Karta graficzna
Witam , szukam karty graficznej lepszej od g9800gtx ale zeby nie pobierala za duzo pradu . Jak mozecie to podajcie odrazu tez cene . Z gory dziekuje za pomoc .
Podaj maksymalny budżet, resztę podzespołów komputera w tym markę, model i moc zasilacza.
Czy ten radeon jest lepszy od 6850 ?
Moja plyta glowna to asus p5n-e sli , procesor intel core quad q6600 2.4.ghx , nazwy zasilacza nie pamietam ale byl kupowany nie dawno wiec raczej da rade .
Masz racje ale dawno nie interesowalem sie kartami graficznymi , a nie zawsze numerek wyzej oznacza lepiej (jak np. w przypadku telefonow )
Chyba jednak skusze sie na 6580 .
A jaki masz procesor? Możliwe ,że będzie ograniczała kartę przez co nie bardzo będzie opłacało się ją kupić.
To że zasilacz był kupowany niedawno nic nie znaczy. Odkręć bok obudowy i sprawdź co jest na nim napisane.
Q6600 również demonem prędkości nie jest i nie wyciśnie z tej karty max możliwości. Na szczęście te procesory swojego czasu bardzo dobrze się kręciły, tak więc podkręć go ile da radę. Powinno być lepiej, ale nadal nie tak dobrze jak by było z mocniejszym procesorem.
Moj zasilacz to
MODECOM FEEL III - 500 ATX
ps. niedawno znaczy troche ponad rok :D (jak ten czas szybko leci )
To najlepszym wyborem będzie radeon 5870. Jednak wcześniej lepiej wymień zasilacz...
A jaki zasilacz polecasz ?? I moze jakies dobre chlodzenie to podkrece procka .
5870 na allegro jest drozszy od 6850 . Chyba wybiore 6850
Tak to prawda 5870 oscyluje około 700zł, ale wydajność ma na poziomie radeona 6950. Jedynie w DX11 przegrywa z 6950.
Chłodzenie na procka... Jest kilka dobrych :P
Zalman Performa
Thermaltake Contac 29
Xigmatek Gaia
Z tych trzech najlepszy będzie Contac 29, potem Performa, potem Gaia. Ze wszystkich trzech będziesz bardzo zadowolony.
Zasilacz... Najtańszy a dobry będzie Tacens IV Radix 450W, jeżeli będziesz miał trochę więcej kasy możesz zainteresować się zasilaczem XFX Core 550W lub Fractal'em Design Integra 500W. Jednak XFX będzie lepszy od Integry, a Integra będzie lepsza od Tacens'a. Wybór należy do Ciebie.
[16]kazimek
najwazniejsze pytanie: ile chcesz maksymalnie wydac na procesor?
A jaka podstawke ma twoja plyta glowna? Nie wiem czy mam ci polecic AMD czy Intela.
Phenom II X4 955 Black Edition będzie chyba najrozsądniejszym wyjściem. Poza tym socket będzie kompatybilny z AMD Bulldozer, to tak w razie upgrade'u za 2-3 lata ;-]
Edit: Jak musi być Intel to widzę opcję że czekasz aż i5 2500k stanieje, musisz jednak zmienić płytę główną.
Skoro masz Q6600 to na LGA775 nie opłaca się pakować kasy.
500zł to trochę za mało. Różnica między podkręconym C2Q a Phenomem II X4 nie będzie duża...
Najlepiej zbieraj na Sandy Bridge ( intel ), albo czekaj na premierę ośmiordzeniowych Bulldozerów. Premiera ma być w czerwcu więc już niebawem. Ciekawe ile będą kosztować i jaką będą mieć wydajność... Nie mogę się doczekać :D
Doloz stowke i kup ten Core i5 550 - http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=116_334&products_id=25090
Amadeusz...ale ty chłopie pierd***sz...gościu pisze TRZY RAZY, że ma intel core2quad Q6600, a ty mu mówisz, że ma kupić AMD...myślisz? ;) A ode mnie - nie kupuj nowego procesora, tylko kup to chłodzenie, które podał Orzołek i próbuj go kręcić.
@up
Nie podkręcałbym na boxowym chłodzeniu takiego kaloryfera jakim jest C2Q... Zdecydowanie nie. Kazimek czekaj na chłodzenie dopiero potem podkręcaj.
@Miczkus
Nie rozumiesz, że on ma LGA775 a i5 podany przez Ciebie do LGA1156? Musiałby wymieniać także płytę główną i RAM jeśli nie ma ddr3... Po za tym pakowanie kasy do LGA1156 też jest obecnie bez sensu.
