Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Jaka opinia jest prawdziwa, ale społeczeństwo nie jest jeszcze gotowe, żeby ją zaakceptować?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
07.08.2026 10:10
Fett
😃
1
3
odpowiedz
Fett
262

Jaka opinia jest prawdziwa, ale społeczeństwo nie jest jeszcze gotowe, żeby ją zaakceptować?

Nie chodzi mi o zwykłe „unpopular opinion” w stylu „ananas na pizzy jest dobry” albo „nie lubię psów”.

Bardziej o rzeczy, które Waszym zdaniem są prawdziwe albo przynajmniej bardzo prawdopodobne, ale powiedzenie ich głośno kończy się zwykle oburzeniem, wyśmianiem albo natychmiastowym przypisaniem człowieka do jakiegoś obozu.

Coś, o czym myślicie: „za 20-30 lat to będzie oczywiste, ale dzisiaj jeszcze nie wolno tego powiedzieć”.

Może dotyczyć społeczeństwa, związków, wychowania dzieci, pracy, technologii, polityki, kultury, pieniędzy, edukacji - czegokolwiek.

Jedyny warunek: spróbujcie uzasadnić, dlaczego uważacie, że to prawda, a nie tylko wrzucić najbardziej kontrowersyjne zdanie, jakie przyjdzie Wam do głowy.

Zobaczymy, czy ten wątek dożyje drugiej strony.

07.08.2026 15:27
ASHERIX
1.1
odpowiedz
ASHERIX
63
Centurion

Fett Starszym należy się szacunek. Szacunek należy się ty, którym się należy. To, że ktoś jest w jakimś wieku nie znaczy, że nie jest mendą i złym człowiekiem, którego szanować nie ma podstaw.

edit:
Trochę chyba odwróciłem niechcący, ale wiadomo o co chodzi.

post wyedytowany przez ASHERIX 2026-08-07 15:29:52
07.08.2026 11:01
T_bone
7
10
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Że rodzynki w serniku są ok.

07.08.2026 10:59
MaDmeC
6
6
odpowiedz
8 odpowiedzi
MaDmeC
117
Generał

A masz tak że dwie: Polska to przeciętny europejski kraj, małżeństwa gejów od dawna powinny być legalne i nic nikomu do tego.

08.08.2026 23:51
WolfDale
😁
24
5
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Że Ziemia jest płaska i zatruta chemtrejslami oraz rządzona przez tajny rząd człekokształtnych jaszczurów zwanymi Reptilianami.

07.08.2026 10:16
Herr Pietrus
2
3
odpowiedz
Herr Pietrus
247
Jestę Grifterę

Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy? ;)

07.08.2026 10:21
Łosiu
3
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
Łosiu
295
LeChuck

GRYOnline.pl

MAX

1. Na szacunek trzeba sobie zasłużyć.
2. Nic ci się nie należy, bo się urodziłeś.

Ta takie dwa triggery zwłaszcza w rozmowach z młodym pokoleniem.

07.08.2026 10:27
Fett
3.1
1
odpowiedz
Fett
262

Łosiu nie tylko z młodym. Nic mnie tak nie triggeruje jak wtedy gdy ktoś mówi "należy mi się" :D

T_bone
3.2
3
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Dokładnie takie lekcje dostał z pewnością Barron Trump od swojego ojca.

07.08.2026 20:15
3.3
odpowiedz
damianyk
166
Nośnik Treblinek

Łosiu Przecież to starzy utrzymują, że starszym należy się szacunek. Jakby czymś wielce wymagającym było zestarzenie się.

08.08.2026 06:02
PersonifikacjaCienia
3.4
5
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Łosiu Na szacunek trzeba sobie zasłużyć

Nie zgadzam się. Szacunek do drugiego człowieka powinien być podstawą w naszym codziennym życiu a nie jakąś nagrodą dla ludzi z którymi są zgadzamy, których polubimy - którzy na niego zasłużyli. Dopiero startując z pozycji szacunku do drugiego człowieka można zjeżdżać do absolutnej jego utraty.
Dla mnie, to raczej: "Na utratę szacunku możesz sobie zasłużyć"

10.08.2026 20:59
elathir
3.5
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

To w sumie zależy od tego, po którą definicję szacunku sięgniemy bo są dwie.

Albo za słownikiem jest to podejście do rzeczy godnych uznania, to wtedy trzeba sobie zasłużyć, albo w potocznym rozumieniu traktowanie innych tak jak samemu chce się być traktowanym, choć tutaj prawidłowym określeniem jest traktowanie kogoś z godnością.

07.08.2026 10:51
4
2
odpowiedz
RP73
72
Pretorianin

Opinia: swiat glupieje w tempie wykladniczym. Cos, co kiedys by nie przeszlo, obecnie akceprowane jest przez (glupie) tlumy. Co w tym najgorsze? Otoz teraz mozna sie z tym nie zgadzac, albo wrecz protestowac. Ale przyjdzie czas, gdy owe tlumy same z siebie rzekna: no i wuj z tym. Popatrzmy na wiecej kotkow i AI kotkow. Byleby bylo krotko i kolorowo. Problemy? Oj tam, daleko od nas.

Czyli zgodza sie, ale przejda nad tym do porzadku. I rak sobie bedzie spadac

MaDmeC
6
6
odpowiedz
8 odpowiedzi
MaDmeC
117
Generał

A masz tak że dwie: Polska to przeciętny europejski kraj, małżeństwa gejów od dawna powinny być legalne i nic nikomu do tego.

07.08.2026 20:41
6.1
odpowiedz
damianyk
166
Nośnik Treblinek

madmec Ale to nie jest niepopularna opinia

08.08.2026 12:58
MaDmeC
6.2
1
odpowiedz
MaDmeC
117
Generał

damianyk no nie wiem, idz do przeciętnej polskiej rodziny/ towarzystwa i wyglos.

08.08.2026 14:15
09.08.2026 11:39
MaDmeC
6.4
1
odpowiedz
MaDmeC
117
Generał

damianyk Czyli zmienia sie pozytywnie, dobry znak.

09.08.2026 13:26
Maverick0069
6.5
odpowiedz
Maverick0069
123
THIS IS THE YEAR

madmec No bo nic nikomu do tego, tylko za dużo telewizji się ogląda:)

10.08.2026 09:41
elathir
6.6
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

madmec tutaj starczy zamiast określenia małżeństwo użyć związek partnerski i poparcie leci gwałtownie w górę (praktycznie tylko adopcja jest powszechnie odrzucana, reszcze przejdzie).

11.08.2026 12:44
MaDmeC
6.7
odpowiedz
MaDmeC
117
Generał

elathir jakkolwiek by to nie było nazwane, to obecny rezydent palacu prezydenckiego nie podpisze.

13.08.2026 10:20
elathir
6.8
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

madmec no on tak, zresztą nie podpisał wersji bardzo kompromisowej dostosowanej pod konserwatystów z PSL.

07.08.2026 11:01
T_bone
7
10
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Że rodzynki w serniku są ok.

07.08.2026 11:06
Czarny  Wilk
8
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Czarny Wilk
152
Generał

GRYOnline.pl

Twoje ulubione studio developerskie też używa AI do tworzenia gier.

Po prostu ma na tyle instynktu samozachowawczego, by się do tego głośno nie przyznawać. Ale za 20 lat już będzie o tym mówić otwarcie.

07.08.2026 11:21
Amadeoosh
8.1
3
odpowiedz
Amadeoosh
25
Generał
MAX

Czarny Wilk

Z AI to w ogóle jest burdel, bo może oznaczać wszystko albo nic.

Czy jak wrzucę compilation error do google, i widzę rozwiązanie podrzucone przez Gemini (nie muszę szukać po stackoverflow), to jest już przesadne używanie AI?

Czy jak IDE (autocompletion) podpowiada mi jak dokończyć linijkę, tak jak robiło to 15 lat temu (ale teraz bazuje na Copilocie) to jest przesadne używanie AI?

Czy jak wrzucę LLMowi listę URL i powiem "we wszystkich linkach zamień port na 10443" to jest już przesadne używanie AI? (mógłbym to zrobić ręcznie, strata czasu).

Czy jak mu powiem "wygeneruj mi teksturę do wnętrza kubka herbaty, który będzie stał w rogu sceny i niekoniecznie da się do niego zajrzeć" to jest już używanie AI? Czy jak sobie oszdzędzę dosłownie 2 minut w photoshopie, to jest przesadne używanie AI?

Czy jak w photoshopie użyję "generative fill" do zapełnienia dziury w teksturze, to przesadne używanie AI?

Generalnie te protesty i oburzenie są zabawne, bo AI jest i będzie absolutnie wszędzie - jako naczelny hater nie jestem tym zachwycony, ale takie realia.

07.08.2026 11:27
Czarny  Wilk
8.2
2
odpowiedz
Czarny Wilk
152
Generał

GRYOnline.pl

zgadzam się. I uważam też, że ta histeria i palenie na stosie wszystkich możliwych przypadków użycia więcej szkodzi niż pomaga, bo jedynie utrudnia wypracowanie jakichś sensownych standardów gdzie faktycznie AI dużo pomaga i nie szkodzi (praca nad kodem, prototypowanie, bardzo wczesne koncepty wizualne), a gdzie powinno już być odcinane (faktyczne praca twórcza i artystyczna).

07.08.2026 11:10
Morgana
9
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Morgana
145
EDGElord
PLUS

Większość graczy to niemyślące matoły.

07.08.2026 18:08
NicK
9.1
odpowiedz
NicK
241
Smokus Multikillus

adam11$13 A to ciekawe... Możesz rozwinąć?

08.08.2026 13:34
Silas1415
9.2
1
odpowiedz
Silas1415
34
Konsul
Wideo

adam11$13 Tak jak pewien mędrzec kiedyś powiedział: https://www.youtube.com/watch?v=8moZs5ALaQY

12.08.2026 00:02
WolfDale
9.3
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

NicK Gracze są jak narkomani, kupią wszystko bez żadnego zastanowienia i dlatego z fajnego niszowego rynku gier zrobiła się kopia tego co mamy z filmami czy muzyką.

07.08.2026 11:15
Loon
10
1
odpowiedz
Loon
146
mohenjodaro
07.08.2026 11:31
QrKo
11
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
QrKo
176
Yarr!

Fotowoltaika się opłaca
Samochody elektryczne mają większy sens niż się wszystkim wydaje

10.08.2026 09:43
elathir
11.1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

QrKo w sumie, ludzie raczej wierzą, w to, ze fotowoltaika się opłaca, bo widać to po tym ile osób ją montuje i jakie są kolejki do sprawdzonych ekip montażowych.

Z autami elektrycznymi jeszcze chwilę to zajmie, bo technologia ledwo co weszła w faze dojrzałą, a rynek ma sporą inercję.

10.08.2026 10:08
QrKo
11.2
odpowiedz
QrKo
176
Yarr!

elathir oj, siedzę na kilku grupach związanych z PV na FB i uwierz mi że liczba płaskoziemców których zdaniem całe OZE to spisek Tuska jest ogromna.

10.08.2026 10:39
elathir
11.3
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

QrKo tacy zawsze się znajdą i zawsze będą bardzo wokalni, jednak chyba większość problemu z fotowoltaiką nie ma, z wiatrakami szybciej jest większy, ale tam chodzi głównie o obawy dotyczące hałasu.

Jak niedaleko mojego rodzinnego domu budowali nową linie kolejową, to też była garstka bardzo głośnych protestujących, była to zdecydowana mniejszość, bo większość była za budową, ale tamci byli tak wokalni, że aż o nich w gazetach pisali jako o sprzeciwie lokalnych mieszkańców. Doszło do tego, że wręcz ludzie zaczęli rozważać kontrmanifestację.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-10 10:41:43
07.08.2026 11:36
12
3
odpowiedz
pisz
197
nihilista
PLUS

Życie to po prostu obieg węgla w przyrodzie.

07.08.2026 12:01
tomazzi
13
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
tomazzi
41
Generał

Polska bez napływu imigrantów wymrze śmiercią naturalną

07.08.2026 15:22
Fett
13.1
1
odpowiedz
Fett
262

tomazzi pytanie czy serio musi nas być coraz więcej i po wieki wieków musimy być czystymi Polakami? naturalnym cyklem rozwoju cywilizacji jest to, że narody upadają, zmieniają się, ewolouują. Ja nie wiem czy to dobrze, że ludzi jest coraz więcej więc po co na siłe zwiększać demografie?

07.08.2026 17:35
tomazzi
13.2
1
odpowiedz
tomazzi
41
Generał

Fett nigdzie nie twierdzę, że trzeba zwiększać demografię

07.08.2026 21:37
Fett
13.3
odpowiedz
Fett
262

tomazzi Ty nie... :)

07.08.2026 21:43
Papa Nurgle
13.4
odpowiedz
Papa Nurgle
39
Generał

tomazzi Kwestia jakich imigrantów, jak to będą pakole i subsaharyjskie tarantule na łbie, to wiele to nie pomoże temu krajowi. Jak to mają być osoby z naszego kręgu kulturowego - jak najbardziej.

07.08.2026 12:38
cycu2003
14
4
odpowiedz
cycu2003
271
Legend
MAX

Dobro wraca 😑

07.08.2026 13:19
DiabloManiak
15
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
DiabloManiak
259
Karczemny Dymek

Pozycja Polski na świecie w XX wieku.

Wraz z masą mitów i przekłamań w stylu
że druga wojna światowa była o Polskę, wspólność narodowa polaków w okresie międzywojennym, iż Anglia i Francja w 39 nas zdradzili, że mieliśmy samochody i przemysł samochodowy przed wojną, że po wojnie mieliśmy "własne" auta, czy że byliśmy "bogatym" krajem z mocną armią po takie pierdołki jak że Fiat to polska marka i to fiat był najpopularniejszą u nas marką przed 2WŚ

I długo jeszcze wymieniać..

Kiedy zostaną zwalczone te mity? pewno nigdy bo nikt się nie przyzna bo narodowość runie :P

post wyedytowany przez DiabloManiak 2026-08-07 13:26:04
07.08.2026 14:17
maciell
15.1
1
odpowiedz
maciell
144
Senator

DiabloManiak Spoko ja musialem ostatnio pokazac komus wiki, ze Nivea nigdy nie byla Polska firma. Do dzisiaj wielu ludzi ma przekonanie, ze zostala zalozona w Polsce przez Polakow.

07.08.2026 15:02
hopkins
15.2
odpowiedz
hopkins
240
Zaczarowany
MAX

maciell Dlatego ja mówię, że był z mojego miasta, a nie, że z Polski :)

07.08.2026 14:55
16
odpowiedz
ZŁ
118
3 grosze

Teza: W dzisiejszych czasach powinno się przywrócić karę śmierci

Uzasadnienie - każdy kto miał w rodzinie osobę chorą, która musiała spędzić czas w szpitalu miał szansę zauważyć, że życie człowieka jest g.. warte - ludzie umierają, a odpowiedzialni za organizację odwracają głowę lub wzruszają ramionami.
Każdy kto padł ofiarą przestępstwa też to mógł zauważyć.

Śmierć ludzi zabitych na drogach przez pijaków i ćpunów, śmierć ludzi z powodu braku opieki zdrowotnej, brak opieki nad osobami starszymi powszechnie się toleruje (lub potępia się tylko słownie i na bezsensownych cichych marszach życia - z których bandyci i ich adwokaci się śmieją).
Dlaczego wobec tego nie toleruje się śmierci kogoś kto stanowi realne zagrożenie i za kogo jeszcze trzeba płacić? Dlaczego politycznie poprawni, oderwani od życia hipokryci, siedzący za płotami i budką ochroniarza mają tu decydujący głos?

Patrząc z innej strony - ludzi przybywa i brak zasobów jest coraz bardziej widoczny. Prędzej, czy później ktoś zacznie redukować "popyt". Wprowadzenie tu i tam powszechnej eutanazji (niewyobrażalne jeszcze w czasie, gdy rejestrowałem się na tym forum) jest tego potwierdzeniem. Jeśli określenie "kara śmierci" jest nieakceptowalne to może po prostu "eutanazja bandytów" (definicja bandyty do ustalenia).

spoiler start

chciałeś dyskusyjnej opinii, to masz ;)

spoiler stop

post wyedytowany przez ZŁ 2026-08-07 15:13:07
07.08.2026 20:29
17
1
odpowiedz
damianyk
166
Nośnik Treblinek

Każdy pociąg seksualny inny niż umożliwiający płodzenie potomstwa jest dysfunkcją organizmu.

Jesteśmy bardzo skomplikowanymi maszynami które powstały na drodze miliardów lat kumulowania ulepszeń.

post wyedytowany przez damianyk 2026-08-07 20:38:10
07.08.2026 20:39
Soulcatcher
18
odpowiedz
12 odpowiedzi
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

To że to już nie są nasze czasy. Nasza epoka skończyła się a żyjemy w przyszłości naszych dzieci.

mało popularna opinia, z którą nikt się nie zgadza, a jakże prawdziwa.

07.08.2026 21:09
HETRIX22
18.1
odpowiedz
HETRIX22
225
PLEBS
PLUS

Dziwne, żeby miałby się z tym zgodzić ktoś kto ma mniej, niż 50 lat :D

07.08.2026 21:21
Soulcatcher
18.2
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

HETRIX22 No widzisz, nie jesteś jeszcze gotowy aby to zaakceptować :)

Pisząc „dzieci” miałem na myśli istoty 10 letnie, to w ich epoce żyjemy, w ich czasach.

post wyedytowany przez Soulcatcher 2026-08-07 21:24:06
07.08.2026 21:23
Loon
18.3
odpowiedz
Loon
146
mohenjodaro

Soulcatcher a to jest uniwersalna prawda od zawsze czy teraz wyjątkowo tak się ułożyło?

07.08.2026 21:32
Soulcatcher
18.4
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

mohenjodaro Razem z rozwojem ludzkości ta sytuacja przyspiesza. Być może za niedługo każde pokolenie będzie żyło w innych czasach. Jak wymyślono radio to ta epoka trwała kilkadziesiąt lat. Jak internet się upowszechnił to wydawało nam się że ta era potrwa wiecznie, a minęło 30 lat i już wchodzimy w nowe czasy.
Osoby które urodziły się w 2026 roku, gdy będą pełnoletnie będą żyły w całkiem innych czasach.

Dlatego uważam że nam się wydaje że to nasze czasy, a tak naprawdę to początek innej ery.
Nikt nie jest gotowy to zaakceptować i mało kto w to wierzy, a tak jest.

07.08.2026 22:33
18.5
1
odpowiedz
damianyk
166
Nośnik Treblinek

Soulcatcher Mi się jednak wydaje, że czasy "należą" do tych, którzy faktycznie mają na nie wpływ, czyli do ludzi między 30 a 60 rokiem życia. Pokolenia młodsze dopiero budują swoją pozycję, starsze często nie rozumieją aktualnego świata i podejmują błędne decyzje. Ludzie w wieku produktywnym mają już możliwość kształtowania rzeczywistości, w tym również pokoleń młodszych.

08.08.2026 05:49
PersonifikacjaCienia
18.6
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Soulcatcher To że to już nie są nasze czasy. Nasza epoka skończyła się a żyjemy w przyszłości naszych dzieci.

Może jakbyś dookeślił kogo wrzucasz do tego worka, jak rozumiesz "czasy/epokę", to bardziej przychylnie patrzyłbym na to stwierdzenie, ale tak podane jest po prostu pustosłowiem, czymś co brzmi intrygująco i nic więcej.
Bo widzisz, można spojrzeć na temat tak, że każdy z Nas ma swoje czasy (rozumiane ściśle jednostkowo, od momentu narodzin i osiągnięcia stanu świadomości do momentu śmierci, ewentualnie do utraty stanu świadomości). Ja mam swoje i Ty masz swoje nawet wtedy, gdybyśmy urodzili się w tym samym miejscu i tym samym czasie. Każdy z Nas zbiera indywidualnie doświadczenia, otaczają Nas różne sytuacje (bo każdy z Nas ma swoją perspektywę tych samych zdarzeń) i kształtują inne wpływy, które dochodzą do Nas w różnym czasie i różną intensywnością (dostęp do Internetu jest tu świetnym przykładem). Świat każdego z Nas jest różny - zawsze (nawet mając wspólnych rodziców)! Jednocześnie jako istoty tworzące społeczności potrafimy kreować wspólną rzeczywistość, czy to w mniejszy czy większy sposób narzucamy pewne normy i zachowania, tworzymy wspólnie rzeczy, które w danym momencie historii świata można jasno wskazać. Ale nadal, Twój 1995r. będzie zupełnie innym punktem czasu niż mój (nie wspominając już o kimś z Ameryki czy Afryki), a tym samym Twoja pula tych punktów czasu utworzy sumarycznie inny obraz życia (inny "Twój czas") niż u każdego innego człowieka, który świadomie żyje własnym życiem.
Podsumowując, pojęcie "nasze czasy" nie ma żadnego sensu bez doprecyzowania. Im więcej osób włączysz pod pojęcie "nasze", tym bardziej ogólny obraz dostaniesz - to jak iloczyn zbiorów, tylko wspólne elementy.

08.08.2026 09:08
Soulcatcher
18.7
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

PersonifikacjaCienia

Tematem miało być: „opinia jest prawdziwa, ale społeczeństwo nie jest jeszcze gotowe, żeby ją zaakceptować” i taką opinię moim zadaniem zaprezentowałem.

Każdy z nas uważa że żyje w „centralnym punkcie”, że to jego czasy. Twierdzisz że każdy ma swoje czasy, tak zgadzam się z tobą, większość ludzi tak uważa.

A ta moja „opinia” jest właśnie taka że w dzisiejszych czasach większość się myli, wypiera to i nie chce zaakceptować tego że jest inaczej.

Każdy buduje swoje życie przeżywa go i dla niego jest ono ważne i znaczące. Tyle że to co dzieje się teraz na świecie, w technologii i społeczeństwie, co nam wydaje się ważne i znaczące, a to takie nie jest, za 100 lat nikt nie będzie opisywał tych czasów jak my, Nikt ich tak nie zapamięta. Ludzie będą pamiętali te czasy jako początek nowej ery. Nie wiem jak będzie się nazywała, ale będzie to era w której zmieni się balans na świecie, zmieni się sposób życia, a AI inaczej ustawi nas w społeczeństwie. To będzie wielka zmiana, na miarę rewolucji przemysłowej czy elektryfikacji.

Więc dlatego piszę że żyjemy w czasach naszych dzieci, bo dopiero jak one będą dorosłe zostanie to skonsumowane i osiągnie swój szczyt. To już nie są nasze czasy, choć uważamy inaczej, to już kolejna epoka która się zaczęła, a tylko nam się wydaje że nadal żyjemy w „naszych czasach”.

Ci co teraz są młodzi i nowocześni, gdy dojdą do starości, nie dostaną kontynuacji „ich czasów” tylko obudzą się w świecie diametralnie innym.

To jest niewygodna opinia z którą ludzie się nie zgadzają, nie akceptują tego że ich złote czasy to już przeszłość, nie chcą tak myśleć, co nie zmienia faktu że to prawda.

08.08.2026 11:25
PersonifikacjaCienia
18.8
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Soulcatcher
Teraz lepiej rozumiem, co miałeś na myśli, mimo to, pozwól, że wyrwę sobie zdanie z kontekstu:
To będzie wielka zmiana - będzie!
My nadal czekamy na ten przełom, który faktycznie zapoczątkuje nową erę, ale jeszcze go nie ma (i wątpię, by był on bezpośrednim następstwem ostatnich lat działań w tym zakresie). Tylko dlatego nie mogę się zgodzić, że ta Twoją opinia jest zgodna z tematem.

08.08.2026 11:32
Soulcatcher
18.9
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

PersonifikacjaCienia

"będzie!"
Ta zmiana już następuje, tylko ja tak jak inni jeszcze nie jestem tego świadomy :)

Ja pozostanę przy swoim zdaniu. Moje doświadczenia z AI, jeżeli chodzi o pracę wyraźnie wskazują że mniej więcej rok temu weszliśmy w nową erę, która oczywiście będzie się nadal rozwijała i zmieniała wszystko, choć większość z ludzi udaje że nic się nie zmieniło.

08.08.2026 12:04
PersonifikacjaCienia
18.10
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Soulcatcher
No i znowu wracamy do kwestii perspektywy, bo przy moich "pracach", nadal AI nie ma żadnego sensownego wykorzystania choć regularnie daje "jej" szansę 🤷
No cóż, czas pokaże ✌️

08.08.2026 12:55
Soulcatcher
18.11
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

PersonifikacjaCienia wiele osób zawsze będzie pracowało bez AI. Ale obecność AI zmienia całe społeczeństwo. Pomyśl inna edukacja, substytucja kontaktów społecznych, wspomniane w tym wątku inne zachowania seksualne, globalny nadzór, brak anonimowość itd.
Ja nie chcę ustalać czy to dobrze czy źle, bardziej mi chodzi o to że dawny świat odszedł już w niepamięć, nadszedł nowy, tylko jeszcze udajemy ze tak się nie stało :)

08.08.2026 16:35
PersonifikacjaCienia
18.12
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Soulcatcher
No właśnie dlatego nie osiągniemy konsensusu, bo to czy AI zmieni społeczeństwo (myślę o stałych zmianach) zależy tylko od Nas i póki ludzie żyją świadomie własnym życiem, to zawsze tak będzie. Nie widzę sytuacji żeby w kolejnych, wskazanych w temacie, 20-30 latach musieć być częścią tego. Jak człowiek chce, to zawsze znajdzie alternatywę. Tak samo do tej pory żyją ludzie, którzy zupełnie nie korzystają ze smartfonów czy komputera (nie tylko starzy).

Owszem, AI jest obecne i jest to zmiana, to nie ulega wątpliwości, ale nie dotyczy ona wszystkich i mimo wielkich nakładów, nie jest (przynajmniej jeszcze) na tyle istotna z punktu widzenia świata. Możliwości potencjalnie są ogromne. I dobre i złe rzeczy mogą nadejść wraz z jej rozwojem a raczej jej rozwinięciem. Ale epokowego przełomu nie widzę. Może nastąpić lada moment, ale jeszcze go nie ma.

07.08.2026 23:42
Viti
19
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Viti
295
Dziadek Pterodaktyl

Coś, o czym myślicie: „za 20-30 lat to będzie oczywiste, ale dzisiaj jeszcze nie wolno tego powiedzieć”.

Przespaliśmy możliwość cofnięcia antropomorficznych przyczyn zmian klimatycznych.

10.08.2026 23:11
19.1
odpowiedz
ZŁ
118
3 grosze

Viti Myślę, że nie przespaliśmy. Po prostu (skuteczne) metody usuwania tych przyczyn były nieakceptowalne i 30 lat temu, i obecnie. Ponadto byłoby to trudne do wykonania z technicznego punktu widzenia.
ps. czy w tym kontekście nie powinno być "antropogennych przyczyn"?

08.08.2026 00:30
Papież Flo IV
20
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Papież Flo IV
112
Kardynał

Że wszędzie ludzie są tacy sami, tylko polityka i religia dzielą ich na tyle by się wzajemnie napierdali... a nie, czekaj, przecież ludzie tego nigdy się nie nauczą haha.
To może coś nawiązując do ostatniej mody panującej na golowym newsroomie: Pokolenie Z wcale nie odpowiada za największe problemy dzisiejszego świata.

08.08.2026 09:09
Soulcatcher
20.1
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

papież Flo IV Oczywiście że nie odpowiada, bo jeszcze niewiele zrobiło. Co nie oznacza źe części tych problemów nie generuje :)

08.08.2026 09:50
Wrzesień
👍
21
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
84
Idiot Doom Spiral

Dobry bait.

08.08.2026 12:27
21.1
4
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

Wrzesień Zgadzam sie, ten watek to dobry bait. Dzieki niemu wiadomo kto ma nasrane pod czerepem tak mocno, ze mozna z miejsca dodac go do ignora.

08.08.2026 10:02
twostupiddogs
22
1
odpowiedz
1 odpowiedź
twostupiddogs
274
Legend

Wirtualna rzeczywistość i roboty dokonają rewolucji w sferze seksu w takim stopniu, że obecny kwik feministek to jest pikuś.

12.08.2026 09:42
twostupiddogs
08.08.2026 12:39
mgr. Kuba
23
odpowiedz
1 odpowiedź
mgr. Kuba
174
-
MAX

Dlaczego mój post zniknął? xD

post wyedytowany przez Admina 2026-08-08 12:43:12
08.08.2026 12:42
Łosiu
23.1
5
odpowiedz
Łosiu
295
LeChuck

GRYOnline.pl

MAX

mgr. Kuba Soul już nie pracuje w golu. A złamałeś § 2. punkt b regulaminu:

nie wolno obrażać i poniżać w jakiejkolwiek formie innych Użytkowników Forum (w tym pracowników i współpracowników firmy Webedia Polska SA), czyli publikować postów oszczerczych i napastliwych, naruszających dobra osobiste lub wolność obywatelską, propagujących, popierających i/lub głoszących nietolerancję, ksenofobię, przemoc, nienawiść czy dyskryminację na tle rasy, wyznania, orientacji seksualnej, płci itp.;

08.08.2026 23:51
WolfDale
😁
24
5
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Że Ziemia jest płaska i zatruta chemtrejslami oraz rządzona przez tajny rząd człekokształtnych jaszczurów zwanymi Reptilianami.

09.08.2026 13:31
Maverick0069
25
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Maverick0069
123
THIS IS THE YEAR

Prawdziwa opinia to taka, że jesteś szarym praktycznie nic nie znaczącym organizmem.
Za 100 lat nikt o Tobie nie będzie pamiętał więc tak się nad wszystkim nie spuszczaj.
Gdyby nie było praw i kar to cała masa ludzi by grabiła, wykorzystywała i krzywdziła drugiego człowieka.
Każdy Cię okłamie jeżeli będzie mógł na tym skorzystać w jakimś wymiarze.
Nie istnieje coś takiego jak altruizm.

09.08.2026 14:23
Loon
25.1
1
odpowiedz
Loon
146
mohenjodaro
10.08.2026 08:46
Fett
25.2
odpowiedz
Fett
262

Maverick0069 odwieczne pytanie czy człowiek stworzył cywilizację, ponieważ jest słaby, czy może jednak człowiek staje się słabszy, ponieważ cywilizacja chroni go przed konsekwencjami słabości.

09.08.2026 14:29
-=Esiu=-
😁
26
1
odpowiedz
-=Esiu=-
227
Everybody lies
MAX

To nie korporacje, a gracze są winni wszelkich wyciętych zawartości z gier, dlc, early accesów, podnoszenia cen, końca pudełek/płyt i innych złych praktyk dzięki którym korpo zarabia na nich jeszcze więcej.

To, że korpo jest chciwe i ma głupie pomysły to nie znaczy, że gracze powinni iść i brać od nich wszystko jak leci. No ale potem pojawia się argument "moja kasa to sobie z nią robię co chce" i dziękuję, dobranoc. Cierpią wszyscy gracze :)

09.08.2026 17:30
Łosiu
27
odpowiedz
1 odpowiedź
Łosiu
295
LeChuck

GRYOnline.pl

MAX

Tak w sumie to ja mam też problem z gadkami w stylu "korpo jest wszystkiemu winne". Bo bardzo wygodne przykrycie prawdy, że to ludzie są wszystkiemu winni. Bo to mityczne korpo to nic innego jak zbiór ludzi, a każdy z nich chce zarabiać więcej "bo mu się należy". Mniej więcej.

Generalnie wszystkiemu winna jest tylko i wyłącznie ludzika chciwość. Na każdym szczeblu.

09.08.2026 18:35
Widzący
27.1
odpowiedz
Widzący
264
Legend

Łosiu Dodam, chciwość bezsensowna, mnożenie nieistniejących i nieużywalnych pieniędzy. To pierwotna ludzka cecha.

09.08.2026 18:40
28
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Interior666
172
Generał

1. Państwa narodowe. Widzę w zachodnich społeczeństwach coraz większy poziom świadomości. Mam przeczucie, że w najbliższych dekadach mit państwa jako konstruktora dobrobytu będzie upadał i ludzie coraz bardziej będą sobie zdawać sprawę, że żyją w totalitarnym społeczeństwie pod przykrywką demokracji w której to i tak w najważniejszych aspektach jak polityka monetarna, relacje międzynarodowe, kontrola już niemal każdego aspektu życia wyborcy nie mają nic do powiedzenia. Tak jak 500 lat temu chrześcijanie wierzyli w to, że gdy oddadzą oszczędności życia księdzu to trafią do nieba tak dzisiaj większość uważa, że podatki służą temu by społeczeństwo kwitnęło (szkoły, drogi, usługi publiczne etc...) a nie widzą prawdziwego celu jakim jest budowanie wielkiej machiny zbierającej kapitał polityczny na każdym kroku, indoktrynacji, regulacji, dzielenia społeczeństwa na wieczne wojny które odwracają uwagę: lewica vs prawica, kobiety vs mężczyźni etc, oraz wszechobecna idiotokracja, która to sprzyja demokracji, gdzie ten który więcej krzyczy uznawany jest za tego który ma rację. Jednym słowem, to co zawsze, dążenie do wolności. Jako, że kasta rządząca nigdy nie oddaje swej władzy dobrowolnie, bez rewolucji się nie obejdzie.

P.S Potrzeba czasu by generacja boomerów odeszła w zapomnienie. To oni są najbardziej sceptyczni. Pokolenie milenialsów dostrzega, że coś jest nie tak ale dalej żyją w przekonaniu, że "to kwestia wyboru partii" a nie strukturalnych zmian w architekturze systemu. Pozwolę zacytować słowa Randolph Bourne: "Starsi są zawsze optymistyczni w swoich poglądach na teraźniejszość i pesymistycznie odnoszą się do przyszłości, zaś młodzież jest pesymistyczna wobec obecnego stanu rzeczy i wspaniale pełna nadziei jeśli chodzi o przyszłość. A nadzieja ta jest dźwignią postępu - można byłoby powiedzieć jedyną dźwignią postępu."

2. Człowiek konsument. Tak jak wyżej mam wrażenie, że coraz większa ilość osób dostrzega, że masowy konsumizm do którego zostaliśmy wychowani przez system jest drogą donikąd. Zawsze gonimy za szybszym samochodem, lepszą pracą, większym domem, wakacjami w coraz to bardziej egzotycznych miejscach czy żony z większymi cyckami. Jakość nad ilością i spokój ducha nad wieczną gonitwą.

3. Mógłbym jeszcze dodać masową utratę wiarygodności pieniądza fiducjarnego.

post wyedytowany przez Interior666 2026-08-09 18:48:08
10.08.2026 09:02
28.1
1
odpowiedz
Sebcza_k
46
Generał

Interior666 - ja przestałem już wiele lat temu, teraz dla mnie najważniejszy jest spokój i czas wolny, który mogę spedzić jak chcę. Nie potrzebuję większego domu, lepszego auta... wystarczy mi to co mam i cenię sobie to, że mogę w spokoju spędzać czas.

10.08.2026 08:52
29
odpowiedz
6 odpowiedzi
Astral Persecutor
25
Pretorianin

Ukraińców nikt nie chce w UE pomimo ich szantażu. Cywilizowanym krajom jest potrzebny bufor bezpieczeństwa (ziemia niczyja) między kulturą zachodu a dziczą wschodu.

post wyedytowany przez Astral Persecutor 2026-08-10 08:52:40
10.08.2026 08:58
Soulcatcher
29.1
1
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

Astral Persecutor Ukraina to Polska sprzed 40 lat i świetnie będzie pasowała do Europy, bardzo nas wzmocni.

10.08.2026 09:23
Fett
29.2
1
odpowiedz
Fett
262

Astral Persecutor Jakoś nikt nie ma problemu z Litwą, Łotwą, Estonią i Rumunią

10.08.2026 09:48
elathir
29.3
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Soulcatcher o ile kopniemy ich w tyłek w sprawie korupcji. Bo dla tych co znam, to ta kwestia była największym szokiem kulturowym po przeprowadzce do Polski. I tak my też mieliśmy ten problem w większej skali ale chyba nie aż takiej.

Jest to po prostu krok konieczny w pierwszej fazie integracji (oczywiście wystartowanie go, bo rozwiązanie problemu zajmie minimum 10 lat), jak się go ogarnie to pójdzie z górki. Koniec końców, mam nadzieję, że się uda, choć pewnie trochę to zajmie.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-10 10:37:44
10.08.2026 09:56
29.4
1
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

Astral Persecutor Niemcy pisali tak samo o polakach 30 lat temu.

10.08.2026 11:15
Soulcatcher
29.5
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

elathir Oczywiście masz rację. Wiele muszą zmienić. Dlatego piszę że Ukraina jest jak Polska 40 lat temu. U nas było bardzo podobnie, również w temacie korupcji i złodziejstwa. Tak nas wszystkich ruskie wytrenowały od 2 wojny. Ale wszystko da się naprawić.

