Nie wypisujcie bzdur. Nie skonstruowała żadnego generatora, tylko zabawkę, którą każdy może sobie zrobić. To trochę jakbym skleił latawiec i twierdził, że to jest szybowiec. A ta opaska uciskowa kosztuje krocie i jest zwykłą opaską, do której przyczepili tablet z wgranym filmikiem? Innowacja, panie. Tylko czekać, aż wynajdzie żaluzje (ekologiczny sposób do walki z nagrzewaniem się pomieszczeń), miotłę i scyzoryk.
Teraz każdy w Afryce może sobie wydrukować generator i zasilić lampkę led. Świetna sprawa. Całe szczęście Afryka stoi płynącą wodą i drukarkami 3d.
kocham te newsy na (nie)gry-online, co ten portal robi to bania mała, już przeistoczył się w takiego mutanta że to wszystkie jebnie w końcu... a oni się dziwią czemu wszyscy wartościowi ludzie uciekli stąd
To dziewczynka z Etiopii na pewno się ucieszyła jak przyszło jej drukować na drukarce 3d. To ja mam pomysł na głód w Afryce: weź traktor zapnij pług jedź orać, nie masz traktora? To weź silnik od samochodu tylko mocnego, wydawaj ramę, dożuć skrzynie i gotowe. Poproszę o Nobla. Chyba że części w paczce dostała
Nie wypisujcie bzdur. Nie skonstruowała żadnego generatora, tylko zabawkę, którą każdy może sobie zrobić. To trochę jakbym skleił latawiec i twierdził, że to jest szybowiec. A ta opaska uciskowa kosztuje krocie i jest zwykłą opaską, do której przyczepili tablet z wgranym filmikiem? Innowacja, panie. Tylko czekać, aż wynajdzie żaluzje (ekologiczny sposób do walki z nagrzewaniem się pomieszczeń), miotłę i scyzoryk.
ale cena 680-820 USD to jakiś żart. Za 100zł się dostaje sprawny aparat do pomiaru ciśnienia, sama pompka powinna kosztować z 50zł.
To dziewczynka z Etiopii na pewno się ucieszyła jak przyszło jej drukować na drukarce 3d. To ja mam pomysł na głód w Afryce: weź traktor zapnij pług jedź orać, nie masz traktora? To weź silnik od samochodu tylko mocnego, wydawaj ramę, dożuć skrzynie i gotowe. Poproszę o Nobla. Chyba że części w paczce dostała
Każdy wynalazekjest bezwartościowy, jeżeli jest bezużyteczny dla dziewczynki z Etiopii, to prawda. Ale niestety twoje rozwiązanie na głód jest głupie, bo powszechnie wiadomo, że jedynym lekarstwem na głód jest zjeść coś, a nie traktorem jeździć.
Teraz każdy w Afryce może sobie wydrukować generator i zasilić lampkę led. Świetna sprawa. Całe szczęście Afryka stoi płynącą wodą i drukarkami 3d.
oho, kwiat polskiej inteligencji na forum zawital. Polki w domach pewnie od nagrod za innowacyjne rozwiazania sie uginaja a komitet noblowski juz czeka z nagrodami
kocham te newsy na (nie)gry-online, co ten portal robi to bania mała, już przeistoczył się w takiego mutanta że to wszystkie jebnie w końcu... a oni się dziwią czemu wszyscy wartościowi ludzie uciekli stąd
Juz jedna taka ostatnio była "naukowczyni" z nagrodami... a potem sie okazało jaka ściema.
My czasami mamy tendencję do takiego naiwnego zachwytu nad czyjąś pomysłowością zrodzoną prawdopodobnie ze szczerej empatii. Tylko trzeba pamiętać, że to co ładnie wygląda w artykule na stronie internetowej niekoniecznie sprawdzi się na masową skalę, np. w biednej etiopskiej wiosce. 12 dolarów? No może tyle to kosztowało, ale w przydomowym garażu na Florydzie. Gdzie tutaj koszt narzędzi, stanowiska roboczego, oprogramowania, a potem całej logistyki jeśli myślimy o wysyłaniu takich generatorów gdziekolwiek? A serwis? A zabezpieczenie przed warunkami atmosferycznymi, korozyjnym działaniem wody morskiej? Tak jak jest wspomniane w artykule, faktyczne koszty masowej produkcji byłyby dużo wyższe.
Podobno ona udostępniła projekt tego urządzenia na zasadach open source. Próbowałem znaleźć informacje jaka jest popularność BEACON i czy wgl ktokolwiek z tego faktycznie korzysta ale ciężko coś takiego wygrzebać. Nie ma dystrybucji więc ciężko o dane rynkowe.
W jednym artykule napisali tak:
This means BEACON is better understood as a signal than as a solution. It points toward a future where local renewable systems, mini-grids, batteries, and water-based generation may work together, especially in coastal areas with limited grid access.
Szkoda że Pan redaktor nie rozwinął tego tematu tylko rzucił taką ciekawostką bez choćby najmniejszej próby skomentowania jej. A wystarczyło przetłumaczyć i przekopiować to zdanie co zacytowałem powyżej xD
Z technicznego punktu widzenia taka turbina o mocy będącej w stanie zasilić diodę LED i to ledwie co jest głupotą. Bo za te 12 dolarów można było kupić panel, który zasili już coś konkretnego... A za 60 dolków myśle ze już pełnoskalowy panel, który da mocy z 1000x tyle co to dynamo... Bez rzeki...
Wszystko od Forda model T w masowej produkcji robi się dużo tańsze niż prototyp a generator zrobił się droższy, dlaczego? Nie wiem, choć się domyślam. Genialna dziewczyna oby nie wymyśliła czegoś tak rewolucyjnego jak pomysły Tesli bo może się jej stać krzywda typu wypadnięcie z okna.
Jeju..co za pierdoły, ...pierdoły na górze, pierdoły na dole.....boszzz
Najlepiej to krytykować innych że coś robią jednocześnie samemu nie robiąc nic!
zabawna sprawa bo w sieci nigdzie nie ma dokumentacji technicznej tego urzadzenia (ktore rzekomo jest open source), a rurka z pcv i plastikowe smigielko raczej nie zda proby czasu w wodzie morskiej : ) sugeruje wrocic do pisania o grach.
Robson2022
Ja w wieku 12 lat miałem za sobą turbinę wodną, telefon na sznurku z dwóch połówek po paście do butów i sztuczne ognie z KMnO4 i sproszkowanego aluminium w sreberku po czekoladzie. Tylko wtedy nie było internetu i ludzi, którzy nie wiedzą że koło również już zostało wynalezione.
To nie jest wynalazek tylko projekt na zadanie domowe z techniki. 12 dolarów my ass. W rękach tego nie ulepiła. Pierdzieli, że może to przeskalować. Z rozmiaru zasilającego jedną diodę led(dobrze zrozumiałem)? Do skali mogącej zasilić 3 akumulatory samochodowe na raz? Jak duże to przeskalowanie musiało by być? Jak dużej 3D drukarki by potrzebowała, lub ile godzin na składanie elementów(przy okazji przy składaniu z elementów pojawią się problemy trwałości). Kogo to wesprze przy takich rozmiarach? Mówimy o biednych wioskach bez elektryczności, a produkcja tego wymaga potężnej maszyny żrącej prąd jak amerykanie fast food. Czyli trzeba outsourcować produkcję. Kto to zrobi? Kontraktor? Za ile?
To jest strasznie idealistyczne podejście do tematu. Jeśli to byłoby takie proste, to jakieś korporacje już by to robiły. Jej gadżet nie jest jakimś odkryciem.