chcę wymienić swojego gtx 950 na coś lepszego ale wiadomo kopanie kryptowalut i tu mam pytanie czy opłaca się teraz brać gtx 1060 3gb za 830 zł czy może poczekać bo ceny niedługo powinny spaść
wiem że ciężko stwierdzić jak z tymi cenami będzie ale może ktoś śledzi rynek gpu i coś wie
ogółnie widziałem komentarz bod jednym z filmów o kopaniu kryptowalut gdzie komentujący aktualizując swoją wypowiedz podawał spadki cen gpu z tygodnia na tydzień oczywiście w marcu , nie były to duże kwoty ale może zaczną być dużo większe ? no i do tego fakt że nvidia ma się już niedługo pochwalić nowymi kartami co może też spowoduje spadek cen starych kart
co myślicie i co byście zrobili w mojej sytuacji , czekać czy kupić ?
Ceny raczej szybko nie spadna, a premiera nowych kart jest planowana chyba najwczesniej na 3 kwartal, wiec jesli nie chcesz czekac min 6 miesiecy to kupuj, aczkolwiek wdg mnie nie warto brac 1060 3 gb, bo mala ilosc pamieci bedzie w przyszlosci ograniczeniem. Ale 5 gb sa chyba niedostepne, wiec rozumiem. Wdg mnie to teraz w ogole nie warto inwestowac w pc i lepiej sobie kupic ps4, bo ceny kart to jakas patologia.
Trzeba czekać na gtxy 20xx lub vege 7nm. Bez tego trudno powiedzieć co piszczy w gpupowej trawie
Niskie spadki raczej nie doprowadzą do "normalnych" cen w sektorze GPU. W listopadzie 2017 kupiłem GTX-a 1060 wersję 6 GB za 1350 (standardowa od MSI), teraz kosztują one prawie 2000 zł - cena jest chora i zawyżona o prawie 100% (ta karta, tyle miesięcy po premierze powinna kosztować około 1000 zł). Jeśli patrzysz na to z ekonomicznego punktu widzenia - nie kupuj, szkoda nabijać kasę januszowym sklepom, które wywęszyły świetny pretekst do irracjonalnego podniesienia cen (producenci cen kart NIE podnosili, wszystko idzie do końcowego dystrybutora). Jednakże jeśli MUSISZ to rozważ używki poprzedniej generacji - GTX 970 powinieneś znaleźć w dobrym stanie w cenie poniżej 1000 zł.
Generalnie sytuacja na rynku GPU jest wręcz PATOLOGICZNA.
mówisz mi o 970 za poniżej 1000 zł a ja pisałem o 1060 3gb za 830 która jest kilka procent szybsza a vram to tylko 0,5 gb różnicy
ale ogólnie jak na ten moment to chyba nie jest taka zła cena 830 zł za 1060 3gb , zwłaszcza że korzystając z okazji będę mógł sprzedać swoją 950 za około 450 zł która w normalnej sytuacji nie była by tyle warta
Ja czekam cały czas na nowe karty. Mają je pokazywać na dniach więc zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeśli będą w normalnej cenie, jak najbardziej.
W tym roku jest zero szans na powrot cen do tych z przed podwyzek
Twoja karta i tak jest niezła także możesz poczekać.
Część osób tak jak ja kisi się na jakichś zabytkach, u mnie jest to GTX 650 :/
Ja bym na twoim miejscu jednak poczekał, bo te ceny są chore. Jak patrzę na te ceny to się cieszę że kupiłem w zeszłym roku przed Wielkanocą GTX 1060 6gb za 1100zl.
Poczekaj. Nie opłaca się brać karty (nawet poniżej tysiaka) z 3 GB VRam jako zamiennika dla starszej karty, skoro już teraz są gry co potrafią zjadać 4 GB VRam.
Teraz opłaca się tylko czekanie na ogłoszenie nowej generacji (która może byc niestety droga po zapowiedziach Nvidii) lub kupno konsoli.
Ja swojego PowerColor R9 390X Devil kupiłem w marcu 2016r. na razie czekam i tobie też to radzę, górka kopalniana trzyma się dobrze i kilka zawirowań z cenami kryptowalut już było co i tak nie ruszyło cen GPU w dół choćby na kilka procent.
Śmieję się ponieważ niedługo mówiąc upgrade kompa ludzie będą mieli na myśli kupno gamingowej myszki/klawiatury/krzesła.
tak ale twoja r9 jest lepsza nawet od 1060 którą chcę kupić więc nie dziwię się że sobie radzisz z tą kartą
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-950-vs-Nvidia-GTX-1060-3GB/3510vs3646
jak masz klienta na swoje 950 i kasę na 1060 to bierz
o ile nie grasz w 4k 3GB wystarczy
gram na full hd i nie potrzebuje wszystkiego na ultra , bo między high a ultra nie ma różnicy no chyba że w fps , tylko "boję się" tego że np w pubgu czy też grze która zastąpi pubga ustawienie wysokich textur bo np w pubgu (to jedyna opcja na której mi zależy + aa) będzie powodowało spadki fps ścinki itp a takie coś w takiej grze jak pubg może prowadzić do śmierci
dodam że mam 8gb ram i nie mam miejsca na rozbudowe
z autopsji: mam od niedawna 1060 3GB i przetestować go zdążyłem tylko na 2 grach, the division i mass effect andromeda, w obu przypadkach w 1080p na ultra fps nie schodzi poniżej 45-50, zużycie VRAM mam w okolicach 2 - 2,5 GB, ale RAMu potrafi mi wciągnąć 10-11 GB.
w andromedzie jeszce widać różnice między ultra a high, w the division nie, zejście na high to praktycznie stabilne 60fps
No właśnie tylko kwestia ramu, widziałem bardzo fajny test gdzie podsumowaniem było to, że jeżeli oszczędzasz na karcie a konkretnie vram'ie w karcie dobry przykład 1060 3 GB vs 6 GB to lepiej żebyś miał więcej ramu a wyjdziesz prawie na to samo bo gdy VRam jest przepełniony pomaga Ram ale jeżeli gra zapełnia i VRam i Ram ( w przypadku 8GB tak się dzieje) ram nie odciąży pamięci karty i w tym momencie pojawia się tzw "sttutering" czy jakoś tak
Ale może warto tu dodać że nie gram za bardzo w nowe tytuły, np nie rozumiem dlaczego ludzie tak się jarają far cry 5 jak dla mnie to znowu to samo dla mnie far cry skończył się na 3 części
Ale przechodząc do sedna gram bardziej w gry typu PUBG rainbow się siege jedynie z większych tytułów czeka wiedźmin 3 i może ac origins
Ogólnie wydaje mi się że świetne dla mnie było by 4 GB VRam do mojego full HD nawet na dłuższy czas niestety 3 to trochę za mało a 6GB to dla mnie za dużo czuje jakbym miał zmarnować pieniądze na te 6GB których i tak bym nie wykorzystał
Tak więc decyduje się chyba na gtx 1060 3GB za 800zł, ogólnie gdy zadałem pytanie na reddicie ludzie mówią że w pubgu karta daje rade nawet przy aa i texturach na ultra bez ścin więc chyba mi wystarczy do pubga i jego następcy