Witam, zmieniam mojego x8. Szukam telefonu szybkiego, fajnego i dobrego.
Pretendenci:
Samsung galaxy s
htc desire z
iphone 3gs
Jaki brać i dlaczego. Możecie proponować inne.
Sgs - bo miażdży inne podane przez ciebie modele, natomiast nie wiem czy znajdziesz w tej cenie
Samsung Galaxy S to się zaczyna w cenach tak od 1200zł w góre więc raczej nie ten budżet...Chyba, że myślisz o Ace...
http://allegro.pl/listing.php/search?category=87852&sg=0&order=p&p=2&string=galaxy+s&change_view=1
mnostwo jest egzemplarzy w bardzo dobrym stanie do tej kwoty. Skad wy te ceny bierzecie? nowka jest spokojnie do kupienia za rowny tysiac
W maju kupiłem Galaxy S (używany od października 2010) w stanie idealnym za 850zł i dostałem do tego za free 2 pokrowce i headset Sony Ericssona warty 120zł ;)
Connor - tylko my mówimy o S1, a nie o S2, czy S+, a większość telefonów w przedstawionym przez Ciebie linku to właśnie "dwójki" albo S plus.
a rozrozniasz w ogole galaxy s od galaxy s 2, lub ace, lub gio?
jesli nie to nie wprowadzaj ludzi w blad, podales link do wszelkich mozliweych galaxy
galaxy s jest od 750 w gore
co takiego on ma ze jest tyle wart? przekonajcie mnie.
3gs iphone ,kumpel co prawda ma iphone'a 4 ale myślę że ten też ma taką porażającą jakość dźwięku jak 4 , marka sama w sobie
Właśnie, tak do znawców - czym się różni HTC DZ od SGS?
Dlaczego Samsung jest lepszy:
-Super Amoled
-pojemniejsza bateria
-większa pamięć wewnętrzna
-jest bardziej wydajny
-ma znacznie większe wsparcie
-jest lepiej wykonany
Co do wykonania to ciężko mi się zgodzić, jak dla mnie Desire Z złego wykonania nie można zarzucić, w sporej części obudowa wykonana z metalu i sprawia naprawdę solidne wrażenie. Minusem jest waga, ale coś za coś. Galaxy jak dla mnie jest troszkę plastikowe niestety.
Co do wydajności, to dziwi mnie troszkę ta pogoń za "mhz". Po co?
Jak dla mnie niewątpliwą zaletą Desire Z jest klawiatura. Miałem brać SGS w Play, ale z powodu braku na magazynach wziąłem w końcu Ztke i chyba bym się nie zamienił teraz. Qwerty wymiata.
Desire ma też parę minusów, po aktualizacji do 2.3 Sense potrafi się bez powodu restartować np. po wyjściu z przeglądarki, ale ostatnio coś dziwnie dawno tego nie miałem. Cud chyba. Boli też brak polskiego słownika dla qwerty i podkreślanie wszystkiego na czerwono i nie da się tego bez instalacji innej klawiatury wyłączyć.
To, który z dwóch telefonów jest lepszy, zależy tylko i wyłącznie od użytkownika. Kupiłem swój telefon jakieś 2-3 miesiące temu. Początkowo planowałem wydać do 400zł... potem gdy zobaczyłem ZTE Blade za 500zł stwierdziłem, że może warto wziąć ten chiński telefon. Dokładając co tydzień stówkę do budżetu, wyszło, że planuję na telefon wydać 900zł - czyli kwotę bardzo zbliżoną do autora tematu.
Co kupiłem? Desire Z. Wiedziałem, że SGS jest wydajniejszym telefonem, który ma support użytkowników o wiele większy niż DZ. Stwierdziłem jednak, że telefon bez fizycznej klawiatury jest po prostu do bani (a to za sprawą tego, że piszę tony smsów, a prawie wcale nie dzwonię). Dodatkowo klawiatura fizyczna świetnie spisuje się do grania w gry emulowane z konsol (m.in. NES, PSX, GBA).
Dużym plusem jest też Sense, który podoba mi się dużo bardziej niż domyślny wygląd SGSa. Wiem, że można wgrać Sense do SGSa, jednak jest z tym sporo zabawy - moim zdaniem, szkoda na to czasu.
Nie zgodzę się jednak z częścią tego co napisał Tymbarkus. Te metalowe elementy nie wzbudzają we mnie poczucia, że telefon jest solidny. W dodatku tylna klapka podobno mocno się rysuje - obchodzę się z telefonem jak z jajkiem, więc mój telefon po 3 miesiącach jest jak nowy, jednak mimo wszystko czytając opinie w internecie ciężko uznać, że telefon jest dobrze wykonany (jeżeli chodzi o obudowę).
Tuminure tak naprawdę zamknął temat.
Ja od siebie również polecam HTC Desire Z
Tuminure - tyle, ze korzystajac ze Swype napisze na galaxy s sms 3x szybciej niz na fizycznej klawiaturze...
[19]
Tylko, że przez tą klawiaturę Desire Z jest cholernie ciężki i gruby. Fakt, może i sprawia wrażenie solidnego, ale nie chciałbym, aby mi spadały spodnie gdy będę nosić taki telefon w kieszeni ;)
SGS jest bardziej plastikowy i delikatny, ale dokupujesz Case Mate i masz konkret w łapie.
Desire Z nie ma takiej płynności w Sense jak SGS w swoim launcherze. Ja i tak jadę na custom ROMie tzn. na MIUI i nie narzekam, na ubogi launcher Samsunga czy niepłynne Sense ;) Już nie wspomnę, że ma gorsze hardware od SGS'a.
Aha i Sense nie ma na Galaxy S, bo projekt umarł. Z resztą jest mnóstwo innych launcherów i nakładek, które są lepsze od Sense.
Tuminure - tyle, ze korzystajac ze Swype napisze na galaxy s sms 3x szybciej niz na fizycznej klawiaturze...
Ekran stawia opór. Używając Swype piszesz jednym palcem, którym ogarniasz całą klawiaturę.
Pisząc na fizycznej, nie masz takiego oporu, piszesz dwoma palcami, którymi ogarniasz po połowie klawiatury.
Dodatkowo, w moim przypadku rozsunięcie klawiatury fizycznej odblokowuje telefon, a wciśnięcie odpowiedniego przycisku automatycznie włącza aplikację odpowiadającą za pisanie wiadomości sms.
Myślę, że prędzej większość uwierzy, że ja napiszę 3 smsy, w czasie gdy Ty napiszesz jeden, niż odwrotnie.
Fakt, może i sprawia wrażenie solidnego
Napisałem, że wg. mnie telefon nie jest solidny. Myślę, że spadające 200g prędzej się rozwali niż 100g (w dużym zaokrągleniu). Myślę, że oba telefony są tak samo delikatne, jak zresztą większość smartfonów.
Tylko, że przez tą klawiaturę Desire Z jest cholernie ciężki i gruby.
Dlatego napisałem - zależy od użytkownika. Ja osobiście nie wyobrażam sobie posiadania telefonu bez klawiatury - ktoś inny nie będzie widział sensu przepłacania za klawiaturę, kiedy może mieć lepszy telefon (pod względem "bebechów") w tej samej cenie.
Ekran stawia opór.
W SGS ów "opór" jest znacznie mniejszy niż w Desire Z dlatego pisze się przyjemniej. Z resztą ja i tak piszę w orientacji poziomej i w ogóle nie narzekam.
Tuminure - korzystales kiedys ze swype? wiesz na czym to polega?
nie mowie ze jest to idealne rozwiazanie, ale pisze sie szalenie szybko
Z resztą ja i tak piszę w orientacji poziomej i w ogóle nie narzekam.
Czy orientacja pozioma nie spowalnia tylko pisania? Musisz jeszcze bardziej jeździć palcem po ekranie. Nie przemawia do mnie to.
korzystales kiedys ze swype? wiesz na czym to polega?
Czemu miałbym nie korzystać? Wiem na czym polega.
pisze sie szalenie szybko
Wciąż wolniej niż na fizycznej.
[26]
Ja nie korzystam ze Swype i nie jeżdżę palcem po ekranie. Piszę na wirtualnej qwerty.
Tuminure - mowisz jak moja 55 letnia mama, tez nie potrafi korzystac z nowinek technicznych
ale to nic zlego, Ty masz swoje zdanie, ja swoje
[27] To sprobuj. Sam mialem opory na poczatku, szlo jak krew z nosa ale teraz smigam jak... no szybko smigam i fajne to jest.
[29]
Próbowałem jak miałem Swype (teraz mam świetną klawiaturę Gingerbread), ale jednak lepiej pisze mi się w klasyczny sposób :) Tzn. Galaxy S ma na tyle duży wyświetlacz i dobrą reakcję na dotyk, że nie mam powodów aby narzekać.
Tuminure - mowisz jak moja 55 letnia mama, tez nie potrafi korzystac z nowinek technicznych
Tu nie chodzi o umiejętność korzystania z nowinek, a o wygodę i wydajność danego rozwiązania.
[33] -> Galaxy S
Suche porównanie: http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/4325/4615/4651/0/
Galaxy S ponieważ jest najlepszy pod każdym aspektem od pozostałych dwóch modeli :)
znacznie lepsza wydajnosc - ten argument powinien zamknac temat