Jak to się dzieje, że chłop z jakąś samoróbką, po dokonaniu podwójnego morderstwa, jest w stanie ukryć się w okolicy przed całą policją postawioną do pionu i właśnie wrócić do miejsca zbrodni, żeby znowu uciec do lasu? Chłop, który nie jest żadnym komandosem, zwykły myśliwy.
Czego nie widzę, czy ja jestem jakimś ignorantem i rzeczywiście ciężko jest znaleźć jednego chłopa we wsi, całemu aparatowi ścigania?
A to chłop ma na szyi zawieszoną tabliczkę "dokonałem podwójnego morderstwa"? Bracie, zapytaj siebie samego czy byłbyś w stanie rozpoznać tego gościa, bez cienia wątpliwości, gdybyś miał okazję go minąć w Twojej okolicy i czy byś zareagował. Czy w ogóle zwracasz szczególną uwagę na to kogo mijasz podczas swojej codzienności? Albo jeszcze prościej, czy zwracasz uwagę każdemu kto przechodzi w nieodpowiednim miejscu przez ulicę lub wyrzuca śmiecia czy peta na chodnik zamiast do kosza? Jest mnóstwo czynników, które sprawiają że osoby poszukiwane mogą pozostawać nieuchwytne, głównym jest bierność społeczeństwa.
Pisanie o "całej policji / całym aparacie ścigania" to też znaczące nadużycie, bo w praktyce pewnie nawet 1% policjantów nie ruszyła w teren w tym celu.
Nie, bracie, nie ma zawieszonej tabliczki z napisem "dokonałem podwójnego morderstwa". Natomiast każdy policjant ma wizerunek typa przy sobie i nie działa tak, jak random którego opisałeś, który nie zwraca uwagi na przechodnia, ale ma obowiązek pochylić się nad każdym, kto chociaż wygląda w 5% podobnie. I uwierz mi, że gdybyś był mieszkańcem tej wioski i wiosek obok, to skanowałbyś wzrokiem każdego możliwego przechodnia. Policja ma do dyspozycji drony, termowizję, psy tropiące i logistykę. Z całym aparatem to była hiperbola, co nie zmienia faktu, że w akcji bierze udział pół tysiąca funkcjonariuszy.
Nie irytuje cię to? A co jeśli byłbyś spokrewniony z ofiarami i bał się żyć w swoim własnym domu? W obawie, że ten człowiek pojawi się i może będzie chciał i ciebie odstrzelić, kij go wie co mu w głowie siedzi. Wtedy masz świadomość, że i tak nie jesteś bezpieczny. Gość literalnie pojawił się pod byłym domem, strzelał do policjantów i im uciekł, bo wbiegł do lasu. XD No come on. Żyjemy w 2025 roku, a policja się zachowuje, jak jacyś dresiarze z patroli obywatelskich. Chociaż, teraz jak sobie pomyślę, że poszukiwany byłby człowiek określonej narodowości to ci dresiarze znaleźli by go w chwilę, 10x szybciej od policji.
Skoro nie zrozumiałeś tego co napisałem, to już nie dziwi mnie Twoja reakcja.
uwierz mi, że gdybyś był mieszkańcem tej wioski i wiosek obok, to skanowałbyś wzrokiem każdego możliwego przechodnia.
Uwierz mi, nie! Mogę się nawet założyć, że są tam jeszcze jacyś ludzie, którzy nawet nie wiedzą skąd to całe zamieszanie. Nie każdy żyje cudzym życiem, nie każdy czyta codziennie informacje z ogólnopolskich portali (nie mówiąc już o lokalnych). Wiedza społeczna na temat aktualnych wydarzeń lokalnych jest bardzo niska.
Ilość ludzi biorących udział w akcji nie ma większego znaczenia, dużo większe ma sposób jej organizacji i optymalne wykorzystanie dostępnych na dany moment środków.
Nie irytuje cię to?
Wcale mnie ten temat nie rusza, gdybyś nie poruszył go tutaj, to może nawet bym się o tym nie dowiedział ;P
Doprawdy, Twoja wiara w możliwości policjantów mnie rozbraja. Nigdy w całym moim życiu policjant nie zareagował przed zdarzeniem (nawet mimo wielokrotnych wezwań), więc jakie poczucie bezpieczeństwa masz na myśli? Kiedy ostatnio widziałeś jakiś patrol? Częściej sam musiałem interweniować niż miałem szansę zadzwonić po pały. Nie polecam Ci zarażać się strachem, bo życie możesz stracić dosłownie w każdym momencie.
Gość literalnie pojawił się pod byłym domem, strzelał do policjantów i im uciekł, bo wbiegł do lasu. XD
Owszem, to zalatuje groteską, dziecinadą czy jakkolwiek chcesz to nazwać, ale czy wiesz jakie policjanci mają wytyczne? Przeanalizowałeś sytuację i jesteś pewien, że w tamtym momencie dysponowali takimi środkami że mogli pochwycić gościa bez szkód dla otoczenia i zbędnego ryzyka dla zdrowia?
Ja nie mam wystarczających danych, by jednoznacznie potępić zachowanie funkcjonariuszy, nie mam podstaw, by przeprowadzić sensowną krytykę tej sytuacji, dlatego właśnie chciałem zwrócić Ci uwagę na społeczność.
Uwierz mi, nie! Mogę się nawet założyć, że są tam jeszcze jacyś ludzie, którzy nawet nie wiedzą skąd to całe zamieszanie. Nie każdy żyje cudzym życiem, nie każdy czyta codziennie informacje z ogólnopolskich portali (nie mówiąc już o lokalnych). Wiedza społeczna na temat aktualnych wydarzeń lokalnych jest bardzo niska.
Literalnie na każdy telefon w małopolsce przyszedł alert SMSem, a ludzie na wsiach poza plotkowaniem na tematy sąsiadów wokól i tego co w TV mówią, nie mają o czym innym gadać. Miałem długo do czynienia z Polską wsią i wiem, jak to wygląda. Na wsiach ludzie nie mają wywalone w takie rzeczy. Szczególnie jeśli morderca grasuje w ich gminie. XD W takich miejscach się zna każdego sąsiada w promieniu X kilometrów, a ty opisujesz to z perspektywy miastowego, co nie wie jaki sąsiad mieszka 3 piętra niżej.
Co do drugiej części posta - no dziwne, że jestem zły na funkcjonowanie służby państwowej, która nie działa, jak należy. To mam po prostu machnąć ręką i być zadowolony, bo ważne, że chociaż do pracy przychodzą kawę wypić? Jakich wytycznych by nie mieli, to pokazuje, że całość lekko nie działa, skoro wytyczne na tyle paraliżują działanie służby, że te nie są w stanie zatrzymać gościa z bronią w ręku, stwarzającego bezpośrednie zagrożenie dla życia ludzi wokół.
Też bardziej irytuje mnie cała sytuacja, bo sam miałem do czynienia z policją, jako ofiara pewnego incydentu. Widziałem, jak działali, albo raczej nie działali. I nie rozumiem, co jest dziwnego w tym, że ktoś jest zły na nieprawidłowo funkcjonującą służbę państwową, która nie jest w stanie zrobić nic, ponad podstawowe czynności. Nie piję tutaj do jednego pojedynczego policjanta, który po prostu bierze to co jest i stając się częścią tej patologii, sam musi nią być, żeby jakoś egzystować. Piję do działania policji jako całości i tego czym jest - a jest zwykłą wydmuszką.
Literalnie na każdy telefon w małopolsce przyszedł alert SMSem
To akurat szybko sprawdziłem (znajoma z małopolski nie dostała) więc, sorry ale to nie jest prawda.
Miałem długo do czynienia z Polską wsią i wiem, jak to wygląda. Na wsiach ludzie nie mają wywalone w takie rzeczy. Szczególnie jeśli morderca grasuje w ich gminie. XD W takich miejscach się zna każdego sąsiada w promieniu X kilometrów
Nie Ty jeden miałeś do czynienia ze wsią, tu jedynie powielasz stereotypy. Nie chcę się za bardzo nad tym rozwodzić, bo nie tego temat dotyczy. Ale to też tylko potwierdza moją pierwszą uwagę, którą do Ciebie skierowałem.
dziwne, że jestem zły na funkcjonowanie służby państwowej, która nie działa, jak należy
To że nie działa tak jak myślisz czy chciałbyś żeby działała, nie oznacza, że nie działa tak jak należy - pomyśl nad tym trochę.
a jest zwykłą wydmuszką
Trochę przesadzasz i jednak skupiasz się na tych incydentalnych sytuacjach, w których ten organ zawiódł lub zawiódł według Ciebie.
Z mojego osobistego doświadczenia. Wielokrotnie miałem do czynienia choćby z drogówką (i to mimo tego że nie jestem kierowcą) i naprawdę, raz na 10 razy może mógłbym się do czegoś przyczepić. Sprawy sądowe, które wymagały składania zeznań na policji też przeprowadzone były na przynajmniej poprawnym poziomie i przede wszystkim na tyle skutecznie czy rzetelnie, że sprawa mogła pójść dalej bez żadnych dodatkowych problemów. Za każdym razem gdy miała zabezpieczać okolicę (wydarzenia typu wiece czy procesje) również policja nie dała plamy, więc nie, nie jest zwykłą wydmuszką.
Też nie chcę bronić policjantów a już szczególnie ich zachowania w tym konkretnym przypadku, ale jeszcze raz podkreślę: nie mam wystarczających danych, by jednoznacznie potępić zachowanie funkcjonariuszy, nie mam podstaw, by przeprowadzić sensowną krytykę tej sytuacji
To akurat szybko sprawdziłem (znajoma z małopolski nie dostała) więc, sorry ale to nie jest prawda.
Fakt, tutaj przyznam Ci rację. Sugerowałem się poniższym tweetem i tym, że w moim otoczeniu każdy te SMSy dostał, więc może być tak, jak mówisz. Nie mam na to dowodu.
https://x.com/RCB_RP/status/1938555208780353716
Co do reszty, widząc kolejne argumenty o drogówce, wiecach, okraszone protekcjonalnym tonem, to podziękuję za dalszą dyskusję. Raczej nie dojdziemy do konsensusu.
widząc kolejne argumenty o drogówce, wiecach,
No wybacz, ale skoro zacząłeś temat na podstawie konkretnego przykładu, to miałem nadzieję, że wokół niego się będziemy kręcić, a skoro sięgnąłeś po szerszy obraz Piję do działania policji jako całości i tego czym jest - a jest zwykłą wydmuszką, to nie miej mi za złe, że wykorzystałem otwartą przez Ciebie ścieżkę, mówiąc również o policji jako całości. A że nie mam w zwyczaju podnosić przykładów, których nie doświadczyłem lub w których nie uczestniczyłem choćby pośrednio, to tym bardziej wybacz, że w tym konkretnym przypadku, brak mi konkretnych argumentów.
okraszone protekcjonalnym tonem
Serio? Myślę, że jesteś zwyczajnie negatywnie nastawiony, bo nie chcę przyznać Ci racji. Wybacz że nie podążam ślepo za tłumem opierającym się o szczątki informacji.
Ale ok, też Ci dziękuję, bicie piany nigdy nie było moim celem.
Pokój, bracie :)
Z jednej strony polska policja to nie LAPD, z drugiej strony taka oblawa to nie jest jak w CSI Miami, zwlaszcza jak koles mieszka tam cale zycie, zna teren i jeszcze jest mysliwym.
Ostatnio w stanach tez lapali kolesia jakis czas, a mial specyficzny ubior i dluga bron. Itez dal rade wrocic do domu (no prawie), a z innego uciec poprostu tylem.
Noc tez pewnie jest korzysniejsza dla niego niz szukajacych.
Ale wszystko do czasu, imho tak do obiadu go zlapia, albo znajda zwloki.
No dla mnie to jest straszne, bo to pokazuje, że obecna policja to trochę taka Rosja, która chwali się ze umie i ma dużo, a jak przychodzi co do czego, to nie wie jak broń z kabury wyciągnąć. Znowu będę pił do tego co w poście wyżej - nie da się czuć bezpiecznie w państwie, w którym masz świadomość, że jeden randomowy myśliwy może wykołować pół tysiąca policjantów. W sytuacji, gdy jesteś rodziną ofiar i jest choć cień szansy na to, że gość pojawi się u ciebie, to bym chyba zasieki w domu robił i jadł tynk ze ścian, żeby z niego nie wychodzić.
Kolesia który w necie napisał coś na Owsiaka, szybko dojechali.
Przeciez latwiej jest zlapac typa z internetow niz kolesia z ulicy. Jesli sadzisz, ze jestes anonimowy albo trudny do namierzenia w internecie to sie GRUBO mylisz.
Facet już dwa razy był w pobliżu domu (wczoraj i dziś) i nawet ostrzelał policję, a ta mając do dyspozycji setki osób i drony z termowizją, nie jest w stanie go schwytać.
Dokładnie, pewnie u ciotki czy tam innej chrzestnej mieszka, za trzy lata go znajdą.
Rodzina miała niebieska karte. Była rozprawa rozwodowa i wszyscy mówili przeciw niemu. - info z portalu X.
Tak z ciekawości, uważasz że cokolwiek poza konieczną samoobroną usprawiedliwiałoby zamordowanie dwóch osób i próbę morderstwa jeszcze dwóch kolejnych (w tym malutkiego dziecka)?
Chłopie, u nas rakieta może przelecieć pół kraju i potem leżeć miesiącami aż znajdzie ją jakiś random na koniu, a ty oczekujesz sprawnego działania służb? I co jeszcze chcesz, może emeryturę na starość?
Nie wspominając o komendancie policji który przywozi z Ukrainy głośnik który miał takie je...cie że przez 3 stropy się przebił.
Może był jakoś przygotowany na to? Zrobił sobie norę i zaopatrzył. Zamknie się tam i go termowizja nie dopatrzą.
Tak myślałem bo nie wiedziałem że koleś wrócił do domu. Myślałem że się zapadł pod ziemie i siedzi z zapasami na miesiąc albo się zabił. On se łazi gdzie chce i tylu policjantów z dronami i psami nic nie mogło zrobić. Muszę poczytać najnowsze info.
Nie mogę znaleźć info odnośnie teściowej, w jakim jest stanie i cokolwiek jest w stanie powiedzieć co tam zaszło.
Jest otoczony w lesie. Teraz wystarczy poczekać do zimy to sam wyjdzie, bo nie będzie miał co jeść i mu będzie zimno.
Facet ma 57 lat ( myśliwy) czyli pokolenie ludzi które potrafi sobie radzić i dorastało w ciężkich czasach komuny... obecne 18 letnie gówniaki mają problem aby wody w czajniku nie przypalić, a bez smartfona to ani rusz..
JKM ma racje, w życiu go nie złapią, starą babę co handluje pietruszką szybko dojadą ... Polska policja to banda nieudaczników, pokazała to ostatnia interwencja pod liedlem, a ten typ prędzej sam strzeli sobie w łep jak już nie strzelił..
Via Tenor
Polskie kino naprawdę nie ma na siebie pomysłu skoro wzięli się za polską wersję Rambo. Z mordy podobny do Lindy, także obsada zacna.
Policja w Polsce to jest dobra na żuli którzy śpią na ławce
Brzmi jak by jutro miał tam wpaść jakiś pułkownik i powiedzieć dowodzącemu akcją, że nie przyjechał bronić Tadka przed nimi, tylko ich przed Tadkiem :P
Jeszcze czekamy aż w tej akcji któryś policjant postrzeli drugiego i będzie w ogóle bingo z ostatnich dokonań tej formacji. Stary dziad ze sztucerem sobie Rambo urządza od kilku dni, a stado chłopa goni w piętkę, obłęd.
Obława na jednego człowieka którego nie są w stanie dorwać, a przez granicę Niemiecką przewożą ludzi niewiadomego pochodzenia bez dokumentów, tożsamości setkami, gdzie każdy potencjalnie może być mordercą i gwałcicielem. Żałosnym jesteśmy państwem ale są plusy... tam gdzie państwo zawodzi ludzie biorą sprawy w swoje ręce mieszkam na zachodzie i mnóstwo patroli obywatelskich już widuję 400-500 osobowych a policja jest wtedy w sekunde i podjudza...
tak długo jak na granicy będziemy mieli impas i "spontaniczne" patrole obywatelskie, tak długo T.Duda będzie nieuchwytny.
Jakkolwiek głupio to nie zabrzmi, to najlepsza rzecz jaka mogła się przytrafić koalicji w tym momencie.
Via Tenor
Powiedz mi jak to jest wejsc sobie na forum do tematu i ot tak, od niechcenia jebnac najglupszego posta w watku i to wliczajac te ktore jeszcze sie pojawia (chyba ze nas zaszczycisz ponownie).
Ucza was tego jakos specjalnie?
Bycie cynicznym i pozbawionym wartosci scierwem, robiacym polityke na jeszcze cieplych zwlokach rodzicow rocznego dzieciaka juz z litosci pomine. Kon jaki jest kazdy tutaj widzi. Przynajmniej bywalcy tematow okolopolitycznych widza.
Z checia bym tez przeczytal ciag logiczny jaki doprowadzil do takich konkluzji i jak w tym przypadku B wynika z A i jak to sie spina.
Take your time, wiem ze trzeba pokombinowac bo tak daleko nie jest to skalkulowane (ludzie i mentalnosci do ktorych to jest skierowane, to nie sa entuzjasci krytycznego myslenia i analizy tego co czytaja).
Swoja droga juz 16, a mogles juz rano. Cos wolno wam przekaz rozsylaja.
Ten wyzej tez widze, ze sie uaktywnil o tej samej godzinie. Insert "co za przypadek" meme.
Choc pewnie on dostanie premie, bo zdazyl przed 16.
Kurwa to jest tak widoczne, za az zenujace.
A wystarczylo by sie przyczepic do np. systemu zielonych kart, i pasywnosci oraz nieskutecznosci systemu ochrony przed takimi ludzmi jak ten morderca. Byloby i madrzej, i mniej zenujaco. I nie smierdzialoby onuca tak bardzo.
Ucza was tego jakos specjalnie?
Kto niby uczy? masz jakieś info, bo wygląda na to że wiesz więcej niż reszta.
Nie zmieni to faktu, że jak na razie mamy lose/lose dla koalicji.
państwo z obszczanej dykty, przy takiej ilości sprzętu, przy tylu ludziach i do tego był już 2 razy widziany i oddał nawet strzał do policji a teraz nawet dołączyło wojsko z dronem ? jeśli amatora tyle szukają to strach jakby jakiegoś przeszkolonego seryjnego zabójcy musieli szukać.....
Super zaawansowanego sprzętu z tej epoki nawet ;)
https://x.com/CzesiaRyman/status/1939383980995772640
Polska we wszystkich wariantach to jest państwo z obszczanej dykty tak gdzieś od końca XVI w. Proponuję się przyzwyczaić.
Kurde w sumie strach.
Znajac siebie to moglbym nie wytrzymac i cos tam pod nosem smieszkowac np do pasazera/ow na temat jego helmu i moglby mnie zastrzelic. ;P
Choc kolejnym nasuwajacym sie tu pytaniem bedzie to czy ma wogole amunicje do tego antyka. ;)
Pamietam tez ze bylo cos o tym, kiedy sie powinno trzymac palec na spuscie a kiedy nie, ale nie chce sie zabardzo wymadrzac, bo moze mi sie tylko wydawac.
Tak czy siak zdecydowanie Polands Finest.
Ja już nie mogę się doczekać jak Vega nakręci o tym film... ( wspomnicie kur... te słowa )
PS: żenujący obraz Polskiej policji... na strajkach kobiet i rolników dawali radę. W USA to koleś na drugi dzień byłby w worku foliowym, niedawno w USa ( jest filmik na fejsie) podobna sytuacja co u nas jak typ pod McDonaldem próbował uciec taranując policyjne radiowozy... skończył z 15 dziurami we łbie.
Nie jest łatwo go znaleść bo kamera termowizyjna na dronach nie jest w stanie nic wykryć, bo ciało ma temperaturę otoczenia,
W srodku dnia i w sloncu to moze.
Chyba ze chcesz mi powiedziec, ze w cieniu bylo dzis 35-36 stopni, i tyle tez wieczorem i teraz jak juz slonce zaszlo.
Zreszta ile i gdzie mozna siedziec w lesie?
Bierzesz 200 ludzi, ida w odleglosci 5 metrow od siebie przez las, masz pokryty ponad kilometr i kurwa krolik bedzie mial ciezko sie przesliznac, co dopiero czlowiek. A nawet nie mowie o psach, ktore zaraz go powinny w tym lesie wyczuc. DO tego las w polsce to nie jest tropikalna dzungle, ktora trzeba ciac maczetami zeby przejsc (choc sa geste lasy, ale to chyba tez nie jest jakas Bialowieza tam).
Ja jestem z poludnia i mam mnostwo lasow naokolo i normalnie sie po nich biegalo za dzieciaka, i to niekoniecznie po sciezkach. Co dopiero mundurowy w ubraniu ktore go chromi przed dysokmfortem.
No chyba ze zdlecie wrzucone wyzej jest mylace, i koles nie jest menelem, tylko specjalista od survivalu i bylym amerykanskim Rangersem. Lezy od 24h do 3/4 zanurzony w bagnie, z twarza pomalowana odchodami dzika zeby zamaskowac swoj zapach.
Nasz sluzby mundurowe to porazka. Choc na ich obrone musze powiedziec ze poprostu nie maja na czym za bardzo cwiczyc i nie ma do tego motywacji, bo Polska jest ogolnie bardzo spokojnym krajem, z bardzo mala ilosicia extremalnych wydarzen.
ps. Caly czas zakladam ze siedzi gdzies w lesie, bo non stop pisza ze uciekl do lasow. A nie jest juz w jakims miescie 40 kilometrow dalej i siedzi sobie w hotelowym pokoju.
Jak to jest, że Tadeusz Duda dalej pozostaje nieuchwytny?
Chyba nigdy nie ogladales naszych orlow z policji w akcji.
Tutaj probka ->
Nacpany typ z lancuchem naprierdala przechodniow i demoluje samochody w centrum Warszawy, na miejscu 10 policjantow, po czym typ wsiada i ucieka.... autobusem. KURWA AUTOBUSEM. Idzie normalnie na przystanek i odjzedza policji miejskim autobusem :D
https://www.youtube.com/watch?v=YNLwmgzpDrs&t=243s
Ludzie dopiero krzycza do policjantow ze ten im odjechal autobusem bo 10 gamoniow jest tak przerazonych ze nieiwedza co sie dzieje.
Policjanci to byt kolektywny, posiadający świadomość zbiorową. 10 sztuk to jest moc obliczeniowa wystarczająca na jazdę na rowerze, albo wyrecytowanie wierszyka. Do bardziej skomplikowanych akcji to wysyła się ze 30 przynajmniej.
10 gamoniow jest tak przerazonych ze nieiwedza co sie dzieje
Jeszcze odnośnie tego, to powiem, że trochę nawet jestem w stanie to zrozumieć. Oczywiście, że policja jest niedoszkolona i oczywiście, że nie powinno to tak wyglądać, ale z drugiej strony to nie dziwię się, że policjanci wcale nie kwapią się do użycia siły w takich sytuacjach. No, bo niech by któryś go poraził paralizatorem, albo za mocno przycisnął do ziemi, a potem by się znowu okazało, że typ miał słabe serce, albo był na jakichś dragach i im tam kipnął. No to na drugi dzień masz od razu aferę na całą Polskę, że brutalność policji, ludzie umierają po interwencji i cały kraj cię hejtuje. Tam tyle nie płacą, żeby ludzie chcieli się mierzyć z czymś takim.
Ja wiem, że wszyscy się śmiejemy z tej policji i nie bez powodu, ale też mam wrażenie, że spora część obywateli to by chciała, żeby pacyfikowali takich agresywnych ćpunów siłą woli, albo za pomocą hipnozy.
ludzie umierają po interwencji i cały kraj cię hejtuje.
Nie zgodze sie. Wydaje mi sie ze w Polsce jest miare konserwatywne i silowe podejscie do przestepcow zyskaloby uznanie u wiekszosci spoleczenstwa.
I jakby skuli i rzucili na glebe takiego psychola od razu na ulice to ludzie by klaskali i bili brawo.
Zgodze sie natomiast ze winne jest przede wszystkim prawo. Ogolnie nie oplaca sie interweniowac zarowno policjantowi jak i ZWYKLEMU obywatelowi. Bo nawet jak komus pomozesz to zamiast nagrody jest skladanie zeznan, chodzenie po posterunkach, sadach i tracenie czasu i nerwow. Dlatego tak wiele jest znieczulicy bo ludzie boja sie interweniowac czy nawet bycie swiadkiem bo tylko potem jak wspomnialem sa tylko problemy.
dziwi mnie to, że gość 2 razy był widziany w okolicy swojego domu, i nikomu z naszej dzielnej policji nie przyszło do głowy, żeby ten teren obstawić w ukryciu, tylko jak zawołali z daleka "stój!" to liczyli, że się podda ? no litości....
łatwo mi pisać z internetu prawda ? ale czy tam w policji nie przyszło im do głowy, że łatwiej jest unikać pościgu jak oni się z tymi poszukiwaniami nie kryją ? mam na myśli koszulki odblaskowe co widać z kilometra, powinni chyba być zakamuflowaniu i przeczesywać las w ciszy a najlepiej w ukryciu tak jak by byli na polowaniu, może nie wszyscy ale jakaś jednostka powinna tak robić, mamy gpsy i jak jednostka taka by go zauważyła to by tylko zgłaszała w którym to jest miejscu a reszta powinna już obstawiać wokół, nie wiem jak to wygląda ale mi to wygląda z telewizji jakie wiadomości do nas dochodzą bardzo ale to bardzo słabo, zwłaszcza ostatnia akcja jak był dwa razy widziany i nawet oddał strzał w stronę policjantów
Być może celowo ktoś z przysłowiowej "góry" robi zamęt i chcę pokazać bezradność służb, w celu osłabienia władzy, tą sytuacją/aferą żyje już cała Polska i trzeba pamiętać, że policjantami tym wszystkim ktoś dowodzi, ktoś nawiguje i steruje. Bo nie do pomyślenia że prawie 60 letni dziadek biega sobie z pompką i napierdala jak popadnie....
Za chwilę połowę sił polski będzie szukać jednego gościa. Który pewnie i tak jest już daleko. Zrobili z tego temat numer jeden. Pewnie zaraz dowiedzą się o tym zagraniczne media i będą mieli niezły ubaw że jednego gościa nie mogą znaleźć.
Spokojnie, szwedzka policja też kiedyś była nieprzygotowana na rzadkie, jednostkowe sytuacje tego typu.
Ale się wyrobili, jasne ciągle jeszcze dużo maja do zrobienia żeby nadążyć za zorganizowana przestępczością, której jeszcze 10 lat temu nie mieli, ale w końcu świat idzie do przodu.
To prawdę za 10 lat będzie tak jak na zachodzie... getta z ciapatymi gdzie biały nie wejdzie, gwałty zbiorowe na polkach, zadymy, napaści, i meczety wszystko przed nami dzięki donaldowi.
Kazimir, pieprznij się w łeb. Widziałem wczoraj tych pajaców z "patriotycznymi" koszulkami co to "obywatelsko patrolują granice". To jest ten sam poziom zdebilenia co u ciebie. Do nas nie przyjeżdżają żadni nielegalni imigranci bo nie mają po co. Mam ci rozpisać powody dla których Polska jest krajem bezpiecznym nawet jeśli będzie (bo w sumie już jest) jeszcze bardziej multikulturowa ?
Iselor--- tak jak napisałem... wszystko przed nami.. i dzięki tym "pajacom" czuje się bardziej bezpiecznie niż dzięki cudownej Polskiej policji która jest beznadziejna bo nawet nie potrafi wyjebac typa z ukradzionego auta, jest mnóstwo filmików już jak szwaby ich tu w bagażnikach dostarczają, a nikt nie chce tego bydła tutaj.
Oni żyją w swojej bańce, potrzebują wrogów, których mogą obwiniać za swoje życiowe porażki.
i dzięki tym "pajacom" czuje się bardziej bezpiecznie niż dzięki cudownej Polskiej policji
Tylko, że to ta sama grupa ludzi, która odpowiada za 3/4 rozbojów i drobnej przestępczości w Polsce. Czujesz się dzięki nim bezpieczniej? Jesteś przestępcą i cie chronią czy jak?
Bzdura z Polskiej strony nie było żadnych rozbojów... nigdzie nie ma zmianek że Polacy łączą sie w grupy i napadają gwałcą i biją więc bajki opowiadasz... nie było absolutnie żadnego powaznego incydentu, tylko Policja non stop podjudza, tylko za to że 300 osób się zebrało i zrobiło patrol obywatelski i zaczęło nagrywać naszych cudownych policjantów który obecny obraz jest po prostu żenujący...
lepiej wytłumacz mi dlaczego Szwecja, kiedyś najbezpieczniejszy kraj w Europie już bezpieczna nie jest.
I w jakiej bańce żyją Szwedzi.
Polskich policjantów bym nie obwiniał, oni wykonują rozkazy. To że są niedoszkoleni i niedoposazeni to też nie jest ich wina.
Tylko, że to ta sama grupa ludzi, która odpowiada za 3/4 rozbojów i drobnej
a nie 6/7?
W Polsce nie ma rozbojów i gwałtów? Ja nigdzie nie napisałem, ze oni robili to stojąc na granicy w tej chwili.
Kibolstwo*, dresiarstwo itd. stanowi trzon drobnej przestępczości oraz tej dokonywanej po pijaku, dowodów na to nie brakuje, zresztą co kilka lat mamy serie głośnych aresztować pośród tych grup i słyszymy o rozbiciu kolejnej kibolskiej szajki handlarzy czy coś w ten deseń.
Co więcej chciałbym wszystkim przypomnieć, że udział w ustawkach sam w sobie jest przestępstwem, wbrew temu co mówią Duduś, Jaruś i Karolek miękka faja.
*nie mylić z kibicami
lepiej wytłumacz mi dlaczego Szwecja, kiedyś najbezpieczniejszy kraj w Europie już bezpieczna nie jest.
Wskaźnik zabójstw mają na poziomie 1,15, my 0,8. Dalej to dość nisko. W 2000 roku, czyli przed falą migracją Szwedzi mieli 1,08, w 1999 1,14, w 1990 1,11
A więc w tym aspekcie nic się nie zmienia.
No to może ogólny wskaźnik przestępczości
2022 - 13 tys. zgłoszonych przestępstw na 100k
2000 - 11480, w 1999 roku było to też około 13k
Niby jest wzrost, ale nie wygląda na jakiś wielki.
I tak, te liczby mogą nam się na tle Polski wydawać wielkie, ba nawet na tle samej Szwecji raptem kilka lat wcześniej, ale to wynika z tego, że po fali przestępczości pod koniec lat 80-tych Szwedzi w połowie lat 90-tych weszli w model zgłaszania absolutnie wszystkiego, w tym tego, ze ktoś niedopałek papierosa wyrzucił na trawnik w parku.
Tak wie gdzie ta fala przestępczości po kryzysie z 2008?
Tak są pewne wzrosty, choćby w liczbie gwałtów czy rosnącym handlu narkotykami, ale w wypadku gwałtu musimy pamiętać, że w Szwecji jest on zupełnie inaczej definiowany, to co u nas uchodzi za molestowanie lub napastliwość i jest w większości umarzane tam jest traktowane jako gwałt.
elathir odwracasz kota ogonem teraz. A na te patrole nie tylko chodzą kibole.
Czy macie mózg w dupie ? Szwecja nie jest bezpieczna bo tak jak Niemcy i inne kraje tzw. Zachodu stać ich na mega wysoki socjal i otwierali ręce na wszystkich, którzy będą wykonywać fizyczne prace, których ich obywatele wykonywać nie chcieli. Niemcy przywiozą nam nielegalów? I ci nielegale co zrobią? A powiem co: spieprzą jak najszybciej nielegalnie z powrotem do Niemiec! Polska to kraj:
- silnie katolicki (to niekoniecznie pasuje imigrantom z krajów muzułmańskich, ale pasuje np. Filipińczykom i kompletnie nie przeszkadza Wietnamczykom czy Hindusom czy Nepalczykom, których mamy też coraz więcej)
- z trudnym językiem narodowym i bez silnej znajomości wśród obywateli języków kolonialnych (francuski, niemiecki)
- ze słabym socjalem (800 + jest fajne dla Polaka, ale nie przezyjesz za to przez miesiąc, co innego w Szwecji gdzie socjal jest taki że możesz za niego jechać na wakacje i kupować markowe ciuchy i dobre żarcie).
Więc przed kim oni bronią?
Powiedz to tej dziewczynie której wenezuelski ciapek wydłubał oczy śrubokrętem.... mało? spokojnie będzie wiecej takich atrakcji, cierpliwości.
Zapomniałeś wspomnieć o donaldzie
no musimy jeszcze pamiętać gdzie odnotowuje się najwyższe poparcie dla KO i kandydatów tej partii na prezydenta.
A tak na poważnie, to pierdo..cie hipolicie, wyciągnąłeś sobie coś z dupy i uważasz za pewnik, każdy może się pomylić (mi ostatnio zdarzyło się z demagogiem) ale brnąć w takie absurdy. tak jak pisałem już wcześniej narracja zmieni się, to jest więcej niż pewne i wtedy będziesz musiał zmienić śpiewkę. Najlepsze jest to, że ta narracja nie zmieni się wskutek istnienia realnego problemu. Ona zmieni się bo obecny rząd nie może pozwolić sobie na dalszą stratę poparcia
wskutek czego to wasze popierdywaniem wkrótce będzie do szybkiego zapomnienia
Powiedz to tej dziewczynie której wenezuelski ciapek wydłubał oczy śrubokrętem.... mało? spokojnie będzie wiecej takich atrakcji, cierpliwości.
Rozumiem że Polacy w Anglii to same anioły i przestępstw nie popełniają ? Zamiast Wenezuelczyka to mógł być KAŻDY. Także Polak. Od kilkudziesięciu lat mamy w Polsce masę Wietnamczyków, sporo Turków i Egipcjan (to pokłosie po przyjaznych stosunkach PRL z krajami tzw. Trzeciego Świata), mamy olbrzymią grupę Hindusów, Nepalczyków, Filipińczyków. I co ? I nic. Byliśmy zawsze krajem wielokulturowym i wieloreligijnym, dla mnie, mieszkańca Łodzi, miasta które zawsze było i jest mieszanką etniczną i religijną to jest po prostu śmieszne co tu czytam. Powtarzam: NIE GROZI NAM IMIGRACJA MUZUŁMAŃSKA (inna rzecz że debile twojego pokroju nie rozróżniają szyitów od sunnitów a nawet sikhów i nie za bardzo rozumieją że mentalność mieszkańców Maroka, afrykańskiej Liberii i Afgańczyków to jest zupełnie co innego).
A tak poza tym to nie jest wątek o tym.
Iselor cierpliwości... tak jak wspomniałem wszystko przed nami. Polacy w Anglii w większości pracują, a ciapatym się nie chcę, mam 15 lat pracy pracowałem w rożnych zakładach i jakoś nigdzie ich nie widzę u nas aby pracowali. Nikt nie chce tego bydła i słusznie.
bardzo bym chciał wam powiedzieć, czysto hipotetycznie, abyście wypie...... z tymi swoimi przepalonymi mózgami. W dupie mam wasze wysrywy dot. migrantów i odklejonych, nacechowanych emocjonalnie, scenariuszów, które wam pod mordę podrzucają określone persony. Współczuje wszelkim osobom w otoczeniu, które muszą was znosić, bo jest to zapewne dla nich katorga, chyba że otaczacie się takimi jak wy, to jedźcie wszyscy do tych kiboli na ustawkę i się tam powybijajcie gołymi pięściami, czy sprzętem. Ludzkości ulżyłoby bez takich zwierząt jak wy. Powiedzieć troglodyci, to uraza dla troglodyty.
No, ale nie tego powiem, bo tu na forum nie można tak i jeszcze bana bym dostał. :)
iselorku każdy z twoich argumentów jest inwalidą.
od końca zaczynając po prawej dokumencik. W UK panowie z pontonów mieszkają w hotelach opłacanych przez "państwo", mają kieszonkowe, darmowe jedzenie i zmianę poscieli, telefony, sharowane skutery na których na lewo (żeby nie stracić dotacji "od państwa" dorabiają w Uber eatsach czy deliveroo.
Katolicyzm, nie jest argumentem, Polska po pierwsze nie jest państwem wyznaniowym, a po drugie jest bardzo tolerancyjna co może wydać się dla Polaka nieprawdopodobne ale jest faktem, radykalizacja następuje z reguły wskutek jakichś zmian socjalnych których jeszcze nie doświadczyliśmy (a taki Szwed z Malmo już nieraz)
No i język, nie dalej jak w sobotę dane mi było jechać w UK autobusem znalazłem się w dzielnicy powszechnie uważanej za pakistańska, no i zapytałem pani na przystanku o drogę no i co? no i pstro mimo że nie pytałem pompolsku tylko w języku tenkraju pani nawet nie beknela jechała być może do pracy ale nie była w stanie odpowiedzieć po angielsku nawet że nie ma pojęcia o co pytam.
Zmierzam do tego że nachodzący nie asymilują się wchodza w swoje kasety i tam sobie żyją, nie mając nawet potrzeby używania języka., wynika to prawdopodobnie również z faktu że w Europie instynkt stadny nie jest na takim poziomie jak w Pakistanie czy innych erytreach. No chyba że chodzi o fora internetowe
bardzo bym chciał wam powiedzieć, czysto hipotetycznie, abyście wypie...... z
możesz chcieć. dzięki wyborowi normalnego prezydenta udało się uniknąć białoruskiej ustawy o cenzurowaniu nieprawomyślnych. więc krótko, do widzenia.
Nie licz od nich na argumenty. Dla nich każdy inny to zły. Krowy zaczną kwaśne mleko dawać jak zobaczą czarnego, czy cos w ten deseń.
No i kocham to wybieranie przypadków jednostkowych. W Polsce w 2024 miało miejsce 1047 gwałtów. Ile z nich dokonali imigranci? Mniej niż 10. Mówimy o mniej niż 1%......
elathir dzięki inżynierom ta statystyka się poprawi znacznie. No jakieś X4
Ty dalej nie rozumiesz. Nikt na siłę tu nikogo trzymać nie będzie. Nie da się upilnować każdego. Założysz im obrożę ? Każda władza wie, jakie są nastroje i nikt tutaj przyjmować imigrantów, zwłaszcza muzułmańskich, nie będzie bo sobie tak Unia zażyczy. Powtarzam: Polska (i kraje dawnego demoludu) NIE SĄ ATRAKCYJNE dla poszukiwaczy socjalu. Przyjadą do nas ci co chcą normalnie żyć. I przyjeżdżają. Przez to waszą zjebaną politykę rasistów rykoszetem obrywają Ukraińcy, Białorusini, Azjaci. Większość tych tam na granicy co "pilnują" to debile, którzy Araba nie odróżnią od Nepalczyka co sie modli do Siwy albo Buddy.
A już cyrk jaki jest odwalany z tymi centrami integracji cudzoziemców i zakazami ich budowy....Do ciężkiej cholery, korzystali z nich głównie Ukraińcy i Azjaci, nie muzułmanie. Afgańczyk czy inny Pakistańczyk nie za bardzo wie co to jest Polska, jego interesuje Szwecja i Niemcy.
Swoją drogą, mamy w Polsce sporą grupę pogardzanych przez was imigrantów z Erytrei. Nikomu nie wadzą, ale co możecie o tym wiedzieć ?
iselor, elathir - nie wy pierwsi, nie ostatni pewnie, ale to są persony silnie odporne na jakiekolwiek argumenty. To jest jak rozmowa ze ścianą. Im trzeba pisać w ten sam sposób w jaki oni się wypowiadają o świecie. (albo w ogóle nie odpisywać, choć wiadomo jest to ciężkie)
Rozumiem że Polacy w Anglii to same anioły i przestępstw nie popełniają ?
Nie, ale per capita nie odbiegaja od normy, a moze nawet sa ponizej.
Natomiast to - powinno juz dac do myslenia:
Knife Crime in London: Knife crime has been a significant issue in London, with 15,016 knife or sharp instrument offences recorded by the Metropolitan Police in 2023/24, up from 12,786 the previous year. These offences include a range of crimes, such as assaults, robberies, and homicides involving knives.
Ethnicity and Knife Crime: Some older and partial data exists on the ethnic breakdown of knife crime offenders:
A 2018 report from the Mayor’s Office for Policing and Crime noted that in London, about two-thirds of knife crime offenders under 25 were from black or minority ethnic (BME) backgrounds.
I jak myslisz dlaczego tylko Some older and partial data exists on the ethnic breakdown of knife crime offenders
Tesknie za czasami, kiedy obsluga elektroniki, komputerow i internetow byla zbyt skomplikowana dla przecietnego przedstawiciela krotkowlosych panow, zywotnie zainteresowanych "problemami" mijanych na ulicy bliznich.
uuu mamy cos z cyklu "quisacowe pierdniecia", rozwin mysl byku... przeciez nie mozna tego tak zostawic
rozwin mysl byku
Prosze bardzo... Oprocz milosci do lysych potylic oraz spraw bliznich, przejawiali tez czesto nagla i nieposkromiana chec wyjazdu z kraju do Wielkiej Brytanii, Holandii lub Norwegii wskutek wzmozonego zainteresowania lokalnych sluzb mundurowych.
Czemu? Nie wiem ALE SIE DOMYSLAM.
Dlatego mam z ciebie taka beke, bo jestes prostackim dresiarzem ktory ubral tani garniak, przepisuje brednie ktore mu przysla dzialajac na szkode kraju z ktorego spierdolil i ludzi od ktorych spierdolil i mysli ze jednak jest czyms wiecej. Do tego udajacym ze zna sie na IT. Tymczasem jedyne co twoje posty wywoluja, to niesmak.
Ta nitka to wrecz podreczniowy przyklad prymitywizmu wprost wyciagnietego z tego srodowiska.
Choc trzeba przyznac ze to UK troche cie wychowalo, bo w porownaniu z tym drugim (i paroma innymi aktywnymi na forum... sa dosc charakterystyczni ze wzgledu wlasnie na prymitywizm postow), ktory ma problemy z wyslowieniem sie, i jest zywcem wyciagniety z lawki przed blokiem i ledwo skonczonej podstawowki to jestes wrecz intelektualista.
Ale nie bralbym tego jako komplement.
Jak bedziesz chcial cos jeszcze to nie boj sie pisac. Zbliza sie 16, pewnie cos tam podesla.
Czyli tak jak myslalem, ty to pisales do mnie.
ja pierdziele, co za odpal, duzo masz takich swiatow zbudowanych w glowie? Pasujacych do twojego swiatopogladu?
Nigdy w zyciu nie bylbym w stanie okreslic gustu odziezowego kogokolwiekz tego forum, a juz najsmieszniejszy jest ten wtret o komputerkach... niezle tam sie musi pod czaszka kotlowac, skoro cos sie nie wpasowuje, na samym poczatku kiedy zszedlem sie z toba w "dyskusji" o fentanylu swiatelko ostrzegawcze sie zapalilo, ale widze ze chyba jednak wiekszy problem.
Jak juz skonczysz popierdywac personalnie to moze ci odpowiem, ale poki co, sprawdz biblioteke jpg'ow moze znajdziesz cos na spuszczenie pary.
elathir wstaw mi info że Polacy którzy łączą się w grupy na zachodzie napadają, gwałcą, mordują, palą, haracze zbierają... no czekam... cokolwiek? jakby tak było ( rozboje) to wszystkie media by o tym trąbiły a nigdy nie miało nic takiego miejsca, więc nie pier.... mi tu farmazonów. Problem jest taki że "Inżynierowie" którzy przyjechali tu w bagażnikach oblegają przystanki, ławki, parki, domy dziecka, okolice szkół, a ludzie się po prostu boją... i słusznie.
A gdzie ja pisałem, ze na zachodzie? Pisałem, że u nas. Bo są takie grupy, policja je zwalcza z różną skutecznością ale dalej działają.
Pierdo... z bajki wać pan... w 90% są to grupy Gruzińskie, Syryjskie, Ukraińskie... Polska to margines.
W waszym świecie pewnie tak.
Ale tak nie jestem statystyki są jasne. Grupy ze wschodu to głównie w przemiecie siedzą, trochę w prostytucji na wschodzie raju. Ale na zachód pod Podkarpacia są w zasadzie niespotykane, aktywne głównie na terach przygranicznych, więc te 90% to niezła bajeczka.
Dobra, jezeli chodzi o statystyki i te sprawy, szybko bo nie chce mi sie rozwodzic, wszystko jest do sprawdzenia:
UK - populacja muzulmanska: 6.5%
wiezienia - 18% to muzulmanie
bezrobocie - 48% nie pracuje
mieszkania socjalne - 27% wszystkich zajmuja muzulmanie.
jako kontrast moznaby przyklady Hindusow czy nawet Chinczykow, ktore to nacje maja dosc odmienny etos (no i mniejszosc chinska jest niewielka), ale mozliwe ze sie nie znam :D
I tak, jako imigrant majacy dzieci w szkole wyznaniowej znam calkiem sporo rodzicow z innych mniejszosci etnicznych i paradoksalnie przeciwnych NIELEGALNEJ imigracji jest bardzo duzo ludzi bo jest to obciazenie finansowe dla nas wszystkich.
Pewnych rzeczy nie da sie uniknac
Ah te statystyki ;)
Problem z nimi taki że Muslim muslimowi nierówny.
Albańczyka spotkasz częściej w więzieniu, Somalijczyka jako nieroba ale Irańczyka już jako lekarza.
Na takie statystki powinno patrzeć się przez pryzmat kultury a nie religii.
Ta szkoła wyznaniowa to chyba nie jakaś Islamska co? ;)
Mysle, ze temat szkol wyznaniowych juz byl tu przerabiany, nie bede sie powtarzal, rzecz w tym ze w przypadku islamu nie da sie oddzielic kultury od religii.
A co do albanskich gangow, dominuja nawet we wloszech i tutaj nie ma co dyskutowac, anglicy sa nieswiadomi nawet pewnych rzeczy.
No własnie takie upraszczanie jest irytujące.
Nawet dla przykładu:
Masz katolika z Polski, Włoch czy Hiszpanii w UK, cisza spokój. Weźmiesz imigrację z Kolumbii to uzyskasz zupełnie inne wyniki. A i to jeszcze bardziej się rozjedzie jak rozróżnisz różne regiony Kolumbii, w jednych będzie ok, w innych dużo gorzej. A potem ze względu na wiek, płeć itd.
Jakiekolwiek realne i rzetelne statystyki operują na kilku miarach, dopiero wtedy dają sensowny obraz. Bo przykładowo za zdecydowaną większość przestępstw odpowiadają mężczyźni pomiędzy 20 a 35 rokiem życia. Czyli niewpuszczanie takich, niezależnie od narodowości, kultury itd. to dobry pomysł?
rzecz w tym ze w przypadku islamu nie da sie oddzielic kultury od religii.
Zwyczajna bzdura
nie wydaje mi sie, to juz judaizm jest elastyczniejszy, nie wspominajac oczywiscie o chrzescijanstwie.
powiedzmy ze jest to nieporownanie trudniejsze niz w pozostalych dwoch przypadkach
rzecz w tym ze w przypadku islamu nie da sie oddzielic kultury od religii.
Powiedz to naszym rodzimym Tatarom mieszkającym u nas od stuleci.
serio chcesz to porownywac? (rodzimym jak juz)
To ty twierdzisz, ze kultura tutaj nie ma znaczenia, więc zrównałeś naszych Tatarów z Saudyjczykami choćby.
Ja twierdzę, że różnice są.
Zresztą do tego mogę jeszcze podrzucić Indonezyjczyków, Malezyjczyków, itd.
Nie wiem czy byles w UAE, ale powiem ci, ze pozory myla - na przyklad w hotelu w ktorym europejczykow byla cala masa, bylo kilka elementow (i nie mowie o kapliczkach, ktorych tam, w przeciwienstwie do UK na przyklad nie spotkalem) ktore caly czas przypominaly mi ze przebywam w kraju muzulmanskim, podczas kiedy podczas pobytu w krajach europejskich nie mialem takiego poczucia. Nie ukrywam, ze jeden UAE to zdecydowanie najbardziej "cywilizowany" w zachodnim tego slowa znaczeniu, nawet moich kilku znajomych sie tam przeprowadzilo, natomiast jest to kraj gdzie nie moge powiedziec, zeby kwestie kulturowe nie przeplataly sie z ideologicznymi.
Ale bedac juz w tym temacie, to o jakich saudyjczykach mowisz - tych z tv, kupujacych konie w polskich hodowlach, czy takich zwyklakach ze sklepiku na rogu?
Mieszkam w UK juz pare lat, i spotkalem pare naprawde milych i otwartych muzulmanow na pewnym poziomie, jednak jezeli mam uogolniac to powiem, ze to nie jest wiekszosc.
Ciupalina, normalnie uderz w stol, wlasnie mi w trending wyskoczylo "Catholic" wiec pomyslalem ze sprawdze.
https://x.com/CatholicArena/status/1939259024127709236
niezly komentarz do tej kompletnie offtopowej dyskusji.
Dzielnice, ktore byly "lepsze" 10 lat temu, juz lepsze nie sa, ta dyskusja tez juz kiedys tutaj byla.
Są Olbrzymie różnice. Nawet w samej Afryce. Maroko jest silnie laickie, tak jak ludzie z Sierra Leone ale ci z sąsiedniego Mali są bardziej, hm, religijni. Albo Turcja. To są sunnici ale laiccy. Irańczycy to Persowie, nie lubią Arabów ani Arabowie ich. To też dosyć laicki kraj ale jako szyici mają inną mentalność. Somalijczycy to leniwa, niewykształcona dzicz (nie mówię że wszyscy), podobnie jak Afganczycy. ALE w Afganistanie żyją też Hazarowie. Tyle że... Hazarowie to lud mongolski (!), w dodatku szyicki więc przez talibów traktowany jak heretycy.
Fajna rozprawka, chociaz nieco chaotyczna, a teraz odnies to chociazby do tego co napisalem o UK
Lepiej niech robia swoim tempem niz ktos ma zginac bo bedzie nacisk na szybkie pojmanie. Poza tym za te pieniadze to jako policjant tez bym sie nie palil do wchodzenia do lasu gdzie jest gostek co umie sie poslugiwac bronia. W dodatku jest tak bezwzgledny, ze zabil wlasna corke. Siedzac na dupie przed komputerem to kazdy odwazny. Pewnie zaraz wyskocza gostkowie to po co szedl do Policji etc etc. Kiedys ogladalem taki serial Alone. Zostawiaja uczesnikow samych w dziczy i zwyciezca, ktory najdluzje przezyje bez odklepywania wygrywa pol banki dolcow. Pamietam jednego z uczestnikow jakies sily specjalne/kilka konfliktow czynny udzial w walkach.Medale i ogolnie no Rambo 2. Po powrocie do kraju poszedl na policjanta. Gostek wymiekl po 1 dniu w dziczy. Wiekszosc Policji to pewnie tak jak my 2 razy w roku do lasu na grzyby.
W życiu go nie złapią... to są 20 letni pizdeusze, ew jeszcze 30-40 letni żołnierze dadzą radę, druga opcja to taka że strzeli sobie w łep.
W Rosji też lecieli z tą samą gadką. "Twardziele" którzy przeżyli lata 90-te vs 20-latkowie w rurkach. Oczywiście chodziło o dostawę mięsa armatniego. A "twardzieli" wymłóciły drony sterowane przez ww 20-latków.
Nie to co 20 letnie pizdeusze w koszulkach Bóg, honor, ojczyzna i klepiace posty z piwnicy w domu mamy.
Zniszczeni psychicznie "20-latkowie w rurkach", to pokłosie wychowania przez tych "twardzieli" z lat 90. Zawsze bawi mnie to narzekanie tych "charakterniaków" na nowe pokolenie ludzi przetyranych już na starcie dorosłego życia.
Aczkolwiek, żeby nie wyszło czarno-biało - pokolenie "20-latków w rurkach" spowoduje problemy kolejnego pokolenia i tak do końca egzystencji ludzkości.
BTW. 20 latkowie nie noszą już rurek od jakichś ponad 5 lat.
dafton żałosny człowieku... to że teraz 20 latkowie są ciency psychicznie jest skutkiem wejscia do UE w 2005 roku i posranego unijnego programu nauczania i bezstresowego wychowania + dojdzie do tego gender i lewactwo i mamy obraz młodych ludzi plus dochodzą do tego media społecznościowe ( zryte) i mamy obraz 20 latka który łyka to wszystko jak pelikan. Takie wartości obecnie jak Honor, Ojczyzna, Przywiązanie, Małżeństwo, Wiara, Rodzina, Szacunek ... obecnie młodzi ludzie mają wyjebane totalnie na te wartości... teraz za sprawą UE masz Lewactwo, Homoseksualizm, Gender, LGBT, i Seks i seksualizacja Europy na prawo i lewo z kim i z czym popadnie.
dafton żałosny człowieku.
A few moments later:
Szacunek ... obecnie młodzi ludzie mają wyjebane totalnie na te wartości
Via Tenor
Dafton to przez ciebie dobre chlopaki patrza na swiat zza krat!
BUK, HONOR, DZICZYZNA!
Co konkretnie masz na myśli?
Myślę, że masz zbyt wysokie oczekiwania względem tej propagandowej papki.
Co konkretnie masz na myśli?
https://www.youtube.com/watch?v=aBvlXC_dziE
0:08 - 0:12
Tyle jest mysli w takich glowach.
A wystarczyło by żeby napisał coś brzydkiego na Tuska i jego klikę, w moment by go znaleźli.
Popisy Polskiej policji pływały ostatnio po internecie, jak świetnie im poszło zatrzymania złodzieja samochodu pod jakąś biedronką. Czego oczekiwać po bardziej skomplikowanej sytuacji.
Nie mniej jednak, uszczypliwości na bok, psychol się chowa i oby go szybko znaleźli...
Policja jest zajęta mordowaniem ludzi, którzy nie stawiają oporu podczas zatrzymani (tu 10 na jednego gościa, którego jedynym wykroczeniem jakie popełnił byla kłótnia na klatce schodowej z żoną, która go nie chciała wpuścić do domu), z prawdziwymi przestępcami sobie nie radzą.
* ale tak to jest jak szef resortu zajęty jest liczeniem policzonych wcześniej głosów, a nie realnymi problemami
Z artykułu wynika że gościu był pijany i na wszelki wypadek chcieli mu założyć kajdanki że jakby mu co odwaliło to żeby nie mógł by im co zrobić albo komuś. Dopiero jak mu próbowali to zaczął się stawiać. No i dalej to już się potoczyło.
Ciężko w takiej sytuacji powiedzieć czy mieli raczej czy nie. Z pijakiem nigdy nic nie wiadomo. Niestety miałem z takim doświadczenie to takiego byle co może wkurzyć i się zaczyna raban na całego. Taki gościu też nie panuje nad sobą jak jest pijany i różne sytuacje mogą się dziać.
Może i przesadzili z tym siadaniem na niego. Mnie tam nie było nie wiem. Ale wiem właśnie jak potrafi być nieobliczalny pijany człowiek.
Może i umorzyli śledztwo ale jakby nie patrzeć kilku z nich będzie do końca życie gnębiło sumienie że, któryś z nich przyczynił do się do śmierci człowieka.
W USA też był podobny przypadek, nawet dość głośny. I protesty na ulicach,
Elathir - to była aluzja, jedynym bardziej upolitycznionym (ale nie tak bezradnym) MS był Ziobro.
Sabaru - widziałeś film nakręcony przez policję? Gość był pod wpływem alko, ale nie był pijany. Normalnie z nimi chciał współpracować i nie był agresywny. To była zwykła kłótnia na klatce, a policja potraktowała go jakby kogoś zabił.
W d. mam wyrzuty sumienia jakiegoś gliniarza, nie wróci to życia facetowi, którego udusili.
RPG-7 - tak, tyle że tamten policjant z USA siedzi w pierdlu za popełnione morderstwo, u nas oprawcy nadal pracują w policji, a MS nic sobie z tego nie robi.
Ale co ma do tego minister sprawiedliwości? Policja podlega pod MSWiA a nie MS.
Może mniej politycznych tweetów a trochę podręcznika by się dowiedzieć jak to działa.
A to szefem ministerstwa spraw wewnętrznych i administracji jest osoba z innego rozdania niż obecna dobra zmiana?
Pisałem o MS gdyż to na mocy wyroku sądowego Duda miał zakaz zbliżania się do teściowej, a akta sprawy są kierowane przez policję do sądu / prokuratury. Dzień przed morderstwem kolo się z nimi zapoznał, co wg niektórych przypuszczeń mogło być bezpośrednim triggerem zbrodni.
Może najpierw czytaj co piszesz zanim naciśniesz guzik odpowiedź?
Napisałeś, ze policja sobie nie radzi bo ich szef zajmuje się nieprawidłowościami przy wyborach zamiast ich pilnować.
Potem jak się okazało, ze to nie ich szef to robi a inny minister to twierdzisz, ze to bez znaczenia bo to inny minister z tego samego rządu.
Pisałem o MS gdyż to na mocy wyroku sądowego Duda miał zakaz zbliżania się do teściowej
No miał, ale mieszkali obok i tutaj pojawia się problem z egzekucją tego typu zapisów. Nie od dzisiaj, nic nowego. Nikt od 30 lat nie ma pomysłu co zrobić z takimi przypadkami.
Dzień przed morderstwem kolo się z nimi zapoznał, co wg niektórych przypuszczeń mogło być bezpośrednim triggerem zbrodni.
Tylko, że prawo do zapoznania się z aktami sprawy gwarantuje oskarżonemu prawo. Bo jak inaczej miałoby to wyglądać? Idziesz do sądu na rozprawę nie wiedząc o co jesteś oskarżony i masz się bronic na ślepo? Czy jak ty to sobie wyobrażasz.
(ale nie tak bezradnym) MS był Ziobro.
Akurat bezradność Ziobry była wręcz przysłowiowa, temu raz na rok odwalał jakąś ustawkę z tą swoją apelacją nadzwyczajną, że niby to trzyma rękę na pulsie. Tylko całość przestała się spinać gdy człowiek wczytywał się w sprawy jakich to dotyczyło (w 80% wypadków negował dziwne wyroki wydane przez swoich nominantów i zaufanych ludzi w sądach).
Zaraz - o policji pisałem w jednym akapicie, odniosłem się do zabójstwa gościa kłócącego się na klatce.
W drugim akapicie pisałem o MS, który jest także prokuratorem generalnym gdyż nie zwraca on uwagi na takie zachowania policjantów.
Owszem, szef mswia powinien był jako pierwszy zareagować, skoro tego nie zrobił, to powinien to był zrobić MS będący jednocześnie PG.
Owszem, szef mswia powinien był jako pierwszy zareagować, skoro tego nie zrobił, to powinien to był zrobić MS będący jednocześnie
Na jakiej niby podstawie? Policja w żadnym wypadku nie odpowiada przed ministerstwem sprawiedliwości. Równie dobrze mógłbyś tutaj wrzucić ministra zdrowia. Również prokuratura nie ma tutaj nic do gadania na tym etapie.
Zresztą co wtrącanie się ministra w ich robotę ma im pomóc? Policja potrzebuje gruntownej reformy a na to się nie zanosi bo nie ma chęci ani politycznej, ani w samej policji ani presji społecznej na to.
Policja w żadnym wypadku nie odpowiada przed ministerstwem sprawiedliwości. Równie dobrze mógłbyś tutaj wrzucić ministra zdrowia. Również prokuratura nie ma tutaj nic do gadania na tym etapie.
No nie jest tak jak napisałeś. MS będący jednocześnie PG ma uprawnienia do zlecenia śledztwa w sprawie, także policjanta. Innymi słowy posiada kompetencje do nadzorowania wszelkich postępowan przygotowawczych, w tym śledztw prowadzonych przez podległe mu jednostki prokuratury. Może też sprawować funkcję oskarżyciela publicznego przed sądami. Dlatego odniosłem się właśnie do jego osoby.
Na jakiej niby podstawie? Prawnej:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-postepowania-karnego-16798685/dz-7-roz-37
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-postepowania-karnego-16798685/dz-7-roz-35
https://sprawy-karne.biz.pl (dzial: postepowanie przygotowawcze)
A doczytałeś na czym te uprawnienia polegają?
Jego uprawnienia dotyczą zabezpieczenia prawnego, dowodowego i legalności postępowania a nie kontroli czynności operacyjnych w rodzaju obławy pod kątem jakości wykonywanej pracy a jedynie jej stanu prawno-formalnego. Czyli może się wtrącić gdy policjanci łamią prawo a nie gdy zachowują się po prostu niekompetentnie. Jeżeli działania policji są prowadzone zgodnie z prawem to nie ma nic do gadania. Do tego może zlecić postępowanie w określonej sprawie, ale znowu jaki to ma związek z obława, która ma już miejsce?
Czyli może się wtrącić gdy policjanci łamią prawo a nie gdy zachowują się po prostu niekompetentnie. Śmierć zatrzymanego będąca skutkiem interwencji policji nazywasz „niekompetencją”? I co tzn. „wtrącić się”? Przecież już ci napisałem co może MS będący także PG.
A doczytałeś na czym te uprawnienia polegają? Przestań się kompromitować i brnąć w temat, o którym nie masz pojęcia gdyż nawet AI w tym zakresie ma większą wiedzę od twojej, no sam zobacz.
Tylko, ze to co wkleiłeś dowodzi tego co mówiłem i zaprzecza temu co ty mówiłeś. Akcja poszukiwawcza nie jest śledztwem a działaniem operacyjnym.
Tak więc sam wrzuciłem dowód na to, ze gadasz bzdury.
Nie rżnij głupa i nie odwracaj kota ogonem. W tej nitce dialogowej mówimy o policjantach, którzy udusili gościa na klatce, co opisałem w poście 35 rozpoczynającym tę dyskusję i to przeciwko nim MS/PG powinien wszcząć śledztwo. Uwaga w ogóle nie dotyczyła grupy pościgowej za Dudą, gdyż w trakcie jej trwania żaden z policjantów nie dopuścił się zbrodni.
Nie, wątek dotyczył problemów z schwytaniem mordercy.
Wątek z tym aresztowaniem o którym piszesz akurat zakończył się rozpoczęciem śledztwa, więc co niby więcej ma sie wydarzyć?
Przeczytaj post 35, pod którym zamiesciles komentarz, dotyczył morderstwa popełnionego przez policję podczas zatrzymania spokojnego gościa, który kłócił się z żoną na klatce schodowej.
Ani Sabaru, ani RPG-7 nie mieli problemu - w przeciwieństwie do ciebie - ze zrozumieniem tego postu składającego się z 2 zdań i linka do strony Polsatu opisującego zdarzenie. Tak, zakończył się śledztwem po śledztwie dziennikarskim gdyż ani szef MSWiA ani MS będący jednocześnie PG nie kiwnęli w tej sprawie palcem.
Przecież ten chłop się zaraz zabije, nie ma już po co żyć. Gdyby zdecydował się żyć to złapanie go jest kwestią dni i dostanie na 100% dożywocie bo nic nie wskazuje w jego zachowaniu na chorobę umysłową. Gościu po prostu na razie nie ma jaj, żeby sobie palnąć w łeb ale w końcu się na to zdecyduje. Nawet jak sobie gdzieś tam w tym lesie pobiega to tylko jest przedłużanie agonii.
Kiedyś już była podobna sytuacja i też tak szukali jednego gościa. Do dziś nie wiadomo co się z nim stało.
Kiedyś już była podobna sytuacja i też tak szukali jednego gościa. Do dziś nie wiadomo co się z nim stało.
Masz na myśli Jaworka? Znalazł się. Martwy niedaleko miejscowości, w której zabił brata. Ukrywał się u ciotki.
Jak ma możliwości finansowe, to może próbować uciec za granicę państwa, co prawda do Białorusi daleko.
A o co z tym konkretnym duda chodzi? Nagonka na odchodzącego prezydenta, czy jakaś poważniejsza sprawa? Sorry, nie mam zbytnio czasu zagłębiać się w temat, tym bardziej googlowanie.
Obława na mordercę co zabił córkę i zięcia a tera ukrywa się po lasach a policja ma problem go dorwać.
Udajesz glupszego niz jestes? Masz czas napisac komentarz ale na 5 sekund w google nie masz?
Czy go znajdą i do tego jeszcze żywego tego nie wiem ale jeżeli chodzi o samą skuteczność Policji to nie mam wątpliwości:
https://olkusz.naszemiasto.pl/nielegalne-pokemony-wpadly-w-rece-policjantow-z-olkusza-funkcjonariusze-zabezpieczyli-podrobki/ar/c1p2-27732625
Niewykluczone że Tadeusz ma na swoim wyposażeniu mundur policyjny i bierze udział w poszukiwaniach siebie samego swobodnie poruszając się wśród tych którzy go szukają
Hmm... nieglupie.
W sumie jesli mundur policyjny moze wygladac tak jak ten pan na zdjeciach wyzej, to ja tez mam.
Via Tenor
Dziecko było na rękach kobiety, gdy tę dosięgnęła kula.
Tego nie wiedzialem do teraz. Myslalem ze dziecko bylo w domu.
No coz.. mam nadzieje ze tam w tym lesie sie potknie, zlamie noge, dostanie zakazenia i cos go zywcem i powolutku wpierd...li.
Dla osoby ktora z premedytacja strzela w kierunku rocznego dziecka nie ma zbyt surowej kary.
Duda nie może się bowiem zbliżać do obu kobiet, ale z żoną mieszka w jednym domu, a z teściową na tym samym podwórku. Kontakty są więc nieuniknione, nawet gdy żona przeprowadza się do domu matki. W Polsce nie znaleziono jeszcze rozwiązania na takie patologiczne sytuacje.
Az rece opadaja. Panstwo z dykty to w sumie zaczyna byc komplement.
Wyglada na to ze koles byl przykladem skrajnego patusa, zyjacego w minionej epoce i dla ktorego paliwem bylo alko.
Szkoda rodziny, ktora chyba chciala sie z tego wyrwac i pozostaje zaplakac, bo na polskich wsiach jest pewnie sporo takich ludzi, u ktorych niewiele brakuje aby "struna sie przeciagnela".
Ba... niedawno wybrali nam prezydenta. ;/
A "pracy u podstaw" nie ma absolutnie zadnej i ludzi, ktorych zainteresowania to chlanie, napierdalanie zony oraz bycie toksycznym dla calego otoczenia bedzie tylko wiecej.
A moze jestem zbyt pesymistyczny?
Jakie rozwiązanie byś w takim razie widzial? Podpowiem tylko, ze tzw. policyjna eksmisja i zabezpieczenia trybu opuszczenia lokalu jest skrajnie wykorzystywane przez skonfliktowane strony.
Co do samej sprawy.
- znety dwa dni w kwietniu? Lol. Zarzut z dupy, zreszta bardzo czesta sytuacja, w której prokuratura chce pomoc w sprawie rozwodowej
- facet ma bron i nikt z rodziny o tymnnie wspomina? To gdzie te znety i obawa o swoje zdrowie.
No właśnie, dwa dni w kwietniu, a reszta tak dawno że się przedawniła, czy sam prokurator każe pomijać więcej przypadków, bo to więcej roboty?
Nic oczywiście nie usprawiedliwia morderstwa, ale jeśli tak wyglądało doniesienie i zeznania, to chyba było trochę mało, by ostro reagować. No, może fakt posiadania niebieskiej karty i raz już wycofanych zarzutów go obciążał.
Tzn. ja absolutnie nie mam wątpliwości, że facet jest szajbusem i agresorem. Strzelam jednak, że jest sprawa rozwodowa i orzeczenie winy wymaga sprawy karnej, co zostało podpowiedziane przez adwokata. Typ zrozumiał, że nic mu nie zostanie, zastrzelił ich i pewnie lezy gdzieś z rozwalonym łbem. Znajdą go za rok.
Ciekawie się mi słucha byłego policjanta D.Nowaka, który prowadzi obecnie kanał "Kryminalny Patrol" co mówi o tej sprawie.
https://www.youtube.com/watch?v=R3JJH-TLBrk&ab_channel=KryminalnyPatrol
Przy poprzedniej ekipie policja nie była w niczym lepsza czy skuteczniejsza.
Myślę, że mocno przecenianiacie wpływ rządów PiS i PO na instytucje policji.
Ani jedni ani drudzy nie mieli na nią pomysłu i nie zrobili dla niej nic nowego i dobrego. Ta instytucja jak inne krzyczy o reformy. Których nikt nie zamierza przeprowadzić.
Kończy się na obsadzeniu najwyższych stanowisk swoimi. Tylko tyle. Doły nie widziały żadnej różnicy od lat. Brakuje kasy na paliwo, sprzęt czy nawet zwykłą kawę. Nie ma dobrej opieki psychologicznej, a zarobki za odpowiedzialniść którą policja ponosi lub powinna ponosić są kiepskie. W dodatku pijar mają słaby, nie uporali się z dziedzictwem milicji. Potem przyszły afery łapówkardkie lat 90. Dzisiejsza policja od tej z lat 90 jest niebo lepsza, ale przez to że jej obraz jest kiepski a zarobki nie przystają, to nikt się do zawodu nie pali.
Stąd nie ma co się dziwić że ta cała sytuacja to wielki spektakl w którym pod spodem policjanci najzwyczajniej w świecie nie będą nadstawiać karku. I moim zdaniem nie mozna się im dziwić.
Politycy natomiast nie chcą nic zrobić, SLD, PiS, PO. Wszystko jedno kto rządził. Mamy wojnę kulturowa między salonem i antysalonem. Trzeba bronić kraju przed PiS/PO , to jest cel, a nie jakieś naprawianie instytucji.
CoByByłoGdyby Tak jak wspomniałeś w momencie zmiany władzy w Polsce automatycznie zmieniają się stołki na najwyższych stopniach w Policji, inna sprawa że Policja od środka jest niesamowicie skorumpowana.
Jakby zhejtował Owsiaka, to by go znaleźli na drugi dzień o szóstej rano. Ale widać, chłop niegłupi.
Wyśledzenie kogoś po adresie IP dla Policji trwa lada moment, ( to była zwykła akcja pokazowa typ nawet się nie spodziewał) tam w okolicach miejscowości Limanowej ( samo południe Polski) są góry, parowy, jaskinie, i ponad 300 hektarów lasów, i nierówny teren, co nie zmienia faktu że obraz Polskiej policji jest po prostu żenujący.... Akcja na stacji benzynowej, ostatnia akcja pod Biedronką co typ ukradł samochód, ostatnio wezwanie do awantury domowej i gość został po prostu zaduszony przez policjantów ( 10 ich było głośna sprawa) a w Wawie naćpany i nachlany typ biegał z pałą i bił przechodniów i tłukł po samochodach a policja przyglądała się a to wszystko w wąskim okresie czasu.
No i koniec zabawy w chowanego.
Super zabili go w końcu. Lub wersja dla ludu sam się zabił. Brawo dla policji.
Samobojstwo spowodowane 17 ranami postrzalowymi klatki piersiowej i trzema glowy.
BTW. Wspanialy sukces polskich sluzb. Bedzie opiewany w raportach przez lata.
Było do przewidzenia. Pisałem wyżej. Jeszcze, żeby nie miał przy sobie broni to się trzeba nakombinować i mieć mega odwagę, żeby się zabić a tak to była kwestia czasu aż podejmie decyzję.
Niemal identyczny climax jak z Grzegorzem Boryssem, szukali, szukali i tylko po to aby odnaleźć już go martwego.
Aż jestem ciekawy co gość nagadał, że go pały odwiedziły:
https://cbzc.policja.gov.pl/bzc/aktualnosci/633,Nawolywal-w-sieci-do-popelnienia-zbrodni-zostal-zatrzymany-przez-policjantow-CBZ.html