Witam, szukam nowej karty graficznej w cenie do 2500 zł. Jeśli to ma znaczenie, docelowo planuje w przyszłym roku wymienić moją wysłużoną iiyamkę 24 cale na jakieś monitor z górnej półki w formacie 21:9.
Pozostałe podzespoły to Intel Core i9-12900KF | GeForce GTX 1050 Ti 4GB (aktualna karta) | Kingston Fury Beast Black 16GB 6000MHz DDR5 CL40 DIMM | Cooler Master MWE 750W V2 80+ Gold
Jest coś wartego uwagi wybijającego się na tle przelicznika wydajność/cena? Czy może też lepiej się wstrzymać i poczekać do premiery nowych kart graficznych?
RTX 3060 Ti. Następca będzie pewnie za mniej więcej rok, nikt nie wie, w jakiej cenie i jak będzie opłacalny w porównaniu z tym modelem. Musisz sam zdecydować, czy czekać czy wymieniać.
sam planuje kupić, jak na razie czekam na spadek cen do okolic 2000 zł
A do czego poza grami będziesz używał kompa?
Bo trochę mnie dziwi obecność proca za +3000,- i poszukiwanie grafy do 2500,-...
Wpadły nieoczekiwane wydatki; miałem zamiar odłożyć na kartę za 4 kafle, ale finansowo przede mną ciężkie kilka miesięcy(raczej bardziej pół roku jak nie więcej). Stwierdziłem więc, że zamiast poczekać pół roku z górką, kupię kartę już na początku października. Gwarancja na procek już niestety leci, trochę dupowato że jest wykorzystywany w dość niskim zakresie przez tak długi czas. Sprzęt mam od wiosny.
Komputer praktycznie wyłącznie do gier...
Zastanów się czy chcesz wydać pieniądze czy osiągnąć jakiś cel. Nigdy nie zrozumiem zakładania budżetu na coś. Załóż co chcesz z tego mieć i wtedy sprawdź czy cię stać, a nie zakładasz budżet i patrzysz co możesz znaleźć
Zaletami sprzętu PC jest to, że zawsze mogę kiedyś tam zrobić upgrade i np za kilka lat jakbym wymieniał grafikę na inny model, to już nie będzie tak odstawać od obecnego procka :)
spoiler start
Inna sprawa, że proc już niestety będzie po gwarancji, więc różnie może być.
spoiler stop
Chwilowo na Amazonie jest promka na RX 6800 - karta wyraźnie szybsza niż RTX 3060Ti, chyba że komuś baaaardzo zależy na ray tracingu. Ciut więcej niż 2500, ale testy mówią, że warto.
https://www.amazon.pl/XFX-SPEEDSTER-RadeonTM-Graficzna-RX-68XLALFD9/dp/B0BCR4FKLB/?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=357238579
EDIT: dorzucam nieco słabszą RX 6700XT za 2300 https://allegro.pl/oferta/outlet-karta-graficzna-asus-radeon-rx-6700-xt-dual-12610566495
W sumie jak komuś nie zależy na RT to faktycznie dobra okazja, z tym, że jak polujemy na promocje, to RTX 3060 Ti można kupić za 2300. Także za 20% większą wydajność płacimy 20% więcej, pozbywając się przy tym RT. Nadal stoję przy tym, że 3060 Ti jest najbardziej opłacalną kartą.
https://www.youtube.com/watch?v=8AQBFC1qVi4
Jak chcesz format 21:9 i do tego nie daj boże 3440x1440 a taki pewnie będzie z "górnej półki" to minimum 3080, a i tak nie będzie 60 fps w wymagających grach chyba, że z dlss.
Nie stać mnie i jednak dość długo nie będzie stać mnie na 3080. Odpada na ten moment. A monitor zwyczajnie będę musiał w przyszłym roku zmienić, bo moja 24 calowa iiyamka ma już 12 lat. Ogólnie nic się z nią niepokojącego nie dzieje, ale mam z tyłu głowy, że statystycznie nie zostało jej wiele czasu.
DLSS mija się z celem jak ktoś chce grać na ustawieniach co najmniej wysokich.
Bzdura, chyba że ktoś koniecznie musi mieć stałe >60 fps i wszystko, nawet jakieś pierdoły na ultra bo inaczej wyrzuca cały PC na śmietnik. Nieraz wystarczy zjechać w dół z jedną opcją graficzną i już przybywa kilkanaście albo i kilkadziesiąt klatek, a jednak żadna opcja graficzna nie robi tak dużej różnicy jak wyższa rozdzielczość i format.
Chyba dorzucę jeszcze kilka stówek i wezmę 3070. Jakoś to się uda, jak obecną 1050 Ti uda mi się sprzedać za 400 zł na olx'ie to się powinno jakoś udać.