Komentarze do wiadomości: 300 mln dolarów to nie wyjątek, a standard. Jason Schreier o absurdalnych budżetach gier AAA

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
26.03.2026 11:28
Janczes
1
odpowiedz
Janczes
211
You'll never walk alone

o tyle w ostatnich latach coraz częściej pojawiały się głosy, że wydanie 700 milionów dolarów na produkcję jednej odsłony serii Call of Duty to gigantyczna przesada.
toz to ich pieniadze i ich sprawa. 
nikt nie krzyczy jak hity kinowe tyle kosztują

26.03.2026 11:32
2
odpowiedz
1 odpowiedź
user5580790643
5
Chorąży

A to nie tak, że większość lub połowa to koszty marketingowe?

26.03.2026 11:47
Persecuted
2.1
Persecuted
164
Adeptus Mechanicus

Schreier podkreślił, że to tylko i wyłącznie koszt produkcji, włącznie z pensjami pracowników: bez marketingu, bez premii dla członków zarządu (które zwykle wydawane są w formie akcji) i bez kosztu utrzymania infrastruktury sieciowej.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-03-26 11:47:13
26.03.2026 12:57
3
odpowiedz
LiarHunter
1
Legionista

Spoko. Jeśli to artykuł informacyjny to ok. A jeśli wskakujemy ze słowem "absurd" to już nie ok. Tylko ja się pytam gdzie tu jest problem? Kto tu widzi problem? To są pieniądze tych firm. Robią i inwestują jak tylko chcą. Często jest to wtopa ogromnych pieniędzy. Mimo wielkich budżetów same gry rzadko przekraczają u nas już 300zł za sztukę. A w 2026 roku 300zł to nie jest dużo kasy. 
Ja mam auto BMW M760e które kosztuje około 800 tyś zł. Nie raz słyszałem, że jestem idiotą żeby kupić tak drogi samochód, tylko, że ja  mogę sobie pozwolić i czy tym robię komuś krzywdę i to jest absurd? Tylko że budżet od pomysłu do gotowego modelu BMW serii 7 to około 4 miliardy euro lub więcej czyli 20 miliardów złotych. Marka ma własny kapitał i też ryzykują bo model może się nie sprzedać. Ale kurde mają hajs i robią co chcą, wolno im. A mój przykład auta nie jest tu dobry bo produkcja każdego jednego następnego modelu kosztuje sporo kasy a "produkcja" kolejnych egzemplarzy gier w dobie cyfrowej ile kosztuje deweloperów??? Wiadomo. 
Gdyby za wielkimi budżetami gier szły podwyżki cen gier np. o 100% i taka gra AAA kosztowała 600zł to i ja bym się wkurzył ale skoro końcowy produkt od lat trzyma tą samą (powtarzam) relatywnie niewielką cenę to nie szukajcie problemu!!! Jaki widzicie problem lub zagrożenie dla graczy w rosnących budżetach?
Do tego sprawdźcie sobie jak funkcjonuje wielka firma/korpo i ile tam jest kosztów.
A absurd? Absurdem jest gdy miasto buduje malutką kładkę dla pieszych za 4 miliony złotych, która i tak nie może być otwarta bo coś tam a w tym samym mieście ubogie dzieciaczki w szkołach nie dostają bezpłatnych obiadów....a uwierzcie, że są głodne dzieci nawet dziś. 
Nie zaglądajcie wszystkim do portfelów, jeśli kogoś stać to stać i wam tyle do tego, i nie szukajcie problemów na siłę!!!

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl