Komentarze do wiadomości: AI zjada rynek dysków HDD, ceny szybko idą w górę, co widać także w Polsce

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
17.02.2026 11:28
kamikadze
👍
1
1
odpowiedz
kamikadze
1
Chorąży

Via Tenor

Ale za to mamy więcej fajnych treści w internecie

17.02.2026 12:02
Amadeoosh
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Amadeoosh
18
Generał

Ano, właśnie kupowałem taniego SSD na gierki, okazje się zdarzają (ja np. kupiłem Sandiska 1TB SATA za ~260zł) ale i tak się zdziwiłem bo 1TB skoczyło o ~150zł do góry, a 2TB o ~250-300zł. A podejrzewam że im bliżej high performance (które na szczęście w grach ma zerowe znaczenie) różnice będą jeszcze bardziej dotkliwe.

Cóż, czekam na upadek manii AI, choć pewnie ekonomicznie zaboli. Dodam tylko że RAM i pamięć jest praktycznie we wszystkim (teraz to nawet kurde w lodówkach) więc zdrożeje absolutnie wszystko.

17.02.2026 12:14
2.1
Beneksor
16
Generał

Skoczyło znacznie mocniej, bo 2 TB z początkowych 500 zł, potrafią teraz kosztować nawet 1300 zł. Swoją drogą trudno w to uwierzyć, że kupiłeś 1 TB Sandiska za 260 zł, skoro ceny tych dysków o takiej pojemności w dowolnym sklepie startują od 540 zł, a za 260 zł można kupić najwyżej 250 GB. No chyba, że kupiłeś używkę.

17.02.2026 12:20
Amadeoosh
2.2
Amadeoosh
18
Generał
Image

Jednak 288zł, pamięć zawodzi. Ale pamiętam że dało się kombinować z newsletterami i innymi pierdoletami i zbić dalej, mnie się nie chciało bawić.

No bo mowa o SATAIII a nie NVMe, różnica w grach rzędu 0,5s-3s na loadingu, dla mnie przy różnicy cen absolutnie nieopłacalne w tej chwili czasu.

17.02.2026 13:00
2.3
Beneksor
16
Generał

No to trochę się nie zrozumieliśmy, bo myślałem, że chodzi o NVMe. A cena rzeczywiście wyszła niezła.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl