogrania z botami. Lubiłem zrobić rozgrzewkę z botami, poczuć broń z różnych dystansów, polatać w piaskownicy i dopiero wtedy wskoczyć na mapę. W BF6 pograłem kilkanaście godzin i już nie wróciłem. Czekam na BF7, prawdziwy BF. Mam nadzieję że zwolnią ludzi od COD i zrobią w końcu BFa!

12.02.2026 12:15
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
32

Always online always bullshit.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl