Czesc!
Mam problem z laptopem. Wczoraj pobralem ze strony microsoftu Windowsa 7. Przed formatem mialem wersje 64 bitowa. Wgrala mi sie 64. Probowalem wgrac wersje 64 bitowa, ale pojawil sie komunikat, ze wersja systemu niezgodna z plikiem. No i dupa. Jak moge wrocic do wersji 64 bitowej?
Poczytalem o necie o partycji recover. Jest ona u mnie w laptopie. Wciskalem przed uruchomieniem Windowsa F8, ale jedynie, co mi sie pojawilo to opcja odpalenia Windowsa i tyle. Jak moge jej uzyc, aby wrocic do system 64 bitowego i ogolnie dysk sformatowac?
W zależności od marki laptopa na partycję Recovery dostajesz się klawiszem bądź kombinacją klawiszy. Np. F2, F10, CTRL + F10, F8 i opcja napraw komputer, czy jak w przypadku Lenovo masz na obudowie osobny przycisk do tego.
Informacja o tym jaki to klawisz jest dostępna na początkowym ekranie lub w instrukcji lub w internecie.
Mam laptopa Asus. Probowalem przez F4 - Napraw komputer, ale mialem komunikat, ze nie znaleziono obrazu plyty :/
Laptopy nie znoszą jak cokolwiek grzebiesz w układzie partycji.
Być może przy zabawie w instalację systemu usunąłeś obraz z systemem.
Przed formatem mialem wersje 64 bitowa. Wgrala mi sie 64. Probowalem wgrac wersje 64 bitowa
Aha... Czyli co konkretnie zrobiłeś z tym komputerem? Jaśniej możesz?
Jedyne co Ci zostaje to spisać sobie klucz z dołu laptopa, spisać wersję systemu(Home Premium, Profesional itp) i upewnić się jaką wersję bitową miałeś wcześniej. Później poszukać sobie obrazu (pożycz go) pasującego do tego co spisałeś i zainstalować wszystko na nowo.
Mialem system 64 bitowy, ale ze strony microsoftu pobralem Windowa 7, ktory okazal sie 32 bitowy. Po instalacji okazalo sie, ze mam dysk recovery. Wczesniej nie byl on widoczny, a teraz jest. Nie mialem nigdy stycznosci z laptopem i teraz nie wiem, jak sformatowac tym dyskiem caly system.
Tak, i chcialbym wrocic przy pomocy tego dysku recovery do 64 bitowej. Na necie wyczytalem, ze w biosie trzeba wylaczyc opcje BOOT BOSTER. Jak do biosa sie dostac i sprawdzic, czy mam ta opcje wlaczona?
Imsodeliciolus->Jeśli sformatowałeś dysk/partycję to uszkodziłeś bądź usunąłeś partycję recovery. Nie odzyskasz tego. Nie masz dysku Recovery.
Przeczytaj post 4 (ostatni akapit).
Z dostaniem się do Biosu sytuacja prezentuje się tak samo jak z partycją recovery (czyli w Twoim przypadku ALT+F2).
To inaczej:
Naciśnij klawisz Windowsa + R (uruchom) albo wpisz w polu wyszukiwania diskmgmt.msc . Zmaksymalizuj okno, zrób zrzut ekranu i pokaż go tu.