10.08.2026 19:39
Bezi2598
29.6
1
odpowiedz
Bezi2598
198
Legend

Astral Persecutor
No to mój hot take:

Dalej bliżej nam do dziczy wschodu niż kultury zachodu

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-08-10 19:46:04
10.08.2026 09:50
elathir
30
odpowiedz
1 odpowiedź
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

https://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Downsa-Thomsona

Poszerzanie dróg, budowanie wielopasmowych przelotówek itd. w centrach miast* nie ma żadnego sensu, generuje tylko olbrzymie koszty i praktycznie żadnych korzyści.

*Mowa o większych miastach i dotyczy to dróg miejskich, drogi tranzytowe poza centrami miast, takie jak obwodnice, autostrady itd. rządzą się innymi prawami.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-10 09:50:51
12.08.2026 10:14
elathir
30.1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

W sumie jak rzadko udzielam się na socjalnach innych niż to forum, o ile można je w ogóle uznać za media społecznościowe, tak ostatnio mi się to zdarzyło i właśnie w wymienionym temacie.

Sam jestem kierowcą, ba nawet lubię prowadzić, ale najlepiej w trasie albo po mieście nocą. Ale ja naprawdę nie rozumiem co siedzi niektórym ludziom w głowie, zalicza się ich często do grupy określanej jako przyspawanie do fotela, pomiary, badania, doświadczenia z innych krajów jasno pokazują, że dokładanie pasów ruchu i poszerzanie dróg w miastach nic nie daje a jedynym rozwiązaniem na koki jest ograniczenie liczby aut (np. przez połączenia kolejowe w systemie Park&Ride), a ci dalej się upierają, że nie, tym raz to na pewno zadziała inaczej. Trochę jak z komunistami przekonanymi, że myśmy jeszcze nie mieli prawdziwego komunizmu i jak oni wprowadza to tym razem zadziała.

10.08.2026 15:00
Lilus
31
2
odpowiedz
7 odpowiedzi
Lilus
142
Redberry Belle

Bycie w ciąży jest bardzo męczące, poród jest ciężkim przeżyciem, wydalenie łożyska jest de facto wydaleniem wytworzonego organu i krwawienie po porodzie to gojenie się wielkiej rany w środku, a opieka tylko we dwoje to akrobacje. Mnóstwo matek wymaga później opieki psychologicznej (ojcowie również), nierzadko antydepresantów. Temat wyszedł jakiś czas temu w wątku o 800+, zaś artykuły pokazujące te ponure strony rozmnażania się są często komentowane jako zniechęcanie do macierzyństwa, a to po prostu brutalna prawda :P

post wyedytowany przez Lilus 2026-08-10 15:02:07
10.08.2026 15:07
tomazzi
31.1
odpowiedz
tomazzi
41
Generał

Lilus ale to chyba każdy dorosły wie i akceptuje

10.08.2026 15:24
Lilus
31.2
odpowiedz
Lilus
142
Redberry Belle

tomazzi mój feed na fb oczywiście wyczaił po przeglądaniu matkogrup, że interesują mnie te treści, więc podrzuca mi wątki w temacie i wygląda, że nie, nie każdy, no chyba że to już tylko boty zaprzeczają rzeczywistości, żeby wywoływać inbę ;] natomiast, jeśli na społeczności GOLowej każdy dorosły to wie i akceptuje, to tylko się cieszyć, że środowisko jest rozgarnięte.

10.08.2026 15:32
T_bone
31.3
1
odpowiedz
T_bone
284
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Lilus rel.🤝

12.08.2026 08:59
Fett
31.4
odpowiedz
Fett
262

tomazzi niestety większość dowiaduje się po fakcie

12.08.2026 19:23
NicK
31.5
odpowiedz
NicK
241
Smokus Multikillus

Lilus To jest temat, który mógłby otworzyć szeroką dyskusję. Nie tylko co do tego, jak różnie ludzie oceniają ciążę, poród czy macierzyństwo. Można to rozpatrywać pod tak wieloma aspektami, że jak o wszystkich myślę, to odechciewa mi się pisać, bo nie wiem od czego zacząć ;) Zmiany i różnice kulturowe, społeczne, wpływ social mediów, medycyna, wreszcie różnice w postrzeganiu świata przez jednostki, dotychczasowe doświadczenia życiowe, wychowanie... i pewnie jeszcze wiele czynników, których nie wymieniłem.

post wyedytowany przez NicK 2026-08-12 19:27:33
13.08.2026 08:07
Racja
31.6
odpowiedz
Racja
17
Generał

Lilus Do 30stki najlepiej mieć już 2 dzieci.

13.08.2026 08:29
Widzący
😁
31.7
odpowiedz
Widzący
264
Legend

Lilus Jak tak dalej pójdzie to kobiety, w ramach emancypacji, będą chciały mieć swoje nazwiska. Się będzie działo.😁

10.08.2026 19:45
Bezi2598
32
odpowiedz
7 odpowiedzi
Bezi2598
198
Legend

GOL dojrzał, zdziadział, skapcaniał. Mamy tu poważną dyskusję, każdy wygłosił kulturalnie swój hot take, nikt nikogo nie obraża, nikt nawet nie napisał nic szczególnie głupiego albo odklejonego, każdy wymienił się swoim zdaniem, a reszta zaakceptowała.

Gdyby podobny wątek był stworzony 10-15 lat temu to pewnie skończyłoby się mocną gównoburzą, kilkoma banami, skasowaniem wątku, pojechaniem po rankingu, zakończeniem przyjaźni, być może ktoś poniósłby jakieś straty materialne w prawdziwym życiu.

A dzisiaj? Człowiek czyta cały wątek dyskusji i ani razu nie zastanawia się nad wejściem na czyjść profil żeby sprawdzić czy od zawsze był odklejeńcem czy tylko ostatnio. Smutne co czas robi z ludźmi :D

10.08.2026 20:04
Loon
32.1
3
odpowiedz
Loon
146
mohenjodaro

Bezi2598 Człowieku poleciało jakieś 10 postów z tego wątku 😂

10.08.2026 20:05
Łosiu
32.2
1
odpowiedz
Łosiu
295
LeChuck

GRYOnline.pl

MAX

Bezi2598 I prawie dałem bana, ale się powtrzymałem. Ale fakt faktem, staramy się, żeby to forum wyróżniało się od łajna na socialach. I to się raczej nie zmieni.

