Jaki jest wasz ulubiony słodycz?
Mam ochotę na coś słodkiego ale nie wiem na co. Jaki słodycz dostępny w polskich sklepach/piekarniach jest waszym ulubionym?
Czekolad
[8] Mam wstręt od dziecka do chałwy. Naprawdę może to komuś smakować.
Zrób se chleba z dżemem czy coś.
Ja znacznie od słodkich wolę słone rzeczy. Oczywiście nie za dużo bo niezdrowe, ale z drugiej strony cukier też nie za zdrowy. W sumie to wszystko jest niezdrowe... ;(
[9] Może. Ostatnio zrobiłem sobie ciasto chałowe. Poważnie :)
edit:
Jakbyś nie wierzył tu masz linka do przepisu :)
http://arafatka35.bloog.pl/id,333814357,title,Ciasto-chalwowiec,index.html?smoybbtticaid=610b72
emil kuroń - Być może rzeczywiście brzmi to trochę dziwnie, ale jest to chyba poprawne.
słodycz
1. «słodki smak»
2. «coś słodkiego, głównie nektar kwiatów» [głównie=/=wyłącznie]
3. «cecha miłych, czasem mdławych zapachów»
4. «cecha dźwięków łagodnych i harmonijnych»
5. «czyjaś dobroć, łagodność, czułość i delikatność»
6. «coś, co sprawia przyjemność»
W sumie to ciężko wybrać mam
wymienię kilka
-czekolada a zwłaszcza wedlowska mleczna i nadziewana
- baton pierrot,bajeczny oraz 3bit
- bezy
ale wolę i tak czipsy od słodyczy
Chipsy, popcorn, mars, twix... a z wypieków to przede wszystkim babeczki i jabłecznik <mniam>
Cukier
Rewelacyjne było ferrero rosze albo rafaello ale tak drogie, że nie sposob tego kupować.
Świetne tez są belgijskie czekoladki.
Pamiętam też taki baton noname, od dawna go nie widziałem :(
Nie jem słodyczy. Jedynie lody.
Chałw najlepszy!
Ostatnio w Brukseli zakupiłem sobie trochę tamtejszej czekolady, drogo strasznie ale smak nieziemski.
Fett
Kaufland, Rossman (tak, ten od kosmetyków :), Intermarche, Piotr i Paweł, Tesco
w sumie niewiele jest sklepów gdzie tego nie ma
czekolada z nadzieniem malinowym/truskawkowym co sie az tak rozwalaja te kostki chyba wedla
i marcepan w czekoladzie oo tak
Ostatnio bardzo smakuje mi Czekolada Belgijska z Biedronki (zwłaszcza biała). A z klasyków Kinder Czekolada i Jajko z Niespodzianką.
Narobiliście mi smaka....................... idę zrobić chleba ze smalcem.
Nussbeisser czyli czekolada z orzechami lub jak to nazywa moja siostra - „czekolada z okienkiem".
I tylko oryginalna bo to, co sprzedaje Alpen Gold to jest g*wno w papierku jak nie gorzej...
Prócz tego wszystko, co zawiera rodzynki. Tak jak ludzie ich nie lubią tak ja je uwielbiam.
No i oczywiście lody - gałkowe, włoskie czy z pudełka.
Sorbet próbowałem ale nie podszedł mi.