Jak w temacie. Dodam, że I7 + mobo wyjdzie taniej, ale sprzęt oczywiście bez gwarancji. Wiem tylko, że działa. Osoba, dla której będzie owy zestaw podobnie jak nie nie zwraca uwagę na to, czy to używka, czy nówka. Ja prawie wiem, co wybiorę, ale ciekawi mnie Wasze zdanie :)
Idąc Twoim tokiem "myślenia" nie powstawały by takie tematy, a w zasadzie żadne, bo tak to każdy by tak odpisywał. Kiedyś przeczytałem temat, w którym ktoś zakładającemu temat napisał, że google nie gryzie. Zakładający na googlach znalazł odnośnik do tematu, w którym .... ktoś innej osobie napisał, by poszukał odpowiedzi na google ;> Więc przestańcie w ten sposób odpowiadać, bo nie po to pytam tu, bym szukał na googlach. To raz.
Po drugie - dałeś mi 3 test na krzyż bez żadnych gier, po trzecie ja doskonale wiem, co jest wydajniejsze, ale chcę Waszego zdania, a po czwarte testy jakieś nie teges, bo jakim cudem I3 może być szybsze od I7 ? :>
Zwróć uwagę na to że ten i7 to już prehistoria bo ma na karku 7,5 roku. Dlatego nowszy i3 jest od niego lepszy.
Nie pierdziel, przeciez podalem ci bardzo jednoznaczna odpowiedz na twoje pytanie.
No rzeczywiście - jeden link z trzema testami na krzyż. Szacun :)
Poza tym, ja chciałem Waszego zdania co Wy byście wybrali i dlaczego, a nie odpowiedzi na to, co jest wydajniejsze. Piszę to trzeci raz na pięć wszystkich postów. Temat wyraźnie mówi: co Wy byście wybrali. Widzisz gdzie tam pytanie: co jest wydajniejsze ?
Zatem odpowiem ci prosto, skoro jestes az takim nieogarem - oczywiscie, ze wybralbym lepszy procesor, ktorym bezsprzecznie jest ten I3.
Lepszy bo ? Wskaż mi normalne wykresy w codziennych zastosowaniach, a nie w czymś co ma się nijak do codzienności ;)
Wg Twojego wykresu:
Single-threaded performance - delikatnie prowadzi I3, ale już w multi, czyli niemal w codzinnych operacjach o włos wygrywa I7 920. Pytanie tylko co tam oznacza multi :> Dodam też, że pobór prądu nie wliczam w "lepszość" jednego procka nad drugim. Jest to dla mnie kompletnie nieznaczący czynnik ;)
No i wyszło na jaw że żeś jest jednak janusz sprzętu komputerowego.
Janusz, który chce poznać zdanie innych ? Super. Jeśli chodzi o sprzęt komputerowy to i tak ufam tylko sobie, ale bardzo mi zależy by poznać zdanie innych i wyciągnąć wnioski. Mam na to swoje powody, w które nie musisz wnikać ;)
Ja np bym wybrał I7 mimo wszystko, Ty za to nie powiedziałeś nic, więc z nas dwóch sam jesteś Januszem ;)
To nie jest zaden wybor, bo wszystko zalezy od ceny i zastosowania. 920 ma wiecej rdzeni, wiec przy wielowatkowych operacjach radzi sobie niegorzej niz ten i3. Ja na swojej 920 potrafilem miec odpalone 2 gry, kilka maszyn wirtualnych i mnostwo innych programow. Jak chcesz tylko gry to i3 jest oczywistym wyborem.
Przecież w podanym linku na wykresie testu wielowątkowego wynik to 1.01 do 1 dla i7 a w testach na 1 rdzeń przegrywa wyraźnie, więc po co wydawać pieniądze na stary i prądążerny CPU o gorszej wydajności....
Napisalem: zalezy od ceny i zastosowania, dalem nawet przyklad, z czym radzil sobie moj stary cpu. Nawet w podlinkowanym tescie masz przyklady zadan, gdzie i3 jest wolnieszy. Przy odpowiednio duzej roznicy w cenie 920 jest warta rozwazenia. Do gier i "internetu" oczywiscie i3.
Jak w teście wielowątkowym niczym się nie różni, a w jedno dostaje baty to niby, jakim cudem może być w czymś lepszy?
Czyli Wg Was I3 6100 będzie w każdej grze szybszy pomimo, iż ma tylko dwa rdzenie ? A w renderingu, obrabianiu filmów/muzyki, operacji na plikach ? Do tych celów też byście wybrali I3 ?
Brałbym i3 ze względu na identyczną wydajność wątków, dwukrotnie niższy pobór mocy oraz przyszłościowe gniazdo płyty głównej, dzięki czemu będzie można w przyszłości wymienić go na i5 czy i7 ale znacznie nowszej generacji niż ten 920.
Właśnie o takie coś mi chodziło. Co bym wybrał i dlaczego. I tyle. Dzięki za odpowiedź :) Dodam, że dla mnie pobór prądu kompletnie nie wpływa na wybór sprzętu. Pamiętaj jednak, że coraz więcej rzeczy korzysta z ośmiu wątków :>