Jaki pad do PC ??
Szukam jakiegoś pada do PC, zwykły na kablu może być, nie chcę walczyć z akumulatorami.
I teraz pytanie - czy teraz liczy się tylko pad od XBOXa czy np. moge spokojnie kupować jakiegoś RumblePada od Logitecha nie bojąc się, że nie będzie kompatybilny?
Moje kryterium wyboru:
1. Ergonomia. Liczą się praktycznie dwa 'rodzaje' padów (mówię o budowie): Xbox i PS. Większość jest wzorowana na tych modelach. Bierzesz taki, który lepiej ci w łapie leży.
2. Kompatybilność. Wiadomo, pad od X'a ma lepsze wsparcie Microsoftu i producentów. To duży plus aczkolwiek, ja jako użytkownik pada od PS2 nie spotkałem jeszcze gry, która by mi nie działała (fakt, w dwóch czy trzech przypadkach musiałem użyć x360ce albo xpaddera ale nie był to jakiś wielki problem).
Najlepiej oficjalnego pada od X360, bo masz gwarancję, że ci prawie każda gra go wykryje. I jest solidny- możesz nim rzucać o ściany, ale nie wiem czemu ktoś chciałby je wyburzać.
Kupić inne możesz, ale musiałbyś się bawić w emulacje, patche i fixy.
No własnie o te emulacje i inne pierdoły mi chodziło, chcę tego uniknąć.
Jak chcesz tego uniknąć to z padem od xboxa 360 nie będziesz miał problemów. Używam od kilku lat przy PC i działa niemal we wszystkim.
Kolego, ja rzadko gram, ale kupiłem pada XBOX 360 PC i nie żałuję.
Co ciekawe, nawet stare gry bez problemu są z nim kompatybilne (Carmageddon II, NFS High Stakes).
Jak dla mnie jest bardzo wygodny. Nie chciałbym się bawić w testowanie czy to działa albo tamto.
Zakup mam nadzieje, że na długie lata.
Przed zakupem czytałem wiele opinii i to one zaważyły na zakupie - warto było.
Naprawdę solidny sprzęt.
Kupiłem wersję bezprzewodową i po kilkunastu godzinach gry, fabryczne baterie jeszcze max. energii.
no to decyzja zapadła, XBOX :)
Taka mała uwaga- jak widać wszyscy polecają pada od X360, wiec chyba wątpliwości co do jego jakości nie ma. Jest dostępny w wersji przewodowej (baaardzo długi kabel) i bezprzewodowej. Co do tej drugiej- lepiej zaopatrz się w jakieś tanie akumulatorki, bo baterie trzeba wymieniać co jakieś ~20h gry (trochę mniej jeśli chodzi o akumulatory). Ale i tak trzyma dłużej niż pad od PS3 (i te śmieszne 6-7h).
Co prawda drogi, ale solidny, wygodny i stylowy :-)
Logitech F310 to bardzo dobry i uniwersalny pad, bez problemu działa z grami na PC, z emulatorem także nie sprawił mi niespodzianki. Na x-kom można go często kupić za 69 zł, nawet gdy cena na stronie wynosi 89 (przychodzi kod rabatowy na skrzynkę mailową). Jedynym minusem może być dla kogoś brak wibracji, jednak cena i cała reszta to rekompensuje.
Ale i tak trzyma dłużej niż pad od PS3 (i te śmieszne 6-7h).
Pad od ps3 podłączony kablem do pc się nie rozładowuje a po za tym bzdury piszesz bo trzyma z 2 razy więcej.
DualShock 3 tylko i wyłącznie!
no ja mam przewodowego pada od x'a i żałuję że nie kupiłem bezprzewodowego bo cena była podobna, musiałem ten kabel zwinąć i spiąć spinką do kabli bo przy latopie potrzebuje z 1/10 długości tego kabla
Fanboyom podziękujemy.
Xboxowy pad to jedyny słuszny wybór.
I kto tu jest fanboyem...
Fanboyom podziękujemy.
Xboxowy pad to jedyny słuszny wybór.
I kto tu jest fanboyem..
ja jestem fanem peceta, więc obiektywnie mogę powiedzieć że pad xboxowy to najlepszy wybór do wyścigówek/platformówek 2d
do fpsów i tak K+M :)
Nie każdemu się może podoba ten cały pad "xboksowy". Dla mnie wygodniejszy jest DualShock 3. O!
Bo najwidoczniej nie każdy go w rękach trzymał :) Mi akurat do fanboya daleko, zastanawiam się tylko dlaczego masz taki nick, a nie inny. Coś w stylu SONY_fan
Bardzo śmieszne, naprawdę.
Szkoda, że niektórzy z boku nie potrafią spojrzeć na siebie jakimi są fanbojami.
Bo najwidoczniej nie każdy go w rękach trzymał :)
Ja trzymałem i dla mnie niesymetryczne ułożenie gałek jest nie wygodne.
Ło matko, nie posrajcie się z tymi swoimi padami, przecież autor wątku już wybrał.
"Ja trzymałem i dla mnie niesymetryczne ułożenie gałek jest nie wygodne." +1
Nie wyobrażam sobie granie padem xboksowym w np. Tekken'a albo Mortal Kombat. Ułożenie gałek jest okropne, ale to tylko moja opinia. :)
W sumie, wyżej gościu dobrze napisał. Nic już nie pisze.
[27] Jeśli byłbym fanboyem, to zamiast PS4 polecałbym XONE, a jednak jest inaczej.
W MK gra się tak samo jak w inne gry, właśnie takie ułożenie gałek to dobra sprawa, już w pierwszym Xboxie tak było i grało się wybornie. Odpowiednia wielkość "baloona" sprawiała, że po innego pada nawet nie sięgałem. Ten od X360 pozamiatał zupełnie, tyle.
Mogę polecić Speedlink XEOX (wersja bezprzewodowa) kosztuje mniej więcej połowę tego co oryginalny XBOXowy ma takie samo rozłożenie klawiszy i gałek, obsługuje standardy Xinput i Directinput czyli będzie działać jak xboxowy. Bateria trzyma długo, jest miły w dotyku (dla mnie) bo ma gumowany plastik, nie ma wystającego akumulatora (jak xbox), jest ładny - czarny.
Mam go już od 3 miesięcy, jestem bardzo zadowolony.
Odpowiednia wielkość "baloona" sprawiała, że po innego pada nawet nie sięgałem. Ten od X360 pozamiatał zupełnie, tyle.
A widzisz, ja sięgnąłem po oba rodzaje, od kilku producentów, sprawdziłem, pograłem, potrzymałem dłużej w łapie i u mnie pozamiatał pad od PS. Czy to takie dziwne? Jeden woli zupę koperkową, drugi pomidorową.
I dlatego podtrzymuję swoje zdanie z postu nr 2, że najważniejszym kryterium powinna być ergonomia i "czucie" pada. W końcu głównie od tego zależy czy gra się nam dobrze czy nie. Bo wrzucenie 3 pliczków do folderu gry, jednorazowo, chyba specjalnie nie zepsuje przyjemności z grania (a do tego sprowadza się emulacja w przypadku ewentualnych problemów).
Pad od ps3 podłączony kablem do pc się nie rozładowuje a po za tym bzdury piszesz bo trzyma z 2 razy więcej. Mówiłem o padzie od PS3 nie w charakterze wyboru pada, a ogólnie- a bateria długo nie trzyma i po 6-7 godzinach wymaga ładowania (tj. jedna kreska, oczywiście to nadal 30% ale wolę nie czekać na wyładowanie się w trakcie gry, choć fakt- pokazuje się komunikat).
Powiem tak- oba pady mają swoje zalety i ogólnie wolę tego od PS3 (lżejszy, symetryczny, większe strefy ruchu analogów, KRZYŻAK!) ale do PC- tylko xboxowy.
No i Dual shock 3, oryginalny jest chyba droższy, ale głowy nie dam uciąć.
@berial6 Ta jedna kreska da ci ogółem 10h gry. Ja zawsze gram do samego końca aż wyświetli się komunikat końcowy czyli PAUSE.

kjx miałem na myśli, że ten Xboxowy po prostu zmiótł konkurencję. A grałem na tym od PSX, PS2 i PS3 i wielu innych. Dla mnie po prostu niewygodnie trzyma się je w ręku i tyle w temacie. Nawet na tych grało mi się lepiej, niż na tych od Sony ->
/ ofc kwestia gustu :)
Pad od Xbox 360. Choć nie jest idealny, bo tworzywo z którego został wykonany mogło by być lepszej jakości. Choć przez pierwszy miesiąc chuchać i dmuchałem na niego, to i tak jakimś cudem w bardzo łatwy sposób udało mi się go porysować :) Analogi też mogły by działać lepiej i nie sprawdzają się w każdej grze idealnie. Ale to szczegóły, bo pod względem kompatybilności nie ma sobie równych. Mało tego że wykrywa każdą grę która obsługuje pada, to również z wibracjami nie ma problemu. Czego nie można powiedzieć o innych padach.