Komentarze do wiadomości: Bali się katastrofy „wielkiej nadziei RPG”, a zarabiają fortunę. No Rest for the Wicked rozbija bank na Steam

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
02.02.2026 11:53
😐
1
4
odpowiedz
DontGoICantDoThisOnMyOwn
2
Legionista

Wielka nadzieja RPG, za to autor artykułu nie rokuje za dobrze.

02.02.2026 12:18
prawdziwy
2
odpowiedz
prawdziwy
35
Konsul

I bardzo dobrze, gra jest wielka i naprawdę dobra. Niech zarabiają i rozwijają dalej.

02.02.2026 12:37
DocHary
3
odpowiedz
1 odpowiedź
DocHary
86
Unclean One

Mam Wielką Nadzieję, że gra w końcu wyjdzie z EA w tym roku.

05.02.2026 05:45
Dead Men
3.1
Dead Men
194
Senator

DocHary oby

02.02.2026 14:26
4
odpowiedz
8 odpowiedzi
NieKonwencjonalnie
1
Legionista

Ciekawe jak długo sie to utrzyma. Przypomnę tylko że przez drugą połowę 2025 roku gra miała średnio poniżej 2000 graczy (zdarzały się spadki poniżej 800 graczy), a w drugiej połowie 2024 roku schodziła nawet poniżej 300 graczy. Dla porównania w ciągu ostatniego roku POE nie padło poniżej 6000 graczy. Taka oto jest to wielka nadzieja RPG. Ja kupiłem, wczoraj pograłem i poczekam na premierę. Pierwsze 10-15 minut łał ale to fajne, później wrażenia coraz gorsze. Strasznie to powolne wszystko i jak na razie nie widzę tam nic odkrywczego. Optymalizacyjnie też średnio, jak na taką grafikę - na 4070TI na wysokich z DLSS w mieście klatkarz spada do 40 klatek nawet. I wiem karta już stara, ale są gry wyglądające i chodzące o wiele lepiej niż to.

02.02.2026 17:39
4.1
PastTime
9
Legionista

NieKonwencjonalnie Porównanie NRFTW do POE xD

02.02.2026 17:57
4.1
1
NieKonwencjonalnie
1
Legionista

PastTime no rzeczywiście xD skoro sam twórca porównuje swoją grę do POE czy Diablo i uważa się za nie wiadomo jakiego mesjasza gatunku xD niezależnie do jakiej gry bym nie porównał gra przed aktualizacją kręciła drastycznie niskie liczby

post wyedytowany przez NieKonwencjonalnie 2026-02-02 18:02:27
03.02.2026 08:28
4.1
Znaczy
16
Chorąży

NieKonwencjonalnie jedynka PoE to nie EA, a Diablo najwyraźniej ponad dwa lata od premiery dalej nie m żadnego z glownych bossów. przeciwko Moon Studio nie jest też prowadzone postępowanie o dark patterns, które doprowadzają ludzi do wydawania pieniędzy przez przypadek. Proszę, porównałem.

03.02.2026 10:08
4.1
NieKonwencjonalnie
1
Legionista

Znaczy ale ja porównałem tylko liczbę graczy, nic nie wspominałem o innych rzeczach, które w moim kontekście (w kontekście liczby graczy) nie mają znaczenia, nie, wróć - mają negatywne znaczenie dla POE i Diablo, a i tak mają więcej graczy. Zgadzam się POE czy Diablo nie jest w EA ale to nie znaczy, że jak coś jest w EA to nie może mieć dużej ilości graczy. Idąc Twoim tokiem myślenia POE2 jest w EA więc powinno mieć małą liczbę graczy, a aktualnie ma 34 tys graczy w 24 godzinnym peaku, a najmniejsza ilość graczy nie spadła poniżej 9 tys.

04.02.2026 23:48
4.2
Silas1415
27
Konsul

NieKonwencjonalnie Trochę zaglądam na subreddita gry i ewidentnie coś jest z tą optymalizacją, bo co chwile się na nią narzeka. U mnie akurat zwykła 4070 na DLLS w zupełności sobie radzi, tylko no spadki są w mieście akurat w niektórych rejonach (głównie poza rynkiem), gdzie muszą się chwilkę wczytać, a tak to jest stałe 60. Też odłożyłem i poczekam na premierę, tym bardziej, że będzie reset save'ów z uwagi na spore zmiany - oby na lepsze (nie, żebym się zawiódł, wręcz przeciwnie, bardzo dobrze mi się grało, no ale widać, że ten system progressu jest bardzo "sztywny" i też same typy broni niezbyt zbalansowane).

