Za rok tyle co za Netflix za miesiąc. To nadal dobra cena przy tym co cały pakiet Prime oferuje.
Za rok tyle co za Netflix za miesiąc. To nadal dobra cena przy tym co cały pakiet Prime oferuje.
Tyle że 70% dostępnych filmów to szajs... Amazona wykupiłem raz, tylko dla tego aby obejrzeć na premierę Serial Fallout... niestety serial okazał się kiepski..
Obawiam się, że to pierwsza z całej serii podwyżek. Za jednym razem nie mogą zrównać się standardem cenowym z konkurencją, bo byłby za duży szok dla użytkowników. Ale jak rozbiją na kilka mniejszych podwyżek rozłożonych w czasie, to przejdzie.
Jeśli bierzecie pod uwagę tylko Amazon Video to tak ale pamiętajcie że skład abonamentu wchodzi też Amazon Gaming czyli kilka darmowych gier w miesiącu, darmowa wysyłka na sklepie amazonu i jedna darmowa subskrypcja na Twitch w miesiącu. Sam sub na twichu kosztuje około 21 zł mieisęcznie a to daje 252 zł rocznie.
Tyle jeszcze dam, ale jak będzie dalej drożeć to anuluję i tyle.
W dniu 11 grudnia 2026 zmienisz plan na: Roczny 69,00 zł
Także git :)
69 zł za rok to jak na dzisiejsze czasy śmieszna cena i zapewne będą podnosić dalej. Może nie ma tam tyle treści co na innych serwisach, ale raz za czas coś ciekawego można obejrzeć. Do tego darmowa wysyłka bez kwoty minimalnej no i gry.
No dobra, mi dopiero podbiorą 69 w styczniu przyszłego roku. Amazon to obrzydliwe korpo, ale zakupy ma wygodne, oferta z grami tez niezła, z filmami to już dość słabo.
Tutaj to jeszcze tanio, bo za cały rok, ale jak policzyć te wszystkie subskrypcje różnych serwisów, to wyjdzie pół wypłaty. Ja tam nie płacę, bo wszystko jest za darmo w necie, wystarczy wiedzieć gdzie szukać ;)
niestety tak jak w zyciu, gdzie jedni uczciwi placa podatki, zeby rzad mogl potem rozdac darmozjadom, tak i w streamingu, gdzie uczciwie placacy sponsoruja rozrywke takim jak serious
mimo wszystko wspolczuje, jesli oplacenie paru serwisow to pol twojej wyplaty
Darmozjady to korpo. Pieniądze im nie wystarczają, zbierają też nasze dane, a do tego zaczynają dorzucać reklamy. Niedługo będzie jak w telewizji, płać i jeszcze oglądaj reklamy, a tacy obrońcy korporacji i wojownicy klawiatur jak ty ich wspierają.
I tak, wszystkie te subskrypcje to z pół wypłaty, żeby to wszystko opłacić. Człowiek chce obejrzeć kilka filmów w miesiącu, a okazuje się, że każdy na innym serwisie. Dochodzi jeszcze muzyka, czy inne serwisy. Weź za to płać, a później jeszcze pamiętaj, żeby anulować, bo nawet jak nie chcesz oglądać czy słuchać, to kasę i tak ci wezmą z karty pasożyty. Chcesz to wspieraj tę patologię, ja będę mieć za darmo =)
nie ma przymusu placenia i korzystania przeciez z tych subow
patologia to sa ludzie piracacy i dorabiajacy do tego jakas ideologie i usprawiedliwienia
Oglądanie filmów za darmo w polskim prawie nie jest piractwem, jedynie ich udostępnianie innym. Tak więc strona udostępniająca film za darmo łamie prawo jak już, ja nie. Doucz się =)
i co w zwiazku z tym? nie jest nielegalne, ale szkodliwe i nieuczciwe juz tak
pobierajac pirackie tresci bierzesz posrednio udzial w nielegalnym procederze
po prostu albo jest sie uczciwym albo nie tu nie ma filozofii
ludzie placa, bo doceniaja czyjas prace
ty tego nie doceniasz, bo nie wiesz pewnie co to praca
i zeby nie bylo nie ma krystalicznie czystych osob, kazdy praktycznie cos spiracil swiadomie lub nie, ale jak ktos sie tym bez zenady chwali i mysli, ze jest takim spryciarzem to jest to po prostu wyzszy poziom zidiocenia
Tak, tak, korporacje doją ludzi z danych osobowych i mają gdzieś prawa autorskie, kiedy szkolą na tych treściach AI, a ja mam się martwić, czy jestem nieuczciwy, bo obejrzałem w miesiącu parę filmów za darmo lol. Może kiedyś zrozumiesz, że w życiu trzeba kombinować i oszczędzać gdzie się da, żeby przetrwać w tym świecie.
Czyli realnie jeśli zamawiasz z amazona 5-6 razy (zamiast 3-4 jak do tej pory) rocznie to nadal wychodzisz na zero, a wszystko powyżej to zaoszczędzone pieniążki - dodatkowe serwisy w stylu video/gaming/prime to w sumie extra bonus.
Czyli dla mnie aktywnego członka Amazon Prime jeszcze rok po starej cenie bo plan odnawia mi sie 3 lutego, dostałem juz zreszta maila z taką informacją
Pod względem jakości produkcji oryginalnych amazon wypada dla mnie chyba najsłabiej z platform streamingowych, ale ratuje go spora ilość starszych filmów i seriali. Biorąc pod uwagę, że cena jest na rok, to imo wciąż warto.
Nawet po podwyzce wychodzi okolo 5zl na miesiac czyli praktycznie za darmo.
W USA roczny Prime kosztuje prawie 600zl. Czyli prawe x10 razy wiecej.
W Polsce Amazon stosuje cenny dumpingowe zeby walczyc z Allegro, ale i pewnie u nas za pare lat bedzie bardziej rzeczywista cena czyli 690zl za rok a nie 69zl.
Jeszcze minie wiele lat, zanim Amazon odbierze znaczą cześć tortu, który ma Allegro.
Polska na tle całego świata, jest dość specyficzna jeżeli chodzi portale zakupowe.
Mamy Allegro do w zasadzie zawsze - gdy internet stał się bardziej powszechny, więc polski użytkownik jest przyzwyczajony do jakościowego tego typu portalu.
Allegro to pod względem czytelności, przejrzystości, łatwości obsługi najlepszy portal na świecie. Nie ma drugiego takiego (o takiej skali), który miałby choćby tak dużo filtrów w wyszukiwarce.
Taki Amazon to nadal jest w latach 90 ze swoim słępem. Znaleźć tam coś konkretnego, to dramat. Wyszukiwarka nie ma praktycznie żadnych filtrów. Wpisanie nazwy przedmiotu, wcale nie daje wszystkich wyników i dokładnych.
Na Amazanie kupuje tylko, gdy znajdę na peperze czy innym portalu jakaś promkę. Samemu tam coś wyszukać, to katorga.
Byle zwykły sklepik jakiegoś lokalnego sprzedawcy jest lepiej zaprojektowany.
Dlatego Polak będzie miał cieżko w dłuższej perspektywie przesiąść się na Amazona.
Chyba że samo Allegro się postara, bo od jakiegoś czasu kolejne zmiany, to tylko na minus.
Łączenie produktów w katalog, to najgorsza możliwa rzecz, jaką wprowadziło Allegro od początku istnienia.
Gdyby jeszcze dodali możliwość sortowania komentarzy po sklepach czy tak, by najpierw wyświetlały się od tego sklepu, w którym przeglądamy aukcje, to jakoś dałoby się z tego sensownie korzystać.
Moim zadaniem przez nietypową specyfikę naszego rynku - Amazon nie będzie mógł podnosić ceny za ten abonament, by zrównać z "normalnymi cenami" z innych krajów. Jedynym wyjściem, będzie podzielenie abonamentu na abonament obejmujący tylko darmowe wysyłki, tylko Lune czy tylko Prime Video.
Nie znajdą za wielu konsumentów, którzy będą w stanie kilka stówek rocznie płacić za całość.
Bo sie przyzwyczailes to ci sie wydaje Allegro wygodne. Ot cala filozofia.
Zadne skomplikowane filtry nie sa potrzebne. 99% rzeczy po prostu wpisuje nazwe przedmiotu/marki porownuje gdzie taniej i tam kupuje.
Mimo wszystko wydaje mi sie na Allegro jest wiecej podrobek, na Amazon jest lepiej zaznaczone ze jest to oficjalny sklep/dystrybutor i sprzet idzie bezposrednio z ich oficjalnych magazynow wiec jaks weryfikacja.
Na Allegro pelno sklepow z siedziba w jakims wygwizdowie (na google maps sprawdzam czasami adress firmy a tam jakis garaz na osiedlu) sprzedjacy laptopy za pare tysiace zlotych. Wiec jak kupuje sprzet za pare tys to jednak bezpieczniej od wielkiego Amazona.
Amazon wprowadzil tez w koncu Inpost paczkomat i platnosci Blikiem, wiec widac ze dopasowuje sie.
Allegro ze swoim Smartem to powoduje czesto patologie, ze sprzedawcy sa zmuszeni podnosic ceny nawet jakis tanich rzeczy do 45zl bo inaczej nie oplaca sie tego kupowac.
No to chyba logiczne, że to kwestia przyzwyczajenia. Tak jak amerykanie są przyzwyczajeni do badziewnego Amazona, w który nie da się nic wyszukać, bo po prostu nie mają na co dzień do czynienia z jakościowym portalem.
W Polsce znowu jesteśmy przyzwyczajeni do właśnie takiego sklepu jak allegro, przez co ciężko dla nas kupuje się coś konkretnego na amazonie. Na amazonie musisz być precyzyjny, wpisywać najlepiej model. Na Amazonie ciężko znaleźć produkt, który jest taki sam jak "markowy" ale bez loga producenta, tylko sprzedawany przez jakiegoś mniejszego pośrednika.
Na Amazonie nie masz choćby tak podstawowej rzeczy jak sortowanie po cenie. Mowie o stonie www.