Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Jaka karma dla psa?

08.07.2011 16:16
Playboy95
👍
1
Playboy95
65
Ora Pro Nobis Lucifer

Jaka karma dla psa?

Witajcie,

Od jutra będę szczęśliwym posiadaczem 8 tygodniowego owczarka niemieckiego długowłosego i z racji tego chciałbym się dowiedzieć jaka karma z obecnie dostępnych na rynku będzie dla niego najwłaściwsza?

08.07.2011 16:18
2
zanonimizowany789322
28
Senator

Royal Canin junior

Sam jestem bardzo wierny tej marce. Swojego dalmatyńczyka od małego karmiłem ich karmą i jest zdrowy.

08.07.2011 16:20
gracz12301
😉
3
gracz12301
121
AFC
Wideo

Polecam Pedigree.

http://www.youtube.com/watch?v=PHO9rrENUCI

Twój piesek będzie robił zdrową kupkę :)

08.07.2011 16:22
Saul Hudson
4
Saul Hudson
53
Legend
Wideo

Polecam Pedigree.

http://www.youtube.com/watch?v=PHO9rrENUCI

Twój piesek będzie robił zdrową kupkę :)

A ogon będzie łysieć.

08.07.2011 16:24
Megera_
5
Megera_
153
Furia

Na pewno żadna komercyjna z supermarketu. Royal Canin, Eukanuba, ew. Bosch.

08.07.2011 16:24
Mr.B-F
6
Mr.B-F
107
Generał

np. purina i eukanuba. Pedigripalami etc. to juz nawet moj ojciec nie karmi swoich psow, a on z punktu widzenia wielu osob, o zwierzeta w ogole nie dba ;d

edit dol: bo na "gry-online" nikt nie ma psa, a jak ma to karmi chlebem.

08.07.2011 16:25
😁
7
Dycu
65
zbanowany QQuel

"Gry-Online" ^^

Zaprawdę, powiadam Ci, forumowi psi-dietetycy Ci pomogą!

08.07.2011 16:27
Megera_
8
Megera_
153
Furia

Dycu
Phi, ja się czuję trochę kompetentna. Ty po kursie z dietetyki też będziesz ;P

Purina jest karmą z średniej półki, polecałabym stosować jak piesek będzie większy, ew. mieszać pół na pół z Eukanubą albo Royalem.

08.07.2011 16:28
Aen
9
Aen
249
Anesthetize

Na początek wystarczy Pedigree Junior (który jest lepszy jakościowo od Chappi chociażby), jeśli mówimy o karmach "sklepowych" to jest to chyba najlepszy wybór. Najlepsza jakość to wspomniany Royal, jednak nie każdego zwyczajnie stać. Zobacz jak pies reaguje na zwykłą (wspomniane Pedigree), jeśli nie będzie problemów (świąd, łysienie, biegunki, świadczące o alergiach) to inwestuj w Royala.

08.07.2011 16:28
EnX
10
EnX
174
White Dragon

Najlepiej taka jaką polecał ci hodowca, i jaką karmił szczenię. Poza tym: Royal Canin, Taste of the Wild, Bosch.

Od biedy można spróbować Hill's lub Bozita.

08.07.2011 16:31
settoGOne
11
settoGOne
89
settogo

Bozita Junior - karmiłem tym szczeniaki bokserki i rosły bardzo fajnie. Szukałem długo karmy, ta jest godna polecenia. Po pierwsze w Szwecji karmy robi się zupełnie inaczej, inne standardy. Po drugie jest kaloryczna, ma odpowiednio wszystko zbilansowane.

bosch,bozita,acana,eeeewentualnie royal canin, ale generalnie: kanadyjskie i szwedzkie karmy rulez

08.07.2011 16:32
nutkaaa
12
nutkaaa
196
Panna B

Ja sama swojego karmiłam przez pierwszy rok Royal Caninem, później próbowałam przerzucić go na coś tańszego - Purina Pro Plan, nie była zła, ale nie do końca służyła mojemu psu i strzałem w dziesiątkę okazała się karma Bosch :)

W każdym razie nie karm Eukanubą - baaardzo dużo negatywnych opini słyszałam, od nieprzyjemnych zapachów zostawianych przez psa, po sylwetke 'nasterydowanego koksa' ;) Mój sam będąc tylko parę dni na eukanubie zostawiał gigantyczne krowie placki

Jeśli będziesz eksperymentował z karmą, pamiętaj, żeby z dnia na dzień nie zmieniać marki, ale stopniowo przyzwyczajać do innej karmy - ja np. mieszałam jedną karmę z drugą zwiększając codziennie proporcje drugiej.

Także podsumowując na pierwszy rok z mojego doświadczenia polecałabym Royal Canin Maxi Junior, a później po roku-1,5 sprawdzić PURINA PRO PLAN ADULT LARGE BREED ATHLETIC LAMB & RICE lub tańszego Boscha Adult Maxi

08.07.2011 16:33
Aen
13
Aen
249
Anesthetize

settogo - Jakie standardy masz na myśli?

08.07.2011 16:34
Megera_
14
Megera_
153
Furia

Aen
Ale to jest owczarek niemiecki. Z taką podatnością rasy na wszelkie choroby, bałabym się mu dawać komercyjne shity.. Poza tym mówili mi na wykładach, że w Pedigree są jakieś wiórki z drzew iglastych, fu. ;)

Możliwości finansowe to jest w sumie jedyny ogranicznik. Warto pamiętać, że nawet najgorszy shit komercyjny z supermarketu będzie lepszy niż jedzenie domowe i karmienie "na oko" - bo każda karma komercyjna jest zbilansowana.

08.07.2011 16:35
settoGOne
15
settoGOne
89
settogo

Aen --> czytalem ze szwedzi maja inne normy dotyczace produkcji karm, mniej tego syfu dopierdalaja, a to ze karma potrafi psu zaszkodzic wie kazdt

08.07.2011 16:35
nutkaaa
16
nutkaaa
196
Panna B

Megera -> a może wiesz, czego może brakować mojemu psu, skoro ostatnim czasem wcina korę ;) zazwyczaj interesuje się taką już wysypaną pod roślinkami, mniej męczenia się, ale dwa razy go przyłapałam, jak obgryzał wiśnię ;)

08.07.2011 16:45
Aen
17
Aen
249
Anesthetize

Megera - Mówili Ci bzdury, jeśli chodzi o jakieś wiórki.
Co do rasy, zgadza się, ma sporo predylekcji (od dysplazji stawów przez zapalenie jelit po cukrzycę), ale możesz mi wierzyć że Mars (producent Pedigree) dobrze o tym wie i wie jak robić karmę dla psów. Sam byłem w Sochaczewie i dokładnie widziałem proces produkcyjny. System jakości działa naprawdę bez zarzutu i robi wręcz imponujące wrażenie. Żeby nie było, nie jestem żadnym przedstawicielem Marsa :), po prostu w ramach zawodu przyszłego weterynarza byłem tam na serii wykładów.
Moim osobistym zdaniem jeśli pies nie wykaże objawów żadnych chorób, może dostawać zwykłą karmę. Nie można w sumie powiedzieć "Musi jeść to bo nie urośnie, albo tamto bo zdechnie" :). Każdy zwierzak jest inny, jeden przez całe życie będzie zdrów jak ryba, a drugi dostanie pełen pakiet wad genetycznych i chorób. Można wystartować z Royalem, Hillem czy Boschem jeśli właściciela stać. Nie zaszkodzi, a na pewno wpłynie na włosy czy zdrowie ogólne. Jednak nic się psu nie stanie (jeśli, jak pisałem, nie ma problemów zdrowotnych) jak będzie jadł Pedigree.

08.07.2011 16:45
18
zanonimizowany550804
35
Generał

@16
Milosci.

08.07.2011 16:52
19
quarca
7
Legionista

Masz tu świetną rozpiskę skopiowaną z tego forum: http://www.cockerkaluna.fora.pl/zywienie,20/dobre-i-nie-dobre-karmy-dla-psow,25.html

Dobre karmy:
-Orijen (70% mięsa!)
-Acana (56% mięsa i minimum konserwantów i zboża)
-Pro Plan
-Animonda
-Taste of Wild
-1st Choice
-Nutro Choice
-Best Choice
-Bozita
-Bosch

Średnie:
-Royal Canin (odkąd został przejęty przes MARSa w jego skład weszły szkodliwe konserwanty, jakość spadła, a cena wzrosła)
-Eukanuba (ponoć testuje na zwierzętach!)
-Hill's
-Belcando
-Brit

Karmy złej jakości:
-Pedigree (nie warto wierzyć reklamom - ta karma, podobnie jak niżej wymienione, ma 4% mięsa, mnóstwo konserwantów, dosmaczaczy,uzależniaczy, aromatów...)
-Chappi
-Friskies
-Dog Chow
-Darling
-Frolic
-Jokie
-Buddy
-Mr. Dog
-Puffi
-Canido
-Teo
-Orlando
-Winner
-HappyDog
-Bobik
-Bosch my friend
-Puffi
-Winner,
-Karmy marki własnej "Carrefour"
-Wszystkie inne Lidlowe, z Tesco czy Reala...

Wszystkie z rubryki "karm dobrych" są polecane, więc możesz pokupować kilka małych opakowań i spróbować, co najbardziej posmakuje psu. Skoro mówisz, że to młody ON, to najlepiej kup coś "dla szczeniaków dużych ras".

[20] No nie przesadzaj. Rozpiska może nie jest strasznie dokładna, ale mniej więcej wartościuje te karmy pod względem składu. Co ci w niej nie pasuje?
Mi bardzo pomogła, kiedy wybierałam jedzenie dla swojego ON (Acana)

08.07.2011 16:52
Megera_
20
Megera_
153
Furia

Nutko
Może po prostu jest zapalonym botanikiem? ;) Karmisz go dobrą karmą, więc nie sądzę, by miał jakieś braki.. ewentualnie możesz mu spróbować suplementować kwasy tłuszczowe, bo jeśli już pies ma jakieś niedobory, to najczęściej właśnie te.

No chyba że Pan Doktor Aen coś więcej może na ten temat powiedzieć, bo on, zdaje się, już ma dyplom.. ;)

Aen
O widzisz, mnie wyjazd do Marsa ominął i żałuję, może mi się uda nadrobić na sam koniec studiów.
Czyli w sumie podzielam Twoje zdanie - wolałabym karmić psa karmą z supermarketu, niż dawać mu resztki z obiadu. Tyle że osobiście ostrożnie podchodzę do tematu żywienia ras dużych.. z yorkami by nie było problemu :)

[19]
Oho, od razu widać że to jakiś "hodofca" pisał. :)

08.07.2011 16:55
21
zanonimizowany782436
2
Generał

ja się zastanawiam czemu do ch*ja nie ma takich karm dla ludzi. serio, dla wielu osób byłoby to istne wybawienie i niesamowita wygoda: zamiast latać z siatami zakupów i pieprzyć się z garami w kuchni, kupiłoby się pakę karmy i zjadło porcję ze dwa razy dziennie zapewniając sobie tym samym odpowiednią dawkę niezbędnych składników i gitara.

08.07.2011 17:05
Megera_
22
Megera_
153
Furia

W rozpisce nie pasuje mi to, że jak zwykle w wypadkach forów internetowych wszelkiej maści dogomaniaków informacje są niekompletne, albo przedstawiane w nieodpowiedni sposób.
Główne zarzuty mam do dwóch punktów - wielki wykrzyknik przy Eukanubie, że jest testowana na zwierzętach. Mars też testuje na zwierzętach. Niby jak to inaczej można zrobić?
I co to znaczy "szkodliwe konserwanty"? Każda karma ma konserwanty, bo chodzi o jej trwałość. Ba, zwykła sól jest konserwantem.

Po prostu, mam alergię na domorosłych specjalistów. A może to megalomania, sama już nie wiem.

08.07.2011 17:06
nutkaaa
23
nutkaaa
196
Panna B

codeine -> mój pies jak ja to określam, jest dzieckiem specjalnej troski, ile by mu się miłości nie okazywało, jemu i tak zawsze będzie mało ;) typowy maminsynek, na krok nie odstępuje człowieka ;)

Megera - przez to namiętne podjadanie kory w żartach rozważaliśmy, czy nie przerzucić go na samą korę - za worek 30l wychodzi zdecydowanie taniej niż za 30kg boscha :P

Swoją drogą w [19] jakoś nie chce mi się wierzyć, że Bosch jest bardziej polecany niż Royal Canin ;)

Dla mnie przejściem właśnie na Boscha był zdecydowanie problem cenowy. Jak się trzyma w domu coś co przejada kilogram suchej dziennie to jednak bije po kieszeni ;)

08.07.2011 17:16
Aen
😊
24
Aen
249
Anesthetize

z yorkami by nie było problemu :)
Żartujesz? Yorki to największy bubel w historii hodowli psów. Lata krzyżówek (bo przecież muszę mieć małego by do torebki wszedł, a nie takiego jak natura stworzyła) spowodowały że te psiaki są chodzącymi zbiornikami wad i choróbsk. Raz na poliklinice było ich 8 w ciągu jednego dnia. Lepiej już sobie szczura kupić. Yorki przypominają mi bagienne smoki z Pratchetta, aż dziwne że jeszcze same nie wybuchają, ale to kwestia czasu. Nawet boję się pomyśleć jak im trzeba dopiero układać menu, by się nie zgazowały i nie zdechły.
Listy z 19 nie będę komentował. Proponuję w takim razie wypiąć się na karmy i karmić psa surową wołowiną. 100 procent mięsa!

08.07.2011 17:21
xanat0s
25
xanat0s
248
Wind of Change

Mój psiak dostaje miks - trochę karmy Pedigree + do tego serca/wątróbki/żołądki (wymiennie, coby się mu nie przejadło :)), czasami jakaś szyja indycza czy coś + do tego resztki z pańskiego stołu. I jest zachwycony. Ale to kundel ze schroniska, nie ma wielkich wymagań :)

Za to mój poprzedni pies - rodowodowy czeski terier z początku był karmiony Royal Canin, jak hodowca powiedział. Ale bez przesady, tyle kasy ładować w żarcie dla psa to lekkie przegięcie i dostawał Pedigree + mięsko i nie narzekał :p

Fakt faktem, że przy RC sierść miał znacznie ładniejszą niż przy innym żarciu, ale i tak go nie wystawialiśmy, więc jakoś to przeżył :)

08.07.2011 17:29
26
zanonimizowany5018
15
Legend
Image

Może zapytaj samego psa na jaką karmę ma ochotę?

08.07.2011 17:35
Megera_
27
Megera_
153
Furia

Aen
Chodzi o to, że ja yorkami pogardzam, ale jednocześnie wiem, że to jakieś.. 30% psich pacjentów? :) Toteż niech sobie jedzą co chcą, przynajmniej dadzą nam zarobić. ;))
Listy z 19 nie będę komentował. Proponuję w takim razie wypiąć się na karmy i karmić psa surową wołowiną. 100 procent mięsa!
O tototo, dokładnie. ;))))

xanat0s
Wg statystyk, karmienie psa pełnowartościową karmą i tak jest tańsze, niż prawidłowo zbilansowana /co podkreślam/ karma made at home.
Tyle że wiedza swoją drogą, a praktyka swoją. Swojego psa /4letni mieszaniec ze schroniska/ karmię zwykłym Friskiesem, bo generalnie jest zdrowym psiakiem nie wymagającym specjalnej diety, a ufam Purinie. I ani ja, ani pies nie narzekamy - za to jak na spacerze porwie jakąś resztkę kości mądrze wywaloną przez kogoś przez okno, to mamy murowane zapalenie żołądka i jelit.

08.07.2011 17:58
settoGOne
28
settoGOne
89
settogo

Sama wołowina to by chyba psu wątroba siadła :D

Pytanie jaka karma w sumie w tym momencie już przestało być sensem tego wątku. Posty, że pies to pies i pedigree mu nie zaszkodzi - bo je i żyje są tak samo poprawne jak słowa, że można wpieprzać nonstoper fast-foody i popijać napojami - bo przecież tak żyją miliony ludzi :)

08.07.2011 18:06
xanat0s
29
xanat0s
248
Wind of Change

Megera --> Możliwe, ale szczęśliwie z psiakami nie mieliśmy problemu w związku z dietą.

Aktualny psiak zjada wszystko i nic mu nie jest - widać, że musiał się długo błąkać i żywić ze śmietnika, bo jak przez przypadek coś złapie na spacerze to nic mu nie jest. Ostatnio zjadł jakąś starą zieloną już prawię kiełbasę i tylko się oblizał, a potem, że tak powiem były twarde dowody, więc się nie struł :)

Za to poprzedni nie miał żadnych problemów w związku z ewentualną złą dietą - za to strasznie drogo wyszło jego leczenie w związku z rakiem skóry, wadą serca i padaczką, która objawiła się u niego jak miał jakieś 8 lat. Mein Gott, to dopiero były wydatki - woreczek leków przez kilka lat, operacja jak był młody (wycięcie tego raka), wizyty u weterynarza, nocna jazda do weterynarza jak zjadł kość i go zatkało. Jak teraz o tym myślimy, to sporo ludzi nie wydaje na siebie tyle, co u nas szło na psa. Ale kochał nas niesamowicie, byliśmy mu to winni :)

08.07.2011 18:12
30
zanonimizowany590678
38
Senator

08.07.2011 18:51
matisf 
31
matisf 
87
Generał

Ja sam robie jedzenie dla psa

08.07.2011 18:56
ma_ko
32
ma_ko
61

gruby300 miał/ma psa, podobno bardzo dobrze go karmił

08.07.2011 19:16
Kłosiu
33
Kłosiu
170
Legend

Ja pierdziu, a może zamiast kupować karmę za 20zł kilo załatwić mu jakieś tanie mięcho z ubojni na przykład? Wyjdzie taniej i pewnie dla zwierzaka smaczniej i zdrowiej.

08.07.2011 21:12
Aen
34
Aen
249
Anesthetize

Posty, że pies to pies i pedigree mu nie zaszkodzi - bo je i żyje są tak samo poprawne jak słowa, że można wpieprzać nonstoper fast-foody i popijać napojami - bo przecież tak żyją miliony ludzi :)
Skoro tak twierdzisz.

08.07.2011 21:15
Megera_
👍
35
Megera_
153
Furia

Aen
Postawa godna pana doktora. Zazdroszczę, nigdy się takiej pokory nie nauczę ;)

08.07.2011 21:26
Kłosiu
36
Kłosiu
170
Legend

Generalnie - na wsi karmi się burki tak samo jak dajmy na to na karmie Boscha nutkii - resztki z obiadu - kasza, ziemniaki z tłustym sosem i nieobgryzione gnaty. I psy na tym żyją po kilkanaście lat.
A te specjalne karmy to jest wynalazek ostatnich pięciu lat, typowe budowanie popytu, bo żaden normalny człowiek nie wyda 10 zł dziennie na paczkowaną żywność dla psów, gdy odpadowe mięso kosztuje sporo taniej, a odpady ze stołu - nie kosztują nic.
Fakt, psy się przez kilkanaście tysięcy lat odzwyczaiły od czysto mięsnej strawy, żywiąc się głównie odpadkami ze stołu człowieka, ale nadal są to drapieżniki, i ich układ pokarmowy jest przystosowany do trawienia głównie mięsa. Najlepiej surowego.

08.07.2011 21:30
😉
37
zanonimizowany641506
65
Senator

Czy tylko ja karmię psa "normalnym" jedzeniem? Po co wydziwiać z tymi karmami?

08.07.2011 21:35
EspenLund
👍
38
EspenLund
125
Legend
Image

[36]
<-

Mój je to co zostanie się ze stołu + whiskas (pies i kot wychowane razem...:)) + karma która robią w rzeźni z odpadków. Jest bardzo zdrowy i energiczny :-).

08.07.2011 21:38
EspenLund
39
EspenLund
125
Legend
Image

Swoją drogą - skoro mamy tutaj tylu znawców to niech mi któryś powie co to za plamki na języku, ma je prawie od samego początku.

08.07.2011 21:41
40
wilu25
42
Generał

Może to po prostu łaty? Mój pies ma na gardle czarne plamy - to są łaty, pytałem weterynarza.

Gdybyś ogolił swojego psa z sierści, prawdopodobnie byłby łaciaty, psy po prostu tak mają.

08.07.2011 22:00
😁
41
zanonimizowany4090
97
Legend

Zla karma dla psa oznacza, ze odrodzi sie jako kot.

08.07.2011 22:09
Aen
42
Aen
249
Anesthetize

Megera - Nauczysz się :). Dyżurujesz już na poliklinice? Zobaczysz jakie ananasy przychodzą. Od leczenia zwierzaków lekami dla ludzi po zakładanie obroży przeciwkleszczowej na łapki, bo "zapach z szyi nie przejdzie tak daleko w końcu". Ty rób swoje i wybijaj im pierdoły z głów.
A zresztą, po co mam tu wchodzić w polemikę? To przecież GOL, 95% ludzi tutaj to w końcu alfy i omegi co swoje wiedzą i to wiedzą najlepiej, od prawa po medycynę. Po co gardłować o tym że takie Pedigree czy Royal są produkowane z lepszego mięsa niż połowa konserw dla ludzi. Facet twierdzi że to odmiana psiego McDonald's, jego broszka :)

08.07.2011 22:35
nutkaaa
43
nutkaaa
196
Panna B

Kłosiu, mój kucyk swego czasu był karmiony gotowanym jedzeniem - makaron, warzywa + mostki wieprzowe, żołądki tudzież inne wynalazki - w efekcie walił kupy jak stodoły więc zrezygnowaliśmy z takiego karmienia, pozostawiając przy suchej no i ogonku wieprzowym jako smakołyk w ciągu dnia (rodzice rozpieścili ;)).
Inna sprawa, jak ktoś wspomniał - stan sierści. Jak poleję Boscha rano jeszcze odrobiną oleju kujaweskiego, to moja 70kg kruszynka zaraz dostaje lśniącej sierści, której zazdroszczą mu wszyscy w okolicy ;)
Ale fakt, poprzedniego psa, kundelka, typowego podwórkowca karmiliśmy puszkowanym Chappi z resztkami obiadowymi i 17 lat z nami żył - swoją drogą ten pies był niezniszczalny ;) No i inna sprawa, że kundelek był 10 razy inteligentniejszy od mojego doga i jak chciał walnąć kloca to wychodził sobie sam na spacer po okolicy w celu załatwiania swoich potrzeb, ale to były też inne czasy ;)

A jeszcze odnośnie kociej karmy - jak siostra przywozi swojego sierściucha, to mój nie może się opanować, żeby nie wyżreć mu z miski suchej czy mokrej karmy, jednak w efekcie zasadza takie bąki, że nie powstydziłby się żaden chlew takich zapachów :P W drugą stronę podobnie działa, jak kot się dorwie do karmy psa (jedno sie ziarenko chyba zaspokoiłoby jego apetyt na cały dzień), to też wali bąki na prawo i lewo ;)