10.08.2026 20:32
Bezi2598
32.3
odpowiedz
Bezi2598
198
Legend

O to coś mnie ominęło. Ale widzę, że w numeracji tylko 5 posta brakuje więc to chyba jakiś pojedynczy przypadek :D

12.08.2026 12:05
dafton.
32.4
1
odpowiedz
dafton.
37
Generał
MAX

Bezi2598 Oj było już paru ancymonów tu, zdążyłem część do ignora dać nawet. XD

13.08.2026 08:09
Racja
32.5
odpowiedz
Racja
17
Generał

Łosiu Spokojni z banami bo muszę skończyć liczyć upały.

13.08.2026 08:31
Łosiu
32.6
odpowiedz
Łosiu
295
LeChuck

GRYOnline.pl

MAX

Racja Spokojnie. Żadnego już daaawno nie było. Peace i miłość na Ziemi.

17.08.2026 11:36
ASHERIX
32.7
1
odpowiedz
ASHERIX
63
Centurion

Łosiu Mnie ciekawi ile razy i co trzeba napisać, żeby z forum definitywnie wylecieć (ciekawość taka po prostu, czy wewnętrzne ustalenia w firmie czy kwestia czysto uznaniowa). Do dziś śmiga sobie radośnie gość, który każdego, kto nie jest biały jak śnieg określa mianem "czarnuch" etc. Fajnie, że posty lecą po jakimś czasie, do następnego odpalenia się takich jednostek i od nowa zabawa. Jak to ktoś wyżej już napisał, odechciewa się zgłaszać.

13.08.2026 08:39
Bullzeye_NEO
📄
33
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bullzeye_NEO
252
1977

kazdy jeden furras powinien zostac poddany leczeniu psychiatrycznemu

o i hobby horsing tez

post wyedytowany przez Bullzeye_NEO 2026-08-13 08:40:55
13.08.2026 09:33
Fett
33.1
odpowiedz
Fett
262

Bullzeye_NEO u mnie w okolicy jest taka mała, może 8-letnia dziewczynka co systematycznie trenuje hobby horsing przed domem. Skubana ma konkretny wyskok! I to w dodatku z głową konia między nogami. Wszyscy ją kojarzą, kibicują i nawet to jest pocieszne, dodaje takiego kolorytu lokalnej społeczności. Gorzej jak za 10 lat nadal to będzie trenowała... z doczepionym sztucznym ogonem szopa i przypinką Naruto

13.08.2026 10:16
Widzący
33.2
odpowiedz
Widzący
264
Legend

Fett Ale tylko ogon i przypinka (raczej przylepka)?🤣

13.08.2026 10:23
Fett
33.3
odpowiedz
Fett
262

Widzący nie no jeszcze obowiązkowo czarne spodnie rurki, pasek z ćwiekami i longshirt w białe i czarne paski :D

13.08.2026 09:50
34
odpowiedz
Darek1785
13
Generał

Ja znam taką jedną i zastanawiam się czy gdy ją ujawnię za kilka miesięcy to czy ludzie uwierzą patrząc na to jak są ciemni i niekumaci.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-08-13 09:50:29
13.08.2026 10:26
Iselor
35
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Iselor
52
Senator
MAX

Że Diablo to cRPG.

13.08.2026 10:41
elathir
35.1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Iselor bo to nie cRPG, jest to RPG ale cRPG to nie każdy RPG na pc a ich specyficzna grupa, tak samo jRPG, choć też wydawane na pc nie są cRPG. H&S to po prostu jedna z gałęzi RPG, jak aRPG, cRPG czy jRPG.

Kiedyś cRPG oznaczało cumputer RPG by odróżnić je od TTRPG (table top), ale dzisiaj raczej pod tym skrótem zalicza się classic computer RPG, czyli gry RPG na komputer, pośród których fundamentu nie ma elementów zręcznościowych oraz są produkcjami w stylu zachodnim.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-13 10:45:58
13.08.2026 10:44
Iselor
35.2
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX

elathir elathirze, całe życie byłem przekonany że cRPG = computer Role Playing Game :)

13.08.2026 10:46
elathir
35.3
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Iselor edytowałem powyżej, bo tak kiedyś ten skrót rozumiano, ale z racji an rozwój gatunku znaczenie tego akronimu wyewoluowało.

13.08.2026 10:54
Iselor
35.4
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX

elathir Ale to nie jest wątek od erpegów :) Potrolować trochę musiałem :) Natomiast oczywiście nie zgodzę się dalej bo nie ma żadnej encyklopedycznej definicji ustalonej przez jakieś gremium Mistrzów RPG z Planety Ziemia, więc dla mnie cRPG - computer xd A cała reszta to podgatunki ale wciąż mieszczące się w gatunku. Akurat nie ty byłeś celem tego posta, ja po prostu trolluję tych, którzy mi obrażają kochane Diablo, które ma korzenie w Ultimie Underworld, Angbandach itd. Diablo jest piękne i wspaniałe i jest kanonem cRPG, czy tam RPG, jak zwał tak zwał, o!

End of Topic bo sie podniece a w moim wieku nie wypada.
A właśnie sobie gram w Immortal nekrofilem, zobaczymy czy przejdę bez monetyzowania. Klimat ta gierka ma, graficznie ładnie jak na darmówkę, są znajome postacie - NPC, fajnie że fabuła jest kanonicznym uzupełnieniem tego co się działo między Diablo II a Diablo III.

post wyedytowany przez Iselor 2026-08-13 10:57:12
13.08.2026 10:52
Devilyn
36
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Devilyn
226
Organised Chaos

Oblivion jest beznadziejnym cRPGiem który naszkodził bardzo gatunkowi.

17.08.2026 12:17
elathir
36.1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Devilyn z tym się akurat wiele osób zgadza.

No i pamiętajmy, to, że ktoś uważa ją za dobrą grę wcale nie oznacza, że uważa za dobrego RPG. Przykładowo ja lubię skyrima jako symulator turysta na odprężenie gdy chce pograć w coś causalowego gdzie nie musze się specjalnie wysilać (jako alternatywa dla GTA, ETS itd. a nie BG3 czy POE2) ale i tak uważam go za absolutnie beznadziejnego RPG.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl