Jeśli ktoś lubi tzw. Cozy Horror Games albo Horror Life Sims, to gorąco polecam, bo to póki co chyba najlepsza gra w tym pod-gatunku.
Naprawdę spoko gierka, fajnie i przyjemnie się w to grało. Jak ktoś lubi taki typ gier (czyli sporo chodzenia, zbierania zasobów, zarządzania swoją bazą, craftowania), to polecam. Oby druga część, która została niedawno zapowiedziana była jeszcze lepsza.
No i zasłużone.
Graveyard Keeper jest bardzo przyjemna i wciągająca gra, a styl graficzny pixel-art w wykonaniu Lazy Bear Games na 1080p jest bardzo miłe dla oka.
Osobiście bez dodatków bym w ogóle nie podchodził do gry. Same w sobie są dobrym uzupełnieniem podstawki, wprowadzają zarządzenie tawerną i dbanie o obóz uchodźców, co w moim odczuciu było całkiem fajną odskocznią. Jednak najważniejszą rzeczą jaką wprowadzają jest możliwość zniwelowania żmudnego grindu w późniejszych etapach gry przez zautomatyzowanie niektórych procesów.
GK to jedna z tych gier, w których DLC wywracają rozgrywkę do góry nogami, bo ekonomia zostaje zupełnie zaburzona. W podstawce zarabianie pieniędzy jest dosyć mozolne, z DLC szybko zaczynasz spać na forsie, co mocno wpływa na całościowe doświadczenie. Ja grałem najpierw bez DLC, potem jeszcze raz z DLC i to było zupełnie inna rozgrywka. Z DLC gra się bardziej sprawnie, jest mniej grindu i marnowania czasu, więc bardziej polecam ten sposób, ale trzeba mieć na uwadze, że to mocno wypacza oryginalny zamysł gry.
oryginalny zamysł gry sztucznie wydłużał rozgrywkę, bo na premierę tej zawartości było licho co i gdyby nie ten grind to gra byłaby na jedno popołudnie. Nie miało to żadnej racji bytu, bo ani rozgrywka nie była przyjemna ani szczególnie nie wpływało to na trudność.
Twórcy potrafią w piękny Pixelart - ten w tej grze jest cudowny. Sama gra bardzo wciąga, a DLC dają kolejne możliwości zarobków. Prowadzenie własnej tawerny dawało świetne zyski (tylko produkcję trzeba zautomatyzować). Będzie trzeba wrócić do gry ze wszystkimi DLC jeszcze przed wydaniem drugiej części. Dla mnie jest to najbardziej oczekiwana gra z pokazu.