hm dodawanie z Ruskim dubbingiem dla mnie to przesada ;)
Nie zesraj się, Gothic w Rosji jest tak samo kultowy jak i u nas. Rosyjska społeczność gotikowa jest tak samo zaangażowana w promowanie tej gry, modyfikacje jej, jak i ta Polska. Wojna wojną ale gry powinny, i jak widać są, ponad podziałami.
Zresztą i same komentarze Rosjan pod materiałem z naszego dubbingu to potwierdzają, zero jadu. No ale oczywiście trzeba było zdefekować, to w końcu gry-online i jej niezawodni użytkownicy
Brzmi dobrze, wole słuchać " naturalnego Pana Mikołajczaka" niż jak gra jakiegoś " koksa" . To nie znaczy,że jego takie role są złe tylko chodzi mi o ...tembr głosy. Dla przykładu Imperius z Diablo, lub Gul'dan z HotSa . Tylko tak jak tutaj udzielał wywiadu, jego naturalny głos. Oczywiście te postacie ( między innymi) się fajnie słucha i wiem,że ich charakter wymagał modulacji głosu ( przez Pana Mikołajczaka i potem dźwiękowców) i wyszło to jak najbardziej dobrze. Dlatego nie chcę być źle zrozumiany, jego role w grach ( ogólnie dubbingu) i głos bardzo lubię, tylko ten jego " naturalny" ( tak jak przy dubbingowaniu Beziego lub z kreskówki " nowa szkoła króla") mi najbardziej pasuje bo jest taki...uspakajający( od razu wiem,że " wszystko będzie w porządku" jak go słyszę) : ).
Bardzo przyjemnie się słuchało. Mam wrażenie, że nawet gdyby głosy nie były tak znajome to i tak wpadałyby w ucho. Moim zdaniem dubbing bez zarzutu, na pewno gorzej będzie z samą grą.
Ja tam nie czaje kogoś kto sie uważa za gracza i zależność od dubingu :P Żal i smiech :D Taka troche ułomnośc bym powiedział nawet bo grając po angielsku ma sie top jakość gry gdzie naprawde ida głownie środki, max fundusze a lokalizacje to jest godzenie sie na ułomności wydawnicze, wyzsze stawki, koszty.... tylko współczuć.
Ty tu lepiej nie pieprz tylko graj i zobacz jaki naprawdę jest dubbing w gothicu, a nie wrzucasz wszystko do wora ze względu na niektóre nieudane dubbingi. Człowieku, przecież nie wszystkie dubbingi są takie same. A wiesz co to najlepszym pytaniem będzie to jak ty uważasz o dubbingu w wiedźminie? Jeśli to samo, to śmiech na sali i tyle. Jeśli dla ciebie dubbing wiedźmina nie jest świetny to znaczy, że po prostu pieprzysz nie rozumiejąc rzeczywistości.
Aaa i jeszcze jak zwykle klasyczne "nie wiem, ale się wypowiem", oczywiście ludziom nie chce się zweryfikować rzeczywistość tylko od razu walą w klawiaturę.
Angielski czesto nie odda tak dokladnie tego co mozna uzyskac w polskim jak sie tylko postarac. Angielski dla mnie to zawsze bieda jezyk w porownaniu do polskiego. Problem jest jedynie czasem z jakoscia wykonania ale gothic to akurat mial super dabbing juz w oryginale w sumie nie wiem co oni tam nagrywaja jak powinni miec gotowy w wiekszosci.
Rozwaliło mnie, jak nie mam bariery językowje, jak niektórzy to mam "biede umysłową"... Ciężko chyba napisać wiekszą głupotę.
Drugi majstersztyk to że polski to niby "język poetów" :P Rozumiem zę nie znacie angielskiego w pełni to wydaje sie wam że polski jest lepszy... nic dziwnego rozumiecie go lepiej :D Ale to żadna wykładnia. Współczuje życia w niewoli jednego języka.
Po 1. to o czym piszesz to już jest bardzo zaawansowany język angielski. Ty wiesz w ogóle czego uczą w szkołach? Przecież to przede wszystkim formalny język angielski, a cała reszta dość rzadko pojawia się na lekcjach z j.a.
Po 2. wiesz co do czego przychodzi gdy ludzie po szkole, po której z angielskiego dostawali głównie 5 lub 4, gdy oglądają jakiś film o gangsterach bądź filmy, w któych bohaterowie bardzo często posługują slangiem bądź czytają np. anglojęzyczne czaty, w których dominuje potoczny język? Dla nich często to jest jak zderzenie się glową o mur, bo nagle okazuje się, że jednak nie znają co najmniej połowy słów, mimo że bardzo dobrze sobie radzili z angielskim w szkole.
Po 3. to o czym piszesz to jest poziom co najmniej dla ludzi albo bardzo dobrze obeznanych z j. obcymi albo tych po prostu po studiach języków obcych. Bo niby kto przed studiami cię nauczy całej reszty poza formalnym j.a. na lekcjach, np. literatura, slangi, etc?
Po 4. w rzeczywistości to języki nie mają tylko jednego słownika, a kilku, czasem może i nawet kilkunastu, a to zależy od potoczności, slangów, kontekstowych znaczeń, kulturowych aluzji, historycznych znaczeń, itd. A w szkole uczniowie uczą się najwyżej jednego słownika, słownika formalnego j.a, a to mało.
Po 5. są ludzie, którzy mają ogromny problem z zrozumieniem mowy w obcym języku jak np. osoby z niedosłuchem. Ja mam głęboki niedosłuch i zawsze miałem problem z zrozumieniem co mówią w innym języku, bo naprawdę mam tak glęboki niedosluch, że nawet pomimo aparatów słuchowych nierzadko mam problem z zrozumieniem mowy po polsku, a co dopiero w obcym języku. Niedosłuch potrafi mocno wypaczyć słyszane słowa utrudniając odbiór mowy. Ja praktycznie nie słyszę akcentów, więc nigdy nie zauważyłem, że niektóre osoby to byli ukraińcy. To nie jedyny problem jeśli chodzi o sluchanie obcych języków
Po 6. jedynym niewolnikiem czegokolwiek jesteś ty jako niewolnik biedy umysłowej, o której sam piszesz. Masz strasznie wąską perspektywę, nic nie wiesz o świecie, oj nic nie wiesz, a mimo to udajesz, że wiesz dużo. Pysznisz się tym dla wywyższania się, ale tylko robisz z siebie błazna.
Jedno jest pewne - dubbing to będzie klasa sama w sobie. Oby ten remake się sprzedał dobrze i zrobili drugą część, bo najbardziej czekam na remake Gothica 3 - Gothic 3 zasługuje na to najbardziej, bo jaki tam drzemie niewykorzystany potencjał, to aż głowa mała.
Jak Gothic 3 rimejk wyjdzie to będziesz miał tyle lat ile wynosi cyferka w twoim nicku. :p
Aż takim pesymistą nie jestem :). Pewnie będą mieć już gotowce z jedynki i dwójki, o ile ją odświeżą.
Trójka to w ogóle zasługuje na całkowite przemodelowanie.
Skoro pb nie potrafiła dobrze przedstawić kontynentu, to alkimia tym bardziej
Gothic 3 nie powinien w ogóle rozgrywać się na kontynencie, alkimia nie ma możliwości przedstawienia kontynentu w całości, i dograć inne elementy gry
Trójka to w ogóle zasługuje na całkowite przemodelowanie.
Taa, słyszałem już od kilku osób że Gothic 3 to bardziej zasługuje na reboot. Zrimejkowany ribut.
Piranha nic nie potrafiła w tej grze przedstawić.
A jakie Alkimia ma możliwości (lub będzie miała za parę lat jak się dobrze rimejki sprzedadzą) a jakich nie, to Ty tego nie wiesz i ja tak samo, więc takie pisanie to sobie można wsadzić między bajki.