Kindle
Mam zamiar kupić sobie czynik ebooków Kindle. Zastanawiam się tylko skąd wzięla się różnica w cenach na allegro. Czym rożnią się czytniki za ~400zł od tych za ~600zl?
poczytaj co tam jest napisane o tym modelu za 400 i o tym za 600 i nawet za 1200 i porównaj :)
Ostatnio na amazonie pojawiły się wersje Kindle z banerami reklamowymi, przez co ich cena jest niższa. Moim zdaniem jeżeli chcesz kupić kindla to kupuj z Amazon.com, oferty na allegro są niemal identyczne cenowo, a będziesz miał pewność że wszystko będzie ok.
Te za 600 zł mają dodatkowo 3G. Ale nie kupuj na Allegro, bo to tylko pośrednik (wchodzą na Amazona i zamawiają na twój adres, nawet nie mają tego u siebie), ok. 100 zł na sztuce zarabiają.
czasami zależy jak udało się je sprowadzić. z ich sprowadzaniem bywa różnie, jedne zostają poddane ocleniu/dopłaceniu vat-u (te za ~600zł), a inne nie (te za ~400zł). od czego to zależy pewność ma tylko szklana kula. w necie można poszukać opisów sytuacji sprowadzania kindle. podobno wina leży po str. amazonu i ich sposobu oznakowywania i rozliczania przesyłek (w arcie masz opisany przykład różnicy cenowej http:// pclab .pl/art45879.html )
Nic nie zależy. Amazon płaci za nas VAT i cło za paczkę poniżej 200€. Stąd czysty Kindle 3G (tzn bez okładek etc) przechodzi przez cło tzn stawiają pieczątkę i już , a kupiony np z oryginalną dość drogą okładką już nie.
Tak więc nie widzę w tym winy amazonu, tylko raczej ludzie nie umieją czytać informacji.
http://swiatczytnikow.pl/jak-zamowic-kindle-bez-cla/
Artykuł w skrócie (uzupełnione 4 sierpnia 2011)
Zamawiając Kindle 3 z WIFI i Kindle 3 z WIFI + 3G nie zapłacimy VAT i cła. Z cła K3 jest zwolnione, a VAT pokrywa za nas Amazon. Jeśli jednak do 3G dołożymy okładkę, to zaliczka zostanie policzona.
Zamawiając Kindle DX zapłacimy i cło i VAT.
Zaliczkę na cło i VAT (o ile taka jest) potrąca od razu Amazon. Dlatego już w momencie zamówienia (przed ostatecznym potwierdzeniem) widzimy ile płacimy łącznie.
Czasami (gdy Amazon źle wypełnił deklarację celną) próbowali to robić kurierzy, ale od października 2010 nie słyszałem już o takich przypadkach. Amazon takie kwoty wtedy zwraca po kontakcie z nimi.
Zamówiłem tego tańszego Kindla z samym Wifi bez 3G, ciekawe kiedy przyjdzie i mam nadzieję że faktycznie żadnych cłów nie będę musiał dopłacać ;) Niby jutro mają wysłać, a prognozują że dojdzie od czwartku do poniedziałku, no zobaczymy.
Przesyłka jest magazynowana do czasu zwolnienia przez agencję celną. / Zwolnione przez agencję celną. obecnie w przewozie w celu doręczenia.
Taki status przesyłki mam, czy na pewno nie zapłącę cła? Za kindla dałem 160 USD
Dlaczego mialbys nie placic cla, przeciez to taka sama oplata skarbowa jak kazda inna.
edit, to trzeba tak bylo od razu, a nie pisac cos o Amazonie zwracajacym clo. Nawet jak przyjdzie do zaplaty zawsze mozesz sie w takim razie odwolac pokazujac rachunek.
ponieważ przesyłka jest warta mniej niż 150EUR?
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html
pecet007
3 kindle juz zamawialem, zawsze bez vatu/cla, dochodzi 3-4 dni od zakupu