Moje propozycje to:
GeForce GTX 295
Radeon HD 5850
GeForce GTX 460-1GB
Radeon HD 7770
i jeszcze małe pytanie czym sie różni wejście PCI 2.1 OD PCI 2.0 I PCI 3.0 czy da rade np podłączyć karte z 2.0 do wejścia 2.1 albo 3.0 ?
Najlepsza opcja to gtx 460
Starych graf nie polecam, więc 295 odpada, w dodatku amd zlewa na stery, kto wie 4000 już zlali, może niedługo 5000 zleją, także 5850 też odradzam.
Tak samo może być problem z innymi amd, no ale nowsze jeszcze można się skusić.
Teoretycznie 7770 to podobna, a stockowo nieco lepsza od gtx 460 (ale chyba 768 mb) karta, jest jeszcze 6850, ale to podobna sprawa do gtx460.
Zależy czy kręcisz, mimo, że gtx 460 to pierwsza fala kart dx11 od nv, ta karta to idealny wybór cena/wydajność, zwłaszcza wersja 1gb która spokojnie pokonuje wszystko co tu wymienione po OC do taktów gtx560 co nie będzie trudne do osiągnięcia.
w Twoim wypadku wersja pci nie ma znaczenia, wszystko będzie działać.
Problem może być jak masz tylko 2 rdzenie, stery nv są zoptymalizowane pod 4 rdzenie, zależy jaki proc.
no ok a jakaś inna karta do 450 zł ? i jeszcze jedna sprawa nie bede bawil sie w oc
Nie słuchaj kaszanki. Najlepszą kartą do 450 zł jest HD5850 który spokojnie rywalizuje z 470tką.
Z kolei nieco słabszą o wydajności 460/6850 jest HD7770 i to jest właśnie najbardziej trafny zakup. Z tego powodu, że przy jego kupnie otrzymujesz gwarancję.
Od HD5850 lepsza jest gtx 295, polecam zajrzeć do komparatora.
Aczkolwiek potrzebuje ona niezwykle dobrego zasilacza, jest kartą dwurdzeniową i musi działać pod 6pin+8pin.
to co na 1 miejscu jest hd5850 na 2 hd7770 a na 3 gtx460/hd6585 ?
Nie słuchaj gości którzy nie mają pojecia i fanboi amd.
Żadnej grafy bez dx11 nie bierz, starych serii od amd też nie bierz, raz, że nigdy nie wiesz czy na ciebie nie trafi problem ze sterem, dwa, że mogą zakończyć wsparcie tak samo jak zakończyli dla 4000 i niżej.
Stare grafy od amd nie radzą sobie dobrze z nowszymi grami gdzie dx11 to podstawa, kiepsko radzą sobie w tasselacji, jak chcesz AMD to minimum bierz coś z serii 6xxx, niżej nie warto.
Więc gtx 2xx coś od nv odpada, amd 5xxx też odpada.
Nie wierz tym oszołomom, odwiedź AnandEech czy wątki na forum pclab.
Każdy ci powie, że najlepiej brać gtx 460 1GB, którą można odkręcić bez żadnego trudu, kto by nie chciał darmowej wydajności i to sporo, 7770 ledwo w kilku grach jest lepsze od 460 i to marne parę klatek.
6850 to jest to samo co 460, tyle, że 6850 już nie podkręcisz, bo jest wyżyłowana na maksa.
Nie bierz starych kup od amd, jak wyrwiesz tanio 6870 to wtedy opłaca się amd i to jest jedyna karta która by się opłacała od amd w tym budżecie o ile za tyle dorwiesz.
Na pierwszym miejscu jest gtx 460 1GB, wiem co mówię, większość gier jest optymalizowana także pod nv.
Jak nie dorwiesz 6970 to bierz gtx 460 1GB jedyna i najlepsza opcja, po śmiesznie prostym OC i tak zmiecie wszystko, no i wsparcie od nv i bez problemów ze sterami jak to bywa u amd.
Jeżeli natomiast masz tylko 2 rdzenie to musisz wziąć 6850 lub polować na 6870, chyba, że bardzo chcesz nv, co ja zdecydowane zalecam.
to ja morze napisze tak kyura jest lepsza hd7770 czzy gtx 460 1 gb mam i3 550 2r/4w
przemo dopiero co wstalem mam kaca a ty mi o słowniku napierda..sz wyluzuj człowieku
ale co ty możesz wiedzi o kucu przemo zamiast siedzic przed kompem wyjdź na miasto i sie zabaw bo z ciebie nic ciekawego nie wyrośnie ]
to jak do ktoś konkretną odp na moje pytanie ?
Nowy HD770, lub używany, trochę wydajniejszy HD5850 (HD6850 też jest ok, ale jeśli już rezygnować z gwarancji, kupując kartę używaną, to lepiej kupić wydajniejszą).
GTX460 1GB, nie jest złą kartą (zwłaszcza, że mona dorwać używanego już za 3,5stówy), ale drivery nvidii sypią sie przy dwurdzeniowym procesorze.
Upewnij się też, że masz zasilacz odpowiedniej jakości, by czasem po tygodniu od wymiany karty, nie założyć kolejnego wątku- "Zasilacz spalił mi komputer, jakie nowe części polecacie?".
zasilacz mam taki Tacens Radix 450 W
a zależało by mi na nowej karcie więc moge brać hd 7770 albo w ostateczności hd 5850 używaną?
i chciałbym przypomnieć ze nie bd ich kręcił
Jeśli chcesz nową, to do 450zł nie znajdziesz niczego lepszego od HD7770. najtańsze chodzą po ~400zł, za 450zł dostaniesz wersję z lepszym chłodzeniem, podkręconą fabrycznie, np:
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/5838595
Jak zdecydujesz się na używaną, to HD5850 będzie dobrym wyborem. Czasami może się tez trafić okazja i nie wiele drożej dostaniesz szybszego HD6870.
Zasilacz jest ok- wystarczy do wszystkich tu wymienionych kart.
dzięki wielkie Przemo za pomoc :P
!!!!!!![TEMAT ZAMKNIĘTY]!!!!!!!!!!!
Nie słuchaj ludzi którzy nie maja pojęcia o czym piszą, PrzemoDZ jest niedoinformowany.
Skoro masz i3 HT 4 wątki to może być nv, drivery się nie sypią tylko są optymalizowane pod 4 rdzenie, bo to jest przyszłość.
PrzemoDZ gówno ci poradził, czemu wierzysz takiemu lemurowi, GTX 460 1GB + OC i wszelkie amd zmiecione za ta cenę...
Proszę bardzo 7770 - dostająca BATY
http://www.anandtech.com/bench/Product/536?vs=542
GTX 460 bez OC, po OC to już tylko 7770 można zbierać z ziemi...
Gry są robione pod NV, ostatni raz ostrzegam, nie bierz amd w tej cenie.
no to w ch.j ale teraz mam dylemat nie wiem co brac :)
i jeszcze taka sprawa ze mam kartę nv i jak zmienię na nv to raczej nie bedzie problemów ze sterownikami a jak zmienię kartę na amd to mogą być kłopoty ze sterownikami ?