Witam mam pytanie jakie piwo polecacie na urodziny (18). W sobote robie i nie wiem jakie kupic. Wiem ze kazdy lubi inne ale moze znacie jakies dobre i dosyc tanie. Nie mowie o piwie firmy tesco ale zeby nie kosztowało tez 3.50 za puszke/butelke z tej racji ze kupuje spora ilosc. Okolo 60 sztuk.
Chmielowe?
Nie piłeś nigdy piwa, że nie masz własnego zdania? :)
Ja tam już łoiłem od czasu do czasu w wieku 15 lat.
Polecam Perłe Chmielową/Export, większość osób jakie znam nie narzeka. Nie jest to może jakaś burżuazja, ale zdecydowanie daje rade.
[3] - A ja kończę 15 za kilka miesięcy i nie pije oraz nie zamierzam pić, nie smakuje mi. Nie wiem, co ludziom się tak podoba w piciu alkoholu.
cos tam sie piło. Tylko mowie ze chodzi mi o marke najoptymalniejszą. Np moj kumpel na swojej 18 mial calsberga i jemu b.smakował a ja nie mogłem tego pic! Bo smakowało jak siki. I tu jest problem zeby wszystkim dogodzic a wodka odpada.
Na 18 bardziej adekwatna mi się się wódka wydaje ale skoro piwo to może wspomniana wcześniej Perła.
Kasztelan też daje rade.
Albo może popytaj znajomych , nikt chyba się nie ogranicza do picia tylko jednego piwa i zawsze się da znaleźć kompromis :) U jednego kupla była podobna sytuacja , to się chłopak wpienił i przytargał Harnasie... Jakoś nikt specjalnie nie narzekał
A skąd jesteś? może będę mógł polecić jakiś dobry sklep.
Od siebie polecam amber naturalny, trybunał trójsłodowy, zwierzyniec, jurajskie pils. Aczkolwiek moim zdaniem lepiej wydać złotówkę na sztuce więcej i zrobić porządną imprezę - 50zł więcej na cały balet to naprawdę niedużo, a uwierz mi, że ludzie poczują różnicę.
Kup wódkę, chyba, że planujesz jakiś plener czy coś.
Ale i tak myślę, że wóda by bardziej pasowała i raczej nikt by nie narzekał ^^
A jak musi być piwo, to polecam perłę. Nie jest droga, a pije się przyjemnie :P
harnas sie po pierwsze popsul (slodki sie zrobil) a do tego jest mocniejsze- zaprawiany spirytem... kiedys byl spoko, teraz (od paru lat) jest bardzo slaby...
perla chmielowa jedyny duzy browar komercyjny ktory robi dobrego browara (no moze jeszxze do tego mozna dodac BROK i lomze zielona lub baczki...)
Polecam Perłę Chmielową. Jedno z lepszych komercyjnych piw. Jeśli ktoś nie jest smakoszem to na pewno mu posmakuje.
"amber naturalny, trybunał trójsłodowy, zwierzyniec, jurajskie pils"
Pan się nie obrazi, ale te nazwy nie budzą zaufania.
Dębowe, albo harnaś.
Z ciekawości, czego wódka odpada?? Pan Tadeusz jest bardzo dobry:)
Bleh Amber to niestety piwo wodniste w smaku za 3.50 to można kupić takie Raciborskie w Leclercu albo gdzieś wypatrzyć Kormorana a to już spokojnie można pić.
Ostatnio w chacie polskiej była promocja na perłę, 2.50 sztuka. Nie jest jakieś wybitne ale zdecydowanie wjeżdża.
Perła export
Perla to tylko i wylacznie Chmielowa/Pils. Perla Export jest juz slabsza.
Tyskie ponad wszystkie
[19] No racja, ostatnio wyhaczyłem export puszkę za 2zł, a to jednak o czymś świadczy...
Może dobrym rozwiązaniem byłoby kupno beczki piwa? :) Koszt 50 litrów piwa to jakieś 150zł + kaucja za beczkę i kranik, tu różnie ale kaucja to kaucja - wraca z powrotem więc to kwestia zamrożenia kasy. A klimat chyba ciekawszy no i przede wszystkim taniej wychodzi.
a tak właściwie to taki prywatny Kowalski gdzie może kupić 50 litrową kegę piwa i kranik?
tak :) Z tym, że pustą kegę i kranik zwracasz później do hurtowni.
edit. nie zauważyłem 'gdzie'. Zapewne w hurtowniach i browarach. W Macro, Cash and Carry. Najlepiej poszukać po necie informacji bo co miasto to gdzie indziej.
edit2. Np. teraz wyczytałem, że w Krakowie można o Kegi nawet w sklepach sieciowych pytać
HUtH [ gry online level: 53 - pr0crastinator ]
[19] No racja, ostatnio wyhaczyłem export puszkę za 2zł, a to jednak o czymś świadczy...
a kto kupuje piwo w puszcze....?
Przede wszystkim kup butelkowe wersje. Aby dogodzić jak największemu gronu osób należy wybrać dość neutralne piwo. Takim jest chociażby Kasztelan Niepasteryzowane. Może i nie jest to rewelacja, ale w porównaniu do konkurencji, nawet tej nieco droższej wypada naprawdę dobrze, a przy tym nie jest zbyt gorzki, a jak wiadomo nie wszyscy lubią goryczkowe browary. Taki Kasztelan kosztuję w okolicach 2.20zł + kaucja 0.35zł.
Przeczytaj jeszcze moją opinię na temat tego piwa - http://gameplay.pl/news.asp?ID=62690
Perła miodowa bardzo dobre piwo i tanie
a kto kupuje piwo na 18? Bierz wode i poznawaj powoli swoje mozliwosci zeby pozniej wstydu nie bylo :D
Bierz tatrę, smak daje radę a cena nie jest wysoka.
moze i dobra propozycja ale pisałem wczesniej ze calsberg w ogole mi nie podchodzi... :/
edit. nie zauważyłem 'gdzie'. Zapewne w hurtowniach i browarach. W Macro, Cash and Carry. Najlepiej poszukać po necie informacji bo co miasto to gdzie indziej.
Zapewne jednak nie w hurtowniach, Makro itp :)) Oficjalnie kegi bez koncesji nie kupisz. Dystrybucją zajmują się tylko kompanie piwowarskie.
We Wrocławiu jest np. gość, który sprzedaje kegi w garażu, ale jak chciałem fakturę to patrzył jak na kosmitę :))
[@] żeby nie było offtopa ja bym brał Tyskie, bo z koncernówek najbardziej mi smakuje. Ja poszukasz to po 2.40 powinieneś coś znaleźć.
Perła... kuźwa, jaki to syf, więcej tego nawet kijem nie tknę.
[6] https://www.gry-online.pl/forum/co-bys-zrobil/z1b74f86
post 3
[20] +1
Oczywiście, że Tyskie.
Nie kupuj żadnego z koncernu Carlsberg, bo to największe szczochy.
Kasztelanów nie polecam, bo nie czuć w nich smaku.
Zadne piwo z polskich koncernow sie nie nadaje do picia w ilosci wiecej niz 1 a juz na pewno nie Tyskie... jak bedziesz mial dostep do oryginalnego (nie rozlewanego w Polsce) Pilznera albo Budweisera to zrozumiesz co to jest piwo a nie te szczochy ktore nam wciskaja polskie firmy... (nawet rozlewanego w Polsce Heinekena potrafia skopac, oryginal to niebo w gebie a naszym bym kibla nie umyl...).
Przed 18 koniecznie obejrzyj
http://www.youtube.com/watch?v=6lzkEkeadmk
oraz
http://www.youtube.com/watch?v=E1YUohG_-sc
Jedynym piwem dającym się pić z Lidla jest Kasztelan Niepasteryzowany. Carsberg oraz okazyjnie Heineken to kwaśny szczoch. Nie wiem, co oni tam wlewają dla Lidla, ale tego się nie da pić.
Aż odświeżę z tego bulwersu, toż piwo z lidla za 1,80 najlepsze w swojej kategorii cenowej.
Z rzeczy bardziej wykwintnych niespodziewanie dobry jest ostatnio Radler, zwłaszcza bardzo zimny do grilla.
siemaheniu -> maluch też był najlepszy w swojej kategorii cenowej... tylko, że był w niej sam :)
6 różnych marek po 10 sztuk. Sam jak kupuje często biorę 3-5 różnych marek. [szczególnie jak są w sklepie jakieś mało znane piwa] Ograniczanie się do jednej marki piwa przy tak szerokim wyborze na rynku jest głupie.