08.07.2011 22:47
wojtul
44
wojtul
52
Generał

Resztki z obiadu ;P

spoiler start

Pedigree mój pies wżera aż mu się uszy trzęsą

spoiler stop

08.07.2011 23:12
Megera_
45
Megera_
153
Furia

Aen
Poliklinika, praktyki.. mam obcykane tak +/- podejścia właścicieli i niejednokrotnie krew mnie zalewa - i nie jestem pewna, czy moja wyrozumiałość osiągnęła pożądany level. ;) Za rok o tej porze /mam nadzieję/ będę już zdana sama na siebie - i z moim charakterem, bardzo się o to boję.
Uważam, że obowiązkowo na weterynarii powinny się odbywać zajęcia z marketingu albo coś w tym stylu, bo nie mam pojęcia, jak powiedzieć właścicielowi DELIKATNIE, że gada głupoty i że to co robi jest totalnie złe. ;)

Nuciu
Z tego co zaobserwowałam, to jest standard, że psiaki kocią karmę wchłaniałyby bez ograniczeń. Ponoć jest to dyktowane tym, że wśród psów tak naprawdę nie ma niejadków - jak głód przyciśnie, to przyswoją wszystko, z kotami jest inaczej - jak się zaprze to nie ma bata - przez co karmy są smakowitsze. Ale póki Twój doziu nie miauczy, to nie ma się o co martwić! ;)

08.07.2011 23:17
xanat0s
😊
46
xanat0s
248
Wind of Change

No i inna sprawa, że kundelek był 10 razy inteligentniejszy od mojego doga i jak chciał walnąć kloca to wychodził sobie sam na spacer po okolicy w celu załatwiania swoich potrzeb, ale to były też inne czasy ;)

Mój poprzedni pies był w kwestii załatwiania się inteligentniejszy od następnika, ale na swój sposób - jak w środku nocy go przycisnęło to nie bawił się w budzenie nikogo, tylko lazł do pokoju i załatwiał się pod telewizorem*. I grzecznie szedł spać.

A aktualny pies wskakuje na człowieka, drapie go i po nim skacze dopóki ten się nie obudzi i zaczyna biegać po domu i sapać. Znak, że chce, żeby go w środku nocy wyprowadzić. No i człowiek nie ma wyjścia, trza iśc...

Jednak wolałem wariant pierwszy, człowiek się wyspał, posprzątał, przewietrzył i wsio, a teraz trzeba się zrywać :P

* - a to akurat ciekawe zjawisko. Załatwiał się tylko tam i zawsze tam - nie mamy pojęcia dlaczego. Wystarczyło zamknąć drzwi do tego pokoju i człowieka w nocy budził, jak miał otwarte to lazł tam. Nie wiem dlaczego :)

09.07.2011 11:37
Aen
47
Aen
249
Anesthetize

Kocia karma zawiera dużo więcej białka, jako że koty są wybitnie mięsożerne. Psa da się utrzymać na roślinkach, kota już nie :). A że psiaki mięso kochają to trąbią kocią karmę jak odkurzacz. Tak naprawdę wszystkie warzywka w konserwach dla kotów są tylko po to by właściciel się cieszył jaką to zróżnicowaną dietę ma pupil.

13.05.2016 09:24
48
1 odpowiedź
olamajorska
2
Junior

ja mojemu kupuje karme doctor dog, jest naturalna, ma duzo blonnika, dzieki niej ma lśniącą i miękką sierść

13.05.2016 10:41
48.1
czader--master
7
Generał

I ma zwiększone libido, ostatnio zaliczył kaczkę w stawie

13.05.2016 11:03
kamilidzik
49
kamilidzik
1
Junior

Ja kupuję pedigree, według mnie jest naprawdę niezła. Przynajmniej dla mojego psa (pekińczyk).

25.05.2016 10:46
50
lollipop
6
Legionista

dla mnie bezkonkurencyjna jest purina :) poleciła mi ją pani ze sklepu apetete.pl i jak na razie sie sprawdza

Forum: Jaka karma dla psa?