Wielka nadzieja RPG, za to autor artykułu nie rokuje za dobrze.
I bardzo dobrze, gra jest wielka i naprawdę dobra. Niech zarabiają i rozwijają dalej.
Ciekawe jak długo sie to utrzyma. Przypomnę tylko że przez drugą połowę 2025 roku gra miała średnio poniżej 2000 graczy (zdarzały się spadki poniżej 800 graczy), a w drugiej połowie 2024 roku schodziła nawet poniżej 300 graczy. Dla porównania w ciągu ostatniego roku POE nie padło poniżej 6000 graczy. Taka oto jest to wielka nadzieja RPG. Ja kupiłem, wczoraj pograłem i poczekam na premierę. Pierwsze 10-15 minut łał ale to fajne, później wrażenia coraz gorsze. Strasznie to powolne wszystko i jak na razie nie widzę tam nic odkrywczego. Optymalizacyjnie też średnio, jak na taką grafikę - na 4070TI na wysokich z DLSS w mieście klatkarz spada do 40 klatek nawet. I wiem karta już stara, ale są gry wyglądające i chodzące o wiele lepiej niż to.
Niech w końcu wydadzą to na konsolę to też dołożę swoje pieniądze.
gra jest wciągająca, wykreowany świat też wygląda ciekawie, ale już itemizacja to spory problem.
Wbiłem 24lvl i łuk wydropił mi może ze 4 razy. Ewidentnie widać, że gra robiona pod walkę w zwarciu, a z drugiej strony jak na YT się widzi filmiki, gdzie "magowie" z dystansu one-shotują bossów to zachodzę w głowę czemu twórcy tak olali łuczników.
Ja w pewnym momencie przed którymś patchem w zasadzie bez łuku nie umiałem pokonać niektórych wrogów. Teraz jest troche trudniej, coś nazmieniali w ładowaniu strzałow.
Ogólnie to był jeden z niewielu problemów tej gry w EA - ciągłe zmiany istotnych elementów mechaniki walki. Na jednym patchu nauczyłem się grać jakimś typem broni, po kolejnym pachu mogło okazywać się że wyuczone mechaniki już nie działają.
Z magią za to jakoś się do tej pory w tej grze nie zmierzyłem.
Ale żeby nie było że marudzę. To jest rewelacyjna gra, i każdego zachęcam żeby spróbował.
W weekend naszlo mnie zeby jeszcze raz odpalic gierke i sprawdzic zmiany jakie wprowadzono wraz z wejsciem coopa i jedna z tych zmian powinna byc odpowiedzia na opisany problem.
Dodano specjalny stol, przy ktorym mozna odblokowac kazdy zebrany wczesniej typ przedmiotu, zyskujac w ten sposob mozliwosc jego craftowania. Czyli jezeli grajac znalazles trzy luki, to teraz placac schematami mozesz odblokowac sobie mozliwosc ich zbudowania. Oprocz tego mozna tez wydac te schematy na odblokowanie losowego przedmiotu w dowolnej kategorii.
Na serio dobrze to dziala bo rzeczywiscie wczesniej trzeba bylo liczyc na szczesliwy drop albo ewentualnie kupic cos u handlarzy.
Btw. apropo olania lucznikow to jednym z glownych punktow ostatnich dwoch aktualizacji byl wlasnie rework lukow i mechaniki strzelania. :D jeszcze rok temu to nie byla nawet pelnoprawna bron tylko przedmiot do off handu, a do strzelania uzywalo sie Focusu zamiast staminy. :p
Tu jest jakaś współpraca. Gol, za bardzo hajpuje tą gierkę, nawet jak komuś z redakcji się podoba szczególnie, nie robiłby newsa co drugi dzień bez wyraźnego powodu o indyku w wczesnym dostępie. Te "newsy" są o niczym i na niszowy nie klikany temat, tylko wyrobienie zobowiązania ma tu sens.