Komentarze do wiadomości: AI najlepiej radzi sobie z „generowaniem miliarderów” i powiększaniem przepaści w zamożności społeczeństwa według badań

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
21.01.2026 10:56
rafq4
1
1
odpowiedz
rafq4
183
Shadow in the darkness

Kogoś to dziwi? Każdy nowy wynalazek ludzkości, choćby podyktowany nie wiem jak szlachetnymi pobudkami, zawsze ostatecznie posłuży albo bogaceniu się kogoś, albo przerobieniu tego czegoś na broń. Dobro ludzi jest dopiero na końcu tej listy, chyba że to coś ma posłużyć do wyciskania jeszcze więcej hajsu od ludzi.

21.01.2026 11:41
Kwiliniosz
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwiliniosz
79
Konsul

Dzięki AI bogaci są coraz bogatsi, a szaraczki mogą co najwyżej stracić pracę. Na pocieszenie zawsze mogą sobie wygenerować śmieszny obrazek albo filmik.

21.01.2026 11:46
2.1
Znaczy
15
Legionista

Dokładnie tak.
Ciekawe jest to, że ponad połowa CEO, jest zdania, że w ich firmach AI nie pomogło, przecież nie jest darmowe, a i tak wciskają je wszędzie.

21.01.2026 11:50
Wronski
😂
3
odpowiedz
Wronski
35
Senator

Ojej, ludzie nie ucza sie na bledach? Nowe, nie znalem...

21.01.2026 12:03
Graczysko
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Graczysko
1
Legionista

Czyli jak zwykle najwięcej zyskują ci, którym się chce tym zajmować, chce się rozwijać i ciężko pracować.
Natomiast ci, których (eufemistycznie mówiac) największymi życiowymi osiągnieciami są arcziki w grach, pozostaną z tym, czego zawsze maja w nadmiarze - poczuciem moralnej wyższości (i powietrzem w kieszeniach).;)

21.01.2026 12:20
Widzący
😜
4.1
Widzący
256
Legend

By AI:

Moralność na kredyt

Ma sztandar cnót wysoko w dłoni,
choć wiatr go nosi, a nie on sam.
Krzyczy: „Ja czysty! Ja po stronie!”
— lecz portfel milczy. Pusty. Wstydliwy. Sam.

Sumienie lśni jak nowa zbroja,
lecz dziura w bucie świeci szczerzej.
Łatwo być świętym, gdy cudza soja
i cudzy grzech karmią talerze.

Potępia świat z wysokości stołka,
choć stołek chwiejny, z desek po kimś.
Moralna wyższość — tania spółka,
dywidend nie ma, lecz brzmi dumnie w tłumie.

A gdy zapytać: „Co masz własnego?”
Odchrząknie głośno. Zmieni temat.
Bo cnota bywa walutą biednego,
gdy brak już złota — zostaje etykietka i dramat.

21.01.2026 12:21
elathir
4.2
1
elathir
117
Czymże jest nuda?

Nie, najbardziej zyskują ci, którzy dysponowali wystarczającym kapitałem by zarobić na tej bańce. To nie kwestia umiejętności, bo te można kupić zatrudniając doradców a kapitału tylko i wyłącznie.

I tak część zgromadziła kapitał ciężką pracą, ale część odziedziczyła, część zdobyła dzięki układom politycznym, a część wręcz ukradła.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl