GTX 1060 6gb vs RX 570 8gb / która lepsza w grach i VR?
Mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem jednej z tych dwóch kart graficznych, ale nwm którą wybrać. Czy są tu posiadacze tych kart którzy i mogą napisać wady zalety itp? Gogle jakie mam zamiar kupić to Oculus Rift cv1, procesor to i5 4460 i według testów wystarcza, tylko kartę chcę dokupić. Grane głównie GTA V, a w przyszłości beat saber, recroom, itp. Za pomoc dziękuje
Ile masz na kartę, bo do VR to troszku mało obie. Lepszy będzie zdecydowanie GTX 1060, przy czym nawet on jest nieco za słaby.
za 700zł znalazłem gtx 1070 ale jeszcze na zasilacz musi wystarczyć i dlatego chce właśnie wybrać jedną z nich
Znajdziesz zasilacz za 100zł. Chieftek 500W.
generalnie to 600zł +/- 50zł, za tyle znalazłem obydwie, według benchmarków i testów wystarczy a mi nie zależy na najwyższych detalach itp
Dołóż stówkę i weź GTX'a 1070 albo 980Ti. Obie karty są ok 35% szybsze i już w pełni nadają się do VR.
Mam Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB GDDR5. Do grania w GTA V, Assassin’s Creed Origins, Forza Horzon 4, FFXV czy The Division 2 w zupełności wystarcza (ustawienia 1080p wysokie 60fps). Jeżeli chcesz grać w gry VR, to tak jak wyżej - raczej polecam 1070 lub wyżej.
A co do temperatur, to po 15 minutach w teście FurMark 75'C.
Jak chcesz grać w goglach VR to bardzo wazna jest płynność rozgrywki, czyli silna karta która potrafi utrzymać wysoki FPS, i procesor ktory nie będzie zbytnim bottleneckiem. Chodzi o komfort i twoje samopoczucie. Będziesz grał sobie po obiedzie, to chyba nie chcesz go szybko zwrócić...
programy do testu sprawdź dwa na steam :
- wejdź na steam na index valve i wybierz czy jesteś gotowy na VR
- drugi najlepszy benchmark to VRMark
- karty serii 2xxx mają dużo lepszą możliwość zastosowania upłynniacza jeśli to nie jest high-endowy sprzęt więc najlepiej celuj w 2060S.