05.02.2026 08:33
4.3
GertB
18
Legionista

NieKonwencjonalnie  Miała drastyczny odpływ graczy bo bardzo długo nie dostawała nowego contentu. Rok czasu studio było radio silence, nie było w co grać. Takie uroki Early Accessu.

05.02.2026 08:51
4.1
NieKonwencjonalnie
1
Legionista

GertB Zgadzam się, ale to nie wróży dobrze na przyszłość jak gra wyjdzie z EA. Ludzie pobawią się kilka tygodni i odejdą. Pożyjemy zobaczymy

05.02.2026 08:56
4.1
GertB
18
Legionista

NieKonwencjonalnie Nie sądzę. Przed premierą w EA BG3 bawiło się po 2 tysiące ludzi. Nie twierdzę że tu będzie podobny case, ale nie można po spadkach EA wyciągać takich wniosków bo te spadki są naturalne, wynikające z zupełnego braku nowej zawartości.

02.02.2026 16:09
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Alien89
7
Legionista

Niech w końcu wydadzą to na konsolę to też dołożę swoje pieniądze.

05.02.2026 09:01
5.1
Kamook
135
Generał

Alien89 Komputera nie masz?

03.02.2026 10:38
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
Malaga
154
ma laga

gra jest wciągająca, wykreowany świat też wygląda ciekawie, ale już itemizacja to spory problem.
Wbiłem 24lvl i łuk wydropił mi może ze 4 razy. Ewidentnie widać, że gra robiona pod walkę w zwarciu, a z drugiej strony jak na YT się widzi filmiki, gdzie "magowie" z dystansu one-shotują bossów to zachodzę w głowę czemu twórcy tak olali łuczników.

05.02.2026 08:45
WeCreateWorlds
6.1
WeCreateWorlds
10
Pretorianin

Ja w pewnym momencie przed którymś patchem w zasadzie bez łuku nie umiałem pokonać niektórych wrogów. Teraz jest troche trudniej, coś nazmieniali w ładowaniu strzałow.

Ogólnie to był jeden z niewielu problemów tej gry w EA - ciągłe zmiany istotnych elementów mechaniki walki. Na jednym patchu nauczyłem się grać jakimś typem broni, po kolejnym pachu mogło okazywać się że wyuczone mechaniki już nie działają.

Z magią za to jakoś się do tej pory w tej grze nie zmierzyłem.

Ale żeby nie było że marudzę. To jest rewelacyjna gra, i każdego zachęcam żeby spróbował.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-02-05 08:46:11
10.02.2026 11:16
Sir klesk
6.2
Sir klesk
271
...ślady jak sanek płoza

Malaga WeCreateWorlds

W weekend naszlo mnie zeby jeszcze raz odpalic gierke i sprawdzic zmiany jakie wprowadzono wraz z wejsciem coopa i jedna z tych zmian powinna byc odpowiedzia na opisany problem.

Dodano specjalny stol, przy ktorym mozna odblokowac kazdy zebrany wczesniej typ przedmiotu, zyskujac w ten sposob mozliwosc jego craftowania. Czyli jezeli grajac znalazles trzy luki, to teraz placac schematami mozesz odblokowac sobie mozliwosc ich zbudowania. Oprocz tego mozna tez wydac te schematy na odblokowanie losowego przedmiotu w dowolnej kategorii.

Na serio dobrze to dziala bo rzeczywiscie wczesniej trzeba bylo liczyc na szczesliwy drop albo ewentualnie kupic cos u handlarzy.

Btw. apropo olania lucznikow to jednym z glownych punktow ostatnich dwoch aktualizacji byl wlasnie rework lukow i mechaniki strzelania. :D jeszcze rok temu to nie byla nawet pelnoprawna bron tylko przedmiot do off handu, a do strzelania uzywalo sie Focusu zamiast staminy. :p

05.02.2026 09:00
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Kamook
135
Generał

Tu jest jakaś współpraca. Gol, za bardzo hajpuje tą gierkę, nawet jak komuś z redakcji się podoba szczególnie, nie robiłby newsa co drugi dzień bez wyraźnego powodu o indyku w wczesnym dostępie. Te "newsy" są o niczym i na niszowy nie klikany temat, tylko wyrobienie zobowiązania ma tu sens.

05.02.2026 09:11
jiker
7.1
1
jiker
166
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Nie jesteś pierwszy, odpowiedź jest zawsze taka sama: newsy o No Rest for the Wicked robią nieustannie ponadprzeciętne wyniki oglądalności i z naszej perspektywy to jest główny powód, dla którego piszemy o tej grze.

05.02.2026 13:39
Link
👍
8
odpowiedz
Link
33
Senator

Bardzo dobrze. Świetnie się bawiłem w tej grze.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl