Jaki wybrać Antywirus ?
Witam, szukam jakiegoś dobrego nie mulącego komputera a zarazem skutecznego i szybkiego Antywirusa. Jakiego macie i jakiego byście polecili darmowego antywira? Wcześniej czytalem na tym forum i znalazłem Comodo antywir, bardzo fajny przejrzysty i prosty anty wir , musiałem sie go jednak pozbyć bo przy instalacjach niektórych gier ciągle cos blokował skoro nic tam nie było złego i ja zezwalałem na instalacje ... Niby sie instalowało ale i tak jakiegoś pliczku nie pozwolił i musiałem go usunąc.
Tak wiec reasumując ma być prosty w obsłudze, szybki, darmowy.
Avast czy może cos innego ?
Nie polecam avasta. Ma strasznie słabą skuteczność znajdowania wirusów.
Polecam NOD32 http://www.skapiec.pl/site/cat/3000/comp/260061 . Nigdy mnie nie zawiódł.
jeśli możesz sobie pozwolić na mały wydatek to polecam Ci g data najnowszego, sporo się poprawili od ostatnich wersji, przede wszystkim bardzo mało pamięci pobiera, w testach wykrywalności zagrożeń wypada bardzo dobrze
Nie polecam avasta. Ma strasznie słabą skuteczność znajdowania wirusów.
Mam zupełnie inne doświadczenia. Używam pełnej wersji Internet Security i nod32 przepuszcza to co avast usuwa, przekonałem się o tym nie raz i kilka firm które obsługuje przechodzi właśnie z noda na avasta.
Tez nie polecam avasta. Pełno wirusów przepuszcza :( Sam się ostatnio przekonałem.
Polecam:
NOD32
Kaspersky lub Internet Security
Norton Internet Security
A ja powiem tak, wg. http://www.av-comparatives.org/ to:
BitDefender ma najlepszą skuteczność, potem Kaspersky.
Ale jak ma być za darmo, to Avast :)
Według mnie Avast jest nie skuteczny , bardziej polecam Avira Antivirus oraz Comodo Internet Security , ani razu się nie zawiodłem na nich , a na Avaście były ciągłe problemy.
Kurde co wy z tymi darmowymi antywirusami? Nie ma nic za darmo. Nic co darmowe nie będzie super. Za nieco ponad 100zł można mieć G Datę. A różnica pomiędzy darmowym a płatnym jest spora.
Ja polecam AVG Internet Security 2014 zwłaszcza że teraz jest mega promocja!
Więcej informacji uzyskacie na tej stronie:
http://forum. [ link zabroniony przez regulamin forum ] /avg-internet-security-2014-100-znizki-t30334.html
AVG Najlepszy ;)
Ważniejsze niż antywirus są aktualizacje systemu, aplikacji i wtyczek(przeglądarki WWW, Flashe, Javy itp) oraz skanowanie skanerem na żądanie(tu najlepszy jest Malwarebystes antimalware).
Polecam NOD32 - Jest lepszy i najbezpieczniejszy - nie mula, codziennie się aktualizuje...
nie potrafisz używać comodo, wątpię by istniała rzecz, którą by zablokował tak by nie dało się jej zainstalować etc. Menu ma proste jednak ma ukrytych wiele opcji. A odblokować (programy etc) można wszystkie, a piaskownicę możesz sobie wyłączyć. Nawet jak w czystym pliku wykryje wirusa (błędnie wykryje) to i tak instalator może go zainstalować jeśli potrafisz wybierać odpowiednie rzeczy w comodo.
Kingsoft antivirus, w przeciwieństwie do avasta wykrywa wirusy i trojany. Odmulił mi komputer już po 1 skanie, gdzie wykrył trojana, którego avast traktował jako plik sprzętowy...
Kingsoft antivirus, w przeciwieństwie do avasta wykrywa wirusy i trojany.
Avast też wykrywa wirusy i trojany, pod warunkiem, że jest aktualny i ma świeżę bazy.
Odmulił mi komputer już po 1 skanie, gdzie wykrył trojana, którego avast traktował jako plik sprzętowy...
Jest możliwość, że plik systemowy był zainfekowany. Jedne AV radzą sobie lepiej z ich leczeniem inne gorzej.
kingsoft mam moduł naprawczy w sobie i z tego co pamiętam korzysta z silnika Kasperksy Lab.
Edit: Jednak niet;p Kingsoft to silnik Aviry.