Jaka rasa psa
Ogólnie przymierzam się do przygarnięcia zwierzaka. Nie mam za bardzo jeszcze założeń. Może być mały, może być duży. Zawsze podobały mi się owczarki niemieckie za inteligencję. A z wyglądu to wybrałbym chyba Corgi.
Jaka rasa psa jest wg Was najbardziej ok?
A jakie masz oczekiwania wobec psa? Chcesz z nim mocno trenować, zapewniać dużo ruchu, czy bardziej do pomiziania. Założenia są istotne, bo zły dobór psa kończy się cierpieniem zarówno właściciela, jak i zwierzaka.
Jeśli to twój pierwszy pies i powiedzmy, że spędzasz sporo czasu poza domem (albo w ogóle, czasem nawet wyjście po listy jest ciężkie), to też nie rozważałbym psa ze schroniska. Porady typu, nie wiesz jaki pies, to weź psa ze schroniska, jak nie miałeś nigdy żadnego, to jedna z gorszych porad jakie można dostać. Nie masz zielonego pojęcia na jaką jednostkę trafiasz, te psy mają różne problemy psychiczne, duuużo większe prawdopodobieństwo lęku separacyjnego i wymagane jest więcej pracy. Nawet ze szczeniakami.
Kupując psa określonej rasy, masz jakąkolwiek kontrole nad niektórymi cechami. Wiadomo, każdy pies jest inny, ale schematy są widoczne w określonych rasach.
I nie wspieraj Januszy rozmnażających psy w szafie i sprzedających ich jako rasowe za 500 zł.
Dzięki za fajne rady. W sumie to mi się to wszystko dopiero klaruje. Z ruchem to umiarkowanie, praca hybrydowa, więc trochę jestem w domu. Ale właśnie owczarka chyba sobie odpuszczę z tego względu, że obawiam się czy podołam jego wymaganiom.
Więc coś dla początkującego niewymagającego :)