Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Analityk twierdzi, że walka Steam i Epic Games dobiegła końca, ale napotyka opór. „Dane pokazują inny obraz sytuacji”

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
25.08.2026 08:44
2
10
odpowiedz
9 odpowiedzi
Reveil
1
Junior

Sklep EGS a właściwie ich launcher są tak złe że już wolę zapłacić na Steam niż dostać za darmo w EGS. Nawet nie mają tak podstawowej funkcji jak ocena gry.

25.08.2026 05:53
1
3
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

Tutaj nie było żadnej walki. To było KO w pierwszej rundzie i Epic padł na deskach.

25.08.2026 09:37
1.1
1
odpowiedz
dobaczenko
73
Konsul

FSB znowu nadaje Z drugiej strony ujadanie epica dało jakieś pozytywy. Głównie na systemach apple i nie takie znowu spektakularne, ale klient chyba, jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, wygrywa. Nie mam zamiaru korzystać z epica, powiem więcej, jak widzę grę oferowaną na steam, ale wymaga ona własnego launchera, jak np. gry ubi, to nie kupuję jej, ale kibicuję im w pewnym sensie. Niech szczekają, niech podgryzają kostki, nie mają szans, ale może z tego dla nas wyjść coś pozytywnego.

25.08.2026 10:14
asasin24
1.2
1
odpowiedz
asasin24
53
Konsul

dobaczenko Nikt im nie broni sprzedawać gier na własność użytkownika, a nie licencji na użytkowanie. To byłby przełom, takim ruchem mogliby wywrócić obecny układ.

25.08.2026 10:41
1.3
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

asasin24 Nie możesz kupić gry na własność bo to by znaczyło że kupujesz prawa do kodu źródłowego gry.

25.08.2026 10:56
1.5
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

Sandro_de_Vega Na gogu też nie kupujesz gry a jedynie licencję na jej używanie.

post wyedytowany przez Admina 2026-08-25 17:39:25
26.08.2026 10:54
asasin24
1.6
odpowiedz
asasin24
53
Konsul

FSB znowu nadaje Bredzisz. A jak kupujesz telefon, to automatycznie w jego skład wchodzi linia produkcyjna i wszystkie technologie produkcji?
Kupuję na własność ten konkretny egzemplarz gry i mam prawo zrobić z nim co chcę, mogę to pożyczyć, wymienić, sprzedać dalej. Gra cyfrowa ma mieć takie same możliwości, co fizyczna.

post wyedytowany przez asasin24 2026-08-26 10:55:28
30.08.2026 16:24
1.7
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

asasin24 Ale ty nie ogarniasz że nie da się kupić gry. Kupienie gry to właśnie licencjonowane używanie treści.
Jak kupujesz film to kupujesz aktorów a jak kupujesz muzykę to kupujesz też instrumenty? Nie. Kupujesz prawo do używania i nic więcej. A z uwagi na brak odpowiedniego prawa i wypięcia się instytucji typu UOKiK na konsumenta kupujesz jedynie ograniczone prawo do używania.
Gra cyfrowa ma mieć takie same możliwości, co fizyczna.
No to pozwij Valve, Ubisoft, EA. Sam dołączę do tego pozwu. Już zapomniałeś że w sprawie niemiecka federacja konsumentów vs Valve niemiecki sędzia utajnił wyrok? Pisz do europosłów o jego odtajnienie.

01.09.2026 19:50
asasin24
1.8
odpowiedz
asasin24
53
Konsul

FSB znowu nadaje Działania Valve, Ubisoftu, EA, Epica i innych cyfrowych sklepów są nielegalne, bo mają obowiązek umożliwić odsprzedaż zakupionych produktów. Nie zezwalając na to łamią prawo.
I nie wiem po co podajesz takie bezsensowne argumenty, jak te:
"Ale ty nie ogarniasz że nie da się kupić gry. Kupienie gry to właśnie licencjonowane używanie treści.Jak kupujesz film to kupujesz aktorów a jak kupujesz muzykę to kupujesz też instrumenty? Nie. Kupujesz prawo do używania i nic więcej."

Ja kupuję konkretny produkt. Jak kupuję płytę z filmem, albo muzyką, to ta konkretna płyta należy do mnie i mogę z nią zrobić co chcę. Tak, prawa własności należą do twórców, ale ten konkretny krążek jest mój i tylko mój. Nie wolno tego rozpowszechniać, ani prowadzić dalszej dystrybucji, ale to normalne i nie mam pretensji. Natomiast jak będę chciał taką płytę sprzedać, to nic nie stoi na przeszkodzie. To jest konkretny produkt, za który zapłaciłem i który należy do mnie. Po zakupie gry w edycji cyfrowej mam pełne prawo sprzedać ten konkretny egzemplarz dalej, nawet jeśli ma postać cyfrową. Wszystkie platformy łamią prawo. I żadne fikołki licencyjne tego nie zmieniają, warunki licencji ani umowa licencyjna nie stoi ponad prawem, tylko prawo ponad nimi. Jeśli jakiś zapis w umowie jest sprzeczny z obowiązującymi przepisami, to łamie prawo i jest nieważny.

03.09.2026 11:04
1.9
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

asasin24 Ale przecież ja się z tobą zgadzam. Tylko co z tego? Bo dopóki nie będzie odpowiedniego prawa / ustaw / konsekwencji ponoszonych przez producentów / wydawców gier to nic się nie zmieni. Unia Europejska pokazała nam środkowy palec. Niemiecki sędzia pokazał nam środkowy palec. I nic się nie zmieni bo Kowalskich którzy mają to w (.) kupują grę, przechodzą i o niej zapominają są tysiące a nas jest dwóch. Ja w ogóle nie kupuję gier premierowo (przez 20 lat kupiłem może z 5). Czy producenci / wydawcy odczuli mój "bunt"? Nie. W stopniu zerowym. Nawet gdyby w całej Polsce nie sprzedała się nawet jedna sztuka danej gry to nadal by tego nie odczuli (patrząc na dane jakie kiedyś prezentował Steam czyli że cały rynek Europy Wschodniej to 3% ich zysków). Powiem na sam koniec więcej: gdybym miał taką samą cenę gry jak Niemiec czyli licząc siłę nabywczą około 80-90 zł za nowość to ja bym nawet nie marnował czasu na pisanie tego komentarza bo też miałby to w (.) tak jak te tysiące Kowalskich.

post wyedytowany przez FSB znowu nadaje 2026-09-03 11:05:13
25.08.2026 08:44
2
10
odpowiedz
9 odpowiedzi
Reveil
1
Junior

Sklep EGS a właściwie ich launcher są tak złe że już wolę zapłacić na Steam niż dostać za darmo w EGS. Nawet nie mają tak podstawowej funkcji jak ocena gry.

25.08.2026 09:03
2.1
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

Reveil Lol, ocena gry. A co mnie g. obchodzi ocena jakiegoś randoma z internetu.

25.08.2026 09:26
2.2
9
odpowiedz
Reveil
1
Junior

FSB znowu nadaje Ocena setki randomów z internetu jest o wiele bardziej wiarygodna niż ocena oderwanego od rzeczywistość dziennikarza IGN dla którego najważniejsze jest że w grze są postacie trans, zupełnie ignorując wszystko inne.

25.08.2026 09:27
2.3
6
odpowiedz
Zyon
87
Pretorianin

FSB znowu nadaje Ale takie pierdoły robią różnice. Ludzie lubią wyrażać swoją opinię, należeć do jakieś społeczności. EGS jest martwy i nie wzbudza żadnych emocji 🤷

25.08.2026 09:32
2.4
3
odpowiedz
dobaczenko
73
Konsul

Reveil Fakt że przez tyle lat epic nie dostrzegł tych oczywistych braków, najlepiej świadczy o kondycji sklepu. To martwa platforma, ratująca się grami od crypto-bro w nadziei na chociaż cień zysku.

25.08.2026 09:56
2.5
1
odpowiedz
makaronZserem
60
Generał

Reveil każdy ma swoje preferencje, steam przestał być platformą do grania a stał się jednym wielki socjal medium. 90% tego co oferuje steam czy epic nie jest potrzebne i wolałbym, by każdą grę mógł sobie ściągnąć z pominięciem każdego launchera Steam, Epic, GoG, itp. zainstalować i grać.

25.08.2026 10:42
2.6
odpowiedz
FSB znowu nadaje
52
Generał

Reveil Ocena randoma z netu jest dla mnie tak samo bezwartościowa jak dziennikarza IGN. Oglądam gameplay na YT i sam oceniam czy dana produkcja mi się spodoba czy nie. Jedzmy g. miliardy much nie mogą się mylić.

post wyedytowany przez FSB znowu nadaje 2026-08-25 10:44:23
25.08.2026 11:08
2.7
odpowiedz
Sandro_de_Vega
80
Pretorianin

FSB znowu nadaje Pytanie... jak piszesz komentarz... to masz dość szarych komórek, żeby jednocześnie oddychać? Czy możesz robić tylko jedną rzecz na raz? Bo o tym, że nie myślisz przy tym procesie to widać po treści.

