Jak według Was będzie wyglądał internet za 5 lat?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
09.01.2026 16:17
rookkie
1
odpowiedz
rookkie
9
Chorąży

Jak według Was będzie wyglądał internet za 5 lat?

AI - czy ktoś tego chce, czy nie - będzie miało (a właściwie już ma) ogromny wpływ na to, jak będzie wyglądać sieć w najbliższej przyszłości. Osobiście, jak zacząłem się nad tym głębiej zastanawiać, to złapałem się na tym, że nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Zmienne wpadają teraz za szybko.

Na pewno wydarzy się te oczywistych rzeczy:

* Klasyczne wyszukiwarki odejdą do lamusa. Zamiast przekopywać się przez 10 linków z SEO-śmieciami, dostaniemy jedną, syntezowaną odpowiedź od asystenta AI.

* Jeszcze większy zalew treści generowanych przez boty dla botów.

Ciekawe jak to wpłynie na ludzi? Słyszałem teorię, że wśród młodszych nastolatków social media nie są już tak modne.

Zapraszam do dyskusji.

post wyedytowany przez rookkie 2026-01-09 16:18:51
09.01.2026 16:21
Rumcykcyk
2
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Rumcykcyk
132
Głębinowiec

Może być całkowicie wyłączony jak w Iranie.

09.01.2026 16:23
rookkie
2.1
1
rookkie
9
Chorąży

Wiesz co, świat tak pędzi, że to kusząca propozycja. Tylko pod warunkiem, że robi to na raz cały świat. Takie lockdown internetu na przynajmniej rok, a najlepiej dłużej, wszystkim dobrze by zrobił :)

09.01.2026 16:37
Rumcykcyk
2.2
Rumcykcyk
132
Głębinowiec

Facebooka, Twitera albo inne podobny twór wyłączą na 1 dzień to ludzie wpadają w szał. Dłuższe wyłączenie internetu i mielibyśmy falę samobójstw.

09.01.2026 16:30
mohenjodaro
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
mohenjodaro
128
285 właściwy ranking

Myślę, żę AI nie zastąpi klasycznego internetu, choć oczywiście bardzo na niego wpłynie.
Martwię się trochę o forum GOL-a, bo mam wrażenie, że ostatni rok to jakiś kryzys kryzysów i tutaj naprawdę już się nic nie dzieje (a nigdy nie byłem piewcą tez, że forum umiera, nawet jak się kurczyło).

Słyszałem teorię, że wśród młodszych nastolatków social media nie są już tak modne.
To ciekawe, a co jest?

09.01.2026 16:41
Kwisatz_Haderach
3.1
2
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Mefedron

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-01-09 16:43:11
09.01.2026 16:45
rookkie
3.2
rookkie
9
Chorąży

mohenjodaro to opinia zasłyszana od znajomej psychoterapeutki. Czy to jej własna obserwacja, czy większy trend to nie wiem. NA szybko znalazłem takie źródło:

https://zwierciadlo.pl/psychologia/549156,1,nastolatki-coraz-czesciej-odwracaja-sie-od-social-mediow-czy-to-poczatek-konca-ery-instagrama-i-tiktoka.read

09.01.2026 16:45
Herr Pietrus
3.3
Herr Pietrus
239
Jestę Grifterę

Tez chciałbym widzieć, bo mam wrażenie, że tylko nazwy portali i komunikatorów się zmieniały przez lata? Facebook, Snapchat, WhatsApp, Instagram, Discord, TikTok, OnlyFans... :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-01-09 16:46:06
09.01.2026 16:50
rookkie
3.4
1
rookkie
9
Chorąży

Herr Pietrus też tak myślałem. Dlatego o ile prawdziwa, to jest to pozytywna informacja. Może ludzkości nie grozi zagłada?

post wyedytowany przez rookkie 2026-01-09 16:51:04
10.01.2026 02:29
3.5
b212
135
Generał

Bo ja tu rok nie wchodziłem a mam 2137 kont.

09.01.2026 21:04
PersonifikacjaCienia
4
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
35
Brat

Dla mnie od lat Internet się nie zmienia, bo to ja, jako świadomy użytkownik, trzymam się pewnych standardów nie ulegając trendom. Korzystam z Internetu mając konkretny cel, nie szukam surfuję w poszukiwaniu nieznanego, albo robię to bardzo rzadko. Zatem osobiście nie przewiduję żadnych rewolucji.
Każdą informację, którą potrzebuję poprzeć, szukam w stronach tematycznych, które odwiedzam regularnie od lat lub z nowych, które i tak weryfikuję przez jakiś czas zanim im (tym treściom) zaufam. Z automatów nie korzystam i korzystać nie zamierzam, jak będzie to jedyna opcja, to przestanę korzystać :P
To że się pojawiły "odpowiedzi AI" też w moim korzystaniu nie zmieniły nic, bo nawet szybkie wyszukiwania "na przypomnienie" często, i to już od dawna, odczytywałem z tego krótkiego opisu przy linku do strony.
Także, o ile faktycznie nie nastąpi jakiś radykalny krok, a nie wydaje mi się żeby do czegoś ekstremalnego doszło, to będzie podobnie do tego co jest. Owszem "jeszcze większy zalew treści generowanych" jest logicznym typem, ale z drugiej strony ten proces trwa już od wielu lat i nadal nie jest na tyle inwazyjny, żeby stanowił problem, przynajmniej dla mnie, to jest kogoś, kto bez Internetu potrafi funkcjonować :P

09.01.2026 22:31
Janczes
5
odpowiedz
Janczes
209
You'll never walk alone

* Klasyczne wyszukiwarki odejdą do lamusa. Zamiast przekopywać się przez 10 linków z SEO-śmieciami, dostaniemy jedną, syntezowaną odpowiedź od asystenta AI.
tu sie zgadzam. sam tak robie zamiast przekopywac pierdyliard stron gdzie na kazdej atakuja mnie reklamy, ciasteczka, prosby o subskrypcje lub o podanie adresu mail, i masa gównianej tresci z której i tak nie wynika rozwiazanie ktorego potrzebuje.
mysle ze wejdzie przepis gdzie zdjecia zrobione przez czat bota beda musiały miec specjalne oznaczenie, jakiś znak wodny lub cos w tym stylu. a jako ze same czat boty beda to generowac to bedzie to nie do obejscia (i dobrze)
czat bot stanie sie rowniez masakrycznie zalany reklamami, ci co wykupia subskypcje beda mieli nielimitowany dostep a szaraczki beda musialy obejrzec 2-3 reklamy zanim dostana odpowiedz

10.01.2026 00:06
maviozo
6
1
odpowiedz
maviozo
245
autor zdjęć

No niestety Gol już teraz to prawie wyłącznie komentarze pod śmieciowymi newsami clickbaitowymi i to takimi wymuszanymi na mało ciekawe tematy, jakieś kichowate reklamy kichowatych produktów z amejzona itp.
Niestety.

Nawet przyszło mi do głowy jakoś dodać js do głównej listy, by ukryć tematy zaczynające się od "Komentarze: ". Ciekawe, ile tematów by zostało... 5?

10.01.2026 00:16
Lateralus
7
odpowiedz
Lateralus
153
Last Of The Wilds

Będzie jeszcze więcej gołych panienek, kolorowe platformy jak i więcej patologi, promowania patologi na różnych fejm eme mej i tym podobnych tworom.

10.01.2026 00:22
DexteR_66
8
odpowiedz
DexteR_66
15
Generał

Premium VIP

Nie wiem. Nostradamusem nie jestem.

10.01.2026 00:24
papież Flo IV
9
odpowiedz
papież Flo IV
104
Kardynał

Prawdopodobieństwo nawiązania konwersacji z człowiekiem po drugiej stronie stanie się rarytasem. Część ludzi zamknie się w jakichś mniejszych grupkach typu discord gdzie będzie miała pewność z kim rozmawia, tymczasem główna sieć zostanie zdominowana przez sztuczne twory. To zabije ludzką kreatywność, przez co wielu znanych internetowych twórców odejdzie w cień.
Oczywiście nie można zwalać całą winę na AI, bo my sami zaczęliśmy przejmować wzorce od sztucznej inteligencji. Czasem jak sobie czytam sekcje komentarzy to odnoszę wrażenie jakby połowa komentarzy pochodziła od jednej osoby. U nas zalewu botów jeszcze aż tak dużego nie ma, a mimo to wszystko zrobiło się takie miałkie, nudne, żadnego ludzkiego ducha nie czuć. Kolosalna różnica między tym co jest teraz, a tym co było jeszcze z parę lat temu. Na szczęście są userzy, którzy ani trochę się przez ten czas nie zmienili i da się wyczuć od nich jakąkolwiek osobowość. Za 5 lat będzie to coś wyjątkowego, podobnie zakładanie wątków o osobistych sprawach.

10.01.2026 02:32
10
odpowiedz
b212
135
Generał

Na pewno będzie ciekawie, bo modele językowe karmią się danymi z serwisów, które same zabijają. Za 5 lat będą solidnie dokarmione własnymi odchodami.

Patrząc na różne wideo czy zdjęcia zrobione przez AI mam nadzieję, że wróci quirky internet jaki pamiętam z dzieciństwa. Tylko że bez autentycznych treści to będzie wyłącznie fasada, ale dobre i to. Dawać mi te gify, ale już!

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl