Kilka pytań dot Windows 7
Z racji, że XP pomału mi się nudzi, a i z pewnych względów potrzebuję zmienić system na nowszy, mam kilka pytań dot. Windowsa 7. Jak z szybkością działania tego systemu? Działa on równie szybko co XP? Gry nie zwolnią? Jeżeli to potrzebne, to podaję sprzęt: Pentium 4 3 GHz, 1 GB RAM, Radeon HD4850.
Czy system zajmuje znacznie więcej miejsca na dysku niż XP? Obecnie partycja systemowa ma ok. 15,5 GB miejsca, z czego zawsze co najmniej 2 GB mam wolnego.
Działa szybciej, daje się odczuć przy włączaniu\wyłączaniu.
Partycja potrzebna 25 GB co najmniej, ja mam tyle i już zaczynam żałować że za mało.
1 GB ramu za mało.
Poza tym przy przesiadce z XP początkowo denerwuje kilka rzeczy ale idzie się przyzwyczaić.
Huh, proponuję Ci zostać przy XP. Masz za mało wszystkiego poza grafiką do tego systemu (a grafika jest ograniczana przez procka).
Co zostać, sam niedawno zmieniłem system na windows 7 i jestem z tego bardzo zadowolony. Jest szybszy i ładniejszy, szczerze polecam.
Jedzne co ci może przeszkadzać to ( jeśli oczywiście grasz) przymus instalowania róznych bzdur aby uruchomić starsze gry.
pewnie że lepiej ale 1 GB ram to za mało aby działał Windows 7 i 15 GB też za mało żęby zainstalować Windows 7
mam 7 64bit
15,4GB - tyle zajmuje mi na dysku katalog windows 2 m-ce po instalacji.
1gb ramu to mało na SPRAWNE działanie systemu.
instalowalem juz 7kę na słabszych sprzętach i jakoś sobie radziła. ale nie jest to rewelacja.
nawet dało radę na kompie pokroju Pentium III 600mhz, 384mb sdram itd... :D jakos się turlało
->Adrianziomal nudzilo sie w robocie :D
Pentium III 600mhz, 384mb sdram itd
Jak ktoś jest masochistą, lub chce zrobić komuś (nie)miły prezent, to proszę bardzo... :P
edit - jak nudziło się, to jest jeszcze ok... ;)
U mnie 7 Prof x64 18GB + 8GB w Program Files, a wcale nie trzymam tam kokosów, ot pare programow codziennego uzytku. Partycja 40GB to imo absolutne minimum, zeby miec te komfortowe 10-15gb wolnego na zapas.
No chyba ze programy instalujesz na oddzielnej partycji i dokumenty rowniez przechowujesz poza partycja systemowa, wtedy mozna ja stosownie odchudzic. Kwestia nawykow.
Na 7ke wystarczy nawet 10GB partycja, wystarczy tylko zmienic wpis w rejestrze odpowiedzialny za sciezki do folderow systemowych np.: program files, documents and settings, pulpit, moje dokumenty itp. U mnie tak mam i dziala od kilku lat, od xp az po 7.
Dzięki za odpowiedź. Teraz trochę dziwniejsze pytanie. Dałoby się zainstalować siódemkę na zewnętrznym dysku usb, żeby w razie potrzeby przełączać się na ten system (skoro na moim komputerze mogą być problemy z płynnym działaniem), a normalne czynności wykonywać na starym XPeku? Jeżeli tak to jest sens robienia tego biorąc pod uwagę wolny transfer przez usb (wersja 2.0)?
Zgaduję, że to raczej sensu nie będzie miało, ale spytać nie szkodzi:P