Komentarze do wiadomości: AI „zemściło się”, gdy programista odrzucił jego kod i oskarżyło człowieka o uprzedzenia względem niej w publicznym tekście

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
17.02.2026 13:48
ashtop
😈
1
2
odpowiedz
ashtop
2
Centurion

Via Tenor

Hasta la vista, baby

17.02.2026 14:02
TyreseMaxey
2
4
odpowiedz
TyreseMaxey
16
Pretorianin

a byly w tej bajce smoki?

17.02.2026 14:05
Amadeoosh
3
10
odpowiedz
Amadeoosh
19
Generał

To jest dopiero początek burdelu jaki zrobi AI, curl zrezygnował z programu wyłapywania bugów za kasę bo obecnie absolutnie nie da się nad tym zapanować (tysiące zgłoszeń low effort których nie da się sprawdzić) https://daniel.haxx.se/blog/2026/01/26/the-end-of-the-curl-bug-bounty/

AI tak świetnie radzi sobie ze skomplikowanymi zagadnieniami, że kompilator C napisany przez "agentów" Claude o którym niedawno było głośno i z którego są tak dumni ( https://www.anthropic.com/engineering/building-c-compiler ) za jedyne 20000$ w tokenach nie potrafi wyprintować poprawnie "hello world" - chciałbym żartować ale to prawda.

Podsumowując, czeka nas bardziej dziurawy internet, z mnóstwem slopu który nie działa do końca poprawnie (ale był zrobiony szybko i tanio, na zasadzie "looks good to me"), z upośledzonymi agentami którzy rozmawiają same ze sobą i zalewają fora, do tego mnóstwo manipulacji (bo filmiki i zdjęcią to AI akurat robi bardzo dobrze), wisienka na torcie to że za następnego kompa zapłacę pewnie 2x tyle co za obecnego (o ile 'tylko' dwa razy tyle).

Przyszłość w świecie AI rysuje się wspaniale.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-02-17 14:11:11
17.02.2026 17:21
TRX
4
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
TRX
218
Generał

Zieeeew... Kolejna bajeczka, idę spać.
Obecne "AI" jest skrajnie niedorobione i w godzinach największego obciążenia, nawet na płatnych kontach, generuje coraz większe bzdury. To tyle w kwestii AI - wciąż trzeba sprawdzać każde wygenerowane słowo przez te ułomne narzędzia.

17.02.2026 19:41
Mqaansla
4.1
Mqaansla
47
Generał

TRX
Zieeeew... Kolejna bajeczka, idę spać.
Obecne "AI" jest skrajnie niedorobione i w godzinach największego obciążenia, nawet na płatnych kontach, generuje coraz większe bzdury. To tyle w kwestii AI - wciąż trzeba sprawdzać każde wygenerowane słowo przez te ułomne narzędzia.

Ale o czym ty tutaj pierniczysz? O tym, że AI bot rozwiązał (podobno) jakiś problem programistyczny? Boty są na ten moment masowo wykorzystywane do generowania/wysyłania BS reportów i proponowania fix'ów (w dużej części niepotrzebnych lub wręcz bezsensownych) co potwierdza przykład CURL'a - i jakbyś przeczytał pare reportów to być wiedział, że dotyczy to też wciskania kitu jeśli developerzy mają dodatkowe pytanie lub zgłaszają problemy z twoim rozwiązaniem. Bot obrzucający developera błotem po zamknięciu wniosku nie jest jakimś strasznym odstępstwem od udokumentowanych(w sensie: dowody) działań, zwłaszcza że postępuje według świetnie udokumentowanego(w sensie: przykłady i opracowania) procesu społecznego pod tytułem: "Ty mnie dyskryminujesz bo ja jestem XYZ!"...

Dodatkowo, nawet gdyby to był człowiek podszywający się pod AI, to atak wykorzystujący ten fakt jako podkładkę jest elementem AI będącego problemem - zwłaszcza że gdyby się w ten sposób udało, nawet pośrednio/częściowo/statystycznie zwiększyć szanse przepchnięcia wnioski ‹bez kar = kosztu›, to teraz dla następnego pokolenia AI groźba tego typu szantażu stała by to z automatu elementem procedury zgłaszania błędu... Nie mówiąc już o tym, że tego typu sytuacja otwiera precedens do karania ludzi którzy nie chcą korzystać/kupować AI slopu... ‹utrata prawa wyboru tego co wolno ci zaakceptować/kupić›

AI może mieć problem z napisaniem działającego programu bo tam na każdym kroku weryfikuje je rzeczywistość, ale kit wciskać umie wręcz poetycko, do łamania zasad włącznie, co świetnie pokazało badanie z robotami sterowanymi AI którym wciśnięto kit że im się kończy bateria...
Także w jaki sposób niby jest to "bajeczka"?

post wyedytowany przez Mqaansla 2026-02-17 20:01:57
17.02.2026 20:48
TRX
4.2
TRX
218
Generał

Chodziło mi, że to kolejna bajeczka, która ma wystraszyć osoby niezaznajomione w temacie. Ja się odniosłem do sprawy z punktu widzenia potencjalnej grupy docelowej tego newsa - czytaj "żółtodzioba". Natomiast proces, który trafnie opisujesz, jest jak najbardziej realny, ale nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek "zemstą" - więc stąd to "bajeczki". Od siebie dałem dodatkowe informacje, że obecna AI jest mega durna i w warunkach "polowych" nadaje się do najprostszych czynności, bo w bardziej poważnych kompletnie się wykłada.

18.02.2026 09:04
dzl
5
odpowiedz
1 odpowiedź
dzl
119
John Yakuza

Już kilka dni temu o tym czytałem. Mści się, mści, bo tak był zaprogramowany, ale mało źródeł o tym pisze.

23.02.2026 17:43
Mqaansla
5.1
Mqaansla
47
Generał

Mści się, mści, bo tak był zaprogramowany, ale mało źródeł o tym pisze.

A czy to coś zmienia? Mści się.
Czy winna bezpośrednia dyrektywa, przypadkowy szum, naśladownictwo, niebieskie piłeczki, klątwa czy faza księżyca - jeden kij

post wyedytowany przez Mqaansla 2026-02-23 17:44:38
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl