Komentarze do wiadomości: „100 stopni w grach, a wentylatory rozkręcały się jak silnik odrzutowy”. Jedna zmiana pomogła graczowi z RTX 4080 zwalczyć wysokie temperatury

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
20.04.2026 11:57
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
1
1
odpowiedz
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
73
Generał

Ale chamska reklama.

20.04.2026 12:14
Kwisatz_Haderach
📄
2
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Nie polecam pasty PTM7950 od firmy Honeywell. Kury sie nie niosa, a "gracze" Khobizi nie myje rak po uzyciu toalety.

ZW autorem? Dziekuje. Postoje.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-20 12:16:04
20.04.2026 13:32
prawdziwy
2.1
prawdziwy
38
Konsul

Kwisatz_Haderach a ja polecam bo niedawno wymieniłem pastę w swoim mini PC który też osiągał bardzo wysokie temperatury wyłączając się. Okazało się że firma poskąpiła na dobrej paście a właściwie w ogóle na paście. Dałem PTM i teraz w idle mam 35 stopni a gdy renderuję cokolwiek plus oglądam YouTube plus inne rzeczy to maks 75 stopni. Ładnie jak na pasywnie chłodzony mini PC.

20.04.2026 17:13
2.2
1
Halabarda Geralta
31
Konsul

teraz w idle mam 35 stopni a gdy renderuję cokolwiek plus oglądam YouTube plus inne rzeczy to maks 75 stopni.

75 stopni? Nigdy na swojej karcie nie widziałem temperatury wyższej jak 65 przy najbardziej wymagających grach (1440p) z detalami ustawionymi na uber. Nie mówiąc o renderowaniu i oglądaniu filmów. Do tego wymiana pasty równoznaczna jest z utratą gwarancji (karty mają defaultowo 3 a niektore 3+2 lata gwarancji po zarejestrowaniu produktu).

20.04.2026 17:28
Kwisatz_Haderach
2.3
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

prawdziwy

Moj post byl raczej przytykiem w strone autora, oraz komentarzem na temat sposobu i stylu pisania tych newsow/reklam/artykulow/cokolwiektojest.

Pasta pewnie jest dobra. ;)

ps. halabarda - prawdziwy nie napisal jaka ma karte, tylko ze pasta dzial fajnie. No i napisal tez ze chlodzenie pasywne. Czyli bez wiatrakow. W takich wypadkach pasta potrafi dzialac cuda. Ma racje.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-20 17:29:03
20.04.2026 19:13
2.4
Halabarda Geralta
31
Konsul

Kwizatz

A faktycznie. Nie zarejestrowałem że to chłodzenie pasywne więc w rzeczy samej kolega ma rację. Niemniej wiatraki obniżyłyby temperaturę o kilka stopni. Co do karty założyłem że to 4080 gdyż o niej jest ten tutaj artykuł.

23.04.2026 22:14
amfa24
2.5
amfa24
95
Konsul

Premium VIP

Kwisatz_Haderach Serio jak czytam te twoje teksty... Człowiek który tylko potrafi dogryzać. Współczuję.

20.04.2026 12:29
mirko81
3
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
mirko81
88
amd platform

Kto wymienia pastę na GPU. Tylko skrajni pasjonaci.
Może jeszcze łożyska w wentylatorach zmieniajmy i kąty łopatek

21.04.2026 04:48
3.1
Gryfiks489
25
Legionista

mirko81 jak dzieją się cyrki jak opisane wyżej to normalne że się wymienia, rozumiem gdybyś napisał tak o modyfikacjach typu 2x więcej vramu czy wymiana kondesatorów na lepsze w celu wyciągnięcia lepszych zegarów

21.04.2026 06:28
3.2
Zimi1124
1
Junior

"Kto wymienia olej w samochodzie.Tylko skrajni pasjonac." Tak samo głupio to brzmi jak to co napisałeś skoro oba elementy mają ograniczoney czas pracy podlegają regularnej wymianie

21.04.2026 17:35
mirko81
3.3
mirko81
88
amd platform

Racja co do serii 4000, bo musiały być tam fatalne pasty skoro było dużo takich przypadków.
Ja nie wymieniam past nawet mimo lat, jeśli temperatury są dobre.
Mimo wszystko wpierw bym napisał do serwisu karty, czy podlega to gwarancji lub czy można to wykonać w nieautoryzowanym bez jej utraty.

post wyedytowany przez mirko81 2026-04-21 17:36:51
21.04.2026 23:23
3.4
Chure-of
1
Junior

Zimi1124 z tymi skrajnymi pasjonatami bym nie przesadzał. Często są to po prostu rozgarnięci ludzie, którzy to po prostu robią, bo szkoda im kasy na mechanika, czy nie mają do niego zaufania.

Tak podczas wymiany oleju mozna np. żle założyć uszczelkę tak że olej będzie wyciekał. Miałem taki przypadek, myślałem że zamorduje mechanika....

20.04.2026 12:57
Soulcatcher
4
4
odpowiedz
Soulcatcher
292
Crimson Desert

Premium VIP

O ile wymiana pasty na CPU jest problematyczna dla normalnego użytkownika i może stanowić pewne wyzwanie, to wymiana pasty na GPU jest często naprawdę trudna i nie polecał bym nikomu kto nie ma przygotowania aby robić to samodzielnie bo zniszczycie sobie kartę graficzną.
Głośna praca wentylatora na karcie graficznej nie jest przesłanką do wymiany pasty. Przesłanką jest to że karta się wiesza i to rzeczywiści może pomóc.

20.04.2026 15:33
Rumcykcyk
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Rumcykcyk
136
Ojciec Zarazy

Lepiej zainwestować w dobrą przewiewną obudowę z filtrami.

20.04.2026 17:14
5.1
Halabarda Geralta
31
Konsul

Dokładnie.

20.04.2026 16:05
6
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
rastablasta
105
Konsul

W dzisiejszych czasach, bardziej od wymiany pasty lepiej zrobić undervolting i obniżyć zegary komponentów. Przyniesie to znacznie lepszą kulturę pracy przy nieszczególnie istotnym obniżeniu wydajności, jednocześnie zwiększając stabilność i żywotność urządzenia.
Zachęcam do lektury: https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci

20.04.2026 17:31
Kwisatz_Haderach
6.1
2
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Jesli na standardowych zegarach nic sie nie dzieje i temperatury maja z 10 stopni zapasu do Tmax (a czesto i tak maja wiecej), to wplyw na zywotnosc bedzie na poziomie bledu statystycznego.

Za to kultura pracy jak najbardziej. Wplyw na wydajnosc to mocno zalezy od modelu, ale dosc czesto jest wlasnie tak ze fabryczne ustawienia mozna obnizyc sporo i procek bedzie chodzil z takim samym zegarem bez problemu.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-20 17:33:08
20.04.2026 17:43
6.2
1
leftt964034224d
8
Junior
Wideo

rastablasta otóż to panie. UNDERVOLTING rulez, serio i naprawdę.
Jakby ktoś potrzebował to ten jutuber całkiem sprawnie to tłumaczy i prowadzi jak za rączkę
https://www.youtube.com/watch?v=OVaeg07I1lk

20.04.2026 18:56
6.3
rastablasta
105
Konsul

Kwisatz_Haderach
W moim przypadku lata temu dosłownie przedłużyłem żywotność karty graficznej, bo karta zaczęła rzucać artefaktami gdzie popadnie (tam gdzie była wykorzystywana nawet minimalnie akceleracja 3D np. Aero w Win 7). Na szczęście udało mi się uratować kartę obniżając zegary i napięcie zarówno rdzenia jak i pamięci karty. Komputer z tą kartą, choć już od dawna nie jest używany na co dzień przeze mnie, to dalej działa.

W laptopie tymczasem również obniżyłem napięcie tu i ówdzie, dzięki temu mogę spokojnie z lapka korzystać bez włączonych wentylatorów (te załączają się dopiero powyżej 70*C a i tak szybko zbijają temperaturę). W wymagające gry i tak nie gram, bo laptop nigdy nie był tu demonem prędkości, ale mogę teraz praktycznie cały czas w ciszy pracować i dalej bez problemu spokojnie nadrabiać zaległości sprzed kilkunastu lat.

21.04.2026 16:11
neXus
6.4
neXus
261
Fallen Angel

Ew. zblokować ilośc klatek na sterowniku karty graficznej. Jeśli gra nie jest mocno wymagająca to karta pracując na pełnej mocy generuje ponadmiarowe klatki ponad odświeżanie monitora, co jest bez sensu. Masz odświeżanie 60 MHz - w sterowniku karty w zakładce maksymalnej generowanej ilości klatek (ew nawet w grze - jeśli ma takie opcje) ustawiasz tyle samo. W grze nic się nie zmienia a karta chodzi np na połowę mocy, dzięki czemu się tak nie grzeje.

20.04.2026 17:01
Wronski
7
odpowiedz
Wronski
39
Senator

Z tego co wyczytalem na reddicie to pasta nie nadaje sie zbytnio do CPU i jest raczej srednio rekomendowana chyba ze to oryginal bo sa na Aliexpress ale fake'i

20.04.2026 19:49
8
odpowiedz
Felipesku
81
Konsul

Teraz wszyscy otwierają i cyk już niendziala potem i pan kurteczka zaprasza po nowe 5xxx, ja tam ograniczam limit karty aby miała tyle stopni ile sobie życzę... 65 i to by było tyle hehe a to że będę miał 43 klatki a nie 49 to mało mnie obchodzi najwyżej włączę DLSS performance jak będzie potrzeba. Karty nie manco żyłować bo to i tak nie yo co kiedyś że 10 lat będzie hasać nie ma co się łudzić.

post wyedytowany przez Felipesku 2026-04-20 19:54:23
20.04.2026 21:34
9
1
odpowiedz
1 odpowiedź
_RzEmYk_
13
Legionista

Z taką uwagą, że PTM7950 to termopad a nie pasta termoprzewodząca. 
Termopad, którego się często wycina z większego fragmentu a nie nakłada z tubki.

20.04.2026 23:18
20.04.2026 23:08
10
odpowiedz
Kovalio
2
Junior

U mnie w ASUS TUF 7900XTX po zastosowaniu PTMa temperatury w hot spot spadły o 15 stopni.

21.04.2026 15:58
11
odpowiedz
Cinolex
17
Legionista

Wybaczcie panowie, ale jak czytam wasze bzdury o undervoltingu to aż przykro się robi. Undervolting nigdy nie jest rozwiązaniem na przegrzewającą się kartę. To jak leczenie objawów a nie przyczyny. To tak jakbyście pojechali do mechanika i powiedzieli ze silnik w aucie się przegrzewa powyżej 100 km/h, na co mechanik by odpowiedział to proszę nie jezdzić szybciej niż 100km/h. Głośna praca wentylatora i wysokie temperatury to jak najbardziej przesłanka dla wymiany pasty termo. Należy odpalić jakis stress test typu furmark i sprawdzić temperatury karty. Większość kart jeśli dobija powyżej 95 stopni średniej i ponad 105stopni na hotspot to oznaka że pastę należy jak najszybciej wymienić. Rozumiem że proces wymiany pasty może się wydawać skomplikowany jednak wcale tak nie jest. Nawet średnio rozgarnięty zjadacz chleba powinien sobie poradzić. Na youtube jest masa poradników z wymianą pasty do praktycznie każdej karty. Na swoim przykładzie: wymieniłem pastę oraz termopady w 3070 ti. temperatura na hotspot spadła z 105 na 93 stopnie, a średnia z 95 na 80 pod obciążeniem w furmark przez 20 min. Natomiast w trakcie grania nigdy nie przekraczam obecnie ~70 stopni. I od razu wyjaśniam.  Nie, nie jestem hejterem undervoltingu. Należy jednak zrozumieć, że undervolting jest działaniem które ma na celu przedłużyć żywotność karty oraz ogólny quality of life. Podsumowując, jesli karta się przegrzewa to trzeba znaleźć źródło problemu, którym najczęściej jest właśnie stara wyschnięta pasta. Undervolting można jak najbardziej zastosować następnie w celu dalszego obniżania temperatur.

22.04.2026 18:47
12
1
odpowiedz
Robas
2
Junior

Ten artykuł aż na kilometr pachnie reklamą konkretnego produktu i sponsoringiem. Co do wymiany pasty w wyżej opisanym przypadku pierwsze co to reklamacja bo taka kultura pracy i takie temp nie jest normalne i swiadczy o jakiejś wadzie. Nie zawsze można to zrobić nie naruszając plomby i utraty gwarancji. Nie zawsze da się, a raczej nie jest wskazane używać tych samych termopadów na pamięciach. Czasem zamiast termopadów jest coś jakby kit, a to przy demontażu chłodzenia zawsze trzeba wymienić. Akurat sama pasta na GPU to najwiekszy pikuś.

23.04.2026 09:33
13
odpowiedz
Krystian03
8
Pretorianin

Myślałem na początku że bardziej podkręcił wentylatory tym słynnym programem żeby mieć niższe temperatury. A tak to poza tym niemal zawsze zmieniam pastę gdy już ma fabrycznie dodaną, bo ostatnio włożyłem chłodzenie procesora z fabrycznym i grzał się mocno. Gorzej jest z kartami bo tam to odkręcenie pewnej śrubki zrywa plombę a jak się spali karta przez te słynne złącze to nic nie zrobią.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl