Witam!
Mam spory problem, bo nie wiem jak mogę zmienić z windowsa 7 32bit na 64bity. Proszę o pilną pomoc! Wiem, że napewno mój komputer spełnia dane wymagania do tej wersji. Jeszcze raz proszę o pilną pomoc!
Jeśli pytasz czy jest jakiś patch lub "nakładka", to odpowiedź brzmi nie. Czeka cię kupno systemu w odpowiedniej wersji i jego reinstalacja.
Mam dwa dyski instalacyjne jeden 32bit drugi 64bit ale gdy wkładam ten z wersją 64bit to wyświetla mi się komunikat że mam niewłaściwą wersje systemu
Dwa dyski? Jakie dyski? Jeśli masz wersję BOX systemu, to wersja 32 i 64 bitowa jest na tej samej płycie i wybierasz ją podczas instalacji systemu o ile dobrze pamiętam. A jeśli to wersje OEM to jeśli masz klucz od wersji 32 bitowej to i tak nie zainstalujesz wersji 64 bitowej.
a więc mam boxa tylko nie wiem jak zrobić podczas instalacji żebym miał system 64bitowy
Proszę o pilną pomoc wręcz błagam.
Nie wiem czy coś się zmieniło w tej kwestii ale wersję systemu który chcemy zainstalować powinno wybierać się podczas pierwszej instalacji - czy chcemy wersję 32 czy 64 bitową.
Więc nie możesz zmienić "systemu w locie", musisz zrobić nową instalację.
A dobra czyli mam wybrać instalacje niestandardową a potem co mam klikać żeby mieć wersje 64bitową ?
kupić oryginał ;)
- sformatować dysk C na którym masz aktualny system
- po formacie kazać na czystej partycji C instalatorowi wgrać windowsa
Instalujesz z poziomu BIOS'a czy Windowsa? Zakładam, że to drugie, więc musisz zmienić w BIOS'ie, by komputer startował najpierw z napędu dysków i wtedy rozpocząć instalację.
czyli muszę usunąć wszystko łącznie z windowsem z dysku c i na nowo wszystko wgrać?
barejek - wejsc do biosa, ustawic start z plyty dvd, postepowac zgodnie z poleceniami
jak bedziesz mial do wybrania partycje na ktora masz zainstalowac system masz zaznaczyc c i kliknac formatuj, jak format sie skonczy masz zaznaczyc c i kliknac dalej by sie system na tym swierzo sformatowanym c zainstalował
A sorki ale nie znam się na tym tak dobrze i nie wiem co oznacz wejść do biosa :)
To lepiej nie bierz się za reinstalację systemu.
Serio, jeśli BIOS przerasta twoje możliwości to wejdź na:
i wpisz "Jak przeinstalować windows 7", wybierz pierwszą stronę, poczytaj, a potem bierz się za pracę.
Powiem ci jak to zrobić, bo inni to tylko się kłócą. Jeśli masz laptopa to włączasz go, naciskasz F12 lub TAB (zależy od modelu, najlepiej F12). Jeśli masz komputer stacjonarny włączasz go, naciskasz F12 podczas łądowania systemu (lub np. TAB, jeśli tak będzie pisało (najczęściej ''press F12 for system menu'' lub podobnie)). Te czynności to przejście do ustawień BIOS. Teraz, gdy włączy Ci się już boot menu, wkłądasz płytę i naciskasz "BOOT FROM CD/DVD. Potem naciskasz UAKTUALNIENIE - to ustawienie umożliwi Ci zapisanie Twoich danych. Wybierasz system 64 bit (lub wkładasz na początku płytę z Wind 7 64 bit). Postępujesz zgodnie ze wskazówkami.
Włuż płyte windowsa 64 bit i kliknij na dysk i kliknij formatuj i zaczekaj az sformatuje i zacznij instalowac
"Włuż" -dobre :D haha - nie wiem skąd się to bierze ale jeszcze parę lat temu nie było tylu analfabetów.
Thun nie miałeś wersji box w ręku a pieprzysz - są 2 płyty przecież.
Tylko nie słuchaj porady Napstera.
Włóż płytę do napędu czytaj komunikaty na ekranie - jeżeli pojawi się komunikat - boot from DVD - press any key - czy coś w ten deseń: klikasz spację a dalej postępujesz według komunikatów instalki Windowsa. Jeżeli nie masz tego komunikatu naciśnij dowolny klawisz - wejdź do ustawień komputera czyli do biosa i tam ustaw first boot from dvd/cd. Bootujesz kompa z płyty - uruchamiając instalację i gitara
Thun [ 118 ] - Senator
Dwa dyski? Jakie dyski? Jeśli masz wersję BOX systemu, to wersja 32 i 64 bitowa jest na tej samej płycie i
bzdura. Sa 2 DVD w boxowej wersji. 32 bit i 64 bit.
zeby zainstalowac musisz po prostu zbootowac z dvd i cie poprowadzi. Nie instalowac z samego systemu