Czy warto grać we wszystko z HDR jeśli ma się taką możliwość? Czy każda gra na tym zyskuje? Jakie są odczucia z grania z tą opcją lub bez. Czy też to obciąża w pewnym stopniu sprzęt?
Na co zwracać uwagę w tej opcji, jak ją ustawiać by nie pogorszyć.
Jakie tytuły gier są godne by zagrać z HDR. Nawet jeśli przeszliśmy ją wcześniej bez tej funkcji.
Zabieram się właśnie za RDR2 z HDR.
Najważniejszy jest dobry monitor. Mój niby obsługuje HDR, ale gram z wyłączonym, bo obraz jest o wiele lepszy.
Powiem krótko-granie bez hdr to jak lizanie loda przez szybę.
Efekt jest dużo bardziej widoczny od takiego rt.
Jest tylko jedem dorobny problem. W tej samej grze wygląda dużo lepiej na konsoli niż na pc. Nie wiem z czego to wynika.
Na tym samym ekranie?
Jeszcze nie znalazłem takiej gry gdzie HDR i inne „błyskotki" wyglądałyby nieźle.
Mam wstręt do tego typu efektów z czasów gdy twórcy spamowali bloomem kosztem czytelności tego co się dzieje na ekranie...
HDR jest zdecydowanie bardziej widoczny i mocniej wpływa na wrazenia wizualne niz 4K i RT.
Problem w tym że większość osób nigdy HDR nie widziała, bo do tego potrzeba przynajmniej 1000nitów peak brightness z b.dobrym local dimmingiem (dobry FALD/micro led) lub nowszy oled.
Jako najtansza opcja (~6k PLN) żeby liznac hdr’u przy biurku pozostaje LGC1 48” jako monitor.
Na matrycach IPS/TN polecam HDRu nie dotykać bo mozna zarzygac sprzęt.
Czy warto grać we wszystko z HDR jeśli ma się taką możliwość?
Tak. Jak masz dobry monitor/TV(peak minimum 600 nitów) to jak najbardziej. Nawet na gorszym sprzęcie, o ile w miarę dobrze odwzorowuje kolory będziesz widział różnicę, ustawiając głębię kolorów na 10, czy nawet 12-bit. Praktycznie eliminuje to Banding koloru i sprawiając, że przejścia tonalne są płynniejsze.
Czy każda gra na tym zyskuje? Jakie są odczucia z grania z tą opcją lub bez.
Pozytywne, obraz wygląda lepiej, kolory są żywsze i bardziej naturalne. Nawet Auto HDR w W11 daje całkiem niezłe efekty, choć natywna implentacja zawsze wypada lepiej.
Czy też to obciąża w pewnym stopniu sprzęt?
Minimalnym. Obciążenie GPU jest marginalne, a sam HDR wymaga około 500 MB vramu, choć tu też dużo zależy od gry.
Na co zwracać uwagę w tej opcji, jak ją ustawiać by nie pogorszyć.
Tutaj odsyłam na HDTVPolska, Gmeru zrobił świetny poradnik o konfiguracji HDR pod windą.
Jakie tytuły gier są godne by zagrać z HDR. Nawet jeśli przeszliśmy ją wcześniej bez tej funkcji.
Cyberpunk, zdecydowanie Cyberpunk. Gra i tak jest piękna, ale HDR stawia poprzeczkę jeszcze wyżej.
Zdecydowanie gry Capcomu na RE Engine, zwłaszcza Residenty mocno z tego korzystają bo w SDR (sRGB) kolory są po prostu wyblakłe i gra wygląda jakby na nią mleko rozlano.
Destiny 2, jedna z lepszych implementacji HDR w grach.
Ręki sobie uciąć nie dam, ale chyba przy premierze RDR2 były narzekania, że HDR jest źle zaimplementowany i nie wygląda dobrze. Nie wiem czy coś z czasem się zmieniło na lepsze.
Więc jak tak naprawdę powinien poprawnie wyglądać HDR w grze. Jakiś przykład, bez i z?
A jak chcesz to zobaczyć na forum? Potrzebujesz dobrego wyświetlacza i gry, która z tego robi dobry użytek. Wtedy sobie włącz, wyłącz i porównaj :)
Ale jak chcesz te zdjęcia i nagrania wyświetlić, skoro potrzebujesz do tego monitora który jest odpowiednio do tego przystosowany.
NIe da się tego pokazać na zdjęciu JPG czy filmiku, wtedy to symulacja gdzie w hdr masz podbite nasycenie itp zeby bylo widac pseudoróżnicę.
Zrobić zdjęcie ekranu telefonem, aparatem? I co że jak tak ktoś zrobi zdjęcie ekranu gdzie jest hdr włączony to nie widać różnicy? :D serio? Zrobić zdjęcie TV bez tej opcji i z włączoną ?
To tak jakbyś chciał nagrać swoim telefonem, który nagrywa w 30 fps, dwa wyświetlacze - jeden z możliwością wyświetlania obrazu w 30 fps, drugi w 120 fps. I potem ten filmik oglądałbyś na swoim komputerze, czy telefonie, który nie wyświetli tych 120 fpsów.
Zdjęcie a nie film. Na zdjęciu też beda fpsy? :)
Via Tenor
https://www.youtube.com/watch?v=URy9YOpj140
https://www.youtube.com/watch?v=FYTMEUu32Tg
Tutaj przykładowe porównania, mam nadzieję że pomogłem i o to Ci chodziło (:
Więc kiepsko jak coś takiego można zobaczyć osobiście i nie mieć innych porównań.
Ale jak chcesz zobaczyć coś, co wymaga HARDWARE'u? Nie zobaczysz efektów HDR na monitorze który ten HDR nie obsługuje, więc jedyna opcja to przejść się do marketu i liczyć na jakiś (przejaskrawiony) TV który ma tą funkcję, innej opcji nie ma.
I tak, to jest kupowanie kota w worku - bo właśnie zobaczyć prawdziwy HDR to można tylko w domu, odpalając właśnie grę. I HDR naprawdę zmiata z nóg.
Tey wlacz kolego myslenie bo ludzie z ciebie tu beke maja. To tak jakbys chcial zobaczyc jakie kolory mam na monicie przy wyswietlaniu tapety i kazal mi zrobic zdjecie telefonem i ci wyslac. HDR trzeba zobaczyc na monicie/tv w akcji. Tu sie nie da zrobic bez / z .
Więc jak ktoś sie za bardzo nie zna w temacie to z każdego masz zaraz beke? Miły człowiek jesteś.
No jak ci ludzie tluamcza jak krowie na rowie i nie rozumiesz to troszke twoja wina. Kolega ci wrzucil jakies filmik z / bez tylko ja bym tego nie bral na powaznie. Te filmiku maja po prostu podbita saturacje. HDR na tv/monicie minimum 600 nitow to jest zupelnie cos innego.
Lateralus - wynika to z tego że jeśli masz monitor SDR to przesłany na niego materiał HDR (czy to zrobiony telefonem z HDR) czy screen (z monitora HDR) nie może być wyświetlony na monitorze SDR. Więc ktokolwiek by ci wysłał coś z materiałów HDR lub jakbyś włączył materiał HDR z youtube to nie zobaczysz tego u siebie jeśli nie masz monitora lub TV z HDRem. Druga sprawa że HDR zaczyna się od 1000cd/m2 lub 700 cd/m2 w przypadku oled, wszystko poniżej to fake HDR (właściwie namiastka HDRu) a TV które mają naklejkę HDR z 300cd/m2 lub takie same monitory to mają właściwie tylko naklejkę (bo nic więcej z HDR nie mają wspólnego). Dochodzi też matryca danego monitora powinna być 10bitowa (TV mają 12bitów ale właściwie każdy materiał dostępny w HDR to HDR10 lub Dolby Vision itc. w przestrzeni 10bit)
Dlatego aby zobaczyć jak mocno jakościowo zmienia się obraz w HDR musisz niestety sam tego doświadczyć najlepiej albo zamawiając sprzęt do testów (masz 14 dni na zwrot) albo w zaprzyjaźnionym sklepie lub u znajomego. Tylko jak powyżej musi to być prawdziwa sprzęt potrafiący pokazać obraz w HDRze. Gier które wykorzystują HDR obecnie (to praktycznie wszystkie nowe od 2018 roku), a jeśli jakaś tego nie ma to np. w W11 masz emulację HDR programową. Nie jest to tak dobrze wykonane jak implementacja przygotowana przez dewelopera danej gry ale jest to na tyle dobre że można dzisiaj śmiało powiedzieć że każda gra ma "zaimplementowany" HDR. Dodatkowo w HDRze nie chodzi tylko o punkty jasności choć to daje piorunujący efekt już na samym początku np. w Fallen order jak walczysz mieczami świetlnymi które świecą się jak prawdziwe miecze świetlne, a pociski z blasterów wyglądają jak prawdziwe smugi światła, w HDR chodzi też o samą kolorystkę np. kolor złoty jest złotym i wygląda zupełnie inaczej niż w SDR tak samo jak wiele innych kolorów których w SDR nie ma. Jeśli chcesz poczytać o HDR więcej to musisz odszukać mój archiwalny wątek na temat HDRu zamieszczony na forum GOLa lub polecam materiały na temat HDR np. z HDTV Polska.
Pomijajac że wszystko było już napisane, to ładnie to podsumowałeś i zupełnie wyczerpałeś temat.
Brakuje mi tylko wspomnienia o tym że matryca powinna być glossy, matryca z matowa powłoka do korzystania z HDR to totalny cockblock.
Dokładnie jest jak wyżej napisał
Czy HDR wymaga faktycznie min intel 7 gen?
https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/gaming/resources/hdr-gaming-monitor-guide.html