Jak zmiejszyć taktowanie GPU o 10 Mhz?
Mam problem, nie umiem zmiejszyć taktowania GPU - nie ogarniam
Wiem, że pewnie jest to banalne i szybkie do zrobienia, ale nie chciał bym czegoś popsuć xD.
Gdyby mógł ktoś mi pomóc w tym bym był wdzięczny.
MSI Afterburner i zmniejszasz w Core Clock. Na dole masz opcję "Apply" - klikasz i masz.
Tak jak wyżej, albo EVGA precision. Tylko chyba nie da się dokładnie o 10 zmniejszyć, musiałbyć zobaczyć. Są też opcje, żeby po starcie systemu automatycznie zmniejszało taktowanie.
[5] Owszem, ale tylko wtedy kiedy autor będzie miał Geforce 6 Series +. Niestety nie podał marki swojej karty graficznej
ASUS GeForce GTX 560 ale zalicza mi jako Nvidia nie wiem czemu
up
W postach [3] i [5] koledzy podali już jakimi programami można sterować zegarami karty graficznej
ASUS to Nvidia? - nie ogarniam xD
[4] <---- Mam Battlefield3, ale po 1 min gry się wyłącza samo, I z tego co EA napisało w pomocy technicznej podobno dzieki zmiejszeniu GPU o 10Mhz nie będzie tego błędu :/
nvidia produkuje karty a asus, msi, gigabyte wsadzaja je tylko w swoje pudełka, ostatecznie zmieniaja chlodzenie lub robia male modyfikacje, tak czy srak układ to nvidia
Udało się zmiejszyłem taktowanie GPU, battlefield 3 cały czas wywala :/.
z porad ktore nawet dzialaja to zakup zewnetrznej karty dzwiekowej (nawet takiej taniej) jest bardzo polecany.
nie przeglądałeś dobrze internetu.
Jest mnóstwo takich spraw jak twoja , w tym też i była moja.
Musisz włączyć 3GB switch w systemie win 7 32 bit. To podziałało w moim przypadku.
Natomiast w trybie multiplayer musisz odblokować porty dla gry:
Dla PC
TCP: 80, 443, 9988, 20000-20100, 22990, 17502, 42127
UDP: 3659, 14000-14016, 22990-23006, 25200-25300
3GB switch.
Aby włączyć 3GB switch, należy:
1) Kliknąć przycisk „Start” znajdujący się w lewym dolnym rogu ekranu
2) Wybrać „Wszystkie programy”
3) Wybrać „Akcesoria”
4) Kliknąć prawym przyciskiem myszy „Wiersz polecenia”
5) Następnie „Uruchom jako administrator”
6) W wierszu poleceń proszę wpisać „bcdedit /set IncreaseUserVa 3072” (bez cudzysłowów)
7) Zrestartować komputer
Gdyby chciał Pan wyłączyć 3GB switch, to powinien Pan powtórzyć punkty 1-5, w wierszu poleceń wpisać:
"bcdedit /deletevalue IncreaseUserVa” (bez cudzysłowów) i zresetować komputer.
chciałbym zaznaczyć iż zmniejszanie taktowania pamięci lub rdzenia w karcie graficznej dedykowanej do gry Battlefield 3 , ma sens tylko wtedy gdy użytkownik podkręcał ją.
Fabrycznie nie modyfikowana karta nie jest winna wyłączaniu się programu pod warunkiem ,że spełnia minimalne zalecania systemowe.
Jednym z rzadziej wymienianych problemów wyłączania się gry , jest przegrzewanie się karty graficznej. Dla przykładu moja osiągała temperaturę rzędu 60-70 stopni. Wentylator nie reagował inteligentnie na odczyty ( Zotac Geforce GTX 460 1024mb RAM GDDR 5) . W związku z tym polecam zainstalowanie darmowego programu , który jest prosty w obsłudze "Nvidia Inspector" - dla kart graficznych z chipsetem od Nvidii .Program zawiera możliwość regulacji działania wentylatora i odpowiedniego podkręcania go a także zmniejszania bądź zwiększania taktowania karty graficznej.