Ile dać na komunie?
Dawno nie byłem i nie mam pojęcia. Jestem chrzestnym. Ile pieniędzy trzeba przygotować?
Jak jesteś chrzestnym to powinieneś wiedzieć wszystko o tej rodzinie. O tym jak są zamożni, jakie mają zwyczaje i ile się spodziewają.
Jako chrzestny mniej niż 1000 zł nie wypada, jak są zamożniejsi to możesz dać nawet 5000 zł. Jak nie masz pieniędzy to zamów pamiątkowy obrazek z dedykacją i nie dawaj kasy.
Możesz też zapytać się wprost ile się spodziewają. Część pieniędzy idzie na imprezę.
Jako normalny gość opędził byś się kwotą od 200 do 500 zł, ale po chrzestnym spodziewają się więcej.
Jak masz kasę daj 5000 zł, jak jesteście znany w rodzinie z zamożności daj 10000 zł, jak jesteś normalnym ziomkiem daj 2000 zł.
Takie jest moje zdanie, to jednak jest najważniejsza dla chrześniaka okazja w życiu.
Imo daje się tyle ile jest się w stanie. To co jak ktoś zarabia przykładowo 2 tyś to ma wywalić połowę wypłaty tylko dlatego, że jest chrzestnym i niby tyle "się daje"? Raczej logiczne, że daje się tyle na ile można sobie pozwolić samemu finansowo. A jak się ktoś "obrazi", bo dałeś za mało to walić takich materialistów.