..bez wchodzenia w BIOS?
Nośnik USB zrobiłem - a nawet 3 różne testując.
Użyłem już 3 różnych programów do stworzenia bootowalnego USB: Windows 7 tool, Rufus i PowerISO.
Po poście wciskam F8 by wybrać opcje bootowania i mam tylko 2 opcje: Memory diagnostic cośtam i opcje uruchomienia obecnej instalki Win7 (safe mode, debugging mode itd)
Edit. Porty USB też już zmieniałem.
@down już się robi USB, mam nadzieje że pomoże, jeśli tak mam u Ciebie dług ;)
Użyj Universal USB Installer. Prosty, szybki i skuteczny.
edit: Jak wspomniał poniżej Sharky, przy niektórych biosach skrót do Boot Menu może być pod F5, F11, F12 itd., albo nie działać w ogóle. Wtedy trzeba ustawić ręcznie BM w biosie. W starszych wersjach pamiętam, że trzeba było także przestawić kolejność dysków twardych, ponieważ pendrive był rozpoznawany jako zewnętrzny hdd.
Jaki to sprzęt? Bo może nie F8 tylko inny F czy też jakąś kombinację trzeba nacisnąć przy starcie kompa żeby uruchomić menu wyboru bootowania. W Dell jest to F12.
Stacjonarny komp z płytą ASUS'a, a wg tego co znalazłem i co pamiętam to właśnie F8 odpowiada za wybór rozruchu u tego producenta.
Od razu wytłumaczę dlaczego grzebanie w BIOS nie wchodzi w rachubę. Nie wchodzi ponieważ płyta jest uszkodzona i każdorazowy restart bądź wyłącznie kompa powoduje, że przed postem dostaję informację "Critical Error! Chassis Intruded! System Halted!" przez co muszę każdorazowo dawać nura do kasty i wyłączać kompa-> zmienić zworkę-> power-> zmiana zworki-> power (poranna gimnastyka hehe) - po tym mam jedynie możliwość wejść w BIOS (co ponownie kończy się nurkowaniem do kasty) albo przywrócenie domyślnych ustawień BIOS, przez co ewentualne zmiany w opcjach bootwania znikają. Opcjonalnie mógł być winien BIOS sam w sobie ale po jego aktualizacji ta opcja została odrzucona, bądź też uszkodzony czujnik sprawdzający czy obudowa jest faktycznie otwarta, tyle że w moim modelu płyty takowy czujnik nie występuje ;)
Edit1.
Jeszcze jedna ważna, rzecz. Już kiedyś bootwałem system z usb, ale tamten pendrive mi gdzieś przepadł teraz muszę stworzyć nowy. Poprzednim razem przeskakiwałem z Visty Ultimate 64 na 7 (z mojego niedopatrzenia mam 32bit a chce 64). Gdybym miał wciąż Viste 64 to bym kombinował jakiś update, niestety instalacja Visty odpada bo.. mam uszkodzony napęd optyczny :D
Edit2.
Zrobiłem bootowalnego USB za pomocą programu Univerasl USB Installer - nadal to samo. Próbowałem wszystkie Fki tylko na F8 wchodzę w Windows 7 Boot Manager, USB widzi wśród dysków twardych w poście, ale cholera nie chce z niego zbootować systemu, już z czystej ciekawości sprawdziłem system 7 i 8 64bit.
Domyślnie bios, po restarcie, ma wlaczone wykrywanie pendrive i itd?
Tutaj jest http://www.tomshardware.co.uk/forum/238764-50-boot-asus-x401a-windows
jakas porada by wylaczyc cos typu Switch to “Boot” and set “Launch CSM” to Enabled. Then switch to “Security” and set “Secure Boot Control” to Disabled (w poscie oznaczonym Best solution poczytaj reszte)
A uruchamiasz kompa z wlozonym juz pendrive? Sprobuj wlozyc pendrive po uruchomieniu kompa, jak sie bios laduje klawisz pause zatrzyma bios(albo na zywca) i wkladasz pendrive. Bo mialem do czynienia z plyta Asusa, gdzie uruchomienie kompa z wlozonym pendrive nie wykrywal go, a wykrywal wlozony pozniej np. byl wlozony pendrive i nie bylo zadnego innego bootujacego dysku to byl error "brak boot" po wyjeciu i wlozeniu pendrive, a potem klawisz by ponow/retry bez resetowania kompa- wykryl pendrive.
@Tomeis spróbowałbym z grzebaniem w biosie.. gdyby to miało jakiś sens ;) (patrz post 4) spróbuje z tym włożeniem pendrive.
Cholera, teraz wszedł w opcje bootwania ale pendrive zrobiony za pomocą Universal USB instaler nie został wykryty - a przynajmniej nie wykrył na nim instalki Windowsa (bo w post USB się pojawił). GRRRR.
@down. Jakiś Ty mądry, kurde że ja na to nie wpadłem. A czekaj, może nie chce kupić nowej płyty bo wiązałoby to się z zakupem większej ilości podzespołów co oczywiście przełożyłoby się na wzrost kosztów, na które w obecnej chwili pozwolić sobie nie mogę?
Jeśli masz takie problemy z BIOS to spróbuj wgrać najnowszą wersję (a jeżeli jest najnowsza to jedną wstecz).
W większości płyt desktopowych Asusa rzeczywiście jest F8 żeby wywołać boot menu. Jeśli ci się uruchamia menu windowsowe to widocznie za późno wciskasz F8, warto naduszać od momentu startu kompa - powinno pokazać się niebieskie okienko z wyborem startu z HDD/CD/USB.
@Sharky ok spróbuję inna wersję BIOS, choć teraz jeszcze znalazłem, że powodem tego błędu może być jakiś kabel gdzieś dotykający i powodujący zwarcie.
@Mitsukai już z niego korzystałem, zaraz znów spróbuje skoro już jest jakiś postęp :) ale dziękuję.