Jak w temacie. Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego potwora i chciałbym mu dobrać odpowiedni procesor i płytę główną. Tak, żeby procesor nie był tzw "wąskim gardłem". I nie mam kompletnie pojęcia, co wybrać. Zasilacz mam Chieftec 550, ale nie wiem, czy da radę udźwignąć wszystko, wszak sama grafika bierze 200w. Budżet na resztę mam 800zł.
A gniazdo procesora jakie? Bo jak Ci podamy jakiś procek, Ty go kupisz i nie będzie pasować do płyty głównej to będzie kiepsko ;)
Tzn obojętnie, bo będę dokupował pod procesor płytę główną i odpowiednio długą obudowę.
Dysk mam, napędy i taśmy mam, RAM mam. Brakuje mi procka+płyty+obudowy i chciałbym to ogarnąć za 800zł.
Aaa czyli Ty chcesz wydać 800 zł na obudowę, płytę i proc? Bo myślałem że tylko na proc.
Na twoim miejscu sprzedałbym to gtx 285 i wstawił za to normalną kartę z niskim poborem energii i obsługą najnowszych technologii.
Ale właśnie chodzi o to, że ja chciałbym ją zostawić.. Bo ta karta to szpan:)
Czemu tak wywyższasz tego 285? To stara i słaba karta jak na nasze czasy.
Przecież ta karta nawet nie obsługuje DX11 i jest stara. Teraz królują 5xx/6xx/7xx
Gamersoft
Era 5xx też się już kończy. Choć już taki GTX 550Ti byłby szybszy od takiego GTXa 285 ;)
@bizon1807 Wiem że się kończy ale jeszcze GTX 580 daje radę.
No, ta karta to potwór rzeczywiście. Wydajność marna, a pobór prądu spory... Przecież na tym nawet żadnej mainstreamowej next-genowej gry nie odpali (Crysis 3, AC IV, Watch Dogs, COD Ghosts etc.).
http://www.hwcompare.com/13542/geforce-gtx-285-1gb-vs-geforce-gtx-650/
Jak widać, da radę nawet z 650.. Dla mnie fajny komp jest jak dla innych dobry samochód.. Odpalić i ucieszyć się, że coś, co było niedawno warte parę tysięcy chodzi u mnie, że pod maską mam potwora, który żre dużo.. Ale ile radości:)= A wiec co by mu tu zapodać, żeby wszystko ładnie chodziło i pięknie się całowało?
https://www.gry-online.pl/forum/sprzedam-procka-core-i5/z4cb4f32?N=1 i do tego jakaś najtańsza płyta pod LGA1155.
Trzeba jeszcze RAM DDR3, ale nie wspomniałeś o nim, więc zakładam, że go masz.