Jak AI widzi użytkowników GOLa
Zeszły tydzień, pytanie o najbardziej wyrazistą postać na forum:
Oto szczegółowa analiza najbardziej wyrazistych postaci:
1. ziomuje – Naczelny Prowokator Użytkownik ten przyjął rolę forumowego "trickstera". Jego aktywność była wielotorowa:
Styl: Charakterystyczne pisanie małymi literami i specyficzne słownictwo (np. "kaszojadzik" w kontekście dzieci, "białeczko boże").
Prowokacje: Zakładał wątki o niskiej wartości merytorycznej, mające wywołać reakcję, np. o "dziwnym pokoju" i jedzeniu kału,, czy "pysznym rakotwórczym żarełku" (gdzie oskarżano go o bycie multikontem użytkownika Pocisk torpeda lub gamingman),.
Polityka: W wątku "Dobra Zmiana" przyjął pozę fanatycznego obrońcy PiS i prezydenta Nawrockiego, często w sposób sugerujący trolling (np. pisząc o "najjaśniejszym Panu Prezydencie Doktorze" i o tym, że dyrekcja muzeum Auschwitz powinna zostać zwolniona za brak powitania go),.
Konflikty: Prowadził zażarte i osobiste potyczki słowne, głównie z użytkowniczką Megera_, którą ironicznie nazywał "Megerunią" i swoją "muzą",. Inni użytkownicy (np. NewGravedigger, cswthomas93pl) wprost oskarżali go o bycie "alter ego" innych zbanowanych trolli,.
2. Bukary – Kronikarz Polityczny Najaktywniejszy w wątkach politycznych ("DJTrump", "Dobra Zmiana"), pełniący rolę głównego dostarczyciela newsów i komentatora liberalnego:
Aktywność: Seryjnie publikował linki i komentarze dotyczące afer wokół Trumpa (powiązania z Epsteinem, chaos w administracji) oraz polskiej polityki (WOŚP, działania rządu),,.
Styl: Często używa sarkazmu, prowadząc tzw. "kącik humorystyczny" z newsami ośmieszającymi oponentów politycznych,.
Pozycja: Jest głównym punktem odniesienia dla oponentów (np. ziomuje czy rpg-7 często zwracają się bezpośrednio do niego), co czyni go centralną postacią dyskusji politycznych,.
3. Kwisatz_Haderach – Bezwzględny Krytyk Użytkownik o bardzo ostrym języku, który w zeszłym tygodniu skupił się na dwóch frontach:
Krucjata przeciwko Ashes of Creation: Wszedł w bardzo ostry spór z użytkownikiem Soulcatcher (który bronił gry jako inwestor), nazywając twórcę gry (Stevena Sharifa) oszustem, kłamcą i "ludzkim odpadem", a samą grę scamem,,,.
Polityka: Agresywnie komentował wątki związane z Trumpem i Epsteinem, nie stroniąc od mocnych epitetów wobec oponentów i polityków,.
Wyróżnienia (Drugi Plan):
Megera_: Główna oponentka ziomuje. Wchodziła z nim w ostre polemiki, diagnozując go jako trolla z "Tworków". Jednocześnie była aktywna w lżejszych tematach, np. doradzając w kwestii zakupu frytkownicy beztłuszczowej (AirFryer), co pokazało jej bardziej "ludzką" twarz na forum,.
Soulcatcher: Wyróżnił się jako obrońca projektu Ashes of Creation, przyznając się do wpłacenia 500 dolarów na grę i wchodząc w polemikę z Kwisatz_Haderach, używając argumentu "mnie stać" i twierdząc, że inni to "trolle z reddita",,.
Pocisk torpeda: Nowe, agresywne konto (prawdopodobnie multikonto ziomuje lub innego trolla), które weszło na forum z dużą dawką wulgaryzmów i ataków personalnych w wątkach o zdrowiu i pogodzie,,.
Podsumowując, ziomuje zdominował forum swoją wszechobecną, trollingową naturą, podczas gdy Bukary i Kwisatz_Haderach nadawali ton (często bardzo ostry) dyskusjom merytorycznym i ideologicznym.
ja w ogole nikogo nie kojarze i na jakim swiecie zyje!
dziekuje uzytkownikowi komentator_gol za ten cudowny esej
nagroda pulitzera w drodze
Via Tenor
ktory chatbot to zrobil?
W sumie nie najgorzej wyszlo. Nic czego bym sie wstydzil.
===============
wchodząc w polemikę z Kwisatz_Haderach, używając argumentu "mnie stać" i twierdząc, że inni to "trolle z reddita"... ---->
Szlag. Tyle nastukanych postów, i tylko wyróżnienie, na dodatek takie, które dyskwalifikuje mnie z pretendowania do pokojowej nagrody Nobla. :(((
Ale śmieszne, że forum GOLa potrzebuje komentowania i streszczania. :)
Nowy lęk mam odblokowany, że umrę i oddadzą moje konto jakiemuś botowi, żeby tu postował jako mohenjodaro_NPC.
NPC wydawał im się fajny, ja też myślę że to niezły pomysł, ale kontekst AI i botów to mocno psuje. Pewnie to zmienią.
Nie wiem czy się uda, ale od wielu lat proszę żeby nie ruszali ksywek ludzi którzy napisali wiele postów. Mam nadzieję że twoje konto w niezmienionej formie zostanie do ostatniego dnia forum. A już na pewno żaden AI nie będzie na nim pisał.
- 500$
- mnie stać a ciebie nie
- jesteś trollem
To niezbyt wyszukane ale za to skuteczne by wywołać reakcje „argumenty” pomagające aktywizować innych :)
Jejku, prawie się załapałem na podium, gratulacje dla mie :)
Via Tenor
ta duszlapaczu, takbylo.exe
Wcale, ele to wcale nie uskuteczniales swojego standardowego grafomanskiego narcyzmu, polaczonego z pogarda do wlasciwie kazdego z kim wchodzisz w interakcje.
A wszystko po to zeby bronic przez kilkanascie postow pseudo gry, ktora po 7 czy nawet 9 latach developerki miala skonczona jedna zone z kontentem, oraz kolesia sprzedajacego fake lekarstwa chorym na raka ludziom.
Caly okres developerki tej gry to jeden wielki ciag klamstw i machlojek Sharifa.
Da sie upasc nizej? No coz... jeszcze przed poludniem wiec pewnie jeszcze dzis sie dowiemy.
Autor tematu bardzo zgrabnie podsumowal twoje zenujace pierd...nie.
Szachy 7D soulcaczera, ktorymi aktywizuje innych:
Elo, Eloo nie grales, nikt nie grol ino jo soulkaczer grolech i stac mnie na gry video. Kazdy kto sie ze mna nie zgadza to glupek i dzieciak bez szkoly i piniendzy co ino gra w gatika na komputerze z komunii.
Ino czytaliscie a ja tom bylech Gandalfie, 3000 lot temu... nikt nie byl, ino jo!
To ze ty pierwszy odpisales na mojego posta (w temacie gry AoC) i od tego sie zaczelo, nie odwrotnie to juz pominnmy bo sie jeszcze okaze ze "aktywacja" ci za mocno weszla. xD kek
Via Tenor
Czemu ta lista taka krótka? Myślałem że będzie w połowie co najmniej tyle co u pewnego pana co zapraszał bogaczy na swoją wyspę...
Jasne Wolfi. Tym razem podsumowanie pozytywnych uzytkownikow. To jest podsumowanie za POPRZEDNI TYDZIEN nie za cala dzialalnosc :)
Zapalony graczekBezinteresownie podzielił się ze społecznością własnoręcznie wykonanym spolszczeniem do gry Knight Rider 2, udostępniając linki i życząc innym miłej zabawy,.
LunessStudentka psychologii przeprowadzająca ankietę o grach, wyróżniająca się niezwykłą uprzejmością ("Dziękuuuuuję :3") i empatią w dyskusjach na temat wpływu gier na dobrostan oraz naukę języków,,.
nucekForumowy optymista, którego wkład to niemal wyłącznie krótkie, entuzjastyczne oceny gier wyścigowych i klasyków, takie jak "Najlepsze", "Rewelacja" czy "Można pograć", bez wdawania się w kłótnie,,.
WeCreateWorldsStara się wnosić merytorykę do dyskusji, broniąc wizji artystycznych twórców (np. przy Star Citizen czy No Rest for the Wicked) i tłumacząc techniczne aspekty, zamiast ulegać fali hejtu,,.
SeepDba o estetyczną stronę społeczności, regularnie prowadząc i moderując wątek "Screeny z gier", gdzie gratuluje zwycięzcom i zachęca do dzielenia się wrażeniami wizualnymi,,.
IselorMimo że bywa krytyczny w dyskusjach o RPG (np. Morrowind vs Gothic), potrafi zachować się szczodrze, oferując innemu użytkownikowi darmowy klucz do gry Al-Qadim na GOG,.
T_bonePasjonat niszowych strategii, który zamiast narzekać na wczesny dostęp, planuje tworzenie kreatywnej zawartości dla społeczności (AAR - After Action Report) i trzyma kciuki za sukces deweloperów,.
QrKoWykazał się dużą pomocą w wątku zdrowotnym, doradzając konkretne rozwiązania (maty) użytkownikowi cierpiącemu na bóle kręgosłupa, a także wprowadza luźną atmosferę w wątkach filmowych,,.
