Jaką kuchnie lubicie najbardziej?
Jak w temacie, jaka kuchnia Wam najlepiej podchodzi/jaką uważacie za najsmaczniejszą. Wasze TOP3.
Dla mnie (lista głównie oparta na smakach próbowanych podczas wojaży):
TOP1) Zdecydowanie gruzińska. Bo uwielbiam kolendrę :P A tak na poważnie to zakochałem się w różnego rodzaju khinkali (najlepsze jest mother of khinkali czyli ogromne khinkali po odwiązaniu wysypują się mniejsze, khachapuri (tu moim fawortem jest w wersji adjaruli, ale też imeruli jest dobre), chashuhuli (Mięso - cielęcina jest smażone, a następnie duszone z pomidorami. Podane na gorącym półmisku - rewelka), jest jeszcze zupa charczo, Dużo tego mają i w zasadzie wszystko czego próbowałem było top.
TOP2) chińska - nie mylić z tajską :P Tu można wymieniać milion potraw których nawet nie umiem powiedzieć co to było a było wybitne. Wiadomo PRZEbogata kuchnia uzależniona od regionu, próbowałem pewnie 0,1% tej kuchni ale się zakochałem. Np. w Macau bardzo smakowały mi pork chop buny i słynne tartaletki jajeczne, w Hongkongu dim sumy różnej maści, a na kontynencie ichnie flaczki. Problem jest taki, że chińczycy jedzą dosłownie wszystko i szybko idzie się naciąć na coś co w naszym kręgu kulturowym jest nieakceptowalne.
TOP3) hiszpańska - tu wiadomo paella valenciana, churrosy, gazpacho, tapasy, patatas bravas, sos mojo rojo, mięsa (uwielbiam takie rzeczy jak chorizo, jamosn serrano, fuet). No dużo tu też tego. Też wg mnie bardzo dobra kuchnia.
ps. żeby nie było to dopiszę, że kuchnia polska top of the top a schaboszczak z kapustą uber alles :P
Ogólnie wschodnio-azjatycka, może trochę mniej tajska, bo przesadzają według mnie z ostrością. Uwielbiam łączenie smaków - słodki, słony, kwaśny, umami. Plus jest tak wciąż wiele rzeczy, które w Polsce są dosyć egzotyczne.
Marokańska - masa przypraw i ciekawych smaków, z racji bycia krajem muzułmańskim, to mięsa są tam raczej z gatunku tych lżejszych - żadnej wieprzowiny, a wołowina była tam zawsze ciężko dostępna.
Polska - mamy naprawdę czym się pochwalić. Od prostych, ale wciąż smacznych potraw, aż po naprawdę wyszukane dania, choćby z dziczyzny. I świetnie znamy się na mięsach.
Kazda smaczna. Wszedzie znajdziesz dobre dania nawet w UK. Czy to Full English Breakfast, Chiken Tikka Masala, czy pierogi z PL czy arabskie / tureckie kofty/ czy ryz na 1001 sposobow z Indii lub azji pd-wschodniej, jesli jest dobrze przyrzadzone to chetnie zjem.
Kuchnia mojej zony xD
Nie chodzę za wiele po restauracjach, mialem okazje jesc we Wloszech i w Czechach i to co u nas jadlem a podaje sie za wloskie dania czy pizze, to jest to wloskie tylko z nazwy.
Ostatnio bylem pierwszy raz w zyciu na ramenie i to mi smakuje, moglbym to jesc czesto jak nasze klasyczne dania.
A poza tym jakos smakow na zagraniczne żarcie nie mam.
Na wczasach w zeszlym roku stolowalem sie w chorwackiej knajpie, jadlem dobre jedzenie, ale nie analizowalem czy to regionalne czy typowe :D
Via Tenor
meksykańska
włoska
polska
gruzińska
S Tier: Polska
A Tier: Włoska, połudowo-wschodnio azjatycka (tajska, kantońska, wietnamska itd. czyli mleczko kokosowe i ostro)
B Tier: Japońska, Hiszpańska, Czeska, Grecka, Marokańska
Co uwielbiam w nich:
Polska - zupy i mięsa duszone we własnym sosie, dziczyzna, grzyby
Włoska - proste danie a dobre, sery (i danie o nie oparte) oraz owoce morza
Południowo-wschodnio azjatycka - połączenie smaków, ostry, słodki i kwaśny. Najlepsza kuchnia jeżeli chodzi o dania wegetariańskie
Japońska - shushi, ryby, dania w tempurze
Hiszpańska - szynki, ogólnie wędliny, owoce morza, fenomenalna wołowina
Czeska - kaczka, kapusta i knedle, fenomenalne połączenie. Podobna do naszej a jednak trochę się różni
Grecka - owoce morza, fenomenalne wykorzystanie baraniny i warzyw, lekkie dania z małą ilością mięsa ale bogatym smakiem
Marokańska - tajina (te dania duszone w glinianych naczyniach), uwielbiam je. Kofta w ich wykonaniu też jest spoko, wolę od tureckiej.