Jakiego jezyka obcego warto sie nauczyc?
Chcialem zapytac co byscie wybrali na moim miejscu. Jako, ze jezyki obce sa kluczowe w XXI wieku postanowilem poszerzyc swoja wiedze i wyjsc ze standardowych ram polskiego i angielskiego. W pobliskiej szkole jezykowej mam do wyboru:
-hiszpanski
-francuski
-wloski
Wiec?
[3] heh, dlatego wymienilem go w pierwszej kolejnosci ;-) ale nie jest to czynnik decydujacy. Chce poznac wasze opinie.
na pomorzu warto uczyć się ruskiego bo jest ich tutaj po prostu multum
Najpopularniejszy z podanych jest hiszpański, więc jego warto się uczyć. Ja uczę się francuskiego - język do nauki dość prosty, ale do użycia praktycznie tylko we Francji, Szwajcarii, ewentualnie w Belgii i Kanadzie
Tego, którego chcesz się uczyć, bo sprawi ci przyjemność.
Co daje próba nauki języka, który się nie podoba. Nie dość, że meczące, to jeszcze nieskuteczne...
Właściwie to każdego języka z tych trzech, które wymieniłeś warto się nauczyć. Wybrać musisz sam.
Jestem pozytywnie nastawiony do kazdego z tych trzech :-)
Nie proponujcie np. chinskiego bo mam tylko wloski, hiszpanski i francuski do wyboru w moim regionie.
Jestem ciekaw opini kogos kto zna, uczyl sie ktoregos z jezykow. Czy jest ciezko je przyswoic, czy moga sie przydac, turystycznie, na rynku pracy itd
ja sie uczylem hiszpanskiego i francuskiego. Francuski wcale latwy nie jest, maja porabana wymowe i wcale nie jest jezykiem przyszlosci.
hiszpanski jest banalny i mowi nim duza czesc swiata.
wloski malo przyszlosciowy rowniez, aczkolwiek tego sie nie uczylem. Ponoc jest tez bardzo prosty.
Ucz się takiego, z którym wiążesz swoje zainteresowania (większa motywacja), a skoro jesteś madridistą - to oczywiście hiszpański :) Wielki plus dla tego języka za to, że nie jest trudny i jest bardzo powszechny.
No i zapraszam https://www.gry-online.pl/forum/chcesz-nauczyc-sie-jezyka-za-darmo/z8c7d1a8?N=1
Polecam samoański - język miłości.
Kilka pierwszych lekcji:
http://www.youtube.com/watch?v=LHACSW0Oe4Y
Oa mai oe?
Na pierwszym miejscu postawilbym przyszle korzysci, na drugim przyjemnosc. Co prawda hiszpanskim posluguje sie znaczna czesc swiata, ale w sporo jest tez u nas ogloszen z jezykiem francuskim. Zalezy, co chcesz w zyciu robic i gdzie ewentualnie planujesz wyjechac :D
Na te chwile wybralbym z pary hiszpanski/francuski. Choc w sumie... Dlaczego nie oba? :P
PS. Znow archeolog, choc nie tak stary ;)