Karta graficzna umiera?
Witam,
mam problem z kompem (zaczęło się dzisiaj).
Sprzęt:
[email protected]
AsRock P67Pro3 B3
8GB Ram 1333 Kingston
MSI GTX970
Przy grze w Wiedźmina 3 zaczęło mnie wyrzucać z gry z błędem "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność."
Teraz dzieje się to nawet na pulpicie, łapię myszkę i próbuję przesunąć to jest 0.5s pauzy i wywala błąd o sterowniku.
Wersja sterów: 350.12 - używana od momentu wyjścia do teraz. Nie było żadnych problemów, artefaktów czy innych rzeczy. Temperatury raczej w normie: max 68 stopni przy grze w Wiedźmina. W spoczynku jakieś ~35 stopni.
Spróbuje przeinstalować sterownik, ale jakoś czarno to widzę. Jakieś sugestie?
Miałem tak i okazało się,że za mocno podkręciłem kartę więc szedłbym bardziej w tym kierunku ...
No więc tak, ciężko było odinstalować stery, bo co chwile były sekundowe freezy.
Zainstalowałem w końcu najnowsze 353.06 i wychodzi na to, że problem ustał (pewnie na razie). Nie wywala komunikatu, nie ma freezów. Pograłem w Wieśka z 20 minut i też żadnych problemów.
Dawno temu miałem podobnie z 8800GTX. Też wywalało błędy sterów aż po niecałych 5 minutach zdechła karta. Oby tutaj tak nie było.
Pierwszy raz z czymś takim się spotykam (żeby sterowniki same z siebie zaczęły mieszać).
denis125 --> Karta ma standardowe zegary, w sensie takie jak ustawili w fabryce, nic przy nich nie mieszałem.
Jak będzie dobrze po resecie sterowników to git ale jak by znowu coś wywaliło to zostanie zmniejszenie taktowania rdzenia i przetestowanie . :/
Karta nie pada. Wina po stronie sterowników - wirusa lub jakiegoś konfliktu soft. Miałem to samo dopóki nie zmieniłem systemu.
Miałem tak. Tylko wymiana karty pomogła. Załóż jakąś tanią za 50 zł kartę i jak błędy znikną to już wiesz co jest grane
Na chwilę obecną wszystko działa na nowych sterownikach. Zobaczymy czy tak zostanie, czy coś się zmieni.
denis125 --> Jeżeli okaże się, że będę musiał zmniejszać zegary to karta pojedzie na gwarancję, bo ewidentnie będzie to oznaczało, że jest walnięta.
Miałem tak z GTS 250/GTX 460 od czasu do czasu, koniec końców karty jednak padły.
W tym pierwszym przypadku wystarczyło odgrzanie w piekarniku i przez pół roku jeszcze działała.
Tej drugiej nawet nie próbowalem zrobić.
Nie chcę wykrakać, ale jakoś Radeony wydają mi się mniej awaryjne.
Geforcy lubią się psuć..
Miałem podobnie ze sterami przy W3 i to tymi najnowszymi. Wywalało tak 1-2x dziennie ale od kilku dni nie było tego. Karty nie podkręcałem i nawet obniżyłem detale by się nie grzała za mocno. Raczej wina softu.
Miałem podobnie przy 9800GT, okazało się że przegrzewały się pamięci (karta średnio nadawała się do grania w rozdziałce 1920x1080). Ostatnio karty mają to do siebie, że nie mają żadnego chłodzenia na pamięciach, podobno kupno i montaż małych radiatorków pomaga.
Karta nadal działa to nic z nią nie robię. Niemniej jestem przekonany, że to jeszcze nie koniec :P
Yuri the Crusader --> Szczerze nie słyszałem o czymś takim jak chłodzenie pamięci radiatorkami. Może faktycznie to wina pamięci na karcie.
Ja tak miałem na GTX 660, z tym, że dzieję się tak tylko jak przełączam obraz z monitora na TV - i właśnie wtedy bardzo często podczas gry wywala właśnie "sterownik ekranu przestał odpowiadać". To wina softu, instalacja innych sterowników pomogła i już 2 miesiące gram codziennie i wszystko ok.
@bone_man Ale żeś się uparł, że coś z kartą może być nie tak.
Nie widzisz tego, że przeinstalowanie sterowników pomogło? Skoro by było coś nie tak z kartą to nadal problem by się pojawiał.
Też kiedyś miałem podobny problem i przeinstalowanie sterowników pomogło.
g@mers0ft --> Przed chwilą znowu mi wyskoczył ten błąd. :)
Co ciekawe, po całym dniu tłuczeniu w W3 - zero problemów. Za to wysypał się na pulpicie. Tak jakby karta była niestabilna w idlu.
Daj na gwarancję, IMO na pewno ma coś walnięte.
Też miałem identyczną sytuację jak ty i nie skończyła się ona dobrze..
A'propos radiatorków na pamięciach to mi się przypomniało jak je montowałem na swoim Radeonie 9800 Pro i zmieniałem jej chłodzenie bo bawiłem się w kręcenie. 12 lat temu :)
Wszystko wskazuje na problem sprzętowy z kartą, ale dla pewności sprawdź jeśli możesz jej działanie w innym komputerze :). Jak nie-odsyłaj na gwarancję.
A, jeszcze jedno-zasilacz, jaki zasilacz? Coś porządnego?
No tak myślę, że coś z nią nie tak. Posiedzę jeszcze trochę na niej, ale na cuda nie liczę. Bardziej chodzi mi o to, że odeślę na gwarancję, będę czekał miesiąc a później wróci ten sam model z dopiskiem "Problemów nie dostrzeżono". Nie mogę za cholerę powtórzyć tych błędów, dzieją się rzadko i nie ma jakiegoś schematu, kiedy występują.
Drendron --> Z tego, co pamiętam zasiłka to Corsair TX650.
bone_man ---> jeśli używasz Win 7 możesz jeszcze spróbować metody 1 z tego linka https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/2665946/pl