Skoro chce wymienić Q6600 (na socket 775) to chyba logiczne że zamierza zmienić płytę główną. Jakie wtedy ma znaczenie czy polecisz mu AMD czy Intel?
Chciał procesor do 500zł, podałem mu najlepszy procesor do 500zł. P***olę?
Edit: Spoko, po prostu odnosiłem się do odpowiedzi przema który tak się rzuca że poleciłem AMD ;-]
@Amadeusz
Może nie wiedział, że musi wymienić także płytę główną, nie każdy jest alfą i omegą i nie dla każdego jest wszystko takie oczywiste.
Ogólnie to podstawka - RAM, płyta główna i phenom to koszt w granicach ~800zł.
Mało opłacalna inwestycja ze względu na to że niedługo wychodzą bulldozery po za tym jak wspomniałem C2Q nie jest dużo słabszy od AMD Phenom'a II
Orzołek ---> No ok, jeśli C2Q faktycznie się tak grzeje to lepiej nie próbować.
Amadeusz ---> Znasz takie powiedzenie: "Lepiej siedzieć cicho i wyglądać jak debil, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"? Jak dla mnie pasujesz do tego. Z tym, że ty się odezwałeś...
PS Jeśli autor chce zmieniać płytę główną, to faktycznie lepiej jest raczej dozbierać do Core i5 2500K + płyta główna i ewentualnie pamięci RAM DDR3. Jednak jak dla mnie powinno wystarczyć podkręcenie tego proca co masz...(Jeśli nie grasz w jakiejś dużej rozdzielczości ofc :D)
przemuśku kochany, ale powiedz mi gdzie ja poradziłem autorowi źle, skoro chciał procesor do 500zł.
Po pierwsze on nigdzie nie napisał, że chce najlepszy procesor w tej cenie (tak, wiem, że jest to oczywiste...), po drugie dokładnie nad tobą napisał, że "Aktualnie mam intela wiec racze intel :)" Co jak dla mnie od razu sugeruje, że chodzi mu o wymianę SAMEGO procesora. Po trzecie napisałeś, że skoro ma zamiar wymieniać procesor to logiczne, że to samo ma zamiar zrobić z płytą główną - kolejna głupota.
PS Jakbyś od razu napisał, że jeśli chce wymieniać procesor, to "chyba najrozsądniejszym wyjściem będzie (...), ale do tego musisz zmienić płytę główną, jeśli nie masz zamiaru tego robić to lepiej to zostaw" To bym się o nic nie czepiał. Pomijam to, że potem dałeś edita i dopisałeś w zasadzie to samo co wcześniej z tą zmianą, że tu akurat napisałeś, że musi wymienić płytę główną.
PPS A teraz pomyśl, jakbyś mu to powiedział przez priva i on nie dopytując się, poszedł do sklepu i wziął tego Phenoma. Dobra, wiem, że można towar zwrócić/wymienić. Tylko, że to trochę głupio...:D (sam miałem taki przypadek z wymianą karty graficznej...miałem złącze AGP i kupiłem kartę na PCI-e...no comments. Dobrze, że to dawno było... :))
Edit://Po za tym nie wiem czemu się tak burzysz ;) Za to słowo"pierd***sz" w moim pierwszym poście tutaj? :)
O widze , ze tutaj normalnie burza umyslow :D. No wiec nie wiedzialem , ze bede musial wymienic plyte glowna (ale pewnie bym sie dowiedzial zanim bym kupic amd) . Tak wiec narazie pozostane przy wymianie karty graficznej , chlodzenia i byc moze zasilacza . Wiem , ze pewnie nie bede wyciskal 100% z karty graficznej ale powoli wymienie sobie puszke .
Dzieki za pomoc :)
Jednak jak dla mnie powinno wystarczyć podkręcenie tego proca co masz...(Jeśli nie grasz w jakiejś dużej rozdzielczości ofc :D)
W zasadzie to gram :D Przedwczoraj kupilem nowy monitor i gram w rozdz. 1900x1080 .
Yyy wysoka rozdzielczość nie ma nic do procesora ( chyba że nagrywasz ). To obciąża wyłącznie grafikę z tego co ja wiem.
Sory, źle to zdanie sformułowałem. Tam powinien być jeszcze dopisek w takim stylu: " (...) jeśli nie grasz w wysokiej rozdzielczości, bo jeśli tak, to procesor może mieć problem z nadążaniem nad kartą graficzną (tą nową ofc)...choć nie powinien"