Witam.
Mam pytanie lepiej kupić kartę graficzną asus gtx 760 czy monitor benq xl2411z.
Zastanawiam się co lepsze ,ponieważ komputer czasem zacina i monitor równierz mam słaby.
Ps specyfikacja kompa:
i5
msi gtx 550 ti
6gb ram
Jak Ci gry ścinają przy mniejszej rozdzielczości, to gdy kupisz większy monitor, będą zacinać się jeszcze bardziej. Spowodowane to będzie działaniem gier/komputera na większej rozdzielczości.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym w lepszą kartę graficzną.
Jak kupisz lepszy monitor to gry na pewno dostaną kopa fps...
Jak ci nie przeszkadzają ustawienia low/medium w grach i przycinanie to kup monitor...A jak ci przeszkadzają to kup kartę, nad czym się zastanawiasz?
A jaki aktualnie masz monitor w posiadaniu?
Jeżeli nawet byłby to 17 calowy, z rozdzielczością 1280x1024, to nie masz co gdybać...
Radzę brać lepszą grafikę, bo przesiadanie się na większą rozdzielczość utworzy spadek klatek/sekundę w grach.
Rozwiń bardziej temat ale na chwilę obecną zmieniłbym kartę graficzna.
@up Zgadzam się - zmiana grafiki to podstawa, a dobry monitor nie musi kosztować 1k. Chyba, że jesteś jakimś hardcore-gamerem. Z nowych kart polecałbym Radeon R9 270X 2G, a jeśli monitor to LG25UM65.
@NicoMarcin Po co pchać się w 270x? Przy takim budżecie tylko GTX 760/R9 280x.
No chyba że chcesz zaoszczędzić na monitor, choć według mnie nie ma to sensu, 270x jest na poziomie GTX 660Ti, ta karta nie zapewni dobrej płynności przy wysokich detalach(i w FHD) teraz a co dopiero w przyszłości.
Powiedzmy że gram w pewnej drużynie cs go i często gramy lany. Ale chciałbym tez smigac w gta 5 na full detalach
@up Zdecydowanie karta graficzna!
Co do tego monitora, bo go posiadam ,
masz możliwość podłączenia przez dvi-d i mieć 144hz ale na dłuższą metę karta graficzna nie wyświetli ci 144hz dlaczego?
mam hd 7950 3gb i na rozdzielczości 1920x1080 i 144hz pochodzi z kilka godzin i pojawia się problem z obrazem , miga, pojawiają się artefakty, krzaczki itp.
a żeby wiedzieć czy to karta graficzna powoduje to to kupiłem r7 250 i podłączam pochodził monitor 1.30 godziny i to samo dzieje się na nowej karcie graficznej więc nie może to być karta graficzna,
czy może mam walnięty egzemplarz, nie wiem ale przy 60 hz wszystko hula i mam problem bo kupiłem monitor po to by użyć jego specyfikacji a nie zmniejszać wartości by poprawnie wyświetlał obraz,
przez hdmi nie otrzymasz 144hz
przy d-sub nie otrzymasz 144hz
no i mam problem w czym tkwi problem
@Nibru
Jesteś pewien że karta graficzna ci się nie grzeje? Ewentualnie mogą to być problemy z zasilaczem, ale wtedy zdaje mi się że objawy były by gorsze niż zwykłe miganie.