Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupienia sobie czytnika ebooków - potrzebuje czegoś do czytania m.in podręczników w pdfach a na dłuższą metę korzystanie w tym celu z komputera, nawet netbooka jest uciążliwe i męczące dla oczu.
Trochę już na ten temat poczytałem (m.in wiem, żeby nie kupować od innych źródeł niż amazon) i ostatecznie stanęło na wyborze pomiędzy dwoma modelami - zwykłym Kindle za 69$ i Paperwhite za 119$. Ten drugi wygrywa rozdzielczością i wbudowanym podświetleniem, jednak jakby nie patrzeć kosztuje prawie dwa razy więcej. Stąd pytanie, gdyby mógłby wypowiedzieć się ktoś kto miał z tym styczność - czy Paperwhite faktycznie jest warty swojej ceny, czy jednak lepiej zostać przy standardowym modelu? Jakby co, poza standardową funkcją czyli czytnikiem - wszelkie 3G, przeglądarka internetowa itp. są praktycznie nie ważne.
Paperwhite nie ma jeszcze wersji międzynarodowej (przyszły rok, jeśli brać pod uwagę sytuację z poprzednikiem, to jakoś w lutym-marcu powinni go udostępnić), więc szanse że trafisz kogoś, kto go ma są raczej nikłe. Teraz zagadka: na zdjęciu masz foty z 3 modeli kindle. Kindle Touch (4 generacja), Kindle Paperwhite bez podświetlenia oraz Paperwhite z podświetleniem. Przyporządkuj modele do wyświetlonego akapitu i na tej podstawie sam podejmij decyzję, czy warto czekać dobrych kilka miesięcy i płacić 2x tyle. ;-)
Pamiętaj też, że 119$ to wersja z reklamami. Międzynarodowa zawsze jest bez reklam, więc licz 139$ + około 40$ za P&P i VAT. Kindle czwartej generacji jest doskonałym urządzeniem już w tej rewizji i z tego co widzę po recenzjach i fotkach, Paperwhite to raczej zbędny bajer, którego zakup sam rozpatrywałbym ewentualnie gdy moja obecna czwórka się rozleci.
Widziałem też parę obrazków z ekranem podświetlonym na maksa (co to niby ma umożliwiać czytanie po ciemaku) i ekran ma bleeding jak cholera. Wygląda to strasznie brzydko, a czytanie po ciemku i tak jest niespecjalnie korzystne dla oczu. Przy skręconym podświetleniu i w ciągu dnia różnica będzie marginalna, zdecydowanie niewarta ponad 50$ różnicy.
brrrr... ja jestem chyba uczulony na bursztynowy kolor.
Kto zaczynał od karty graficznej Hercules (2-bitowa) i bursztynowego monitora - ten wie o czym piszę ;)
Ja od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem k4 classic. Polecam ze szczerego serca ;)
Pan P.
Imho zdecydowanie warta 50$ - to raptem trochę ponad 150zł, a poczytamy sobie przy zgaszonym świetle.
W dzień podświetlanie można całkowicie wyłączyć.
Do tego podniesiono PPI prawie dwukrotnie - co też korzystnie wpływa na komfort czytania. Różnica jest kolosalna.
Aktualnie używam PRS-505 i czekam na premierę paperwhite w Europie. Jak tylko wyjdzie to się przesiadam.
zwykłym Kindle za 69$
Tego za 69 $ z reklamami nie wysyłają do Polski, dostępna jest tylko wersja za 89 $.
Niezla sciema z tym bursztynowym kolorem.
Obok zdjecie Kindle Classic i bialej kartki papieru. Roznica jest, ale to wyzej to jakas OGROMNA manipulacja
PS. Sam kupuje Paperwhite'a jak tylko wyjdzie. Komfort, ktore daje dodatkowe podswietlenie bedzie tego wart :)
ja posiadam od pol roku kindle touch i jestem bardzo zadowolony. torba jest duzo lzejsza, czyta sie wygodnie, chociaz brak podswietlenia bywa uciazliwy, takze moze paperwhite?
Ok, czyli w Polsce zamawiać z Amazon UK, tak? Szkoda, że Paperwhite'a jeszcze nie ma, mimo wszystko możliwość czytania po ciemku była by dość przydatna - więc poczekam te kilka miesięcy aż pojawi się w Europie. W każdym razie dzięki za pomoc.
Kindle'a do Polski mozesz zamowic JEDYNIE ze strony US (wersje international).
Paperwhite juz kupic na eBayu za jakies 150-160 dolarow. To przedsprzedaz i beda wysylac po 15 pazdziernika, ale niektorzy bez problemu wysylaja do Polski.
Podepnę się
aktualnie używam prs 505, ale że ma to już chyba 5 lat, wolne toto i bateria siada po tygodniu przymierzam się do kupna nowego czytnika.
Byłem za sony, ale jak teraz patrzę, to jakoś poleciała na łeb i szyję.
Którego więc Kindla polecilibyście osobie, której potrzebna jest tylko możliwość czytania, szybkiego przewrotu stron i dopasowania okładki do urządzenia? Nie jest mi potrzebne ani wifi, ani 3g ani dotykowy ekran ani inne zbędne bajery
tak jak poprzednik pisal odnosnie tej foty porownawczej - SCIEMA I JESZCZE RAZ SCIEMA ! :)
W dzień podświetlanie można całkowicie wyłączyć.
Nie można...
Ja mam zwykłego czarnego kupionego 3 miesiace temu i jestem mega zadowolony!
A jesli chodzi o kolory i odcienie to tu cos ciekawego ->
http://www.youtube.com/watch?v=z9Sen1HTu5o