Nie wiem jakie, ale w [1] jest pewien punkt odniesienia, na bazie którego szacuję swoje na 4800
Nie wiem jakie, ale w [1] jest pewien punkt odniesienia, na bazie którego szacuję swoje na 4800
Według tego https://test.mensa.no/home/test/en wyszło mi 128. Nie wiem na ile jest wiarygodne, ale przynajmniej jest za darmo.
Całe.
A tak na poważniej, kiedyś się gasiło tego typu trolling zadając jakieś proste ale nie do końca oczywiste pytanie, ale dzisiaj w dobie chatów LLM nie ma to już sensu bo i tak tam poleca pod odpowiedź.
Ale niech mi będzie, możemy pogadać Lothar, preferujesz fizykę czy matematykę? Może teoria mnogości (nie dawno for fun sobie trochę odświeżyłem temat więc powinienem nadążyć)? A może coś co naprawdę lubię czyli kwestia teoria funkcji przekonań Dempstera-Shafera i jej zastosowanie w praktyce oraz wyższość na zastosowaniem bardziej klasycznej algebry Boole’a opartej jednak o logikę Arystelosowską sensu sctricte.
Wszystkie osoby o bardzo wysokim IQ jakie poznałem to pomijając sawantów i osoby skrajnie autystycznie byli pasjonaci albo nauk ścisłych, albo języków (typ ludzi co się uczą Sanskrytu czy Starożytnej greki) albo muzyczni geniusze.
Ekspertem od języków nie jestem, ot znajomość użytkowa, o wymarłych wiele tyle, ze istniały a choć muzykę klasyczną lubię tak znowu bez gigantycznej pasji. Więc zostaje rozmowa o matematyce, fizyce, ewentualnie chemii (choć z tą u mnie słabiej).
Nawet jak ktoś nie wiąże kariery z tego typu tematami to przy IQ powyżej 150 ludzie robią doktoraty z tego typu tematów ot tak, po prostu dla siebie. Jak Atkinson, wybrał karierę aktorską ale zanim to zrobił miał otwarty przewód doktorski z elektroniki na Oksfordzie.
I pewnie są jakieś wyjątki, ale wbrew internetowym testom, czy plotkom o aktorach, wyniki powyżej 150 są ekstremalnie rzadkie. Poziom 160 to są poziomy wybitnych fizyków (Hawking, Einstein itd.), to są ludzie co uczą się czytać w wieku 3 lat. Nawet jak nie są na bieżąco z tego typu tematami, to ogarnięcie ich do poziomu dyskusji z moją skromną osobą to dla takich osób chwila.
Znalem osobę z potwierdzonym wynikiem koło 150, maturę pisał jak miał 13 lat, doktorat jak miał 20 obronił, była to albo kryptografia albo teoria informacji (operacją się o nią metody kompresji czy weryfikacji przysyłanych pakietów).
Jak ktoś ma powyżej 80 to nie musi się martwić, jak poniżej 60 no to gg rip
Nie wiem, ale raczej nieduże niestety.
Kiedyś włączyłem sobie taki test, żeby sprawdzić jakie mam to IQ, ale po tym, jak spędziłem zdecydowanie za dużo czasu nad jedną zagadką, to stwierdziłem, że w sumie nie potrzebuję tego wiedzieć ;p