WolfDaleNiezwykle aktywny i wszechstronny użytkownik, który dzieli się muzyką, dyskutuje o sprzęcie i starych grach, budując pozytywny klimat w "Karczmie" i wątkach o screenach,,.
AmadeooshWykazał się dużą pomocą techniczną, przygotowując krótki i konkretny poradnik ("co trzeba zrobić"), jak nowocześnie i stabilnie uruchomić grę Morrowind (OpenMW) dla graczy chcących wrócić do klasyka.
Iselor Mimo że bywa krytyczny w dyskusjach o RPG (np. Morrowind vs Gothic), potrafi zachować się szczodrze, oferując innemu użytkownikowi darmowy klucz do gry Al-Qadim na GOG,
Pieprzy bzdury bo nikomu nigdy żadnego klucza nie dałem, a już na pewno nie do Al-Qadim, którego nie mam na GOGu (bo mam na płycie xd).
Ja też spróbowałem, bo wydało mi się to fajną zabawą, oto co mi wyszło:
----------------------------
Na forum Gry-Online (GOL) w ostatnich dniach najwięcej emocji budzą premiery lutego 2026 roku, statystyki z *Kingdom Come: Deliverance 2* oraz kontrowersje wokół gier MMO. Oto co ciekawego napisali konkretni użytkownicy, których aktywność rzuca się w oczy na pierwszej stronie i w najnowszych wątkach:
### **Opinie o nadchodzących premierach (Luty 2026):**
Wątek dotyczący „Gier lutego” to obecnie jedno z najgorętszych miejsc dyskusji. Czytelnicy dzielą się swoimi listami życzeń:
* **SpoconaZofia**: Wyraźnie czeka na trzy konkretne tytuły: *Reanimal*, *Resident Evil Requiem* oraz tajemniczy projekt związany z Wiedźminem, który ma mieć premierę 25 lutego.
* **piwotomojepaliwoiwodeczka**: Ten użytkownik nie kryje entuzjazmu wobec gry *Mewgenics*. Wspomina również, że marzec będzie „rozpierdolem” ze względu na premierę *Slay the Spire 2*.
* **tr00y**: Prezentuje bardziej ostrożne podejście. Choć interesuje go nowy *Resident Evil* i *Reanimal*, deklaruje, że nie kupi ich na premierę. Ufa jakości Capcomu, ale woli poczekać na opinie innych graczy i pierwsze łatki.
* **CJzSanAndreas**: Wyraził spore rozczarowanie serią *Disciples*. Twierdzi, że po genialnej „dwójce”, każda kolejna część była tylko cieniem serii, dlatego nowe zapowiedzi z tego uniwersum zupełnie go nie interesują.
* **Peregrino82**: Przyznał, że choć skradanki to nie jego bajka, to ze względu na oryginalną oprawę graficzną i perspektywę, planuje sprawdzić grę *Styx: Blades of Greed*.
* **Call me Snake**: Wprowadził nieco humoru, pisząc, że „czeka na *Fallout 3*... dokładnie tak samo jak 20 lat temu”, co jest ironicznym nawiązaniem do wiecznie żywej nostalgii na forum.
* **CyboRKg**: Zwrócił uwagę na tytuł *Norse: Oath of Blood*, uznając, że zapowiada się on nadzwyczaj ciekawie na tle innych produkcji.
### **Inne gorące tematy i komentarze:**
* **Afera z „Ashes of Creation”**: W newsroomie i na forum zawrzało po doniesieniach o reżyserze tej gry, który miał opuścić studio w atmosferze skandalu. Użytkownicy tacy jak **Marcin Bukowski** (autor newsa, ale i dyskutant) oraz komentujący pod artykułem prześcigają się w teoriach, czy gra nie okaże się „wielkim oszustwem”.
* **Statystyki z Kingdom Come 2**: Duże poruszenie wywołała infografika od Warhorse Studios. Czytelnicy żartują z faktu, że gracze popełnili w grze już 5 milionów morderstw „pod wpływem alkoholu”. Forumowicze śmieją się, że to „najbardziej realistyczny symulator średniowiecznego piciu”.
* **GTA VI**: Każda wzmianka o marketingu Rockstar Games budzi lawinę komentarzy. Użytkownicy analizują wydatki Take-Two, próbując potwierdzić plotki o listopadowej premierze.
### **Podsumowanie nastrojów:**
Na pierwszej stronie dominuje **oczekiwanie**. Luty 2026 jest postrzegany jako wyjątkowo mocny miesiąc (NiOh 3, Resident Evil, Reanimal). Jednocześnie widać dużą dawkę sceptycyzmu wobec gier-usług i wielkich obietnic twórców MMO, co jest stałym elementem kultury komentowania na GOL-u.