Rosja sie juz cieszy! Wykoncza nad bronia biologiczna stworzona przez AI!
"(..) a zdaniem naukowców brakuje odpowiednich zabezpieczeń oraz ograniczeń prawnych, które chroniłyby przed tworzeniem takich modeli sztucznej inteligencji."
Są rządy i firmy, które za nic mają prawo międzynarodowe czy nawet krajowe i będą robić to po cichu. Przysłowiowe "mleko" się już dawno rozlało...
Wszystko ma swoje jasne i ciemne strony, ale wykorzystanie SI do opracowania skutecznego remedium na ochronę zdrowia ludzi to jest coś, co bardzo popieram.
A ja głupek, czytając lead, pomyślałem, że chodzi o wirusy... komputerowe. No, ale na GOLu jestem, komputery, systemy, hemoglobina... więc jestem częściowo usprawiedliwiony :)
Wirusy brzmia groznie. Bron boze uzyc chociaz raz w artykule ich poprawnej nomenklatury: bakteriofagi (phages), tak jak w oryginalnym artykule ze Science. A mowiac po ludzku (powtarzam doslownie kazda swoja prezentacje jaka kiedykolwiek stworzylem i przedstawilem): "bakteriofagi to wirusy, ktore infekuja i zabijaja tylko bakterie"
Ogolnie: przelomowe odkrycie i eksperyment, ale dluga droga zanim bedzie mozna to uzyc do leczenia ludzi. Jeszcze dluzsza niz izolowanie bakteriofagow ze srodowiska, glownie ze wzgledu na to, ze AI-wirusy maja jeszcze mniejszy % bialek o znanych funkcjach niz izolaty ze srodowiska.
Dodatkowo, szansa na sukces wyniosla tutaj okolo 5%, wiec tez niewiele. Znowu: od groma testow zanim bedzie mozna tego dokonywac regularnie.
No i trzecie: zawsze jest szansa ze jakis ruski czy chinski geniusz zapragnie stworzyc nowa ebole, hiv czy nawet grype (tak, wiem ze jest to bardziej skomplikowane niz nowa wersja phix174)
Jeśli to będą pożyteczne wirusy atakujące bakterie i szkodniki to ich istnienie jest dobre i uzasadnione.

Ja myślałem że to chodzi o wirusy komputerowe, ale widzę że już lecimy na pełnej.
Czyli najpierw będzie broń biologiczna dosłownie zamieniająca ludzi w żywe gówno a potem zombie apokalipsa, potem amerykańskie AI bijące się z chińskim AI i ogólne bingo, a po środku my, którym się upiecze od zamiany w żywe gówno
spoiler start
bo już za późno.
spoiler stop
pięknie, teraz nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaprojektować wirus który zabije osobę o konkretnym genomie np prezydenta , wypuścić go np w Azji będzie się rozprzestrzeniał i nikomu nic nie zrobi będą tylko nosicielami aż dotrze do osoby pod którą został zaprojektowany i wykona zadanie , broń nie do powstrzymania. Gdyby ludzkość skupiła się na tworzeniu i naprawianiu , leczeniu a nie wojnach i grze o tron :) to świat byłby piękny. Było coś podobnego w serialu Expanse ale to była trucizna zaprojektowana pod konkretne białka danej osoby.
Zeby nie bylo. Niby: "nie dalo sie stworzyc wirusow uzywajac AI a teraz je stworzono" - technologia tworzenia wirusow istnieje, zarowno jako "skladaki" (to robimy u nas w labie, mozemy zrobic wirusy do wielkosci okolo 40 000 par zasad) jak i "od zera" (tutaj jest znacznie trudniej, nie wiem czy 10 000 zasad, nie par, jest obecnie mozliwe - to co stworzono ma okolo 5500 zasad). AI w tym wypadku jedynie podalo ciag par zasad jaki sadzilo ze bedzie "sprawnym" wirusem (i pomylilo sie w 95% przypadkow, zaledwie 5% pomyslow AI dzialalo). I to tylko po to aby zrobic najprostszego znanego nam wirusa. A teraz wirusy, ktore infekuja orgnizmy wyzsze sa ZNACZNIE bardziej skomplikowane. Dodac do tego celowanie w odpowiedni ludzki genom - i dochodzimy na razie do "niemozliwego". Nawet jesli AI wymysli jak to zrobic, fizycznie nie mamy takich mozliwosci.
Wiec jeden dzial medycyny nie zaprzecza drugiemu. I transplantologia, hodowanie tkanek i nowe srodki antybakteryjne sa potrzebne.