To jest dopiero początek burdelu jaki zrobi AI, curl zrezygnował z programu wyłapywania bugów za kasę bo obecnie absolutnie nie da się nad tym zapanować (tysiące zgłoszeń low effort których nie da się sprawdzić) https://daniel.haxx.se/blog/2026/01/26/the-end-of-the-curl-bug-bounty/
AI tak świetnie radzi sobie ze skomplikowanymi zagadnieniami, że kompilator C napisany przez "agentów" Claude o którym niedawno było głośno i z którego są tak dumni ( https://www.anthropic.com/engineering/building-c-compiler ) za jedyne 20000$ w tokenach nie potrafi wyprintować poprawnie "hello world" - chciałbym żartować ale to prawda.
Podsumowując, czeka nas bardziej dziurawy internet, z mnóstwem slopu który nie działa do końca poprawnie (ale był zrobiony szybko i tanio, na zasadzie "looks good to me"), z upośledzonymi agentami którzy rozmawiają same ze sobą i zalewają fora, do tego mnóstwo manipulacji (bo filmiki i zdjęcią to AI akurat robi bardzo dobrze), wisienka na torcie to że za następnego kompa zapłacę pewnie 2x tyle co za obecnego (o ile 'tylko' dwa razy tyle).
Przyszłość w świecie AI rysuje się wspaniale.
Zieeeew... Kolejna bajeczka, idę spać.
Obecne "AI" jest skrajnie niedorobione i w godzinach największego obciążenia, nawet na płatnych kontach, generuje coraz większe bzdury. To tyle w kwestii AI - wciąż trzeba sprawdzać każde wygenerowane słowo przez te ułomne narzędzia.
Zieeeew... Kolejna bajeczka, idę spać.
Obecne "AI" jest skrajnie niedorobione i w godzinach największego obciążenia, nawet na płatnych kontach, generuje coraz większe bzdury. To tyle w kwestii AI - wciąż trzeba sprawdzać każde wygenerowane słowo przez te ułomne narzędzia.
Ale o czym ty tutaj pierniczysz? O tym, że AI bot rozwiązał (podobno) jakiś problem programistyczny? Boty są na ten moment masowo wykorzystywane do generowania/wysyłania BS reportów i proponowania fix'ów (w dużej części niepotrzebnych lub wręcz bezsensownych) co potwierdza przykład CURL'a - i jakbyś przeczytał pare reportów to być wiedział, że dotyczy to też wciskania kitu jeśli developerzy mają dodatkowe pytanie lub zgłaszają problemy z twoim rozwiązaniem. Bot obrzucający developera błotem po zamknięciu wniosku nie jest jakimś strasznym odstępstwem od udokumentowanych(w sensie: dowody) działań, zwłaszcza że postępuje według świetnie udokumentowanego(w sensie: przykłady i opracowania) procesu społecznego pod tytułem: "Ty mnie dyskryminujesz bo ja jestem XYZ!"...
Dodatkowo, nawet gdyby to był człowiek podszywający się pod AI, to atak wykorzystujący ten fakt jako podkładkę jest elementem AI będącego problemem - zwłaszcza że gdyby się w ten sposób udało, nawet pośrednio/częściowo/statystycznie zwiększyć szanse przepchnięcia wnioski bez kar = kosztu, to teraz dla następnego pokolenia AI groźba tego typu szantażu stała by to z automatu elementem procedury zgłaszania błędu... Nie mówiąc już o tym, że tego typu sytuacja otwiera precedens do karania ludzi którzy nie chcą korzystać/kupować AI slopu... utrata prawa wyboru tego co wolno ci zaakceptować/kupić
AI może mieć problem z napisaniem działającego programu bo tam na każdym kroku weryfikuje je rzeczywistość, ale kit wciskać umie wręcz poetycko, do łamania zasad włącznie, co świetnie pokazało badanie z robotami sterowanymi AI którym wciśnięto kit że im się kończy bateria...
Także w jaki sposób niby jest to "bajeczka"?
Chodziło mi, że to kolejna bajeczka, która ma wystraszyć osoby niezaznajomione w temacie. Ja się odniosłem do sprawy z punktu widzenia potencjalnej grupy docelowej tego newsa - czytaj "żółtodzioba". Natomiast proces, który trafnie opisujesz, jest jak najbardziej realny, ale nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek "zemstą" - więc stąd to "bajeczki". Od siebie dałem dodatkowe informacje, że obecna AI jest mega durna i w warunkach "polowych" nadaje się do najprostszych czynności, bo w bardziej poważnych kompletnie się wykłada.
Już kilka dni temu o tym czytałem. Mści się, mści, bo tak był zaprogramowany, ale mało źródeł o tym pisze.
Mści się, mści, bo tak był zaprogramowany, ale mało źródeł o tym pisze.
A czy to coś zmienia? Mści się.
Czy winna bezpośrednia dyrektywa, przypadkowy szum, naśladownictwo, niebieskie piłeczki, klątwa czy faza księżyca - jeden kij