META gracze jak ty czy ja stanowią nie więcej jak 20% całej populacji graczy. Czyli 2,9 MILIARDA LUDZI, nie ogląda materiałów z gier. Co najwyżej zobaczą reklamę w tv. Wejdą na steama, zobaczą ocenę gry, i jeśli nie jest ona bardzo dobra lub wyższa, to mogą sobie na szybko zerknąć na recki graczy by dowiedzieć się co jest nie tak z grą. I jeśli wątpią w wiarygodność tych recek(bo np na metacriticu nigdy nie wiesz), masz tam info ILE gracz grał gdy wstawił recenzję, i ile grał ogólnie w tą grę.
Może nawet wejść na profile tych graczy by zobaczyć w co grali i jaki mają background(na ile ich opinia jest legitna).

Kolejna kwestia, Tagi. Tagi są proponowane przez graczy, a nie twórców. Dzięki temu gracze mogą wbić ostrzeżenie na grę. Jak np obecnie ma to miejsce z 1666: amsterdam, gdzie gracze wsadzili tag ostrzegający o użyciu AI przy produkcji.

Twoje podejście, że "obejrzę sobie sobie gameplay na YT i będę wiedział" jest idiotyczne. Co jeśli gameplay ci się spodoba w danym segmencie gry, a grając przez kilka godzin zobaczysz, że ogólnie gra ssie, że progresja jest niezbalansowana, że twoje decyzje nie mają znaczenia, że fabuła to lewacka amerykańska propaganda... Czy wtedy zerkniesz na recki i zobaczysz, że KAŻDY przed tym ostrzegał?

25.08.2026 22:38
Marky
2.8
odpowiedz
Marky
40
Generał

Reveil Jest ocena gry, ale na innych zasadach niż na Steamie

26.08.2026 23:06
Link
2.9
odpowiedz
Link
41
Senator

Reveil Ocena setki randomów z internetu jest o wiele bardziej wiarygodna
Szkoda, że nie zawsze. Zdarzają się oceny od graczy oderwane od rzeczywistość. Np. świetna gra dostał mnóstwo negatywne opinie tylko dlatego, że język chiński nie był dopracowany, albo nie ma "czarny" w grze, albo kobieta = bohaterka.

Dlatego musimy ocenić gry na podstawie screeny, gameplay i na własne doświadczenie i przeczucie, a nie tylko oceny graczy.

25.08.2026 11:10
WolfDale
😂
3
4
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
111
~sv_cheats 1

Zabawne jak Timmy z Epic Games naprawdę uwierzył że jak będą rozdawać gierki za darmo to staną się konkurencją dla Steam. Ale ja przynajmniej wobec Epic jestem uczciwy, nigdy nie założyłem tam konta i się na to nie zanosi więc i żadnych darmówek nie zgarniam. Jedynie jeśli coś mnie interesuje to przytulam gratisy na Steam lub GOG, ale tam też kupuję gry.

Polityka Epic niszczy według mnie rynek podobnie jak GamePass więc nie wspieram tych tworów, a na dodatek Epic nie szanuje swojego dorobku i odbierają graczom możliwość legalnego zapoznania się z nim w dowolnym sklepie - nawet własnym...

01.09.2026 19:52
asasin24
3.1
odpowiedz
asasin24
53
Konsul

WolfDale Epic to po prostu sklep o bardzo niskiej jakości technicznej, ma mnóstwo braków, a ceny są podobne do Steama. Timuś uwierzył w swoje ciągle powtarzane brednie i nadal w nie wierzy, ale realiów nie zmieni. Co on razem z tym swoim sklepem oferuje mi jako graczowi, żebym miał porzucić Steama i kupować gry na Epicu? Bo ja nie widzę niczego, czym mógłby mnie przyciągnąć. Nawet ceny są bardzo podobne, raz u niego jest trochę taniej, innym razem taniej jest na Steamie.

25.08.2026 11:10
4
1
odpowiedz
katai-iwa
75
Legend

A to była jakaś walka? Gdyby nie darmowe gry i to czasem konkrety to o sklepie Epic mało kto by gadał.

25.08.2026 22:40
Marky
5
odpowiedz
Marky
40
Generał

Nie musi detronizować, byle po prostu zostawał jedną z alternatyw dla Steama...

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl