Jak działa GfWL?
Jestem nieco zdezorientowany ze względu na otwarcie się na na Games for Windows Live, i niestety wkrótce także Steam.
Jeżeli już zarejestruję konto Games for Windows Live to do niego przypisuję grę tak jak w Steamie? Czy jest to raczej konto gdzieś w internecie do zapisywania stanu gry, tak więc mogę grę instalować spowodowanie na wielu komputerach i zapisywać savy na wielu kontach?
No toś się szybko otworzył, jak GfWL jest wycofywane właśnie.
Przy uruchamianiu gry wymagającej GfWL musisz się zalogować (a żeby to zrobić musisz mieć zainstalowany program) i tyle.
GFWL umarło. Niektóre gry są przenoszone na inne systemy, np Batmany na Steam. Inne nigdy nie zostaną uaktualnione i zostaną z niedziałającym systemem. Tylko od wydawców zależy co się stanie z ich grami.
In August 2013 it was announced that the Games for Windows – Live service would be discontinued on July 1, 2014.
Czyli najprawdopodobniej wszystkie gry, które obecnie GFWL wymagają, zaraz przejdą na Steam i/lub inny rodzaj DRM. M.in. Batmany już z GFWL zrezygnowały i w ciągu najbliższych miesięcy cała reszta zrobi tak samo.
EDIT - a jak nie zrobi, to patrz post wyżej :)
No to graj. System jeszcze "działa". Ale z tego, co pamiętam, nie jest jak na Steamie - grasz tam, gdzie zainstalowałeś grę z płytki. Nie możesz pobrać sobie całej gry na innym komputerze, nawet jeśli się tam zalogujesz na swoje konto.
No i jest problem przy przenoszeniu save'ów, trzeba się nakombinować z przenosinami całego profilu gfwl, a między profilami też CHYBA nie przeniesiesz (przynajmniej mi się nie udało).
Dla mnie nie, nie będzie już zbierania punktów na wspólne konto Microsoftu, buuu. :(
Ciekawe co z takimi tytułami jak Gears of War, Bulletstorm czy Dark Souls - twórcy zapomną nich w tej sytuacji? Szczególnie w przypadku pierwszych dwóch.
Szczególnie, że GoW nie ma na Steamie, co powinno dać do myślenia :]