Komentarze do wiadomości: 15 tysięcy dolarów za milczenie. Deweloperka ujawnia mroczne kulisy rozstania z Riot Games

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
09.04.2026 10:29
prawdziwy
1
odpowiedz
prawdziwy
36
Konsul

Pogada, pogada, a za chwilę wszyscy zapomną, a później będzie… „A mogłam jednak wziąć tę kasę.”

09.04.2026 10:35
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Inquerion
52
Generał

Została zwolniona po tym, jak przygotowała prezentację z propozycją wykorzystania algorytmów AI do ograniczenia toksyczności w społecznościach gier studia.

I dobrze się stało bo cenzura i inwigilacja przy użyciu AI jej się marzyła...

09.04.2026 11:25
2.1
1
czopor
140
Konsul

Nie za mądry jesteś jak to dla ciebie cenzura i inwigilacja

09.04.2026 11:37
2.2
PCMREpic
53
Generał

czopor Oczywiście, że to cenzura. Masz przykład z Youtubem, gdzie to właśnie algorytmy AI dbają o to, by nie zamieszczać min.  szkodliwych i toksycznych rzeczy. Efekt jest taki, że w filmie musisz wypikać takie słowa jak "zabić", "covid" czy np. "baba" w kontekście kobiety. Jak tego nie zrobisz, to nie masz monetyzacji. 
Przez to nie da się już na YT oglądać podkastów, bo więcej pikania niz rozmowy.

09.04.2026 11:14
3
odpowiedz
premium219623
20
Chorąży

No e wiem czy AI to właściwa droga ale ja nie gram w Lola właśnie przez toksyczność mimo, że uważam, iż mało która gra wniosła tak dużo do gamingu. Także ten tego...

09.04.2026 11:34
4
odpowiedz
pawel1812
78
Generał

A to nie tak, że zamiast tych 15tyś dolarów za zwolnienie, RIOT mógł wytoczyć jej sprawę o złamanie NDA? 
I tu nie chodzi tylko  i wyłącznie o samą stronę. Tylko już np. próby wgrywania danych firmowych do AI w celach testowych... Do AI, które sobie te dane zachowało... No raczej nie jest to zgodne z NDA...

Ciężko powiedzieć co chciała zmieniać w grach RIOTu... Bo cenzura i tak w tych grach jest. Być może chciała zmienić święty gral LOLa, który równocześnie odpowiada za toksyczność i uzależnienie od LOLa -> Matchmaking. Który ma na celu uzależnienie gracza, a toksyczność u niektórych, to efekt uboczny.
Co może robić ten Matchmaking ? Ano Matchmaking dokładnie wie, jak dobry jest gracz i ustawia mecze tak, żeby winstreaki i losestricki były jak najdłuższe. To powoduje uzależnienie. No bo skoro wygrałem już 5 meczów z rzędu, to muszę być zajebisty w tę grę. Po czym jest 5 meczów ze słabszymi graczami w teamie/mocniejszymi w przeciwnej i jest 5x losestrick... No Ci gracze trollują i tutaj rodzi się toksycznosć, ale też psychologiczne przywiązanie do gry, bo wchodza emocje...

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl