Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki smartfon w cenie 1000-1200 zł?

31.07.2013 20:02
kong123
😊
1
kong123
120
Legend

Jaki smartfon w cenie 1000-1200 zł?

Witam. Poszukuję dla siebie jakiegoś smartfona w przedziale cenowym 1000-1200 zł. Mam już zwykły telefon i ten będzie mi służył bardziej jako gadget niż pełnoprawny telefon. Teraz wymienię najistotniejsze dla mnie kwestie związane z tym urządzeniem:

Oczywiście nie widzę dla siebie innego wyboru niż smartfon z Androidem.

Możliwie jak najlepszy i największy wyświetlacz (coś w okolicach 4 cali)

Ładny wygląd i solidne materiały - nie chcę żadnej mydelniczki czy innej tandety w typie plastikowych zabaweczek dla gimbusów, gdzie są szpary i wszystko trzeszczy. Zależy mi możliwie na jak najbardziej eleganckim i estetycznym wyglądzie.

Możliwie jak najmocniejsze bebechy (na których krótko mówiąc się nie znam - wiem tylko, że ma działać i się nie przycinać :))

Możliwie jak najlepszy aparat :)

Główne zastosowanie takiego urządzenia w moich łapach to w kolejności od najważniejszej: przeglądanie internetu przy pomocy wi-fi, robienie zdjęć i nagrywanie filmów, słuchanie muzyki, oglądanie filmów, dzwonienie i smsowanie.

I teraz najważniejsze. To ma być NOWY telefon a nie żadna używka. Nie chcę wywalać tyle kasy i dostać używkę z rąk tłustego bachora, który powgrywał uj wie co i teraz sprzedaje w idealnym stanie za pół ceny - to absolutnie nie wchodzi w grę. Chcę aby był to nowiusieńki model, jeszcze świeżo pachnący fabryką, chce sam sobie rozpakować i w ogóle :P

Czekam teraz na jakieś propozycje ze strony osób, które się na tym znają :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

31.07.2013 20:27
2
odpowiedz
Pallar Anders Visa
41
Pretorianin

Oczywiście nie widzę dla siebie innego wyboru niż smartfon z Androidem.

Kolejny masochista z mózgiem wypranym przez marketingowców Google'a.

31.07.2013 20:32
Mr. JaQb
3
odpowiedz
Mr. JaQb
115
Legend

Tylko, że za 1200 złotych nie znajdzie innego iPhone od wiekowego 4, a na Androidzie ma pełno modeli do wyboru :)

Ja mogę podać LG 4X HD, chociaż pewnie znajdą się lepsze modele.

31.07.2013 20:34
4
odpowiedz
zanonimizowany910272
0
Pretorianin

Nie myśl o androidzie na smartfona za drogie są. Możesz wybrać Firefox OS, super wygoda!

31.07.2013 20:50
mrgiveman
5
odpowiedz
mrgiveman
112
Kadett

@up Mamusia Ci kupiła Alcatela?Współczuję,nie pochwalisz się we wrześniu.

W tej cenie staraj się wyrwać SGS 3 albo HTC ONE X.

31.07.2013 20:59
kong123
6
odpowiedz
kong123
120
Legend

Mr. JaQb - dokładnie tak. iPhone podobają mi się z wyglądu i szybkości działania systemu ale niestety nie jestem takim burżujem i nie stać mnie na nówkę najnowszej generacji, która kosztuje tyle co zagraniczne wakacje, czy też nieduży samochód... no ale Pallar Anders Visa musiał wcisnąć swoje 3 grosze mimo, iż nie miał zupełnie nic mądrego do powiedzenia...

Co do LG 4X HD to będę się musiał bardziej przyjrzeć...

minehobbit12 - nie zamierzam się pchać w coś co dopiero raczkuje na rynku smartfonów, wolę Androida do którego po sieci krąży mnóstwo poradników, informacji itp.

mrgiveman - dzięki za propozycje.

Podsumowując jak na razie mam 4 odpowiedzi z czego dwie kompletnie nie na temat, tylko po to aby pokręcić nosem na androida. Jeśli ktoś ma coś do dodania w temacie to czekam na dalsze propozycje.

31.07.2013 21:24
David Shepard
7
odpowiedz
David Shepard
81
Metal

W tej cenie masz do wyboru wspomniane wyżej smartfony czyli HTC One X i SGS3. S3 ma wiele zalet ekran 4.8 Gorilla Glas HD SAMOLED (bardzo nasycone kolory), NFC , bardzo dużo czujników różnego rodzaju, nakładkę touchwiz, pod względem multimedialny jest wprost idealny, ma potwierdzoną aktualizacje do androida 5.0, slot kart micro SD (do 64Gb), wymienną baterie, dwuletnie konto w serwisie dropbox (50Gb), głównym mankamentem jest podatna na zarysowania i pęknięcia tylna klapka oraz to że przez dużo ilość programów, nakładkę i inne bardzo ciekaw bajery od producenta jest mniej wydajny niż one x i widać to w grach. One X ma jeszcze lepszy ekran Gorilla Glas HD SLCD, jest wydajniejszy, ma więcej wbudowanej pamięci 32 GB, pod względem multimedialnym równie dobry co poprzednik, jest wykonany z bardzo wytrzymałych materiałów (poliwęglan), również dwuletnie konto w serwisie dropbox (25GB), jest tańszy, są w nim jedynie problemy z aktualizacjami ma dostać aktualizacje do andka 4.2.2 i HTC Sense 5 (znanego z HTC One) ale po tej aktualizacji może stracić wsparcie producenta. Dodatkowo nie ma wymiennej bateri i slotu kart pamięci jak S 3.
Z tego co się orientuje to ciężko dostać nowego S3 do 1200zł ale życzę szczęścia

31.07.2013 21:32
8
odpowiedz
dark5tu5
91
Konsul

Xperia SP - na allegro (nowe) można dostać poniżej 1200zł. Ekran HD 4.6" 1GB pamięci RAM, najwydajniejszy 2 rdzeniowy procesor (snapdragon s4 1.7ghz) z bardzo wydajną grafiką (adreno 320), 8GB wbudowanej pamięci (rozszerzanej kartami), aparat 8mpx (podobno robi przeciętne zdjęcia mimo dobrego aparatu, prawdopodobnie wuna sterowników i prawdopodobnie zostanie to poprawione w jednej z aktualizacji), ciekawa dioda powiadomień i całkiem niezłe wykonanie (aluminiowa ramka dookoła telefonu), spora bateria.

Na pewno będzie wydajniejszy od HtC ONE X i LG 4X HD, nie wiem jak w porównaniu do Samsunga S3.

31.07.2013 21:49
kong123
👍
9
odpowiedz
kong123
120
Legend

No i o takie odpowiedzi mi chodzi, jak ktoś ma coś jeszcze w temacie do dodania to czekam :)

31.07.2013 21:50
David Shepard
10
odpowiedz
David Shepard
81
Metal

HTC One X ma procesor Nvidia Tegra 3 4x1.7GHz nie ma co porównywać One X do SP. Jak telefon głównie do zabawy do dwurdzeniowiec nie ma sensu.
Ogólnie to jest jeszcze jedna propozycja trochę wykraczająca poza twój budżet a jest to LG Nexus 4, najwydajniejszy telefon z najlepszym ekranem i 2 GB ram, do tego ma czystego androida bez żadnych nakładek, więc będzie aktualizowany dożywotnio i zawsze jako pierwszy otrzymuje nowego andka. Możesz go skonfigurować jak chcesz bo jest całkowicie czysty, jest masa programów które w tym pomagaj (np GolauncherEx) ma trochę mało wbudowanej pamięci bo ''tylko'' 16 gb i brak slotu microSd, to jest wizja idealnego smartfona z androidem od jego twórcy - Google, ogólnie jest to najlepsza propozycja, a ceny zaczynają się od 1250zł, ceny S3 od 1400zł więc ciężko będzie z nim.

31.07.2013 21:58
RaQman
👍
11
odpowiedz
RaQman
111
We know

Ja ze swojej strony mogę polecić starszego brata S3 czyli S2... który nadal trzyma fason. Z multimediami świetnie sobie radzi... nawet w gry z 2013 pograsz. A najważniejsze jest to że do 1200 na pewno dostaniesz nówkę :D POZDR.

31.07.2013 21:59
12
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Tegra z One X nie jest wydajniejsza od proca w S3, miałem przez rok galaxy S3 i mogę szczerze polecić jak wyrwiesz w tej cenie. Nie wiem jak ze wsparciem na xda One X, podejrzewam, że na S3 wyszło o wiele więcej softu i modów.

Pozostaje też kwestia odblokowania bootloadera na htc, z tego co słyszałem na one x nie można tego zrobić nie tracąc gwary, tzn brak s-offa. Na samsungu masz odblokowany bootloader, zmieniasz recovery bez żadnego problemu i już możesz wgrywać co chcesz, w razie czego przywracasz łatwo do stanu sprzed zabawy romami.

31.07.2013 22:04
13
odpowiedz
dark5tu5
91
Konsul
31.07.2013 22:15
Mr. JaQb
14
odpowiedz
Mr. JaQb
115
Legend

Jeśli już Galaxy S3, to od razu pod przeróbki. Bo oficjalne nakładki i inne farmazony od Samsunga drastycznie obniżają wydajność :)

02.08.2013 09:41
15
odpowiedz
gejm
50
Chorąży

Czterordzeniowy procesor (4-PLUS-1 Quad Core) taktowany zegarem 1,5 GHz w układzie Tegra 3 - taki procek ma LG X4. Jak na moje oko powinien śmigać dość dobrze i wydajnie. Link z ceneo - http://www.ceneo.pl/17003309

02.08.2013 11:16
16
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Dziwie sie ze nikt nie polecil nexusa. Za 1200, ewentualnie dolozysz 50 zl, masz nowego nexusa 4 z [pamiecia 16 GB.

EDIT

my bad, nie zauwazylem

02.08.2013 11:46
David Shepard
17
odpowiedz
David Shepard
81
Metal

Valem- W [10] powiedziałem że Nexus 4 to najlepsza opcja.

02.08.2013 11:53
MiniWm
😈
18
odpowiedz
MiniWm
242
PeaceMaker
Wideo

A co bys powiedzial na jiayu g3s ^^ ?

ps. Sam planuje sprzedac SG Advance :) na rzecz jiayu g3s http://www.youtube.com/watch?v=ST1hQ9QPQ-8

Forum: Jaki smartfon w cenie 1000-1200 zł?