Jakich klawiatur używacie? / Czy tak ciężko wybrać klawiaturę?
No cześć miśki.
Zaczniemy od tego że już któryś raz przymierzam się do kupna klawiatury, przeglądam pół internetu w poszukiwaniu tej jedynej i kończy się na tym że w sumie wygrzebuje resztki jedzenia z mojej K270 ( czy tam z któregoś poprzednika ), i próbuję żyć dalej.
No nie rozumiem za bardzo tego rynku klawiatur. Chce prostą, pełną klawiaturę, bezprzewodową, miło by było jakby miała kilka klawiszy funkcyjnych jak to K270, żeby na szybko np. przyciszyć/pogłośnić. No i żeby można było na raz te kilka klawiszy mieć wciśniętych. Kompletnie nie zależy mi na świecidełkach, super mechanicznym kliku ( w sumie to chyba nawet wolę membranę) I wiecie co? No i nico.
Albo cena to 1000zł albo layout jest taki że dajcie spokój. Tragedia jakaś.
No więc, jakie klawiatury Wy używacie? Co macie podpięte do tych swoich kombajnów gamingowych / narzędzi biurowych?
Może ktoś mi coś podpowie :) Albo kupię kolejne K270, agrh.
Mam trochę inne wymagania, przede wszystkim nie potrzebuję koniecznie klawiatury bezprzewodowej, za to cenię sobie podświetlenie. W ten sposób od jakiegoś czasu używam Corsair K55 Pro, przed nią miałem K40. Pełny layout z klawiaturą numeryczną - check, klawisze funkcyjne - check, kilka klawiszy wciśniętych - check, ustawienie podświetlenia na stały kolor, żeby nie mrugała jak choinka - check. Nic więcej nie potrzebuję do komfortowej pracy/rozrywki
Mam 4 stanowiska :
- sofa + 55 cali oled - zestaw klawiatura to MX Keys + myszka logi mx master 3s. Klawiatura dlatego poniewaz ma jeden system do ktorego sie przyzwyczailem i nie moge juz zyc bez niego. Wczesniej mialem kilkanascie lat kombo klawa+myszka logi. Klawiatura to byla legendarna K800, a myszka mx performance. To sa klawiatury membranowe wiec bardzo ciche przy pracy. Niestety po kilku latach w K800 zaczely umierac mi membrany pod klawiszami. Cena klawiszy do tych klawiatur to pod 20 zl bez wysylki wiec dalem sobie spokoj. Najwieksza zaleta tych klawiatur jest tylko biale podswietlenie aktywowane przez laserowy czujnik zblizeniowy. To znaczy, ze klawiatura podswietla sie, kiedy zblizysz rece do pisania do niej, a kiedy konczysz wygasza sie. To jest tak genialna funkcja, ze tylko dla niej zakupilem MX keys bo zadna inna jej nie ma. Nie musze tlumaczyc jaka to wygodna funkcja jak uzywa sie tv jako monitora.Sa to klawiatury bezprzewodowe. MX keys ma ta zalete, ze moge ja podpiac bezprzewodowo do 3 komputerow i 3 dedykowanymi klawiszami sie przelaczac. Ja mam ja podpieta do retro komputera z crt monitorem + do laptopa.
- monitor ultrawide 34 cale tam mam podpieta klawiature mechaniczna Corsair K66 z przelacznikami Cherry MX Red + myszke logi g502 hero. Do gier fpp i strategii etc etc. Klawa nie ma zadnego podswietlenia, duzy enter. Tez mam ja kilka lat i zero zarzutow.
Pozostale stanowiska to retro komp z monitorem crt 17 cali i stanowisko do symulatorow lotu z 42 calowym tv. Retro jak pisalem uzywam logi, a do symulatora przemieszczam corsarza.
Od brata tez dostalem razera blackwidow v4, ale lezy w szafie. To tez jest mechanik, ale ma podswietlenie, ktore nienawidze bo ciagle daje po oczach i kojarzy mi sie z tanim odpustem.
ps. Jakby cie zainteresowaly te MX keys to uwazaj bo ich jest sporo wersji. Ja mam US layout i duzy enter moim zdaniem najlepszy. No i koniecznie bierz z podporka na nadgarstek jak chcesz uzywac na biurku.
Mam 2 "biura". Jedno w domu, drugie u rodziców. Oba w zasadzie są wyposażone w taki sam zestaw klawiatura + myszka:
Logitech MX Keys i Logitech MX Master 3s (plus stara MX Master 3 w plecaku z laptopem zawsze jeździ).
Ostatnio prawie wcale nie gram na kompie ale nawet na takim zestawie byłem w stanie bez większych problemów przejść Expedition 33.
Genesis Thor 303 White
Przewodowa, ale taką chciałem.